Waar Gelderland groot in is

Waar Gelderland groot in is

Gelderland. De provincie die we inmiddels al 9 jaar ons thuis noemen, maar waarvan we nog maar een fractie gezien hebben, zeker als je bedenkt dat dit de grootste provincie van Nederland is. Dat Gelderland groot is blijkt maar weer als je bekijkt hoe ver de Achterhoek verwijderd is van Slot Loevestein. Deze twee toeristische trekpleisters bevinden zich in de uithoeken van Gelderland en zijn meer dan anderhalf uur met de auto van elkaar verwijderd. Toch zijn het allebei typisch bezienswaardigheden die horen bij Gelderland. Een eeuwenoud bouwwerk dat bol staat van de geschiedenis aan de ene kant en volop mooie natuur met kronkelige beekjes, houtwallen, heidevelden en bos, met hier en daar een oude boerderij, aan de andere. Gelderland is heel divers. En toch is het één geheel. De sfeer die je op veel plekken vindt is er één van natuur en van historie en op deze plekken vind je die sfeer:

Fantastische natuur op de Veluwe

In elk jaargetijde is het mooi om te wandelen op de Veluwe, ieder seizoen heeft weer wat. De Posbank is bovendien in augustus extra mooi. Als de hei bloeit en het hier één grote zee van paars is, met hier en daar zo’n prachtig groen boompje. Ook op veel andere plekken in Gelderland kan je genieten van heidevelden en schaapskuddes, zoals bij de Ginkelse Heide, een plek waar gelijk de historie weer om de hoek komt kijken vanwege de luchtlandingen in WOII. Een andere prachtige plek is de heide bij Kootwijk, waar naastgelegen Kootwijkerzand als kers op de taart het grootste zandstuifgebied van West-Europa is.

De Veluwe in GelderlandDe Veluwe is één van de hoogtepunten van een bezoek aan Gelderland

Ga je wandelen op de Veluwe dan is bovendien de kans groot dat je wild ziet. Denk daarbij naast herten en wilde zwijnen ook aan kleinere dieren, zoals hagedissen, kikkers en padden, slangen en zo nu en dan een schuw konijntje.

Wandelen door het typische landschap in de Achterhoek

De Achterhoek is de ideale regio voor lange wandelingen over onverharde paden, langs kronkelende beekjes en houtwallen. Wij doen dit, tijdens een weekendje weg in eigen provincie, met een ezel. In Zelhem krijgen we voor een paar uurtjes ezel Ignas mee, om ons te vergezellen tijdens een echte ezelwandeling door de Achterhoek. Nadat Ignas voorzien is van een zadel, een zacht dekje én twee zadeltassen, kunnen we op pad. We krijgen een duidelijk kaartje met routebeschrijving mee en wandelen steil omhoog. Achter de ezelstal ligt een behoorlijk hoge heuvel. Wie had dat gedacht in de Achterhoek. Het uitzicht over het verder platte landschap met hier en daar een monumentale boerderij is prachtig, net als de rest van de wandeling.

Gezellige steden in Gelderland

Gelderland is niet alleen natuur, maar kent ook veel gezellige steden, vol cultuur en gezelligheid. Zo zijn we regelmatig een keer in het weekend in Nijmegen of Arnhem te vinden, maar écht mooi zijn de oude Hanzesteden, zoals Zutphen en Doesburg. Net buiten de grenzen van Gelderland ligt Deventer, een Hanzestad die ik een paar jaar terug bezocht en waar ik erg enthousiast over ben.

Apeldoorn betekent stad EN natuur

Dat karakter van de Hanzesteden mist een stad als Apeldoorn, maar Apeldoorn heeft natuurlijk wel de perfecte mix van leuke bezienswaardigheden te midden van schitterende bossen. In deze stad vind je allereerst het bekende pretpark Julianatoren en de de Apenheul, dus daarmee heeft Apeldoorn sowieso een streepje voor als je kinderen hebt. 🙂 Wat zijn ze leuk, die apen en als je denkt dat je daar na een uurtje of twee wel uitgekeken bent? Er is heel veel meer te beleven dan alleen aapjes kijken. Zo zijn er erg leuke, informatiepanels waar jong en oud z’n Triviantkennis een beetje kan oppoetsen, zijn er mooie natuurlijke speeltuinen en de draaimolen vol kleurrijke dieren aan het eind is een leuke afsluiter voor de kinderen. Erg gaaf aan de Apenheul zijn de “losloopgebieden”, waar de aapjes vrij rond kunnen lopen, springen en slingeren en soms gewoon even een kijkje komen nemen op of in jouw tas. Let hier dus goed op je spullen, of neem een speciale apenvrije tas mee bij de ingang!

Apenheul GelderlandIn de Apenheul kan je jezelf uren vermaken

Paleis Het Loo nu extra speciaal

Paleis Het Loo is ‘BuitenGewoon Open’ tijdens de verbouwing van het paleis: er is buiten van alles te doen! Zo zijn er bijzondere kunstwerken van architect Daniel Liebeskind te bewonderen in de paleistuinen. De imposante sculpturen vormen de presentatie ‘The Garden of Earthly Worries’. De grote, felgekleurde beelden vormen een enorm contrast met de lieflijke, barokke tuin vol rozen en andere prachtige bloemen.. alles keurig in spiegelbeeld. Dat contrast is extra voelbaar zodra er wolken voor de zon schuiven, zodat er schaduwen over de tuin vallen. Wat dat betreft hadden wij de perfecte dag gekozen voor een bezoek aan de tuin. Ik kan de combinatie van hedendaagse kunst met de paradijselijke baroktuin ook wel waarderen. Jij?

Een must als je Paleis Het Loo bezoekt is om het paleisdak op te gaan. Met de trap of de lift ga je omhoog en vanaf het dak heb je een geweldig uitzicht over de tuin en het groen van het paleispark. Ook kan je zien hoe de verbouwing vordert. Een mooi contrast ook hier: oud en nieuw.

het Loo - garden of earthly worriesDe symboliek van de beelden kwam perfect uit onder de mooie wolkenluchten

De beelden van Libeskind symboliseren de elementen ozon, distikstofmonoxide, methaan en koolstofdioxide. Volgens de kunstenaar zijn dit schadelijke bijproducten van ons menselijk handelen en dragen ze bij aan de onbalans in de natuur, leidend tot onomkeerbare klimaatveranderingen met desastreuze gevolgen voor mens en natuur.

Een stukje lichtere kost zijn de Stallen & Koetshuizen. Hier kan je de koninklijke auto’s, koetsen en sleden van heel dichtbij zien. Voor de kinderen is er een toffe speurtocht, waar ze wel eventjes zoet mee zijn. Ook het Kinderatelier weet de goedkeuring van onze dames weg te dragen. Als echte koetsiers tuigen ze paard en koets op voor een koninklijk ritje en de koninklijke boeketten worden ijverig gerangschikt.

stallen en koetshuis - paleis het Loostallen en koetshuizen van paleis Het Loo met Kinderatelier

Ook een gezellig hapje en drankje vind je in Apeldoorn

Heb je daarna honger gekregen? Dan kan je terecht in grand café Prins Hendrik Garage van Paleis Het Loo. Eet je liever in het centrum van Apeldoorn? Dan kunnen wij het Stadscafé van harte aanbevelen voor een lekker hapje en drankje. Erg fijn is dat ze ruimte en speelgoed voor kinderen hebben, dus die hoeven zich niet te vervelen hier. Heb je geen zin om de stad in te gaan, maar zoek je liever de ruimte? Bij vliegveld Teuge, net buiten Apeldoorn, vind je The Hangar, een plek om met uitzicht op de start- en landingsbaan heerlijk te eten in een sfeervol restaurant. Houd je net als wij een vakantiegevoel over aan deze ervaring en wil je dat nog wat verlengen? Dan kan je bij de buren zelfs in een echt vliegtuig overnachten in het vliegtuighotel. Hoe gaaf is dat?

eten en drinken Apeldoorn GelderlandZowel vliegveld Teuge als het stadscafé zijn gave plekken om wat te eten en drinken, ook met kids

Niet te missen in het zuidwesten van Gelderland

En dan is daar, helemaal aan de andere kant van Gelderland, nog een heel bijzonder stukje van deze provincie. De Betuwe, ooit geleerd op de basisschool, is DE fruitstreek van Nederland en zo mooi om doorheen te wandelen of te fietsen. Helemaal in de lente, als alle fruitbomen in bloei staan en de hele streek vol witte bloesem pittoresk staat te zijn. Wij wandelden al twee keer, in het vroege voorjaar, van Geldermalsen naar Beesd. Dit is een deel van de NS-wandeling in dit gebied. Hier lees je meer over onze wandeling door de Betuwe.

bloesem in de Betuwe - Geldermalsen - BeesdAls de bloesem in bloei staat is de Betuwe nóg mooier

Vestingdriehoek met slot Loevestein

Slot Loevestein vind je dichtbij deze wandeling, in het meest Westelijke deel van de Betuwe, en is onderdeel van de Vestingdriehoek. Op korte afstand vind je hier Fort Vuren, Woudrichem en Gorinchem, allemaal met elkaar verbonden via veerdiensten en samen met Slot Loevestein een geweldig leuk dagje uit. Wij hebben ons er een hele dag goed vermaakt. Deze plek vol geschiedenis, als onderdeel van de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie, is toch een must visit voor iedereen?

Stukje bij beetje ontdekken wij in de weekenden steeds meer van onze provincie Gelderland. Heb jij nog tips wat we zeker niet mogen missen als we weer in onze eigen provincie op pad gaan? Of deel je graag jouw mening over één van de wandelingen op de Veluwe of over de in het oog springende kunstwerken in de paleistuin van Het Loo? Ik hoor het graag in de comments.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

33 reacties op “Waar Gelderland groot in is

 1. Esther zegt:

  Wat een mooie blog! Gelderland ken ik redelijk goed, want ik ben opgegroeid in Arnhem. Zo kwam ik al sinds jongs af aan op de Veluwe en op veel andere plekken in de provincie. Ik vind het een diverse en natuurrijke omgeving en kom er nog steeds graag!

 2. Kelly zegt:

  De Veluwe vind ik ook prachtig en bij de Apenheul kom ik ook graag. Waarschijnlijk gaan we deze zomer nog naar de Apenheul met mijn nichtje. Deventer vond ik trouwens ook een mooie stad. Ben ik jaren geleden geweest tijdens Dickens. Mega druk…maar wel erg leuk.

 3. Dewi zegt:

  Wauw, wat een leuk overzicht van Gelderland. Het is inderdaad een prachtige provincie. Ken je ook het bos de Slangenburg in de Achterhoek? Een aanrader! Ik ben wel benieuwd welk dier die een kikker eet. Is het een slang of een hagedis oid? In ieder geval een waanzinnig mooie foto!

 4. Linda | travellersoftheworld zegt:

  Ik ga er in Nederland veel te weinig op uit eigenlijk. Ik ben wel ooit in Gerderland geweest, dat was mijn eerste vakantie zonder mijn ouders met vriendinnen. Ik ging een rondje fietsen in het bos & de veluwe en we gingen shoppen in Apeldoorn, meer heb ik er eigenlijk niet gezien. tijd om terug te gaan!

 5. Cindy | Backpackfever zegt:

  Opgegroeid in Hoenderloo op minder dan 100 meter van Nationaal Park de Hoge Veluwe moet ik natuurlijk zeggen dat dit voor mij één van de meest bijzondere plekken van Gelderland is. Ook het Kröller Museum met de beeldentuin is natuurlijk een hoogtepunt. Maar er zijn zoveel mooie en leuke plekjes! Zelf ga ik nog altijd graag naar Harderwijk en Zutphen vind ik ook heel erg gezellig.

  • Yvonne zegt:

   Harderwijk en Zutphen heb ik allebei nog nooit bezocht.. ik heb nog genoeg te ontdekken in onze eigen provincie dus. 🙂

  • Yvonne zegt:

   De paarse hei was inderdaad super.. en straks in het voorjaar de bloesem in de Betuwe weer! We gaan dan vast en zeker weer zo’n wandeling maken, was echt zo mooi ook.

  • Yvonne zegt:

   Ja echt fijn dat je er zo kunt rondfietsen en ze hebben zelfs fietsen met kinderzitjes, volgens mij zijn ze zelfs allemaal standaard met kinderzitje, echt ideaal.

  • Yvonne zegt:

   Ik kan me voorstellen dat je, als je ergens als student woont, niet heel veel de provincie in trekt. Ik heb in Groningen gestudeerd, maar pas veel later wat van de provincie ontdekt.

 6. Carolien | Dream the World zegt:

  Ik zit een hele tijd naar de foto te kijken, is dat nou een slang of hagedis met een pad in z’n bek? Wow! En ja ik ben ook fan van Gelderland. Ik heb vier jaar in Nijmegen gewoond (studie) en we gaan bijna ieder jaar wel een keer op vakantie n die regio, vooral in de herfstvakantie.

 7. Anita - Reisvlinder.nl zegt:

  Leuke tips. De meeste plekjes ken ik wel. Ik woon in Utrecht, maar de grens met Gelderland is maar een paar honderd meter van mijn huis 🙂 Deze zomer ben ik nog een dagje in Arnhem en Nijmegen geweest, erg leuk! In de Apenheul ben ik vroeger regelmatig geweest en de Veluwe is natuurlijk prachtig. Deventer (hoewel geen Gelderland) staat hoog op mijn lijstje, lijkt me echt een sfeervolle stad. Dat vliegtuighotel lijkt me trouwens ook echt gaaf!

  • Yvonne zegt:

   Ja, Gelderland is echt groot en grenst aan zoveel provincies. Leuk dat je ook hebt genoten van Arnhem en Nijmegen. En Deventer is echt ook een aanrader hoor!

 8. Maud - Maudgeniet.nl zegt:

  Ik vind de Veluwe ook altijd heerlijk – lekker wandelen (en fotograferen) in de natuur, fijn! Deventer kom ik regelmatig, aangezien het voor mij maar een half uurtje rijden is.. En onlangs was ik ook nog in Arnhem. Conclusie: Gelderland is fiiijjn! 🙂

 9. Aniek - travelwriter.nl zegt:

  Van Gelderland ken ik eigenlijk alleen maar Nijmegen goed omdat ik vaak Museum het Valkhof bezoek. En ik fiets graag langs de Lek (iets minder graag met wind tegen overigens 😉 ). Het lijkt me inderdaad ook prachtig om in de lente te wandelen als alle fruitbomen in bloei staan.

  • Yvonne zegt:

   In museum het Valkhof ben ik dan nog niet geweest, maar ondanks dat we regelmatig de binnenstad van Nijmegen in gaan hebben we er nog genoeg te ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *