fotograferen in de mist

Fotograferen in de mist – tips voor mooiere mistige reisfoto’s

Fotograferen in de mist is iets wat ik jaren lang zoveel mogelijk heb proberen te voorkomen. Ik hou niet van mist, vind het koud, nat en grauw. Tot ik de afgelopen paar jaar steeds vaker ontdekt heb, dat mist juist iets extra’s kan doen voor een foto. Waar ik voorheen liever thuis zou blijven als ik uit het raam keek en mist zag, houdt het me niet langer tegen om op pad te gaan. Zeker niet als er voor die dag zonnig weer is voorspeld. Dat moment dat de zon een beetje door de mist heen begint te prikken en hier en de flarden wat optrekken is vaak echt magisch. Door de momenten dat ik er min of meer gedwongen op uit ben gegaan tijdens mist, heb ik geleerd om juist dan bijzondere foto’s te maken.

Mist geeft diepte aan je foto

Soms word je gedwongen op pad te gaan. Zoals die keer in Deqin, het noorden van Yunnan, hoog in de Tibetaanse bergen. Waar het de dagen ervoor nog behoorlijk helder is, zit alles ineens helemaal dicht. We hebben echter bedacht dat we de bus terug naar de bewoonde wereld willen nemen, maar de mist is zo dicht, dat we amper twintig meter kunnen zien. We twijfelen of het wel verantwoord is. We besluiten de bus te laten gaan en nemen een taxi, dat voelt iets meer controleerbaar. Als we Deqin net uit willen rijden wordt de mist zo mogelijk nog dichter. We besluiten we even te stoppen, om te bepalen of we verder durven te gaan.

mist geeft diepteMist geeft diepte aan je foto, door de verdwijnende voorwerpen

In dat moment van twijfel, zie ik ineens hoe mooi het is: de diepte die de mist daar veroorzaakt, samen met de Boeddhistische stoepa’s aan de rand van de weg. Het si gewoon magisch. Waar ik hier een rij stoepa’s heb gefotografeerd, kun je datzelfde effect natuurlijk ook met een rij bomen creëren. Maar ook een berglandschap, waar verschillende heuvels of bergen achter elkaar te zien zijn, krijgt diepte door mist.

Mist in combinatie met de eerste zon geeft bijzonder veel sfeer

In Deqin hebben we de zon niet meer gezien. Uiteindelijk zijn we terug gegaan naar het stadje en de volgende dag, in de stromende regen, alsnog met de bus vertrokken. Komt de zon wel ineens door de mist heen? Dan geeft het warme, oranje licht, in combinatie met de mist, een heleboel sfeer. Rond zonsopkomst is dit licht het allermooist, vooral in de vroege herfst. De mooiste foto’s heb ik gemaakt toen ik eind september, begin oktober op mijn fiets naar m’n werk onderweg was. Zorg er daarom in die periode voor dat je een fotocamera bij je hebt, of anders in elk geval je telefoon. Zo zonde als je al dat moois niet kunt vastleggen. Oh, en ga een beetje vroeg van huis, dan heb je meer tijd om foto’s te maken en is je baas ook nog steeds blij om je te zien!

silhouet in de mistSilhouet van een reiger in de mist

Silhouetten in de mist zijn heel gaaf

Ook om van die gave foto’s te maken met een silhouet, is de mist perfect. Door het grijze, worden details en kleuren minder duidelijk. Fotografeer je dan tegen het licht in, met een kleine diafragma opening, dan ontstaat een donker silhouet. Als de ochtendzon net door de mist priemt, kun je vergelijkbare silhouet foto’s maken met die tegen zonsondergang. Door de mist wordt je silhouet foto extra speciaal (zie de foto hierboven).

Probeer de zonnestralen te vangen

Daar waar de zonnestralen gebroken worden door bijvoorbeeld de blaadjes van de bomen, ontstaan zonneharpen. Zonneharpen zijn die mooie lichtstralen, die door de mist heen lijken te priemen. Bij tegenlicht of zijlicht en een laagstaand zonnetje zie je ze het meest duidelijk. Zelfs bij minimale mist, kunnen zonneharpen ontstaan.

zonneharpenGebroken zonnestralen door de blaadjes van bomen: zonneharpen

Dit kan ook de waterdamp zijn, die veroorzaakt wordt door een waterval. In Oostenrijk hebben we van de ene kant van de waterval een schitterende regenboog gefotografeerd en van de andere kant de zonneharpen die de bomen er omheen, in combinatie met de zon, veroorzaakten. Watervallen zijn sowieso een dankbaar onderwerp als je wilt experimenteren met fotograferen van mist.

zonneharpen watervalWatervallen zijn perfect om te experimenteren met mist en zonneharpen

De mysterieuze sfeer van mist is niet te evenaren

Er is niets dat zoveel mystiek aan je foto geeft als mist, zeker bij dichte mist, als de hele wereld bijna lijkt te worden opgeslokt. Op La Gomera wordt het hoogste deel van het eiland begroeid door het nevelwoud. Vooral in de wintermaanden kan de mist ineens komen opzetten, op elk moment van de dag. In minder dan een minuut kan het van blauwe lucht naar compleet grijs gaan en omgekeerd. Het loont om dan gewoon een tijdje te blijven staan en fotograferen. Je zult zien dat de sfeer op elke foto weer heel anders is.

mysterieuze sfeer van mistDe mysterieuze sfeer van de plotseling opzettende mist op La Gomera

Ook in Oostenrijk, tussen de bergen, kan de hoeveelheid mist of zon plotseling veranderen. Juist die veranderende omstandigheden kunnen geweldige fotomogelijkheden zijn. Zo maakte ik een hele gave foto van een dame tijdens een roofvogelshow, met een warm zonnetje, terwijl de bergen achter haar in mysterieuze mist gehuld zijn. Juist doordat het onderwerp belicht wordt en de achtergrond donker is, springt het portret er als het ware uit.

mysterieuze sfeer van mist portretOok voor dit portret in Oostenrijk is de mist een mooie, mysterieuze toevoeging

Heiig weer laat de voorgrond eruit springen

Ook bij heiig weer, waar je amper kan spreken van mist, kun je de voorgrond ook echt naar voren laten komen. Het heiige zorgt voor contrast tussen voor- en achtergrond. Zowel bij mijn foto van de grotkloosters van Meteora in Griekenland, als die van het kerkje in Gjirokaster in Albanië, valt de voorgrond veel meer op, door de enigszins heiige bergen in de achtergrond. Beide foto’s zijn in het vroege voorjaar gemaakt, als de lentezon nog niet sterk genoeg is om het vocht van de nacht te laten verdwijnen. Wees dus niet te snel teleurgesteld als je geen blauwe lucht ziet en je wilt landschapsfoto’s maken. Soms kan dat grijzige juist heel goed uitkomen.

heiig weer Meteoraheiig weer bij Meteora zorgt voor contrast

heiig weertje GjirokasterHet kerkje boven Gjirokaster komt veel beter naar voren door lichte mist

Mistig weer is vaak koud, maar altijd vochtig. Laat je camera langzaam wennen aan de temperatuur van je (vakantie-)huis, na het schieten van mooie mistfoto’s. Leg deze bijvoorbeeld eerst een tijdje in een halletje neer, voordat je hem uit de tas haalt.

Zwart-wit is uitermate geschikt voor mistfoto’s

Eén van dé redenen waarom het eerder nooit wat is geworden met mij en mistige omstandigheden, is dat ik zo hou van kleur. Ondanks dat al mijn voorbeeldfoto’s in mistige omstandigheden genomen zijn, hebben ze toch nog best wat kleur. Vaak zie ik bij andere fotografen hele gave zwart-wit foto’s in de mist voorbij komen. Als je daarvan houdt, is het zeker een aanrader dit eens te proberen. Zo worden de lijnen en de diepte in je foto extra benadrukt, dus een gave brug foto, die verdwijnt in de mist zie ik wel voor me. Wie weet, ga ik me zelf ooit toch nog eens wagen aan zo’n zwart-wit foto in de mist.

Ga naar al mijn Fotografie blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

4 reacties op “Fotograferen in de mist – tips voor mooiere mistige reisfoto’s

  1. Molenaar Theo zegt:

    Ik ben twee keer in Deqin geweest. Één keer was het alleen maar mistig. De andere keer regende het er ook nog bij. Dus voor mist foto’s goede locatie 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *