gave reisfoto's met groothoek

Gave reisfoto’s met je groothoeklens

Je kunt je groothoeklens niet vaak genoeg gebruiken. Nu ik dit schrijf realiseer ik me dat ik de laatste tijd niet genoeg met mijn groothoek geëxperimenteerd heb. Dit is namelijk dé lens om creatief mee te zijn en ook dé lens waarmee ik vaak net iets meer in beeld kan brengen met slechts 1 simpele foto. Andere lenzen laten vaak dingen buiten beeld en geven net een ander plaatje dan zoals je het bedoeld had. De groothoeklens opent echt een wereld vol mogelijkheden, zonde als je hem alleen maar af en toe uit je fototas haalt. Gebruik je groothoek dus vaak en doe je voordeel met de volgende punten.

Plaats met je groothoeklens het onderwerp in context

Vaak wil je als fotograaf een onderwerp in een context plaatsen. Als je een fotoreportage maakt over straatkinderen bijvoorbeeld wil je, behalve de kids, ook die straat zelf graag laten zien. Of je wilt laten zien in wat voor schitterend, groots landschap die gertent staat. Of je vindt de stoffige, droge rivierbedding en het eeuwenoude stadje achter de slapende kameel net iets toevoegen aan je foto. Door niet alleen het onderwerp, maar ook de omgeving te laten zien heeft de kijker een completer beeld van de sfeer en de omstandigheden.

Context in beeld met groothoekContext in beeld met de groothoek

Meer scherpte met een groothoeklens

Een groothoeklens heeft meer scherpte dan een telelens. Als je een telelens gebruikt komt het onderwerp vaak een beetje los van de achtergrond, vooral als je een eindje hebt ingezoomd. In principe hebben beide lenzen dezelfde scherpte, maar doordat je bij een groothoeklens niet inzoomt op die achtergrond zie je deze onscherpte niet. Bij een groothoeklens zijn dus zowel de voorgrond als de achtergrond ongeveer even duidelijk in beeld. Dit is bijvoorbeeld handig bij landschapsfoto’s waarbij je een element in de voorgrond wilt laten zien, maar ook de achtergrond mooi duidelijk wilt houden. Wat betreft die landschapsfoto’s is het ook erg fijn om de groothoek te gebruiken om de mooie wolkenlucht te benadrukken.

Groothoeklens perfect voor landschappenDe groothoeklens is perfect voor het maken van landschapsfoto’s

Fijn bij weinig licht

Doordat je groothoeklens meer scherpte heeft, zelfs nog bij een diafragma van bijvoorbeeld 2.8 of 3.5, kun je het diafragma vaak verder open zetten. Daardoor is deze lens super te gebruiken bij slechtere lichtomstandigheden, zeker als je toch een foto wilt die van voor tot achter scherp is. In slecht verlichte gebouwen, zoals kerken en tempels kun je zo toch mooie foto’s maken. Bijkomend voordeel is dat je deze gebouwen voor een groot deel in beeld kunt brengen, door de grote hoek. Ook in de schemering is de groothoek erg bruikbaar.

Groothoek voor weinig lichtDe groothoeklens heeft meer scherpte, ook bij een groot diafragma, handig in de schemering

Een groothoek laat de hele ruimte zien

Een groothoeklens is een lens die een brandpuntsafstand van 24mm of korter heeft. Overigens moet je bij de niet full-frame camera’s het aantal mm door de cropfactor delen (door 1,6 bij Canon en 1,5 bij Nikon) om op hetzelfde beeld uit te komen. Dit betekent dat je bij niet full-frame camera’s met een lens van 16 mm van een groothoeklens kunt spreken. Door de korte brandpuntsafstand heb je een veel breder bereik dan met andere lenzen. Je kunt daarom heel goed foto’s binnen maken, zelfs in kleinere ruimtes. In iets grotere ruimtes zorgt de groothoeklens voor een compleet plaatje, hartstikke handig om zowel het mooie plafond als de vloer van die schitterende moskee te laten zien.

Een groothoek laat de hele ruimte zienEen groothoek laat de hele ruimte zien

Een groothoeklens laat veel lege ruimte zien

Een groothoeklens creëert een zekere afstand. Alles lijkt verder weg dan het in werkelijkheid is. Al sta je bijna met je neus op je onderwerp, het ziet er nog altijd niet extreem groot uit. Ga daarom dichtbij, heel dichtbij, zodat je onderwerp het beeld wel enigszins vult, anders blijft er een grote lege foto over. Tenzij je juist de grote, lege ruimte wilt benadrukken natuurlijk, zoals bij desolate landschappen, waarin dan slechts een paar boompjes staan om de leegte op te vullen. Voor de foto hier beneden was mijn lens op hooguit 20 cm van de auto verwijderd.

Kom dichtbij met een groothoeklensKom dichtbij als je met een groothoeklens fotografeert

Vertekend beeld

Als je wel dichtbij je onderwerp gaat, houd er dan rekening mee dat het beeld heel erg vertekent. Als je met je groothoeklens foto’s maakt van mensen die pal voor je lens staan ziet dat er vaak niet heel erg charmant uit. Misschien wil je juist de grote bril van die oude man prominent in beeld brengen of de dikke neus nog extra overdrijven, maar verzin in dat geval van te voren maar alvast een smoes waarom je de foto niet kunt laten zien. 🙂 Wil je het beeld iets minder laten vertekenen? Gebruik dan je groothoeklens niet op de wijdste stand, maar stop net daarvoor. Daardoor wordt de vertekening al een stuk minder. Ook kun je achteraf de vertekening, waardoor bijvoorbeeld kromme lijnen bij gebouwen ontstaan, nog rechttrekken in Photoshop of een ander programma.

Het beeld vertekent door een groothoeklensHet beeld vertekent door een groothoeklens

Gave groothoekfoto’s maken? Experimenteer!

Net als met eigenlijk alle lenzen is het ook bij de groothoeklens zo dat je er even feeling mee moet krijgen en een flink aantal foto’s gemaakt moet hebben voordat je precies weet wat de mogelijkheden zijn. Dus waar wacht je nog op: pak je camera, schroef die groothoek erop, ga naar buiten en experimenteer! Wees creatief en zie waarmee je thuis komt.

Heb jij al een groothoeklens en gebruik je hem veel?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Fotografie blogs, of kies een andere bestemming »

34 reacties op “Gave reisfoto’s met je groothoeklens

 1. Bep Lovink zegt:

  Leuke blog! Ik wil een groothoeklens kopen maar ik weet niet waar ik op moet letten. Kun je mij adviseren? Ik heb een Canon toestel

  • Yvonne zegt:

   Dat is echt een persoonlijke keus. Ik denk dat het verstandig is om eens een fotowinkel binnen te lopen en je daar te laten adviseren, zodat je met al jouw wensen rekening kan houden.

 2. ivonne zegt:

  Grappig, ik had nooit beseft dat een groothoeklens ook beter fotografeert bij minder goed licht. Dat is iets waar ik nog wekeens mee worstel. Het lijkt me een fijne lens om te hebben, maar ik zie op tegen het gesjouw, dus kies steeds voor een body plus 1 gewone lens. Wie weet binnenkort een moderne telefoon waarmee ik af en toe foto’s kan maken onderweg, dat zou voor mij al een hele modernisering zijn

  • Yvonne zegt:

   De groothoek is 1 van mijn lichtste lenzen, maar ik snap wat je bedoelt. Soms baal ik ook van het gewicht en de grote tas op mijn rug. Maar ik vind het kwaliteitsverschil met de all-round lens die ik vroeger had dan weer te fijn om afstand van mijn lenzen te doen. 🙂

 3. Aniek zegt:

  Ik heb mijn spiegelreflex net de deur uit gedaan omdat ik echt te veel spullen mee moest sjouwen, maar een groothoeklens mis ik wel bij mijn nieuwe kleine cameraatje 🙂

  • Yvonne zegt:

   Dat snap ik dan ook wel weer, soms twijfel ik er ook weleens over om een systeemcamera aan te schaffen, maar dat vind ik dan weer zo zonde… 🙂

 4. ensanne zegt:

  Ik heb geen groothoeklens maar het lijkt me zeker een mooie aanvulling op mijn camera. Binnenkort maar eens informeren of die er voor mijn camera ook is.

 5. Marcel | yourtravelguideonline zegt:

  Leuk artikel en mooie foto’s! Ik gebruik mijn groothoeklens regelmatig en het geeft je foto net even een andere dimensie. Heb jij weleens met een fisheye gefotografeerd?

 6. Kelly zegt:

  Prachtige foto! Ik heb ook een groothoeklens in mijn bezit, maar ik moet eerlijk bekennen deze amper te gebruiken. Soms overweeg ik zelfs om deze lens te verkopen. Ik fotografeer meestal met de Canon 15-85 en dan blijft de Sigma 10-20 toch vaak in de tas. Prachtige lens, maar ik gebruik hem echt te weinig. Zonde.

  • Yvonne zegt:

   Wat jammer. Ik kan me voorstellen dat je hem van de hand wilt doen als je hem niet veel gebruikt. Die andere lens heeft ook een mooi bereik, begrijpelijk dat je die vaker pakt.

 7. Sanne zegt:

  Wat een mooie foto’s! Vraagje, kan je het fotograferen met een groothoeklens ook toepassen met een digitale camera i.p.v. een spiegelreflex?
  Jammer dat je Perahera in Kandy mist, het is een geweldig festival. Meteen ook het enige leuke aan Kandy (naar mijn mening) 🙂

 8. Erwin | trippingaroundtheworld.nl zegt:

  Wat maak jij mooie foto’s!! zorgvuldig gekozen composities en sterke beeldopbouw, keer op keer. Een plezier om naar te kijken!
  Voor onze komende reis (Iran en Dubai) ga ik kijken naar een groothoek lens, en als de portemonnee het toelaat ook aanschaffen.
  Afgelopen jaar overgestapt op een full frame (Nikon d610), ik heb daar een fantastische portret lens bij (Nikon AF-S 85mm f/1.8G), een groothoek (Nikkor AF-S 24-85mm f/3.5-4.5G) en een tele lens (Nikon AF-S 70-300mm f/4.5-5.6G)
  Gaan jullie ook nog naar de Perahera in Kandy (8 t/m18aug), dit Boeddhistische festival is één van de grootste ter wereld. De tientallen olifanten, de vele drummers en danser maken het voor kinderen ook een leuke belevenis.

  • Yvonne zegt:

   Dank je wel voor je compliment en de tip over het Boeddistische festival. Het hoogtepunt is geloof ik op de 18de, dat is de dag dat wij naar huis vliegen. Ik had geen zin om me in allerlei bochten te wringen w.b. de route om er in die laatste dagen van het festival te kunnen zijn, dus dit gaat aan onze neus voorbij. Gelukkig blijft er genoeg moois over. 🙂 Een echte groothoek klinkt als een mooie aanvulling op de lenzen die je al hebt. Ik heb 3 vergelijkbare lenzen, een groothoek en een 50mm en heb het gevoel dat er niks meer mist qua lenzen.

 9. Karlien zegt:

  Goede tips! Jaren terug, toen analoog nog de norm was, had ik een enorme hoeveelheid lenzen. Ideaal een fotograaf als moeder, dan krijg je de ‘afdankertjes’. Nu met digitaal neem ik genoegen met de saaie standaard lens. Maar ik zou echt weer wat creatiever moeten worden. Je zet me aan het denken 🙂

 10. ~ Inge ~ zegt:

  Wat een leerzaam blogje! Ik gebruik de groothoeklens eigenlijk ook veel te weinig….nu laat jij mij toch weer de voordelen ervan zien, gaaf! Ik ga er meer op letten! Enne, wederom weer prachtige foto’s! Fijne dag!

  • Yvonne zegt:

   Dank je, ja het is echt zo zonde om de groothoek weinig te gebruiken, vaak juist als je verwacht dat een foto niet geschikt is voor groothoek wordt hij heel gaaf, want anders dan standaard 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *