Fotograferen in de mist is iets wat ik jaren lang zoveel mogelijk heb proberen te voorkomen. Ik hou niet van mist, vind het koud, nat en grauw. Tot ik de afgelopen paar jaar steeds vaker ontdekt heb, dat mist juist iets extra’s kan doen voor een foto. Waar ik voorheen liever thuis zou blijven als ik uit het raam keek en mist zag, houdt het me niet langer tegen om op pad te gaan. Zeker niet als er voor die dag zonnig weer is voorspeld. Dat moment dat de zon een beetje door de mist heen begint te prikken en hier en de flarden wat optrekken is vaak echt magisch. Door de momenten dat ik er min of meer gedwongen op uit ben gegaan tijdens mist, heb ik geleerd om juist dan bijzondere foto’s te maken.
Mist geeft diepte aan je foto
Soms word je gedwongen op pad te gaan. Zoals die keer in Deqin, het noorden van Yunnan, hoog in de Tibetaanse bergen. Waar het de dagen ervoor nog behoorlijk helder is, zit alles ineens helemaal dicht. We hebben echter bedacht dat we de bus terug naar de bewoonde wereld willen nemen, maar de mist is zo dicht, dat we amper twintig meter kunnen zien. We twijfelen of het wel verantwoord is. We besluiten de bus te laten gaan en nemen een taxi, dat voelt iets meer controleerbaar. Als we Deqin net uit willen rijden wordt de mist zo mogelijk nog dichter. We besluiten even te stoppen, om te bepalen of we verder durven te gaan.
Mist geeft diepte aan je foto, door de verdwijnende voorwerpen
In dat moment van twijfel, zie ik ineens hoe mooi het is: de diepte die de mist daar veroorzaakt, samen met de Boeddhistische stoepa’s aan de rand van de weg. Het is gewoon magisch. Waar ik hier een rij stoepa’s heb gefotografeerd, kun je datzelfde effect natuurlijk ook met een rij bomen creëren. Maar ook een berglandschap, waar verschillende heuvels of bergen achter elkaar te zien zijn, krijgt diepte door mist.
Mist in combinatie met de eerste zon geeft bijzonder veel sfeer
In Deqin hebben we de zon niet meer gezien. Uiteindelijk zijn we terug gegaan naar het stadje en de volgende dag, in de stromende regen, alsnog met de bus vertrokken. Komt de zon wel ineens door de mist heen? Dan geeft het warme, oranje licht, in combinatie met de mist, een heleboel sfeer. Rond zonsopkomst is dit licht het allermooist, vooral in de vroege herfst. De mooiste foto’s heb ik gemaakt toen ik eind september, begin oktober op mijn fiets naar m’n werk onderweg was. Zorg er daarom in die periode voor dat je een fotocamera bij je hebt, of anders in elk geval je telefoon. Zo zonde als je al dat moois niet kunt vastleggen. Oh, en ga een beetje vroeg van huis, dan heb je meer tijd om foto’s te maken en is je baas ook nog steeds blij om je te zien!
Silhouet van een reiger in de mist
Silhouetten in de mist zijn heel gaaf
Ook om van die gave foto’s te maken met een silhouet, is de mist perfect. Door het grijze, worden details en kleuren minder duidelijk. Fotografeer je dan tegen het licht in, met een kleine diafragma opening, dan ontstaat een donker silhouet. Als de ochtendzon net door de mist priemt, kun je vergelijkbare silhouet foto’s maken met die tegen zonsondergang. Door de mist wordt je silhouet foto extra speciaal (zie de foto hierboven).
Probeer de zonnestralen te vangen
Daar waar de zonnestralen gebroken worden door bijvoorbeeld de blaadjes van de bomen, ontstaan zonneharpen. Zonneharpen zijn die mooie lichtstralen, die door de mist heen lijken te priemen. Bij tegenlicht of zijlicht en een laagstaand zonnetje zie je ze het meest duidelijk. Zelfs bij minimale mist, kunnen zonneharpen ontstaan.
Gebroken zonnestralen door de blaadjes van bomen: zonneharpen
Dit kan ook de waterdamp zijn, die veroorzaakt wordt door een waterval. In Oostenrijk hebben we van de ene kant van de waterval een schitterende regenboog gefotografeerd en van de andere kant de zonneharpen die de bomen er omheen, in combinatie met de zon, veroorzaakten. Watervallen zijn sowieso een dankbaar onderwerp als je wilt experimenteren met fotograferen van mist.
Watervallen zijn perfect om te experimenteren met mist en zonneharpen
De mysterieuze sfeer van mist is niet te evenaren
Er is niets dat zoveel mystiek aan je foto geeft als mist, zeker bij dichte mist, als de hele wereld bijna lijkt te worden opgeslokt. Op La Gomera wordt het hoogste deel van het eiland begroeid door het nevelwoud. Vooral in de wintermaanden kan de mist ineens komen opzetten, op elk moment van de dag. In minder dan een minuut kan het van blauwe lucht naar compleet grijs gaan en omgekeerd. Het loont om dan gewoon een tijdje te blijven staan en fotograferen. Je zult zien dat de sfeer op elke foto weer heel anders is.
De mysterieuze sfeer van de plotseling opzettende mist op La Gomera
Ook in Oostenrijk, tussen de bergen, kan de hoeveelheid mist of zon plotseling veranderen. Juist die veranderende omstandigheden kunnen geweldige fotomogelijkheden zijn. Zo maakte ik een hele gave foto van een dame tijdens een roofvogelshow, met een warm zonnetje, terwijl de bergen achter haar in mysterieuze mist gehuld zijn. Juist doordat het onderwerp belicht wordt en de achtergrond donker is, springt het portret er als het ware uit.
Ook voor dit portret in Oostenrijk is de mist een mooie, mysterieuze toevoeging
Heiig weer laat de voorgrond eruit springen
Ook bij heiig weer, waar je amper kan spreken van mist, kun je de voorgrond ook echt naar voren laten komen. Het heiige zorgt voor contrast tussen voor- en achtergrond. Zowel bij mijn foto van de grotkloosters van Meteora in Griekenland, als die van het kerkje in Gjirokaster in Albanië, valt de voorgrond veel meer op, door de enigszins heiige bergen in de achtergrond. Beide foto’s zijn in het vroege voorjaar gemaakt, als de lentezon nog niet sterk genoeg is om het vocht van de nacht te laten verdwijnen. Wees dus niet te snel teleurgesteld als je geen blauwe lucht ziet en je wilt landschapsfoto’s maken. Soms kan dat grijzige juist heel goed uitkomen.
heiig weer bij Meteora zorgt voor contrast
Het kerkje boven Gjirokaster komt veel beter naar voren door lichte mist
Mistig weer is vaak koud, maar altijd vochtig. Laat je camera langzaam wennen aan de temperatuur van je (vakantie-)huis, na het schieten van mooie mistfoto’s. Leg deze bijvoorbeeld eerst een tijdje in een halletje neer, voordat je hem uit de tas haalt.
Zwart-wit is uitermate geschikt voor mistfoto’s
Eén van dé redenen waarom het eerder nooit wat is geworden met mij en mistige omstandigheden, is dat ik zo hou van kleur. Ondanks dat al mijn voorbeeldfoto’s in mistige omstandigheden genomen zijn, hebben ze toch nog best wat kleur. Vaak zie ik bij andere fotografen hele gave zwart-wit foto’s in de mist voorbij komen. Als je daarvan houdt, is het zeker een aanrader dit eens te proberen. Zo worden de lijnen en de diepte in je foto extra benadrukt, dus een gave brug foto, die verdwijnt in de mist zie ik wel voor me. Wie weet, ga ik me zelf ooit toch nog eens wagen aan zo’n zwart-wit foto in de mist.
Ik ben twee keer in Deqin geweest. Één keer was het alleen maar mistig. De andere keer regende het er ook nog bij. Dus voor mist foto’s goede locatie 🙂
Ah ja, ik denk dat ‘t er echt vaak mistig is. Gelukkig hadden we ervoor ook zonnige dagen op de Meili Zie Shan.
Wauw, die foto met de reiger is mijn favoriet. Je hebt absoluut gelijk: mist kan een foto net wat extra’s geven. Toffe foto’s joh!
Dank je wel. Ik baalde een beetje van mezelf, dat ik afgelopen weekend geen tijd heb gemaakt om erop uit te gaan toen het zo mistig was. Volgende keer ga ik wel weer!