Erg Chigaga Sahara Marokko bij Foum Zguid

Erg Chigaga zandduinen vanuit Foum Zguid Marokko bezoeken

Erg Chigaga of Erg Chegaga in de Sahara van Marokko is dé plek voor wie échte zandduinen wil zien en de uitgestrektheid van de woestijn wil ervaren. Wij hebben eerder de Sahara bij Merzouga en Erg Chebbi bezocht. Daar kun je in alle luxe overnachten, met zelfs elektrische dekens en sanitair in de tent. We hebben daar enorm genoten, maar de woestijn bij Erg Chigaga is een veel authentiekere ervaring. We ontmoeten meermaals nomaden, zien spectaculaire landschappen, zoeken fossielen en onze meiden kunnen hier sandboarden en door de uitgestrekte, lege woestijn op de kameel rijden. Ik neem je mee naar Erg Chigaga en deel de keuzes die wij gemaakt hebben wat betreft vervoer en aanrijroute.

Verschillen Erg Chebbi en Erg Chigaga

Aan de rand van de zandduinen van de woestijn bij Erg Chebbi ligt het dorpje Merzouga. Je kunt hier zelfs overnachten in een luxe accommodatie met zwembad vóór je vertrek naar de woestijn. In de zandduinen van Erg Chebbi vind je tientallen tentenkampen op korte afstand van elkaar, de één nog luxer dan de ander. Een eigen wc en zelfs elektrische deken voor koude woestijnnachten zijn de standaard. Doordat ze allemaal in een eigen duinpan staan, heb je nauwelijks last van de massale toeristenactiviteit hier. Alleen als je hoog op de duinen staat heb je in de gaten dat er zoveel tentenkampen zijn. En als je ’s avonds onder de sterrenhemel de muziek van het kamp naast dat van jullie hoort.

omgeving Foum ZguidDe Sahara in de omgeving van Foum Zguid: dieren trekken rond, er is een waterput

Waar je in Erg Chebbi met een kameel in een uurtje of wat van Merzouga naar je tentenkamp hobbelt, heb je in Erg Chigaga een 4×4 nodig om er te komen. Voor ons gevoel gaan we veel verder van de bewoonde wereld op deze manier. Onderweg met de 4×4 zien we dat er meer leven in de woestijn is dan je zou denken: ezels, gazellen, kamelen lopen rond. In de buurt van een waterput en in de oase zijn gras en palmbomen. De tocht op de kameel die we maken is met een nomade die speciaal daarvoor 4 uur door de woestijn gelopen heeft. In Erg Chigaga zijn maar weinig tentenkampen en die liggen ook nog eens behoorlijk verspreid. Wij hebben gekozen voor een zeer eenvoudig kamp, waar we ook nog eens de enige gasten zijn. Bij zonsondergang zitten we helemaal alleen bovenop de hoogste zandduin uit te kijken over een zee van zand, een geweldige ervaring. Onze gastheer en het personeel in de keuken zijn super lieve en gastvrije mensen.

Erg Chigaga vanuit M’Hamid of Foum Zguid

Erg Chigaga bevindt zich precies in het midden tussen M’Hamid en Foum Zguid. De tocht door de woestijn, om Erg Chigaga te bereiken, is vanuit beide plekken even ver. Komend vanuit Marrakech en Ouarzazate en verder reizend naar Taroudant is voor ons Foum Zguid dichterbij. Ik zie bovendien gave landschapsfoto’s van bergen in de omgeving van Foum Zguid. Daarom besluiten wij vanuit Foum Zguid naar Erg Chigaga te vertrekken. Maak je tijdens je roadtrip door Marokko ook een stop in Zagora, dan is M’Hamid een meer logische optie.

Foum Zguid kasbahRiad Assia en de Foum Zguid Kasbah

Accommodatie en vervoer de woestijn in

Vooraf is in dit soort woestijndorpjes niet altijd even duidelijk wat je krijgt bij een accommodatie. Kamergegevens kloppen niet (staat er bijvoorbeeld dat er 14 bedden zijn, maar dat is dan voor alle kamers samen) of je hebt uiteindelijk toch een andere kamer dan je vooraf had geboekt. Veel eigenaars hebben een hotel in Foum Zguid of M’Hamid én een tentenkamp in de woestijn. Logisch, want de mensen die de woestijn in willen moeten de nacht ervoor en de nacht erna ook ergens slapen. Zo verdienen ze meer. De foto’s op boekingssites laten soms foto’s van een tentenkamp zien en soms van een hotel in de bebouwde kom, ook al wil je slechts de accommodatie van één van die 2 bekijken. Sommige eigenaars hebben hun kamp onder verschillende namen online staan.. en ze heten allemaal iets met Chigaga of Chegaga en Desert. Je ziet: het zijn echte cowboystadjes hier! En dat avontuurlijke is natuurlijk deels ook de charme.

Accommodatie in en rond de woestijn is niet goedkoop, in elk geval niet vergeleken met de rest van Marokko. Wij slapen in Riad Assia in Foum Zguid, de voordeligste optie met redelijk goede beoordelingen. Het blijkt de populairste plek van allemaal en gevestigd in een gerestaureerde kasbah, op steenworp afstand van de oude, lemen stad. Wij mogen de eigenaar niet, iets dat we zelden meemaken in Marokko. Met de eigenaar van één van de tentenkampen bij Erg Chigaga hebben we vooraf heel goed contact via Whatsapp. Daarom boeken we uiteindelijk de accommodatie in de woestijn en het vervoer bij hem. Hij is de eigenaar van de andere populaire accommodatie van het dorp: Auberge l’Oasis. Onze tocht door de woestijn met hem is ons uitstekend bevallen. Ahmed is vriendelijk, heeft een uitstekend contact met de bewoners van de woestijn en zorgt heel goed voor zijn gasten. Je kunt uiteraard ook alles op 1 plek regelen, vooraf, maar zeker ook ter plekke nog. Het is een beetje je gevoel volgen, goed informeren en dubbelchecken wat je waar boekt en reserveert.

Sahara ontdekken met gids en 4x4De Sahara ontdekken met onze lieve gids Ahmed en 4×4

Gave landschappen en fossielen

Al snel nadat we Foum Zguid aan de zuidkant verlaten en het asfalt af draaien wordt duidelijk dat we echt de woestijn inrijden. Er is amper nog begroeiing, maar van zandduinen is nog geen sprake. Het is hier vooral rotsig en we schieten niet heel erg op, zelfs met een 4×4. We hebben geluk! We zien 2 Gazellen. Al gauw naderen we ook een oase, vlakbij een fotogenieke rotsformatie die verrassend hoog is. Het lijkt wel een filmset. Mensen met een stoer 4×4 overland-voertuig lijken hier te kamperen. Dat snap ik wel! Wij bekijken de oase en de bergen / rotsen uit verschillende hoeken en rijden dan verder richting Erg Chigaga.

In de omgeving van de oase vinden we veel fossielen. Op de terugweg nemen we een andere route, wat noordelijker. Daardoor komen we langs een hele helling vol fossielen. Ooit was dit gewoon de zeebodem, zo tof om te beseffen en die ooit levende diertjes in de rotsen te zien. Het is heen urenlange stop, in 10 minuten heb je het wel gezien.

landschappen fossielen en oase Foum ZguidGave landschappen, fossielen en de oase, niet ver van Foum Zguid

Nomaden bezoeken in de Sahara

Niet alleen de landschappen en de zandduinen zijn de moeite waard in de Sahara bij Foum Zguid. Het zijn de ontmoetingen met de nomaden die in de woestijn wonen die het voor ons extra bijzonder maken. Doordat er in de woestijn steeds minder groen overblijft, leven steeds minder mensen nomadisch. Toch trekken nog steeds tientallen families rond in het gebied rond Foum Zguid en Erg Chigaga. De eerste tent waar onze gids Ahmed wil stoppen is van een familie die blijkbaar met hun kudde geiten op pad is. Alleen een aantal jonge dieren zijn achtergebleven.

Een half uurtje later maken we een stop bij een verzameling tenten waar wel mensen thuis zijn. Een gezin met verschillende kinderen én opa en oma verblijft hier. Ze hebben 2 ezels, geiten en kamelen, maar de meeste dieren zijn met de vader op pad. Van lappen hebben ze tenten gebouwd. Koken wordt gedaan op het weinige hout dat te vinden is in de droge omgeving. Het is ongelooflijk om te zien met hoe weinig deze mensen een bestaan leiden midden in het niks. En toch zijn ze schijnbaar heel gelukkig hier, met elkaar. Opa vertelt aan onze chauffeur en gids dat hij niets anders zou willen.

Nomaden in de SaharaNomaden in de Sahara

We passeren een meer zonder water en naderen een dorpje aan de rand van de heuvels ten noorden van de woestijn. Die zijn een stuk groener en daar trekken meer nomadenfamilies rond. In het dorp is een irrigatieproject gebouwd, met een waterput. Bijzonder om te zien hoeveel groenten hier verbouwd worden. Kinderen spelen met een rollende autoband. Vrouwen halen de was binnen en een man loopt met zijn kameel naar huis.

Niet heel ver van het droge meer en het dorpje zien we ook de eerste zandduinen. Aan de rand daarvan staat een eenzame, grote, witte tent. Het blijkt een nomadenschooltje. Er zijn slechts 6 leerlingen. Een aantal kinderen wonen in een boerderijtje dat van gestapelde stenen is gemaakt. Een broer en zus komen elke ochtend 2 uur lopend door de woestijn naar dit schooltje. Een meisje alleen wordt opgehaald op de motor, door de meester. We kijken mee bij de les, waarbij iedereen op z’n eigen niveau in een werkboek werkt. De meester besluit spontaan een pauze in te lassen en onze meiden voetballen lekker mee, bij het doeltje dat op een opgeruimd stukje rotsige bodem staat. Na de wedstrijd lopen een aantal leerlingen even naar het boerderijtje. De dames daar bieden ons allerlei zelfgemaakte souvenirs aan, Berber sieraden. Op de foto willen ze absoluut niet.

nomadenschooltje en de bewoners van de woestijnnomadenschooltje en bewoners van de woestijn

Voor ontmoetingen als dit is een gids die de lokale taal spreekt heel fijn. Zo kun je met de mensen communiceren en wordt de ontmoeting nog waardevoller. Behalve hun leven als toeschouwer te zien, kun je nu echt vragen stellen.

Activiteiten en overnachten in de gigantische zandduinen van Erg Chigaga

Waar in Erg Chebbi geregeld toeristen op quad’s met brullende motoren over de zandduinen scheuren, is er in Erg Chigaga rust. Maak je rond zonsondergang of zonsopkomst een wandeling over de zandduinen, dan hoor je niets anders dan het ruisen van de wind. Meer dan sandboarden vanaf de enorme zandheuvels is er niet te doen. Wil je graag een tocht op een kameel maken, geef dat dan vooraf aan. De kampen hebben zelf geen kamelen, maar “bestellen” die bij de nomaden die in de Sahara rondtrekken. Zij rijden soms uren door de woestijn om wat geld te verdienen met hun kamelen. Hierdoor ben je wat minder flexibel voor spontane acties, maar wij hebben het contact met de nomaden bij Erg Chigaga juist als erg waardevol ervaren! Onze tocht door de zandduinen op een kameel is een geweldige manier om te ervaren hoe het is om hier rond te trekken. Zo stil. Zo mooi.

sandboarden en kameelrijden Erg Chigagasandboarden en kameelrijden bij Erg Chigaga

De tenten bij Erg Chigaga zijn bijna allemaal veel eenvoudiger dan die bij Erg Chebbi. Je hebt geen sanitair in je eigen tent, maar er is een gezamenlijke douche- en toiletruimte. Onze eigen accommodatie is super gastvrij en vriendelijk, met prima eten. Het kon best wat schoner zijn, maar wij zijn wat gewend. Dit tentenkamp krijgt niets dan lovende reviews en kost vrijwel hetzelfde.

Extra tips Erg Chigaga

Je gaat écht de woestijn in. Hier is geen mobiel bereik en eten of geen water te krijgen, buiten het kamp. Houd daar rekening mee. Erg Chigaga wordt stukken minder bezocht dan Erg Chebbi. Je komt onderweg meestal amper andere reizigers tegen, zodra je de bewoonde wereld van Foum Zguid of M’Hamid achter je laat. Misschien overbodig om te zeggen, maar de zon is genadeloos in de woestijn, ook in de winter. Zorg voor voldoende zonnebrandcrème en blijf smeren. Neem daarnaast ook een trui of vest mee, want in de nachten koelt het sterk af in de woestijn. In de tenten zijn dekens genoeg.

Erg Chigaga tentenkampRond ons tentenkamp bij Erg Chigaga

Check vooraf wat is inbegrepen in de prijs voor een overnachting in de woestijn. Vergelijk zeker ook de prijzen voor het vervoer van en naar Foum Zguid of M’Hamid, van het kameelrijden en van het diner, als dat niet standaard is inbegrepen. Hier zitten onderling best flinke verschillen in. Een kamp met een duurdere overnachting kan uiteindelijk goedkoper uitvallen doordat alle extra’s goedkoper zijn of zelfs deels in de prijs inbegrepen.

Zou jij graag de woestijn in gaan bij Erg Chigaga en het authentieke woestijnleven ontdekken? Of zou je liever gaan voor de meer luxe ervaring bij Erg Chebbi?

Ga naar al mijn Marokko blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *