Egypt Air niet kindvriendelijk

Egypt Air niet (kind-)vriendelijk

Er mag dan in Egypte meestal een hele schare kinderen achter elke moeder aan hobbelen, de nationale luchtvaartmaatschappij van het land, Egypt Air, is niet erg gecharmeerd van kinderen. Ze mogen met hun grote bassinets dan de indruk wekken jouw baby heel belangrijk te vinden, in de praktijk heeft Egypt Air blijkbaar niet veel op met je kroost. De bassinets stammen trouwens van ver voor de golfoorlog, maar dat is misschien om te matchen met hun vliegtuigen, die daar klaarblijkelijk nog door de Duitsers zijn achtergelaten. Of waren die nou alleen in Marokko geweest? 😉

Geen vermaak voor kinderen

Egypt Air niet kindvriendelijkOm geheel in de sfeer van de vorige eeuw te blijven zijn er geen tv schermpjes met spelletjes of filmpjes ter vermaak van de kids, maar probeert iedereen die daartoe in staat is de Arabische film te volgen, die op de drie schermen aan het gangpad wordt vertoond. Een kleurplaat of een speeltje hoef je bij Egypt Air ook niet te verwachten en Vera werd door het personeel compleet genegeerd. Ze hebben haar nog wel íets gegeven: bedbugs. Een dag na onze aankomst zat haar hele hoofd ermee vol. Neem dus voor je grotere kinderen genoeg vermaak mee voor onderweg, want anders is zo’n intercontinentale vlucht een lange zit. Gelukkig hadden wij ons huiswerk op dit gebied wel gedaan en waren een sticker-doeboekje, een paar leesboekjes en de tablet meer dan toereikend.

Slechte hygiëne

Net al een tipje van de hygiëne-sluier opgelicht, dan nu nog even over het gebruik van de toiletten aan boord met een peuter of de verschoontafel voor de baby. Dat is eigenlijk niet mogelijk zonder eerst de w.c. met je zelf meegenomen babydoekjes zo goed mogelijk schoon te maken. Een peuter kan nu eenmaal nog niet hangend boven de pot z’n ding doen en een baby verschonen is ook op een schoon plankje op vliegtuigformaat al best interessant. Wat een viezigheid, geen van de vluchten die we namen uitgezonderd. Het zal er misschien aan liggen dat ze een overwegend mannelijke crew hebben, die zien dat soort dingen wat minder snel, maar er moet dan toch ook echt wat mis zijn met hun neus. Gelukkig zaten wij steeds minimaal 10 rijen bij de w.c.’s vandaan.

Egypt AirVliegen met Egypt Air

Buggy bij overstap niet klaar

De buggy, die mee mocht tot de gate en die bij de tussenstop in Caïro klaar zou staan, stond er, zowel op de heen- als op de terugvlucht, niet bij het uitstappen. Bij navraag op de heenreis zou deze misschien kunnen worden opgezocht uit het ruim, maar daarvoor moesten we zelf eerst de juiste man van het personeel opzoeken. Met een zucht ging hij naar beneden om te kijken of hij onze buggy kon vinden en nog altijd zuchtend kwam hij even later terug. Zonder buggy. Met de code van onze bagage erbij, die we hem toen meegaven, lukte het gelukkig wel vrij vlot en zo hoefden we gelukkig dan toch geen 4 uur lang met een baby rond te dragen op de luchthaven. Op de terugweg duurde het een minuut of 20 voor de buggy, na wederom vragen, werd gevonden. Al het personeel was in de tussentijd al van boord.

Geen baby gordels

Wat ons nog het meest verbaasde was dat we iets misten bij de gebruikelijke instapprocedure als je met een baby aan boord van een vliegtuig gaat: er kwam niemand naar ons toe met een speciale babygordel voor de start en de landing. Volgens het personeel van Egypt Air, waarbij we er tijdens onze eerste vlucht naar informeerden, is dit ook niet noodzakelijk, want de moeders kunnen hun kinderen gewoon goed vasthouden. Een leuke theorie, maar iedereen met kinderen heeft nu waarschijnlijk wel een beeld van de worsteling die dat geheid ergens in het opstijg- en landingsproces met zich meebrengt, zeker als er eerst ruim een half uur getaxied wordt. Hoe je dan tijdens die worsteling je andere kind helpt, of in geval van nood zelf ook maar iets kunt doen met je handen vol is bijzaak en als oplossing wordt meteen een beoordelingsformulier gebracht, waarop je suggesties mag schrijven voor de directeur van Egypt Air. De suggesties heb ik opgeschreven en ook dat ze me mogen mailen als er iets verandert de komende tijd, want anders laat ik Egypt Air even voor wat het is: een budget maatschappij die weinig extra’s biedt, zoals op het gebied van kindvriendelijkheid. Overigens bleek ook nu weer de functionaliteit van de Ergo Baby Carrier, want die hebben we tijdens vertrek en landing als geïmproviseerde baby-gordel gebruikt.

Baby aan BoordVerwacht geen voorzieningen voor je baby aan boord bij Egypt Air

Geen Egypt Air meer

Voor ons dus geen Egypt Air meer. Afgezien van het feit dat ze bepaald niet kindvriendelijk zijn vinden wij het zelf ook een fijner gevoel de volgende keer te vliegen met een maatschappij die niet voor vertrek tot Allah hoeft te bidden. Het moskeebeeld en (harde) geluid op de tv-schermpjes zouden we graag ruilen voor meer vriendelijkheid van het cabinepersoneel en vertrouwen in de kwaliteiten van de piloten, ongeacht eenieders geloofsovertuiging. Bij Etihad hebben we gelukkig een veel betere ervaring opgedaan, net als bij het kindvriendelijke KLM.

Ga naar al mijn Afrika blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

2 reacties op “Egypt Air niet (kind-)vriendelijk

 1. Jenny - ikreis.net zegt:

  Goh, deze review verbaast me.

  Ik heb geen ervaring met reizen met kinderen, maar tijdens mijn vluchten naar Bangkok en Maleisie (verschillende jaren) had ik altijd privé entertainment, goed eten en schone toiletten. Tel daar een mooie prijs bij op voor het hoogseizoen…

  Balen dat jullie mijn ervaring niet delen. Misschien toch grote verschillen per bestemming.

  • Yvonne zegt:

   Wij gingen jaren geleden ook met Egypt Air Jenny en ik kan me van toen niet herinneren dat het heel slecht was, dus wellicht dat het per bestemming verschilt. Of waren we destijds minder kritisch?! (het was onze thuisvlucht na onze reis van 18 maanden 🙂 )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *