Reizen is niet goedkoop en zeker als je voor je reis een intercontinentale vlucht maakt weet je wel wat je kwijt bent. Helemaal als je met een gezin op reis gaat en 4 of 5 tickets nodig hebt. Wie vroeg begint met het plannen van de reis en de volgende tips in acht neemt kan echter heel wat besparen, maar niet alleen geld. Ook tijd! En time is money, nietwaar?! Zelfs op vakantie. 🙂 Lees dus gauw verder en volgende keer kan jij ook geld en tijd besparen op reis.
Geld besparen op de vluchten
Wij boeken de tickets voor onze langste vakanties van het jaar meestal 10 tot 11 maanden van te voren, zodra de luchtvaartmaatschappijen de tickets online zetten. Zeker voor het hoogseizoen is dit eigenlijk de beste tijd om te boeken en dat geldt helemaal voor de Kerstvakantie. Die tickets worden gedurende het jaar alleen maar duurder. Voor de andere periodes kan je nog weleens mazzel hebben in januari, als veel maatschappijen sale hebben.
Als gezin ben je sowieso beter af door lang van te voren te boeken. Als je alleen reist en flexibel bent in reisdata loop je wellicht nog tegen een lastminute deal aan. Meer tips om te besparen op de vliegtickets lees je in dit artikel.
Met een gezin is een lastminute boeken vaak minder voordelig
Misschien een inkoppertje, deze tip voor de vlucht zelf, maar je wilt niet weten hoe vaak we mensen panisch zien herschikken in hun bagage: weeg je bagage voor je thuis vertrekt. Daarvoor hoef je niet eens een speciale bagageweger aan te schaffen als je, net als wij, een weegschaal hebt die op tienden nauwkeurig weegt. Ga met je bagage op de weegschaal en vervolgens zonder en je weet precies hoe zwaar je bagage is.
Tijd besparen rondom de vluchten
Inmiddels zijn we er zelf al zo aan gewend dat we er niet meer over nadenken: online inchecken. Het spaart je zo een half uur in de rij staan bij de balie, zeker als je alleen met handbagage reist. In dat laatste geval ben je bij aankomst bovendien veel vlotter op weg naar je eindbestemming. Ideaal.
Vast een overbodige tip voor jou, maar zorg dat je precies weet waar je luchthaven is en controleer 2 keer of het klopt. Omdat er eens bij een voor ons nieuwe luchthaven geen huisnummer achter de straatnaam stond en onze TomTom wat gek deed daarover leek het Peter een goed idee om de GPS coördinaten in te voeren die hij ergens op internet vond. Hij had ’t verder niet gecontroleerd en zo stonden we een paar uur later midden op de snelweg, ongeveer 10 kilometer van de luchthaven.
Wil je geld en tijd besparen op reis? Zorg dan dat je weet waar de luchthaven is!
Ga je met de auto naar de luchthaven? Zorg dan ook dat je het juiste adres en de eventuele toegangscode tot het parkeerterrein hebt. Wij vergaten meer dan eens om deze code te noteren en stonden voor een gesloten slagboom. En maak zodra je de auto geparkeerd hebt even een fotootje van de plek waar hij staat. Je zal maar terug komen van vakantie en niet meer weten op welke verdieping hij staat.
Ben je eenmaal in de luchthaven en reis je met jonge kinderen? Kijk uit naar bordjes voor speciale rijen voor families. Vaak ben je in no time aan de beurt. Reis je zonder kinderen? Ga voor de rij zonder families. Kies de rij met mannen in pak, die gaat meestal een stuk sneller. 🙂
Tijd besparen bij aankomst
Wil je graag snel de immigratie achter je laten bij aankomst? Dan zorg je dat je er netjes uitziet en je gedraagt je beleeft. Kijk de beambte aan en geef duidelijk antwoord op eventuele vragen. Het is ook handig om al in je hoofd te hebben naar welke accommodatie je gaat, liefst met adres, aangezien je dit vaak op formulieren moet invullen. Grapjes bewaar je liever voor een ander moment en als je met kinderen reist zorg je dat ook zij zich netjes gedragen.
Geld besparen op accommodatie
Voor het boeken van voordelige accommodatie geldt min of meer hetzelfde als voor vliegtickets. Alleen verschilt de beste tijd om een hotel te boeken per bestemming. Tripadvisor publiceerde in april 2016 een studie die ze hiernaar deden, maar de info die erover beschikbaar is gaat alleen over de bekende, grote steden.
Van grote, bekende steden is onderzocht hoe lang van te voren je het beste accommodatie boekt
Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden op ’t gebied van accommodatie. Denk van te voren na over wat je graag wilt van jouw reis en welke accommodatie daarbij past. Als je een week in alle luxe wilt relaxen tijdens je huwelijksreis is het waarschijnlijk slim om te gaan voor een all-inclusive resort. Ga je op reis om zoveel mogelijk van een land te zien en elke dag ga je vroeg op pad om pas in de avond weer thuis te komen? Dan is een hostel of goedkoop appartementje via bijvoorbeeld Airbnb een veel betere keus.
Ga je toch lastminute op reis? Dan kan je op Roomer goede deals vinden van mensen die een hotel geboekt hadden, maar toch niet meer kunnen gaan of kamers die niet verhuurd zijn voor een prikkie op de kop tikken.
Geld en tijd besparen op je reisdocumenten
In verschillende landen moet je paspoort nog minimaal een half jaar geldig zijn zodra je het land binnen gaat, of weer verlaat. Check vooraf goed of je paspoort nog lang genoeg geldig is, want met spoed een nieuwe aanvragen is een stuk duurder. Ook loont het om ruim op tijd te kijken of je een visum nodig hebt en wanneer je dat het beste kan aanvragen. Ook hier zijn spoedprocedures een stuk duurder.
Zorg dat je reisdocumenten op tijd in orde zijn
In sommige landen heb je een internationaal rijbewijs nodig om een auto te kunnen huren. Zorg dat je dit van te voren weet en haal bij de ANWB een internationaal rijbewijs. Niks zo vervelend als aan de balie staan en er achter komen dat je geen auto mee krijgt. Een taxi is een stuk duurder en het openbaar vervoer is altijd langzamer.
Geld besparen op geldzaken
Veel banken vragen extra geld om te pinnen in het buitenland. Dit kan best oplopen als je een aantal weken, of nog langer, op reis bent. Het loont daarom om rond te kijken welke rekeningen bij welke banken goede voorwaarden op dit gebied hebben. Wij hebben via het totaalpakket van de Rabobank een credit card, een tweede bankpas, 25% korting op onze doorlopende reisverzekering en gratis wereldwijd pinnen (ja echt gratis!) voor €4,60 per maand. Zo’n 3 euro per maand duurder dan de meeste basispakketten, dus kijk even goed of dit ook voor jou uit kan.
In sommige landen vragen de banken een “fee” voor het pinnen. Ook al hoef je aan je eigen bank geen kosten te betalen, dan betaal je alsnog een bedrag per opname aan de buitenlandse bank. Pin daarom een zo groot mogelijk bedrag per keer, maar berg je contante geld wel goed op.
Berg je geld goed op als je grote hoeveelheden pint
Wil je liever geld wisselen in plaats van ter plekke pinnen? Doe dat dan in geen geval op de luchthaven. Wij hebben dit 2 keer noodgedwongen gedaan en de koersen zijn zo bedroevend en het afronden van de bedragen gebeurt uiteraard altijd in jouw nadeel. Bedenk ook dat je na een lange vlucht waarschijnlijk liever iets anders doet dan in de rij staan om geld te wisselen, of zelfs eerst naar een plek te zoeken om fatsoenlijk geld te wisselen. Bel liever een paar weken voor vertrek je bank om te regelen dat je daar een paar honderd euro in de lokale eenheid komt ophalen. Zo heb je ook meteen geld om je taxi of de bus te betalen als je aankomt en om een flesje water of wat te snacken te kopen.
Bij de meeste buitenlandse geldautomaten kun je gewoon geld opnemen met een Nederlandse pinpas. Toch is het slim om een beetje een bekende lokale bank te kiezen voor je pintransacties. Kies in ontwikkelingslanden liefst een bank met bewaking of in elk geval een gesloten hokje. Houd altijd je hand boven de hand waarmee je de pincode intoetst en druk alle toetsen nog een keer in als je klaart bent. Je zal niet de eerste zijn van wie de pas geskimd wordt. Automaten waar je kan pinnen herken je aan het Maestro- en/of Cirrus-logo. Het Maestro-logo staat ook op je bankpas, meestal rechts onderin op de voorkant.
Maak het skimmers moeilijk en scherm je pincode af voor eventuele camera’s
Tijd besparen op geldzaken
Ga je buiten Europa op vakantie? Let er dan op dat je betaalpas op werelddekking staat. De dekking staat namelijk vaak standaard op Europa. Via een app, zoals internetbankieren bij de Rabobank, kan je de dekking heel gemakkelijk aanpassen naar werelddekking of een bepaald continent. Vergeet je dit, zoals wij in Zuid-Afrika? Dan sta je voor niks bij de pinautomaat en moet je eerst ergens wifi opsnorren om het alsnog te regelen.
Niet het eerste waar je aan denkt als je op reis gaat, maar sommige landen of bepaalde luchthavens hebben een “exit fee”. Dit betekent dat je een bedrag moet betalen om het land te mogen verlaten. Informeer hier vooraf naar, zodat je niet eerst nog een keer een pinautomaat moet gaan zoeken als je niet meer voldoende contant geld bij je hebt.
Houd mobiele kosten in de hand
Voorheen konden de mobiele kosten nogal in de papieren lopen op vakantie, maar sinds half juni 2017 is dit veranderd voor iedereen die door Europa reist. Sinds dat moment zijn de roamingkosten binnen de Europese lidstaten, volgens de verordening 2120/2015 afgeschaft. Bellen, sms’en en mobiel internetten is nu een stuk goedkoper als je Nederland verlaat. Je eigen belminuten, sms’jes en MB’s kun je nu ook in andere EU-lidstaten gebruiken, zonder dat je opgezadeld wordt met extra kosten.
Binnen Europa wordt het steeds makkelijker om mobiele kosten in de hand te houden, maar daarbuiten…
Ga je buiten Europa op reis, dan zit je nog wel steeds met die torenhoge tarieven te kijken. De makkelijkste oplossing, als je een simlock-vrije telefoon hebt, is om een lokale simkaart te kopen in het land waar je bent. In veel landen is dit relatief simpel en kost het je ook maar een paar Euro. Is dit in het land waar jij bent niet zo? Dan is wachten op gratis wifi, dat op steeds meer plekken verschijnt, en bellen met het thuisfront via skype je alternatief.
Calculeer tegenslagen in
Je gaat er niet van uit dat je in de problemen komt als je op reis gaat, maar toch is het goed om bepaalde maatregelen te nemen, mocht je toch in een vervelende situatie terecht komen.
Controleer vooraf de voorwaarden van je reisverzekering en weet wat je kan verwachten in het geval je plotseling naar huis terug moet vanwege familieomstandigheden of als je wordt getroffen door een natuurramp. Zorg dat familie je kan bereiken en stuur vooraf de gegevens van je vluchten en accommodaties door, mochten ze je toch dringend nodig hebben.
Neem het noodnummer en de polisnummers van je verzekering mee en bel de Bankpassen Meldcentrale (+31 88 3855372) als je pas gestolen of kwijt is. Bij de grote banken kan je ook naar een speciaal nummer van de bank zelf bellen.
Neem een kleine noodapotheek mee, zodat je in geval van ziekte wat paraat hebt en niet eerst stad en land hoeft af te zoeken naar ORS of pijnstillers.
Neem altijd een kleine noodapotheek mee, zodat je wat paraat hebt als ’t nodig is
Beste tip voor het laatst
Lees je dit? Applaus voor jou! Dan heb je inmiddels bijna 2000 woorden gelezen! Als beloning krijg je de beste tip van dit hele artikel, die ik speciaal voor jou tot het laatst bewaard heb en je veel tijd EN geld kan besparen: kijk altijd 2 keer achter je als je ergens opstaat om verder te gaan, bij het verlaten van het vliegtuig, opstaan van je stoeltje bij de gate of het naar buiten lopen bij een restaurant. Misschien heb je wel wat laten liggen, zoals je tickets, je portemonnaie of zoals wij ooit deden een cameratas met voor €5000,- aan apparatuur, onze paspoorten en alle tickets voor de hele reis. Gelukkig lag alles er nog toen we snel terug gingen. 🙂
Heb jij nog aanvullingen op deze tips om geld en tijd te besparen in de voorbereidingen en tijdens de reis zelf?
Fijne tips Yvonne! Gelukkig pas ik er al heel wat toe en het bespaart inderdaad veel geld en tijd. Al kan ik ivm werk helaas niet altijd zo ver vantevoren vliegtickets boeken. En ik heb het gehaald tot je laatste tip hoor 🙂 Met veel plezier! Het lijkt een open deur, maar het zal iedereen wel eens gebeuren. Zo heb ik mijn mobiele telefoon – die ik die morgen net nieuw had gekocht – tijdens de handbagage check in zo’n bakje laten liggen. Die was binnen 5 minuten weg 🙁
Leuk artikel vol goeie tips! Ook wij boeken altijd vroeg. Dat leverde ons voor Canada best wat vroegboekkorting op, en tickets zijn ook een stuk betaalbaarder. De maandenlange voorpret die je erbij krijgt is gratis 😉
Haha, ja inderdaad… voorpret kost niks en is ook al erg leuk!
Wat een handige tips! Mijn tip is vooral om met lunch uiteten te gaan!
Je bedoelt in plaats van met het diner?
Goeie tips om meer ‘Reis’ voor je geld te krijgen
Wat een handig en uitgebreid artikel Yvonne, ik ga hem opslaan want hij komt ongetwijfeld nog een keer van pas! 🙂
Bedankt voor de tips Yvonne! Wij vliegen niet zo vaak maar dit jaar toevallig twee keer en kunnen deze tips dan ook goed gebruiken! Vroeg boeken scheelt inderdaad, dat hebben we inmiddels wel al ontdekt maar dat van die rijen… ga ik zeker onthouden!
Mooie tips!
Ik word soms zo moe van mensen die blijven beweren dat vluchten twee maanden voor verrek ALTIJD het goedkoopste zijn. Nou, niet in het hoogseizoen.
Ik heb in Slovenië een sjaal kwijt geraakt. Niet duur, wel jammer. Die hing bij de houtkachel te drogen…
Fijne tips! Ook die om een foto van je auto te maken op de parkeerplaats. Doe ik ook vaak in de fietsenstalling. Na een lange werkdag heb ik anders geen idee waar ik om 7 uur s ochtends mijn fiets in de stalling heb gezet op Utrecht CS. ☺️
Wat een mazzel dat alles er nog lag toen jullie terug gingen! Anders was het wel heel zuur geweest. Fijne tips, geld besparen op reis is altijd fijn!
Als we op reis gaan heb ik altijd een mapje bij met alle gegevens uitgeprint van de appartementen waar we slapen, de vliegtickets enz. Dan kan ik die op het vliegveld altijd weerleggen als het nodig is. We hebben eigenlijk nog nooit problemen met de douane gehad en dat probeer ik ook zoveel mogelijk te vermijden door het goed voor te bereiden. Laatst hadden we in Israël een paraplu gekocht omdat het de laatste dag regende en die wilden we mee naar huis nemen. We wisten alleen niet of het mocht of niet. Dus gewoon meegenomen, op de band gelegd en niemand die er iets van zei. Vriendelijk blijven en instructies opvolgen neemt al veel zorgen voor hun weg. Dus nu hebben we een Israëlische paraplu die we in Nederland ook gebruiken ^^
Fijne tips, ik pas ze bijna allemaal toe 🙂 Ik boekte mijn ticket voor de kerstvakantie al in januari. Duurt nog eeuwen, maar had wel een geweldig goede deal! Ik zorg er trouwens ook voor dat ik ter plekke bijna alles kan annuleren (accommodatie), omdat je nooit weet wat er gebeurd. Is soms wel wat duurder, maar dan kun je altijd alles nog omgooien op het laatste moment.
Wat een goede tip die laatste want ik check nu ook echt alles twee keer. Zou het echt verschrikkelijk vinden om iets te vergeten wat zo belangrijk is! Ook dat online inchecken scheelt zoveel geld. Echt mega fijn!
Goede tips! Sommige dingen lijken logisch maar het is ons toch echt overkomen dat we op het foute vliegveld stonden in Glasgow (in de beginjaren van Ryan air), vlucht gemist en de hoofdprijs betaald voor nieuwe tickets. Ook de auto op Schiphol geparkeerd en onthouden dat hij “bij een grote paal”stond. Bij terugkeer bleken er wel 20 van die palen te staan . Ook handig is het om te kijken waar de parkings bij luchthavens liggen. In Eindhoven is de overdekte slechts 100 m verder en een stuk goedkoper dan de niet overdekte. Ook in Brussel erg grote verschillen in parkeerkosten!
Verder is het aan te raden om de vluchttijden extra te checken. Zo hebben we onze vlucht vanuit NY eens bijna gemist omdat die 2 uur eerder vertrok dan wij dachten.
Goeie tips Yvonne! Die van de rij met mannen in pak ga ik onthouden. Alleen al omdat mannen in pak leuker zijn im naar te kijken dan sommige onverzorgde backpackers 🙂