Erfurt

Erfurt verdient mijn oprechte excuses

Lieve Erfurt,
Het is alweer even geleden dat we elkaar voor het eerst ontmoetten. Vóór onze kennismaking heb ik je echt enorm onderschat. Berlijn, Dresden en zelfs Leipzig zijn populairder dan jij en ik heb me daardoor laten misleiden. Want wat ben je leuk Erfurt! Ik ga het goedmaken met je. Ik laat de wereld zien hoe mooi, charmant en aantrekkelijk je bent. Dat je het best waard bent om een weekend mee door te brengen, want ik heb van je genoten. En ik weet zeker dat anderen dat ook zullen doen.
Liefs,
Yvonne

Erfurt heeft kararkter

Als je door het centrum van Erfurt slentert voel je dat deze stad een eigen karakter heeft. De stad heeft een aantal mooie, statige bouwwerken, zoals het stadhuis of de Dom en de bijzondere Krämer Brücke is echt een pareltje. Deze brug bestaat uit woonhuizen met daaronder winkels en daar midden door loopt zo’n schattige straat met kinderkopjes. Als je door die straat loopt heb je geen idee dat je op een brug loopt, maar waan je jezelf in een gezellige winkelstraat, zoals de Folkingestraat in Groningen, maar dan zonder dat je ondersteboven gefietst wordt of de Utrechtsestraat in Amsterdam, maar dan zonder het hinderlijke andere verkeer. Loop je aan de buitenkant langs de Krämerbrücke, dan zie je dat de Gera rivier hier een aantal eilandjes vormt en de rivier op 2 plekken onder de brug door stroomt. De rivier Gera stroomt dwars door de stad en overal aan de rivier vind je sfeervolle wandelpaadjes, parkjes, en speeltuintjes.

Erfurt statige gebouwenErfurt heeft mooie, statige gebouwen en de bijzondere Krämer Brücke

Erfurt is gezellig

Niet ver van de Krämerbrücke, aan de Fischmarkt, verschijnen zodra het zonnetje zich even laat zien de eerste terrasjes. De kleurrijke gevels en mooie gebouwen aan dit plein zorgen voor de juiste achtergrond en de voorbijrijdende trams, even verderop, geven het plein haar levendigheid.

Aangezien Erfurt een echte studentenstad is kan je er ook prima terecht voor een avondje stappen, hoewel wij dat met onze kinderen uiteraard niet hebben uitgeprobeerd. Over het Café International heb ik echter goede verhalen gehoord. 🙂

’s Avonds worden de historische gebouwen prachtig verlicht en in december vindt in het centrum een grote, gezellige Kerstmarkt plaats.

Erfurt is gezelligErfurt is gezellig

Erfurt is romantisch

Tijdens deze donkere tijd, als alle lichtjes branden is Erfurt natuurlijk nog romantischer dan anders, maar ook buiten de Kerstperiode is er genoeg romantiek in deze stad. Zo kan je er heerlijk wandelen langs de Gera rivier of door de vele smalle steegjes en Middeleeuwse poortjes. Maar ook lekker door de stad slenteren en genieten van de mooie etalages en de knusse winkeltjes en huizen is super.

Wat buiten het centrum wordt het nog romantischer, in één van de grootste bloemen- en plantentuinen van Duitsland, het Egapark. Hier wandel je door het grootste ornamenteel beplante bloemenperk van Europa, met 150.000 lentebloeiers en prachtige vaste planten in de zomer. De rozentuin beslaat een apart deel van het park en er is ook een mooi vlinderhuis.

romantisch ErfurtRomantische bogen, bruggen en het vlinderhuis in het Egapark

Erfurt is dol op kinderen

Eerder noemde ik al even de speeltuintjes die je tegen komt in het centrum. Daarnaast heeft de Tourist Information speciale wandelkaarten voor kinderen, waarop ze levensgrote tekenfilmfiguren kunnen zoeken, terwijl de ouders met hun eigen kaart de bezienswaardigheden bekijken. En loop je de Krämerbrücke op vanaf de kant van de Tourist Information? Dan zie je bij het 3de of 4de huis aan de linkerkant een heel bijzondere etalage. Hier is in het klein Sneeuwwitje nagemaakt en als je een muntje inwerpt (volgens het bordje “met de juiste schwung”) dan gaat het gordijntje open en komen alle figuurtjes tot leven. Magisch voor de kleinsten! Daarnaast vind je in Erfurt een hertenkamp en zelfs een heuse zoo, met dieren van over de hele wereld.

Erfurt kindvriendelijkErfurt is heel kindvriendelijk

De stad is één grote verzameling interessante geschiedenis

In de Middeleeuwen was Erfurt een belangrijke Joodse handelsstad en dus vind je er nog altijd veel sporen van de Joodse geschiedenis terug. Zo is er een interessant museum gevestigd in de oude synagoge, één van de oudste synagoges van Europa. Ook zijn er nog de restanten van de Middeleeuwse Mikwe, een Joods ritueel dompelbad, te zien. Zelf hebben we tevergeefs gezocht naar de Middeleeuwse begraafplaats, die ooit in de Grosse Ackerhofsgasse geweest moet zijn. Alle oude grafstenen zijn echter al eens verplaatst, onder andere naar de oude synagoge.

Van de iets recentere geschiedenis is in Erfurt nog de Petersberg overgebleven. Op deze ruim 200 meter hoge berg naast de Domplatz werd in de 17de eeuw begonnen met de bouw van een stadsvesting. Vanaf deze citadel heb je een prachtig uitzicht over het stadscentrum.

De schitterende vakwerkhuizen in Erfurt dateren uit verschillende eeuwen, net als de vele kerken die de stad rijk is.

Erfurt geschiedenisHet oude centrum staat vol geschiedenis

Erfurt praktisch

Vanuit het Oosten van Nederland rijd je in ongeveer 5 uurtjes naar Erfurt. Woon je in het Noorden of Westen, dan ben je gauw 6 uur onderweg. Erfurt en Weimar delen een luchthaven, maar die is vanuit Nederland niet interessant. De trein is dan een betere optie, met 1 overstap ben je in 7 uurtjes vanuit Amsterdam in Erfurt.

Maak je, net als wij, een dagtrip van buiten Erfurt naar de stad, dan kom je waarschijnlijk met de auto. In het centrum van Erfurt zijn verschillende parkeergarages, die allemaal rond de €1,50 per uur kosten. Wellicht een relaxtere optie is de P&R, vanwaar je met tram ook naar het centrum reist. Een enkele reis kost je €1,80 en trams rijden elke 10 minuten. Kaartjes koop je op de perrons van elke halte, of in de tram zelf. Verblijf je in Thüringen, dan is de kans groot dat je een speciale kortingskaart krijgt bij je accommodatie, waarmee je ook gratis gebruik kan maken van het openbaar vervoer in de regio waarin je slaapt. Controleer op je kaart of die van jou ook in Erfurt zelf geldig is.

Overnachten in Erfurt

Zelf sliepen wij in Tabarz, aan de rand van het Thüringer Wald en maakten we een dagtrip naar Erfurt. Wil je echter ook de sfeervol verlichte bouwwerken in de avond zien, of na de Kerstmarkt zo je bed in kunnen rollen, dan is het zeker aan te raden in de stad zelf te overnachten, bijvoorbeeld in het sfeervolle Hotel Krämerbrücke of in het budget guesthouse City Apartments midden in het centrum. En kom je met kinderen, dan is de Ferienwohnung am Erfurter Zoo een prima optie, met 2 slaapkamers en een eigen keuken.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

8 reacties op “Erfurt verdient mijn oprechte excuses

 1. Carolien zegt:

  Ik had nog nooit van deze plaats gehoord. Ik weet eigenlijk erg weinig van Duitsland af. Wij gaan eerder naar onze Zuiden buren voor korte trips. Duitsland is dan toch een stuk verder. Dit plaatsje ziet er wel leuk uit!

  • Yvonne zegt:

   Ik had er ook nog nooit van gehoord Carolien. Toch is het best een redelijke stad (zoiets als Groningen) en erg leuk voor een dag (of weekend).

  • Yvonne zegt:

   Ik had er ook nog nooit van gehoord, en dat terwijl het ongeveer zo groot is als Groningen. En minstens zo gezellig, haha… hoewel. 😉

 2. Diana zegt:

  Ben altijd al verzot geweest op Duitse steden. Vooral op die leuke huisjes en de sfeer die er dan hangt. Ben paar jaar geleden in de Eifel geweest en heb toen genoten. Maar goed dat je deze prachtige plaatst even in de schijnwerpers zet.

 3. Wanda zegt:

  Duitse steden ben ik de afgelopen jaren ook steeds meer gaan waarderen! In Erfurt zijn we dan nog niet geweest maar het is zeker een stad voor ons. In Weimar zijn we wel geweest trouwens, ook een erg mooi pittoresk stadje met een heerlijk park en centrum.

  • Yvonne zegt:

   Ja, hier nog zo één. Vroeger had ik er niet zoveel mee, maar tegenwoordig kan ik echt genieten van lekker rondstruinen tussen de vakwerkhuizen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *