fotograferen in de kou

Fotograferen in de kou – tips en trucs

Fotograferen in de kou betekent fotograferen onder extreme omstandigheden voor jou en je camera. Dat vraagt om enige voorbereiding. Als je met de camera op pad gaat in de kou, of dat nou in Nederland is of in een koud gebied in het buitenland, is het handig om rekening te houden met een aantal dingen. Als je het zelf koud hebt, is de lol er gauw af. Jij maakt de mooiste foto’s als je het naar je zin hebt en niet als je oncomfortabel bent. Met deze tips en trucs leidt fotograferen in de kou tot prachtige foto’s en niet tot teleurstellingen.

Draag laagjes om warm te blijven in de kou

Als je laagjes kleding draagt, blijft de lucht tussen die laagjes gevangen en daardoor warm. Afhankelijk van wat je gaat fotograferen en hoe lang je daarbij stil staat kun je kiezen voor meer of minder laagjes. Als je een winterse wandeling maakt, waarbij je door de sneeuw moet ploegen, krijg je het tijdens die beweging waarschijnlijk snel warm. Ga je vervolgens een tijdje stil staan om te fotograferen, dan koel je af en krijg je het alsnog koud. Zorg er daarom voor dat je niet té warm gekleed bent bij regelmatige beweging in de kou. Kies bijvoorbeeld een hemd, een thermoshirt met lange mouwen, een fleecevest en een water- en winddichte winterjas en voor je benen een lange thermo onderbroek met een skibroek en wollen sokken. Een muts houdt je hoofd warm, maar kun je snel afdoen als je het toch te warm krijgt. Of je hoofd warm is, bepaalt in grote mate of de rest van je lichaam warm is.

kleed je warm aan tegen de kouKleed je warm, met verschillende laagjes, om de kou buiten te houden

Houd ook juist voeten en handen warm

Ook je handen en voeten zijn belangrijk om warm te houden. Worden ze eenmaal koud, dan krijg je ze niet gauw meer warm en wordt fotograferen in de kou ineens een stuk minder leuk. Warme, waterdichte schoenen zorgen ervoor dat je voeten niet nat worden, een eerste voorwaarde om niet koud te worden. Wollen sokken zijn ademend en nemen vocht op, waardoor ze lekker warm zijn. Voor je handen zijn winddichte handschoenen met e-tips ideaal om te camera te kunnen bedienen zonder eerst je handschoenen uit te trekken. Wanten zijn warmer, maar zul je elke keer moeten uittrekken als je de camera wilt bedienen. Wanten die je kunt openritsen bij de vingers zijn dan nog een idee.

Zelf ben ik zo’n muts die zo druk bezig is met fotograferen en dat het liefst met mijn blote handen doe. Ik trek dus voortdurend handschoenen en wanten uit en voel op dat moment ook geen kou. Het gevolg is dat ik toch met koude handen eindig. Van die thermopads, die zorgen voor instant warmte zijn dan de oplossing. Zorg ervoor dat je een paar in je jaszak hebt, voor noodgevallen.

fotograferen bij kouFotograferen met kou is mooi, maar blijf zelf warm

Ik ben een enorme koukleum en voor de komende koude periode, heb ik een nieuwe thermosfles met handig temperatuurdisplay aangeschaft. Kan ik precies zien of ik mijn thee al kan drinken. Verder heb ik standaard een mueslireep in mijn cameratas zitten. Ook die geeft nieuwe warmte en energie.

Fotograferen in de kou – zorg goed voor accu en batterij

Je accu of batterij is bij kou veel eerder leeg. Zorg daarom voor minimaal één reserve accu of batterij, zodat je die in je camera kunt vervangen. Bewaar de accu of batterij op de warmst mogelijke plek, in de binnenzak van je jas bijvoorbeeld. Doe ze niet los in je zak, maar stop ze in een plastic zakje of bewaardoosje. Berg na het wisselen ook de lege accu op een plek tegen je lichaam op. Mocht je reserve accu toch leeg zijn, dan kan het zijn dat de opgewarmde accu toch nog een paar foto’s kan maken.

fotograferen winterse wandelingMijn reserve accu zat in de binnenzak, tijdens deze winterse wandeling

Om te zorgen dat je de capaciteit van je accu’s optimaal benut, is het verstandig om je LCD-scherm zo min mogelijk te gebruiken. Foto’s bekijken doe je daarom het best thuis achteraf. En als je camera die optie heeft, kun je het LCD-scherm op de bespaarstand zetten, zeker als het wat donker weer is.

Condens op je camera

Eén van de meest irritante dingen bij extreme temperaturen en de wisselingen daartussen, is het ontstaan van condens op je lens. Ga je na het fotograferen naar binnen, dan zorgt de snelle opwarming van je apparatuur voor condensvorming. Meestal laat ik zelf mijn camera even in de tas, in de hal liggen, zodat de verandering niet té plotseling is. Heb je erge last van condens, dan is geduld de enige oplossing. Uiteindelijk zal de condens vanzelf weer verdwijnen. Als je op pad bent en je stapt plotseling een veel koudere of juist warmere omgeving in, is het lastig om dat geduld te hebben. Het helpt wat om je apparatuur in een plastic zak te doen en deze pas een paar minuten later er langzaam uit te halen.

fotograferen ijsgrotEnorm temperatuurverschil bij het fotograferen van deze ijsgrot

Ontstaat er toch condens, bijvoorbeeld doordat je warme adem neerslaat op je apparatuur, dan kan die
kan soms erg hardnekkig zijn. Zeker als het flink vriest en de condens onmiddellijk op je apparatuur bevriest is er weinig meer te redden. Blaas dus geen stofjes van je lens en adem niet te hard uit als je een foto maakt. Ga je fotograferen in de kou, dan laat je de lens het liefst zoveel mogelijk met rust. Sneeuwt het? Gebruik een zonnekap, om te zorgen dat de vlokjes niet op je lens terecht komen. Een camera kan trouwens prima overweg met een beetje condensvorming en extreme kou. Daar worden ze op gebouwd en getest.

Extra tips bij fotograferen in de kou

Kou is geen reden om thuis te blijven. Juist in winterse omstandigheden kun je schitterende foto’s maken. Controleer de dag voor je wilt gaan fotograferen het weerbericht. Een sneeuwstorm is niet ideaal om te fotograferen, maar een heldere ochtend nadat er sneeuw is gevallen juist wel. Door op zo’n ochtend vroeg op pad te gaan, fotografeer je van die smetteloos, witte landschappen, zonder sporen van andere mensen erin. In een witte wereld is er veel licht. Overbelicht je foto’s een beetje, om de standaard lichtmeting voor de gek te houden, anders komen je foto’s erg donker uit.

fotograferen in de sneeuwSneeuwfoto’s kun je het beste iets overbelichten

Is er geen sneeuw? Zoek dan eens naar andere manieren om de kou vast te leggen. Niet altijd is de kou duidelijk te zien. Kies bijvoorbeeld voor een macrofoto met kleine ijskristallen, of ga er op een witte, mistige ochtend op uit.

Heb jij nog aanvullende tips en trucs voor fotograferen in de kou, dan hoor ik ze graag in de comments.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Fotografie blogs, of kies een andere bestemming »

4 reacties op “Fotograferen in de kou – tips en trucs

  1. Janet zegt:

    Wauw, die foto’s die je hebt gemaakt zijn prachtig, de foto die je als header gebruikt is echt heel vet! Verder geef je goede tips. Ik probeer soms wel foto’s te maken, maar heb eigenlijk weinig verstand van wat ik doe haha.

    • Yvonne zegt:

      Ja, als je zelf maar lekker warm blijft.. anders is de lol er gauw af. Bij mij in elk geval wel, ik ben echt een koukleum. 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *