fbpx
elke maand op reis

Elke maand op reis, hoe doe je dat?

leestijd: 6 minuten

Een tijdje terug vertelde ik dat we de afgelopen anderhalf jaar elke maand op reis zijn geweest. Kleine tripjes, op een paar uurtjes rijden van huis, weekjes op een zonnige bestemming in Zuid-Europa en ook verre reizen naar Afrika en Azië. Je kan je niet half voorstellen hoe blij ik ben dat we dit kunnen doen en hoe mijn hart elke keer weer een sprongetje maakt als het okee-nog-eentje-dan-moment weer daar is. Reizen voelt als een enorme luxe, zeker met de gedachte in mijn achterhoofd dat een groot groot deel van de wereldbevolking niet in staat is om op reis te gaan. En zelfs in Nederland is het niet voor iedereen weggelegd. Toch zouden meer mensen echt veel vaker op reis kunnen dan ze zelf denken. Ook jij! Als je maar graag genoeg wilt. Hoe? Dat lees je hier.

We reizen steeds meer. Allemaal.

Ondanks dat reizen nog altijd voor velen geen optie is kunnen zelfs steeds meer mensen in een ontwikkelingsland als India op reis. Ook de armste families in Pushkar reizen tegenwoordig, al is het dan maar maximaal eens in het jaar. De familie van de 2 meiden die we al jaren financieel steunen (door hun schoolopleiding te betalen), wonend in een eenkamerwoning in de armste wijk van het stadje, vertelde het ons bij ons laatste bezoek. Trots als een pauw lieten ze me de 2 foto’s zien van hun tripje met het hele gezin naar een heilige plek een paar honderd kilometer verderop. Ze hadden er lang voor moeten sparen. Met de nachtbus waren ze erheen gereden, om de hele dag lang te genieten. Ze hebben zelf geen camera, maar lieten 2 foto’s maken en afdrukken door zo’n irritant mannetje dat z’n camera onder je neus duwt als je langs loopt. ’s Avonds aten ze een hapje bij het goedkoopste roti-straatstalletje, om daarna de nachtbus weer terug te nemen.

Zelfs de eenvoudige mens in Pushkar reistZelfs de “eenvoudige” mens in Pushkar, India reist

Met een beetje moeite en creativiteit kan bijna iedereen op reis

Ben je, net als deze Indiase familie, vastbesloten een korte reis te maken, dan is dat voor de meeste mensen in Nederland mogelijk. Met ’t openbaar vervoer kan je op veel plekken komen en ook fietsend de wereld verkennen is een optie. Kampeerspullen zijn te leen, zeker voor een paar dagen. Zelfs in tijden dat wij zelf echt dachten niet te kunnen reizen, bijvoorbeeld toen we na anderhalf jaar terug kwamen in Nederland en alles opnieuw moesten opbouwen, is het ons gelukt. Met de belastingteruggaaf als onverwachte meevaller gooiden we de oude tent achterin de auto en daar gingen we. Weer. 😉 We zijn de afgelopen anderhalf jaar ook 3 keer voor tussen de 500 en 700 euro een week met het vliegtuig op vakantie geweest, met ’t hele gezin. Dan moet een kampeervakantie in of vlakbij Nederland voor de helft al mogelijk zijn.

goedkope vliegvakantiesEen vliegvakantie hoeft niet duur te zijn als je internet goed af struint

Okee, 1 keer lukt wel, maar elke maand?!

Voor de meeste mensen zit 1 vakantie in het jaar er wel in. Vaak ook nog wel een tweede, maar dan houdt ’t toch wel op. Hoe wij dan toch elke maand weg kunnen? Door te besparen op onze reiskosten aan de ene kant en door onze uitgaven thuis in de hand te houden aan de andere. Klinkt simpel, toch?! Dat is het ook.

Besparen op reiskosten

Je reiskosten houd je laag door zo lokaal mogelijk te overnachten, te eten en te reizen. Dat kan in Europa, maar ook daar buiten. Kies je voor bestemmingen die ter plekke erg prijsvriendelijk zijn, dan ben je goedkoper uit dan wanneer je met het West-Europees prijspeil moet dealen. Maar ook vóór vertrek kan je al besparen. Ik leg je graag uit hoe je de goedkoopste vliegtickets vindt. En is vliegen je te duur? Dan kan je al vanaf 50-60 euro een overnachting in een prima appartement in Duitsland vinden. Boek er daar 2 of 3 van en je bent een lang weekend weg, wat vaak als veel langer aanvoelt.

Duitsland niet duurEen weekend in Duitsland hoeft niet duur te zijn en op 2-3 uur van huis is het al zo mooi!

Je uitgaven thuis in de hand houden

Hoe goedkoop je reis ook is, als je gedurende het jaar geen geld overhoudt kom je niet ver. Ook wij hebben geen geldboom in de tuin en dus wordt er gespaard voor onze reizen. Hoe we geld over houden om te reizen? Met een beetje opletten kom je al een heel eind. Kleding koop ik bijvoorbeeld vrijwel alleen in de uitverkoop. De jurkjes van onze oudste schuif ik als het even kan door naar nummer 2 en ik verkoop alles wat daarna nog goed is weer op Marktplaats. Dat laatste geldt ook voor speelgoed en spullen die we niet meer gebruiken.

Een telefoonabonnement met databundel heb ik nog altijd niet en eerlijk gezegd mis ik dat ook niet. Er is op zoveel plekken gratis wifi dat mijn berichtjes zelfs al binnen komen als ik op de fiets door het dorp rijdt. Ik bespaar zo maandelijks een flink bedrag.

Boodschappen halen we voor een groot deel bij de goedkope Duitse supermarkten en onze kinderen al met 2 zindelijk hebben bleek ook erg economisch. Hun haren knip ik zelf en ja dat kan ik best goed, ze lopen echt niet voor schut. 🙂 Uit eten doen we niet, maar dat doen we al jaren niet meer, omdat wat Peter kookt meestal lekkerder is dan wat we in een restaurant voorgezet krijgen. Dat opa en oma ver weg wonen en we dus geen oppas dichtbij hebben heeft weer als voordeel dat we niet vaak op stap gaan of bijvoorbeeld een avondje naar de bios. De gemiste fun halen we op vakantie wel weer in. Duurt nooit langer dan een paar weken voor het weer zo ver is. Dagjes weg zijn bij ons vaak in de natuur, of naar betaalbare parken, eventueel met kortingskaart.

goedkope dagjes wegDagjes weg naar betaalbare of zelfs gratis parken zijn er genoeg

En hoe doe je dat met vrije dagen?

Ik sta voor de klas en ben daarom elke schoolvakantie vrij. Bovendien werk ik maar 3 dagen in de week, wat me elke week weer een weekend van 4 dagen geeft. In die 4 dagen ben ik met de kinderen bezig, zorg ik dat ons huis er een beetje opgeruimd uitziet en besteed ik veel tijd aan dit blog. Maar die 4 dagen bieden dus ook de mogelijkheid om korte reisjes te maken. Tot komende oktober dan, als onze oudste 5 wordt en leerplichtig is. Dan zullen de weekendjes weg schaarser en korter worden. Extra genieten nog even dus. Peter is zelfstandig ondernemer en hij kan in principe locatieonafhankelijk werken. Het komt dus voor dat hij in India “even” een klant moet bellen en hard vloekend op de internetverbinding zijn werk afmaakt. Maar het gebeurt ook dat hij zijn werk verschuift naar één van de vele avonden of weekenden die overblijven in een jaar.

Ben je minder flexibel qua werk en heb je niet zo veel vrije dagen? Wees creatief en plak een vrije dag aan één van de vele nationale feestdagen die in het voorjaar vallen. Zo kan je redelijk wat korte reisjes realiseren, zeker als je geen kinderen hebt die de volgende dag weer op school moeten zitten.

Leuk en aardig, maar wat kost zo’n jaar elke maand reizen dan?

Al zo’n anderhalf jaar lang reizen we elke maand. Ik geef je een overzicht van het afgelopen jaar, zodat je een beeld hebt van de kosten per jaar, van hoe het eruit zou kunnen zien. Daarbij moet ik wel zeggen dat Mallorca midden in de herfstvakantie viel en Marokko in de duurste periode van het hele jaar, in de Kerstvakantie. Zou je deze reizen net daar buiten doen dan vallen ze zo’n 30% goedkoper uit. De prijzen zijn inclusief ALLE kosten, dus vliegtickets, accommodatie (allemaal in een appartement met minimaal 2 slaapkamers, behalve Saarburg, waar we een Vacansoleil stacaravan hadden), huurauto, benzine, excursies en parkeerkosten op de luchthaven.

reiservaringen afgelopen jaar3 Willekeurige reiservaringen van de afgelopen 6 maanden

De reis naar Alicante maakte ik samen met Peter, alle andere reizen maakten we als gezin van 4. In Nordhessen waren we op uitnodiging van Kassel Marketing, waardoor we voor deze reis alleen de benzinekosten hoefden betalen. Ook naar Duinkerken gaan we op uitnodiging. De kosten van de reis naar Georgië zijn een schatting, waarbij we mogelijk 100 euro hoger of lager uit zullen komen vanwege afwijkende excursiekosten, maar de meeste kosten staan al op voorhand vast. Ik zoek en boek namelijk de beste deals qua accommodatie en huurauto al maanden van te voren. Scheelt ook weer zoeken naar een slaapplek met vermoei(en)de kinderen.

Oktober 8 dagen Mallorca €1450,-
November 4 dagen Moesel €260,-
December/januari 10 dagen Marokko €1500,-
Februari 5 dagen Thüringerwald €330,-
Maart 3 dagen Alicante €200,-
April 8 dagen Riga / Letland €635,-
Mei 4 dagen Nordhessen €110,-
Juni 4 dagen Saarburg / Luxemburg €235,-
Juli/augustus 28 dagen Georgië €2750,-
September 3 dagen Duinkerke €100,-

In totaal komt dit neer op een bedrag van ruim 7300 euro. Niet slecht voor 77 vakantiedagen en inclusief 5 vliegreizen, toch? Maar een hele hoop geld. Een deel van die kosten verdien ik terug met dit blog, dus die mag ik er van mezelf vanaf halen. Als ik ook mijn vakantiegeld en eindejaarsuitkering van het bedrag af haal blijft er ongeveer 4000 euro over. Ik zeg: best veel vakantie voor dat geld. Wat vind jij?!

Hoe graag wil jij op reis?

Laat jij dingen, of plan je dingen anders om ook regelmatig op reis te kunnen? Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen, tips en trucs! Deel ze hier onder en misschien kan ik, of iemand anders, daar zijn voordeel mee doen. 😉

Category: Persoonlijk

Tags:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


33 comments

 1. Hey Yvonne

  Ik vond dit artikel leuk om te lezen. Ik vind het ook heel fijn dat je zo open bent.
  Je hebt inderdaad veel vakantie voor je geld. Maar toch vind ik jullie totale kosten nog hoog. Ik bedoel daarmee dat niet iedereen jaarlijks 4000 euro over heeft om mee te reizen. Dat is voor vele mensen onmogelijk. Dat zal je wel begrijpen.
  Je hebt wel gelijk dat reizen soms goedkoper kan dan vaak gedacht wordt. En ik vind het goed dat je ook aantoont dat je daarvoor bewust nadenkt over je levensstijl thuis. Dat vergeten mensen soms.

  Dit is het eerste artikel dat ik lees op je blog. Ik ga meteen de rest verkennen. Misschien tot de volgende 🙂

  Groetjes
  Lynn

  1. hallo Lynn, wat leuk dat je reageert! Ja, ik snap heel goed dat niet iedereen 4000 euro kan sparen om op reis te gaan. Ik ben er echt heel blij om, dat we dit kunnen doen, elke keer weer. Waarschijnlijk willen veel andere mensen ook niet ZO vaak op reis. 🙂 Wat ik wilde aangeven is dat het voor heel veel mensen wel mogelijk is om in elk geval 1x per jaar op reis te gaan, sommige van onze vliegvakanties van een week kosten 600 euro… ook dat is voor veel mensen nog wel op te brengen. Maar inderdaad, zelfs dat is niet voor iedereen, dat realiseer ik me maar al te goed.

   Veel leesplezier op mijn blog! 🙂

 2. Voor mij persoonlijk is het een uitkomst sinds ik niet meer fulltime voor een werkgever werk maar een paar dagen zodat ik de rest van de tijd ook aan mijn blog en eigen bedrijf kan besteden wat me een stuk flexibeler maakt. En daarnaast is het prio’s stellen. Mooi overzicht en leuk om te zien dat je ondanks dat je met een gezin gaat toch nog zo vaak op vakantie kunt.

  1. Ik kan me voorstellen dat niet meer fulltime voor een werkgever werken een stuk meer vrijheid geeft. Lekker hoor. Zo moet ieder toch zijn eigen manier vinden.. je reist graag, of je reist graag hè?! 😉

 3. Zo leuk om te lezen hier jullie dit doen. En ook erg herkenbaar. Ook wij gaan vaak op reis. Voordat de jongste werd geboren (dus ik ben nu 12 weken plus de zwangerschap aan het afkicken) maakte ik 2 keer per jaar een verre reis van elke keer een maand. En tussendoor diverse korte vakanties. Omdat we ook diverse festivals bezoeken, redden we het op reis gaan niet elke maand. Maar het scheelt weinig. En dit jaar slaan we een lange reis over, omdat we volgend jaar 3 maanden naar NZ gaan.

  Mijn tip? Gratis overnachten. Couchsurfen. Geweldig vind ik dat.

  1. Wat heerlijk om elk jaar 2 keer een verre reis te maken! Dat is hier maar 1 keer gelukt de afgelopen jaren (maar ik klaag niet 😉 ). Wat voor werk doe jij? Iets waarmee je het ook goed kan combineren denk ik? Klinkt tof, 3 maanden NZ!!

 4. Leuk om een inkijkje te geven in alle financiën! 200 euro voor 3 dagen Alicante klinkt erg aantrekkelijk. Daar wil ik ook wel eens zo goedkoop naartoe!

  1. Inderdaad, bij ons is het: dan maar niet elke maand een nieuwe broek. 🙂 Leuk om te horen dat dit bij meer mensen zo werkt.

 5. Fijn artikel. En inderdaad, het is een keuze. De een koopt graag dure kleren, de ander gaat liever een weekend weg van dat geld. Ik vind zelf dagjes weg ook heel erg leuk. Gewoon in Nederland. Voelt ook een klein beetje als vakantie 😉

  1. Wij gaan zelf echt te weinig dagjes weg, maar je hebt helemaal gelijk: is ook een minivakantie op zich!

 6. Niet iedereen snapt het. Soms moet je gewoon dingen laten. Vaak op reis betekend andere dingen niet kunnen doen. Even geen nieuwe telefoon maar een weekendje weg. Even niet die nieuwe televisie of spelcomputer aanschaffen maar nieuwe herinneringen maken in het buitenland. Het zijn keuzes die je maakt en die we kunnen maken. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd 😉 Wel enorm gave foto van jouw en de kleine in Duisburg-Noord trouwens 🙂

  1. Ja, dat voelde ook echt als even op avontuur met het gezin, Duisburg. We willen nog steeds een keer terug en dan ’s avonds rondkijken en foto’s maken!

 7. Inderdaad, keuzes maken is belangrijk. Ik koop pas nieuwe spullen als de oude versleten zijn. Ik geef er gewoon niet zoveel om. Wij besparen veel door te kamperen. Tent in vliegtuig mee en gaan. Ik hou wel erg van uit eten dus daar bespaar ik zeker niet op. Ieder z’n ding dus. Helaas zitten we aan hoogseizoen vast. Vroeg boeken is dan vaak de oplossing. Wat dat betreft kijk ik uit naar de tijd dat we buiten hoogseizoen kunnen gaan, scheelt zoveel qua geld.

  1. Inderdaad, ieder z’n ding. Dat hoogseizoen daar zaten wij al aan vast, maar een dagje smokkelen omdat ik al vrij was werkte soms voor ons (maar is nu afgelopen helaas). Overigens kost onze huidige reis door Georgië echt weinig in verhouding vind ik! De tickets waren maar 750 euro in totaal, toch een goeie deal voor midden in de zomervakantie.

 8. Je moet nou eenmaal keuzes maken in het leven. Ik reis slechts een of twee keer per jaar (een verre reis per jaar) en ook ik moet me regelmatig ‘verantwoorden’. Mensen begrijpen niet dat ik verre reizen maak want men denkt dat het onwijs duur is. Drie weken Azië is echter goedkoper dan twee weken Europa. Dit jaar ga ik helaas maar één keer weg, maar volgend jaar wil ik mijn vakantiedagen beter verdelen. Ik heb twee banen dus dan is het nog moeilijker om alles op elkaar af te stemmen. Gelukkig heb ik drie weken vrij kunnen krijgen in oktober 🙂 .

 9. Ik sta precies zo in het leven 🙂 Het leven is keuzes maken. Ik geef best veel geld uit aan reizen, maar dat heb ik er echt wel voor over.

  1. Precies! Wij doen het ook nog eens zo budget mogelijk, omdat het nu x4 gaat allemaal, dat hakt er wel in!

 10. Zeker weten waar! Die vraag wordt inderdaad vaak gesteld en in combinatie met de vraag maar je krijgt toch al die reizen. Goed dat je dit zo transparant inzichtelijk maakt! Je moet er ook zeker keuzes voor maken. Op naar een volgende mooie trip.

 11. De vraag die ook regelmatig aan ons wordt gesteld, pfff. Op de een of andere reden voelt het alsof je je moet verantwoorden. Ook wij besteden ons geld liever aan reizen dan aan spullen in huis of kleding. Wij bepalen in januari ons reisbudget voor het kalenderjaar en daar moeten we mee uit zien te komen, en dat lukt ons prima. We kunnen het aan één vakantie spenderen, maar we gaan liever elke maand op pad. Tegenwoordig zoeken we niet op bestemming maar op beschikbare én goedkope vliegtickets en accommodaties, en dat kan resulteren in een bestemming waar je van te voren niet aan gedacht had. Mooi om te zien dat jullie zoveel reizen, vooral blijven doen!

  1. Wat leuk om te horen hoe jullie dat doen en wat goed dat jullie in januari al je reisbudget bepalen. Dat zoeken op betaalbare bestemming/vlucht doen wij al een aantal jaren en het is echt leuk om te zien welke interessante bestemmingen er dan voorbij komen.

 12. Altijd fijn dit soort artikelen, want pff ik kan al niet eens meer bijhouden hoe vaak wij deze vraag te horen kregen. Inderdaad door net als jullie keuzes te maken en vooral thuis zo weinig mogelijk uit te geven. Uit eten gaan doen we op reis wel 😉 Iededeen kan zo makkelijk besparen. Maar het is wel keuzes maken natuurlijk. Zo gaaf dat jullie als gezin zo vaak op pad gaan!

  1. Ja, ik prijs mezelf ook gelukkig dat we dat kunnen doen en alle 4 ook echt leuk vinden! Hoewel onze oudste gisteren verzuchtte: “pfff, jullie slepen me hier mee naartoe”, gelukkig met een lachend gezicht en inderdaad was het met 36 graden ook echt warm.

 13. Handig blog met fijne tips! Ik probeer ook altijd de feestdagen zo goed mogelijk besteden door ze bij de vakantie te betrekken, maar dat lukt helaas niet altijd. Ik heb een speciale ‘reis’ spaarrekening, waar ik regelmatig geld naar overmaak. Zo heb ik altijd een spaarpotje waar we de tickets of huurauto uit kunnen betalen. Werkt voor mij heel goed.

  1. Wat een goed idee om een aparte spaarrekening te hebben. Zo hou je het ook lekker overzichtelijk voor jezelf.

 14. Leuk om te lezen hoe jullie dat als gezin zo doen! Ik heb gewoon heel weinig vakantiedagen en mijn vriend zit met een eigen zaak waardoor hij eigenlijk nooit langer dan 2 weken weg kan. We gaan dan wel regelmatig een weekendje weg en doordat we buiten het seizoen kunnen, zitten we natuurlijk ook altijd wel vrij goedkoop. Ik hoor van collega’s ook regelmatig de vraag ‘hoe doen jullie dat toch’ maar als je weinig eisen stelt, buiten het seizoen reist en gewoon goed oplet dan kun je echt vaak voor een prikkie weg.

  1. Ik kan me voorstellen dat het niet voor iedereen mogelijk is om dit zo te doen (en ben dan ook erg blij dat we dit nog steeds kunnen doen), maar leuk om te horen dat jullie geregeld wel een weekend op pad gaan. Ook super en vaak meteen een vakantiegevoel, zeker als je de grens over gaat. 🙂

 15. Ha Yvonne, fijn artikel en heerlijk praktisch. Ik denk dat je zo perfect laat zien dat je heel ver komt met slim plannen en reizen boeken. Tof!

 16. Goed artikel weer!
  Helaas zitten wij alweer een paar jaar aan de schoolvakanties vast wat toch een enorm verschil in prijs is met buiten het hoogseizoen gaan, maar met wat speurwerk lukt het toch altijd wel om goedkope vluchten te vinden. Leuk te lezen dat ik nog niet de enige ben die geen telefoonabonnement met databundel heeft haha.
  Veel plezier alvast in Georgie!