Reizen met kinderen is niet altijd rozengeur en maneschijn. Er is altijd wel iemand die ziek wordt bij de derde haarspeldbocht, of bessenjam over je shirt gooit in het vliegtuig. En over de gemiste slaap op een nieuwe locatie zal ik maar helemaal geen boekje open doen. Toch zijn we inmiddels heel wat keren met ze in het vliegtuig gestapt, waaronder ook genoeg intercontinentale vluchten. Zo erg zal het dus allemaal wel niet zijn. Sterker nog: wij vinden reizen met kinderen echt heel leuk! Er zijn alleen een aantal dingen die je beter anders kunt doen zodra er kinderen mee gaan op reis. En ook dan zullen er nog genoeg verrassingen op je pad komen, maar doe in elk geval je voordeel met de dingen die ik van reizen met kinderen geleerd heb. Wie weet blijven bepaalde verrassingen jou dan straks bespaard.
#1 Spullen in je bagage leiden een eigen leven
Even snel een fotootje schieten van de jongste die voor ’t eerst zelf naar de gate waggelt. Paspoorten ook weer opzoeken, want die hebben we toch nog nodig voor het boarden. Oudste trekt haar vest uit. Camera weer in de tas. Oe, toch nog een fotootje van ons vliegtuig dat al klaar staat, maar hé… waar is die camera nou ook alweer? En de paspoorten, die had jij toch?! Dit is ongeveer het standaard riedeltje tijdens onze eerste 3 reizen met kinderen. Daarna ben ik nóg strenger geworden in het op een vaste manier indelen van de tas en spullen worden nu echt altijd alleen dáár opgeborgen. Nu gaat ’t beter. Nog niet vlekkeloos, maar beter. 🙂
Voor en tijdens het reizen is het ook wel zo makkelijk als elk zijn eigen taken heeft. De één pakt in en weet waar alles is, de ander gaat over de hotelboekingen en de huurauto. Van zoeken en boeken tot het in één bestand zetten van alle noodzakelijke info. Zo hoef je jezelf nooit af te vragen of iemand de bevestigingsmail wel heeft. En is ook meteen duidelijk wie je de schuld kan geven als het mis gaat. 😉
Geleerd van reizen met kinderen – overzicht in de bagage
#2 Je hebt ogen voor, achter en opzij nodig
Tijdens onze verplaatsing tussen 2 guesthouses, omdat de eerste niet beviel na een paar nachtjes slapen, werd één van onze tassen bijna van de kar gegrist. Ik maakte de foto bovenaan deze blog en Peter stond zich te vermaken om de optocht die we veroorzaakten en om het gezicht van onze oudste, toen een man zijn kans schoon zag. We waren net op tijd weer gefocust om de diefstal te voorkomen. Nog nooit in al die jaren dat we samen reizen hebben we zo vaak spullen per ongeluk laten staan of uit ’t oog verloren als sinds we kinderen hebben. De hoeveelheid spullen is dan ook aanzienlijk toegenomen, en dat terwijl we echt licht reizen en vaak zelfs alleen met handbagage reizen met kinderen. Dit in combinatie met eerder afgeleid zijn en dus minder alert op je eigendommen zorgt ervoor dat je jezelf af en toe even weer bij de les moet roepen.
#3 Slapen is voor watjes
Reizen met kinderen betekent regelmatig verkassen naar een nieuwe omgeving, een nieuw onderkomen en een nieuwe slaapplek. Ondanks dat we voor beide kids een eigen slaaptentje meenamen toen ze baby waren, was dit in ons geval geen garantie dat ze ook echt sliepen. Sterker nog, onze eerste reis naar Noorwegen, met een baby van 9 maanden was redelijk slapeloos in verschillende nachten. De nieuwe omgeving, de indrukken en de andere routine doen wel wat met een kind en daarom is het zeker handig om voldoende rust in de reis in te bouwen. Niet alleen voor de kinderen, maar zeker ook voor jezelf. Zodat je de omgeving kan zien na een nacht dat je wel (wat) geslapen hebt.
Reizen met kinderen betekent soms weinig slaap krijgen
#4 Kinderen hebben altijd ongelukjes, wen er maar aan
Spugen na een paar haarspelbochten, 2 kinderen tegelijk als een soort van stereo-fontein, lekkende luiers door een “funny tummy” op de terugvlucht vanuit India, een kind dat ’s nachts nog niet zindelijk is en plotseling toch in slaap valt om uren later kletsnat wakker te worden. Nee, het leven van een reizende ouder gaat niet altijd over rozen. Zorg dat je genoeg kleding bij je hebt, voor jezelf en je kinderen en doe in twijfelgevallen toch liever een luier om.
#5 Ouders hebben ook ongelukjes in de lucht
En dan heb ik ’t niet over de wc niet halen, maar over waterfonteinen uit die speciale rietjesbekers die je voor kinderen hebt. Je weet wel, van die bekers waarmee ze overal kunnen drinken zonder te knoeien? Als je die open trekt in een cabine op druk, dan spuit het water (of beter nog: sap) over je schoot, de stoelen voor je en de ramen. Knoop dus in je oren om eerst het deksel voorzichtig open te schroeven, voordat je het rietje open klapt. Wacht ook niet te lang met het openen van zakjes knijpfruit, want dan gaat ’t ook mis! Geeft leuke vlekken. Nou ik dit schrijf bedenk ik me dat water en droge snacks misschien toch wel het enige juiste reis-eten voor kinderen is. 🙂
Misschien zijn water en droge snacks wel de enige juiste keus
#5 De tablet is een Godsgeschenk
Wat je ook gelooft, het is toch onmogelijk dat iemand anders dan God zelf het idee voor de tablet naar beneden stuurde?!
Thuis wordt de tablet bij ons amper gebruikt en zijn onze kinderen vooral veel buiten. Als we reizen kan het ons daarom eigenlijk niks schelen hoe lang ze naar dat scherm kijken. Ze hebben nog wat in te halen ten opzichte van veel andere kinderen. Die paar uurtjes extra schermtijd zal ‘t ‘m ook niet doen. Als ze zichzelf al met van alles hebben vermaakt en de koek een beetje op is, komt die tablet als geroepen. Zowel in de auto als in het vliegtuig. Een Godsgeschenk. Echt!
#6 Inderdaad: die zucht is voor jou bedoeld
Ken je die blik, als je met een klein kind (of 2!) het vliegtuig in stapt en naar je plek loopt? Die blik van: “Niet hier, niet hier, niet hier!” En als dan blijkt dat je toch in de buurt zit die geërgerde blik alsof je zojuist op iemands tenen bent gaan staan?! Ouders die reizen met kinderen kennen ‘m meestal wel. Zeker als ze ook lange vluchten maken met hun kroost. En eerlijk is eerlijk: ik dacht (en stiekem doe ik dat nog steeds) er net zo over, maar eigenlijk alleen als ik in die paar seconden al een accurate inschatting heb gemaakt van het type gezin dat zojuist voor me is gaan zitten. Je hebt ook kinderen die gewoon rustig gaan zitten, nieuwsgierig om zich heen kijken en zelfs even hun jas aangeven die ze alvast hebben uitgetrokken. Je hebt zelfs baby’s die je zelden hoort, omdat hun ouders zich hebben voorbereid en hun kleintje laten drinken bij ’t opstijgen en landen. Zorg dat je kinderen tot deze laatste soort horen, dan zullen alleen de echte zeurpieten nog hoeven zuchten. En het mooie? Dat zelfs zij bij aankomst verbaasd moeten toegeven dat ze geen seconde last van je kind gehad hebben, zoals ons gebeurde toen we voor het eerst met een peuter en een baby van 11 weken gingen vliegen.
Onze eerste keer vliegen met baby en peuter
#7 Rijen op de luchthaven zijn verleden tijd
Die rijen staan er nog wel hoor, maar reizen met kinderen betekent soms ook onverwachte voordeeltjes. Gezinnen met jonge kinderen mogen op veel luchthavens in een aparte rij. Voor de security check of de douane. Soms staat er in kleine letters onder de rij voor diplomaten: families with small children. Tijdens een heel krappe overstap in Abu Dhabi, waar door ondercapaciteit gigantische rijen stonden, haalde ik onze dreumes even uit de rugdrager, om haar zo vast te houden dat de man die alles in goede banen moest leiden haar ook zag. In 10 seconden waren we aan de beurt. Ook bij het boarden van het vliegtuig mogen mensen die reizen met kinderen vaak als eerste aan boord, waardoor je de boel niet ophoudt en je nog alle ruimte hebt voor je bagage.
#9 Regels van thuis blijven thuis
Vakantie moet voor iedereen gezellig zijn. Van krijsende kinderen wordt niemand blij en dus gaat ’t er wat soepeler aan toe dan anders. De kinderen blijven geregeld een keer laat op en ze mogen best een uurtje filmpjes kijken op de tablet (daar istie weer) als papa en mama een keer willen uitslapen. Tijdens de tweede vlucht van de dag of een lange autorit kan een derde, of vierde of vijfde, snoepje wonderen doen en bij een lange safari mag je als peuter best even een stukje “sturen”. Het is tenslotte vakantie. Toch?!
Het moet voor iedereen gezellig zijn en dus gaan dingen wel eens anders dan thuis
#10 Bijna alles kan
Gingen we bij de eerste voorzichtig aan naar Noorwegen op vakantie toen ze 9 maanden was, om bij 14 maanden haar eerste vlucht te maken, de tweede is voordat ze 2 was op safari geweest in Zuid-Afrika én Sri Lanka, bekeek een onderzeeër van binnen in Tallinn en heeft kameel gereden toen ze als peuter naar India ging. En dat ging allemaal meer dan prima. Met de nodige aanpassingen en als er zo nu en dan een zwembad of strand aan te pas komt is het al snel goed. Kinderen vinden veel dingen leuk en zijn flexibeler dan je denkt. Het belangrijkste dat ik de afgelopen jaren leerde over reizen met kinderen is dan ook dat bijna alles kan.
En jij? Wat heb jij geleerd van reizen met kinderen?
Haha, hoewel ik nog nooit een écht verre (vlieg)reis gemaakt heb met onze twee kinderen, is het meeste toch wel verdacht herkenbaar. Het leuke is wel dat je door de kinderen op reis heel snel contact legt met andere ‘lotgenoten”.
Reizen kan overal, ook dichter bij huis en dan zijn de dingen toch vaak best hetzelfde en herkenbaar als ouders. En inderdaad leuk om in contact te komen met lokale ouders, als de kinderen samen spelen bijvoorbeeld. 🙂
Veel dingen zijn erg herkenbaar, behalve de tablet/I-pad, die gebruiken we thuis niet en op reis ook niet. Ik tracht sowieso het aantal apparaten dat stroom nodig heeft tot een minimum te reduceren, kan het op cruciale momenten ook niet leeg zijn.
Ja, dat proberen wij ook, maar het worden er stiekempjes toch steeds meer. Onze kinderen gebruiken de tablet ook geen hele dagen, maar vaak in die laatste uurtjes vliegen, als de koek bijna op is. Ben er dan toch wel heel blij mee, ook al is het een oudje met minstens 2 barsten in ‘t scherm. 🙂
Haha die nummer een is eigenlijk al een reden voor mij om geen kinderen te krijgen: dan wordt het Jessica-chaos in het kwadraat :’) Verder erg leuk en vermakelijk om te lezen, al kan ik me voorstellen dat sommige situaties ter plekke iets minder vermakelijk waren ;p
Haha, misschien een gezellige chaos?! 😉 Inderdaad is niet alles op het moment zelf even leuk, maar achteraf meestal wel.
Haha, geweldig om te lezen! Ik ben ook geen liefhebber van kinderen die uren achter de tablet zitten, maar ik kan me helemaal voorstellen dat het een godsgeschenk is op reis. Lang leve de tablet 😉 .
Ja en dan nog zitten ze er in de praktijk echt niet uren achter, maar voor het laatste stukje op een lange vlucht is het zo fijn!
Als ik ooit een kind krijg, houd ik je tips in mijn achterhoofd! Handig! 🙂
Weer veel herkenbare dingen! Wat wij geleerd hebben van reizen met een kind: neem vooral zelf ook een paar boeken mee of zorg dat je films kunt kijken op (daar is ie weer) de tablet, want met kind zit je toch wat vroeger op je hotelkamer of appartement dan zonder kind.
Als positief aan reizen met kind vind ik dat je opeens tot de wereldwijde ‘club der ouders’ hoort waardoor er meer deuren open gaan.
Tot slot: vergeet nooit minstens 3x te checken of je de lievelingsknuffel nergens vergeet..
Die boeken en films dat is bij mij dan altijd het maken van verslagen en uitzoeken van foto’s… wat een klus altijd en dat doe ik liefst zo snel mogelijk. Daardoor blijft er voor een boek of film nooit tijd over, maar kan me voorstellen dat dit zonder blog heel fijn is inderdaad! Haha, ja die knuffel is inderdaad een hele belangrijke! 🙂
Ik ga zondag voor de derde keer alleen vliegen met peuter en baby. Ik heb net als jij een vast plek voor dingen en altijd dezelfde koffers. Oh ja en ik telt de hoeveelheid tassen, jassen en zo. Elke keer checken, heb ik 6 items?
De ongelukjes met flessen en een baby de 3 keer achter elkaar poept ook gehad. Mijn tablet wilt sinds onze laatste vlucht niet meer laden. Help!!! Wij vliegen twee keer smiddags dus ik hop dat ze een beetje slapen
Is het allemaal goed gegaan weer? Goed idee om stuks bagage te tellen trouwens!
wat ontzettend leuk om te lezen! Daar hebben ouders met kleine kinderen vast wel wat aan!
Ik hoop ‘t. 🙂 Al is het maar herkenning.