Valencia Art Nouveau

Fotoverslag: Art Nouveau in Valencia

Wie naar Valencia gaat kan er niet omheen: deze stad staat vol Art Nouveau of Jugendstil bouwwerken. Vooral in de wijk Eixample vind je heel veel prachtige Art Nouveau, maar wie goed kijkt ziet verspreid door de stad nog veel meer mooie gebouwen uit de Jugendstil periode. De Spanjaarden noemen deze stijl Modernismo, het Modernisme, maar als je door de straten van Eixample dwaalt krijg je nu juist het gevoel een stap terug in de tijd te zetten. Hoezo modern?

Mercado Central

Voor mij is het mooiste voorbeeld van Art Nouveau in Valencia de Mercado Central. Het gebouw heeft zoveel mooie Jugendstil details, maar het mooiste is dat het gebouw, dat tussen 1914 en 1928 gebouwd werd, nog steeds in gebruik is in zijn originele functie. De Mercado Central is de oudste nog in werking zijnde markt van Europa en één van de meest bezochte gebouwen van Valencia. Wat een geweldige, bruisende markt vind je hier dan ook 6 dagen per week!

Mercado Central Art Nouveau ValenciaMercado Central is een mooi voorbeeld van Art Nouveau in Valencia en de oudste nog werkende markt van Europa

Mercado de Colón

Valencia kent nog een schitterend marktgebouw in Jugendstil of Art Nouveau stijl: de Mercado de Colón met zijn bijzonder hoge plafond. Hier geen rijen marktkraampjes, maar café –restaurantjes en ijssalons, alles in de chique stijl van dit deel van het district Eixample, met nog veel meer Jugendstil panden. In 1916 werd dit schitterende gebouw wel als traditionele markt in gebruik genomen, maar toen de markt verslechterde werd hij gesloten. In 2003 werd de Mercado de Colón na restauratie opnieuw geopend, dit keer als plek waar de Valencianen graag komen eten en drinken. Ook Kim heeft genoten van al het lekkers in de stad en in een blog deelt ze nog veel meer dingen om te doen in Valencia.

Mercado Colón Valencia JugendstilMercado Colón is een andere markt in Jugendstil in Valencia, midden in het district Eixample

Estació del nord

Estació del nord oftewel het Noordelijke treinstation is een ander fantastisch voorbeeld van Art Nouveau in Valencia. Zowel de gevels als het interieur zijn erg bijzonder, met decoraties van sinaasappels en oranjebloessem, helemaal in de sfeer van de Valenciaanse landbouw. Ook het stadswapen van Valencia is verschillende keren te zien.

Art Nouveau Valencia Estation du NordArt Nouveau in Valencia vind je ook in Estatión du Nord

Plaza Ayuntamiento

Aan het stadhuisplein, of Plaza Ayuntamiento, vind je nog veel statige bouwwerken in Art Nouveau stijl terug. Dit plein is één van de mooiste pleinen van Valencia. Niet voor niets komen de Valencianen hier zelf graag om te flaneren en even bij te kletsen op één van de bankjes.

Plaza Ayuntamiento Valencia Art NouveauOok rondom de Plaza Ayuntamiento in Valencia vind je veel Art Nouveau bouwwerken

Havenloodsen Valencia

Een minder bekend voorbeeld van Art Nouveau in Valencia en ook een stukje buiten het centrum gelegen zijn de 3 havenloodsen, die in 1911 gebouwd werden. Ooit stonden hier nog meer van deze mooie loodsen met hetzelfde Jugendstil uiterlijk, maar door de komst van metalen containers om goederen te vervoeren zijn deze loodsen overbodig geworden. 3 Loodsen hebben het dan ook niet gered. Ook de loodsen die er nu nog staan zijn niet in geweldige conditie, maar er is duidelijk wel geprobeerd om ze te onderhouden en toen wij er een kijkje namen stonden er steigers klaar, hopelijk voor nieuw onderhoud.

Art Nouveau Havenloodsen ValenciaArt Nouveau Havenloodsen Valencia

Art Nouveau in Valencia één van de hoogtepunten

Architectuur is normaal niet hetgeen waar ik enorm enthousiast van kan worden, maar de Art Nouveau in Valencia was voor mij echt één van de hoogtepunten van de stad. Nergens zag ik eerder zoveel mooie gebouwen uit de Jugendstil bij elkaar. Vooral in en rond de wijk Eixample en Plaza Ayuntamiento sta je om de paar meter stil om je te vergapen aan wat er in de tijd van het Catelaanse Modernisme, begin 20ste eeuw, aan prachtige bouwwerken is neergezet. Zoek je nog meer fotografie-inspiratie over Valencia, kijk dan zeker even wat er nog meer te fotograferen valt in deze geweldige stad of bezoek nog meer van de de minder standaard bezienswaardigheden én hotspots van Valencia.

Wij bezochten Valencia in de winter, de ideale tijd om lekker langs alle Art Nouveau gebouwen te dwalen. Ben jij al eens in Valencia geweest en welke gebouwen vond jij bijzonder?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

9 reacties op “Fotoverslag: Art Nouveau in Valencia

 1. Fred Westen zegt:

  Hallo Yvonne, mooie reportage over MODERNISMO (Art Nouveau) architectuur in Valencia. Ik wil dit jaar naar Valencia voor de organische architectuur van CALATRAVA. Maar al 50 jaar liefhebber van Art Nouveau kan ik dit combineren. Ik heb je reportage ook doorgestuurd naar Roos Oudemans van VERRASSENDVALENCIA.NL, die excursies organiseert in Valencia. Zij woont daar en ik ga met haar samen op stap zodat ik niets hoef te missen. Bedankt. Fred Westen, Den Haag.

  • Yvonne zegt:

   Dat is zeker een fijne combinatie Fred, de stad van de kunst en wetenschap is ook echt de moeite waard. De site van VerrassendValencia heb ik veel gebruikt in de voorbereiding van onze stedentrip.

 2. Denise - Follow my footprints zegt:

  De markten inderdaad (behalve die van Ruzaffa, maar de markt op zich was wel leuk), maar ook (hele andere stijl) het Museo Cerámica en (weer totaal anders) de moderne koepel van de Ciudad de las Artes y de las Ciencias. Maar eigenlijk ook gewoon de façades van de huizen in verschillende wijken. De wil ik ook nog steeds posten. 😉

  • Fred Westen zegt:

   Hallo Jalf, als het over Art Nouveau gaat komen wij elkaar steeds weer tegen. En waarom zouden we alleen naar Barcelona gaan voor MODERNISMO architectuur, terwijl half Spanje er vol mee staat. Ik wil dit jaar naar Valencia. Groet, Fred Westen, Den Haag.

 3. Jenny - ikreis.net zegt:

  Mooi overzicht! De havenloodsen heb ik helaas gemist… Ik vond met name de binnenkant van het station erg leuk, kitsch en stijlvol tegelijkertijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *