eerste keer India

Eerste keer India – 12 tips van een ervaringsdeskundige

De eerste keer India is er één die je niet snel zult vergeten. Wat je indruk van het land ook is en of je het nou geweldig vindt, of afschuwelijk… India is overweldigend. Ik kan me onze eerste keer India herinneren alsof het gisteren was en ben sinds die eerste kennismaking met India nog 7 keer terug geweest naar dit fascinerende, kleurrijke en unieke land. Nergens ter wereld kreeg ik zoveel indrukken te verwerken als hier en ook al hadden we al heel wat van de wereld gezien toen we die eerste keer India binnen wandelden vanuit Nepal, alsnog waren we lichtelijk overdonderd. Om je een indruk te geven van wat je te wachten staat, zodat je daar je voordeel mee kan doen, zet ik de volgende 12 tips voor je op een rij.

#1 Neem oordopjes mee

Wat me vooral is bijgebleven van het moment dat we de eerste keer India weer verlieten is dat het zo stil was ’s avonds. In India is het nooit stil. Nergens. Ook niet om 3 uur ’s nachts. Tenzij je echt naar het platteland gaat, of bijvoorbeeld overnacht in een afgelegen kasteel, zoals wij in Mahansar Castle deden, waar we ons afvroegen of we nog wel in India waren. Maar als je voor de eerste keer naar India gaat zul je waarschijnlijk toch graag de Taj Mahal en de paleizen en forten van Rajasthan willen zien, of de prachtige, kleurrijke tempels van het zuiden. Deze bijzondere bouwwerken liggen allemaal in de stad en daar zijn oordopjes echt een must. Als je graag wilt slapen tenminste. Wij Westerlingen zijn nou eenmaal niet gewend aan slapen met lawaai. Of publiek. Beiden zijn voor Indiërs geen enkel probleem.

eerste keer India - highlightsTijdens je eerste keer India wil je zeker de highlights niet missen

Bus- en treinstations zijn luidruchtige aangelegenheden in India. Slaap hier niet te dichtbij. Let ook op of je hotel niet aan een grote doorgaande weg ligt, of een drukke kruising. De ramen en deuren hebben overal kieren en houden amper geluid tegen.

#2 Boek voor je eerste nacht 3* of 4* accommodatie vooraf

Toen wij die eerste keer India binnen kwamen was het uiteindelijk donker toen we in de stad waren en bleek een fatsoenlijke slaapplek vinden een hele uitdaging. Overdag iets zoeken in India is al lastig genoeg, maar in het donker iets zoeken in India is helemaal een opgaaf. Verlichting is schaars en je weet niet waar je langs loopt of middenin trapt. Als je een 3* of 4* hotel boekt kan je er redelijk zeker van zijn dat het niet al te erg is en je daar een redelijke nachtrust zal hebben. De meeste taxi- of autoriksja- chauffeurs zullen je hotel kennen en je er vrij snel naartoe kunnen brengen. Je kan dan van daaruit een volgende slaapplek zoeken, als je enigszins geacclimatiseerd bent.

Let er op dat je voor India een visum nodig hebt. Als Nederlander kan je in de meeste gevallen het tourist visa on arrival gebruiken. Ik leg je hier uit hoe je dat visum voor India zelf aanvraagt.Neem er wel even de tijd voor, het kan soms allemaal even duren. Het is India! 🙂

#3 Reis licht en reis met een backpack

Een koffer is in India behoorlijk waardeloos, aangezien stoepen vrijwel overal ontbreken, of als ze er zijn zitten er zoveel gaten in dat je binnen de kortste keren een afgebroken wieltje hebt. Bovendien ligt er van alles op straat, waar je jouw koffer liever niet doorheen wilt rollen. Houd je backpack zo licht mogelijk, zodat hij makkelijk onder de banken in de trein past. Hoe minder spullen je meeneemt, hoe flexibeler je bent in het openbaar vervoer. In India zit op elke straathoek een wasserette, omdat bijna niemand zelf een wasmachine heeft. Vooral buiten de toeristenstraten zijn deze spotgoedkoop. Wij hebben geregeld van een week kleding laten wassen van onszelf en de kinderen voor 2 of 3 euro. Inclusief strijken!

eerste keer India - reis lichtHoud je backpack zo licht mogelijk en laat in India je was doen

Kom je tot de ontdekking dat je toch te weinig kleding bij je hebt? Dan kan je werkelijk overal in India kleding laten maken voor een belachelijk lage prijs. Meestal is jouw kledingstuk binnen een dag klaar!

#4 Kleed jezelf gepast

Tenzij je naar de stranden van Goa afreist kan je een korte broek of minirokje beter thuis laten. In India is het buiten de grote steden om nog altijd not done om als vrouw met blote benen en te blote armen rond te lopen. Je kan als je ongepast gekleed gaat in India veel starende blikken en wellicht onfatsoenlijk gedrag verwachten. Ook voor mannen is een lange broek wenselijk. Vanwege de warmte is het handig om linnen broeken mee te nemen, die zijn een stuk koeler. Heb je die niet meer in je kledingkast? In India worden ze op veel plekken verkocht of op maat gemaakt, in de meest gave printjes en kleuren. Vergeet als vrouw niet om 2 of 3 sjaaltjes in te pakken, die je over je schouders kan draperen, zoals de Indiase dames zelf ook doen. Of koop ze ter plekke. Dat wordt zeker gewaardeerd en staat ook nog eens erg leuk. Zelf vind de Indiase kleding prachtig, zo lekker kleurrijk. Ik heb een paar keer een leuke set voor mezelf gekocht, om daar te dragen. Dit kostte ongeveer 5 euro, inclusief maakkosten.

eerste keer India - kleed jezelf gepastAls vrouw is het aan te raden jezelf in India gepast te kleden

#5 Reken op een Delhi Belly

Ook al wordt je niet echt ziek van het eten, toch is de kans dat je Westerse maag wat van streek raakt in India vrij groot. Wij waren die eerste keer al een hele tijd in Azië en daardoor wat gewend, maar bij elke volgende keer hadden we wel enige (over-)last. Meestal blijft het beperkt tot een nogal vervelend gevoel, maar kijk er niet raar van op als je toch diarree krijgt. Heel vervelend, maar niet onoverkomelijk. Houd er van te voren rekening mee, dan valt het alleen maar mee.

Kom je vers uit Nederland aan in India? Dan is het een goed idee om de eerste dagen je tanden te poetsen met water uit een fles. Het kraanwater bevat op veel plekken zoveel bacteriën dat je zelfs van het spoelen van je mond een Delhi Belly kan krijgen.

#6 Eet daar waar iedereen eet

Tot onze eigen verbazing hebben wij tijdens onze eerste keer India geen enkele malaise gehad met onze buik. En de keren daarna minimaal. En dat terwijl we zelfs op straat gegeten hebben. Dit is toch wel de grootste nachtmerrie en angst van de meeste mensen die voor de eerste keer naar India gaan: ziek worden van het eten en met een flinke buikloop moeten dealen. Daarom eten zij alleen in dure, Westers ogende restaurants en kiezen ze gerechten die ze kennen van thuis. Zo zonde! De Indiase keuken is één van de meest gevarieerde en kruidige ter wereld en ook al ben ik geen echte foodie, het Indiase eten is wel één van dé redenen dat ik het land zo kan waarderen.

Ons geheim om niet ziek te worden in India, door schade en schande wijs geworden? Lekker eten waar iedereen eet, zowel op straat als in restaurants. Daar waar het druk is zal het eten in de meeste gevallen goed zijn en de doorloopsnelheid hoog liggen. Dat betekent dat bacteriën geen kans krijgen en je daar prima kan eten als Europeaan. India kent ook een enorme variatie aan vegetarische gerechten, wat meestal een stuk veiliger is dan vlees eten. En ben je toch de pineut? Zorg dan dat je zo snel mogelijk ORS laat halen en probeer daarvan genoeg binnen te krijgen. Cola zonder prik werkt ook trouwens.

eerste keer India - pas op met etenPas tijdens je eerste keer India extra op met waar en wat je eet

#7 Oefen jezelf in afdingen

In India is afdingen de normaalste zaak van de wereld. Het wordt zelfs van je verwacht. Zet je schaamte dus maar overboord, want niks is geprijsd en als je ernaar informeert zal standaard 3 of 4 keer zo veel worden gevraagd als wat een product waard is. Begin met een tegenbod dat nog wat omhoog kan tot het bedrag dat jij in je hoofd hebt en ga in minimale stapjes omhoog. Het is een soort spel, waarbij je uiteindelijk beiden als winnaars uit elkaar gaat. Jij omdat je vindt dat je een koopje hebt gedaan en de verkoper omdat hij vindt dat hij je heeft afgezet. 😉

Ook in de taxi moet je afdingen. Doe dat meteen bij het instappen, of liever nog daarvoor, zodat je meteen verder kan zoeken naar iemand die wel een eerlijke prijs vraagt als je er niet uit komt. Op de grote luchthavens vind je “prepaid-taxi” balies, waar je vooraf een iets hoger bedrag betaalt, om vervolgens zonder gedonder keurig te worden afgeleverd.

#8 Houd rekening met ‘scams’

Gelukkig waren we voorbereid en hadden we de grensovergang van Thailand naar Cambodja al meegemaakt voordat we voor ’t eerst in India waren, maar hier zijn ze toch echte meesters in het bedenken van oplichterspraktijken en trucjes om onoplettende toeristen geld afhandig te maken. De bekendste is, net als elders in Azië, van taxichauffeurs die zeggen dat je hotel dicht, verhuisd of afgebrand is en dat ze je wel naar een ander hotel zullen brengen waar zij een mooie commissie opstrijken. Daarnaast zijn er veel corrupte politieagenten die het je knap lastig kunnen maken en zijn er meer namaak-producten dan echte. Dit zijn zo 3 snelle voorbeelden, maar eigenlijk zou ik eens een artikel moeten schrijven over alle scams die ooit op ons zijn losgelaten in India. Of een boek misschien. 😉

Weet dat in India de lonen zo laag zijn dat vrijwel iedereen in de laaggeschoolde baantjes een fooi verwacht en eigenlijk ook nodig heeft om enigszins rond te kunnen komen. Voor ons een kleinigheidje, voor hen een groot verschil. 10 of 20 Roepie is voor veel kleine diensten een hele mooie fooi.

eerste keer India - veel onderbetaald werk op straatIn India zie je nog altijd overal onderbetaald en zwaar werk op straat

#9 Vertel nooit dat het je eerste keer India is

“First time India sir?” Geregeld krijgen we de vraag of het onze eerste keer India is, ook de laatste keren nog, toen we terug kwamen om eerst Diwali in India te vieren en later toen we Holi in Jodhpur meemaakten. De mensen willen graag weten of je een terugkerende bezoeker bent en of je het dus mooi vindt in India. De scammers willen graag weten of ze één van hun vele scams op je los kunnen laten. Aangezien de meeste scammers zich in eerste instantie voordoen als een helper of een vriend is het nooit slim meteen het achterste van je tong te laten zien. Vertel onbekenden dus nooit dat het je eerste keer India is, maar zeg altijd dat je al vaker bent geweest.

#10 Leer wat basis Hindi

Om het wat aannemelijker te maken dat je al vaker in India bent geweest, en om een beetje te kunnen communiceren met de mensen die geen Engels spreken (verrassend veel in een land dat lange tijd een Britse kolonie was), is het handig om wat basis woorden in het Hindi te kennen. In elk geval zijn Namasté (hallo), challó! (ga weg), Tiek-hei (okee), achaa (goed) en acha na-hee (niet goed) praktisch om te onthouden. En tellen komt altijd van pas natuurlijk.

#11 Probeer niet te veel in je reis te “proppen”

In Europa reis je makkelijk een paar honderd kilometer op een dag en city hoppen van Praag naar Boedapest naar Wenen is best in een week te doen. In India ligt dat net even anders. Reizen in India is soms pittig en als je tempo hoog ligt zal je oververmoeid naar huis vertrekken met het gefrustreerde gevoel dat je nog zoveel meer had willen doen en zien. Of erger nog: de hoeveelheid ruzies met taxichauffeurs die je proberen af te zetten, afschuwelijk stinkende hurktoiletten in de trein en zweterige, stoffige busritten die 2 keer zo lang duren als verwacht hebben je zo geïrriteerd dat je al na een week tot de India-haters bent gaan behoren en je hebt geen seconde meer genoten van de rest van je trip. Wil je van India genieten, doe dan rustig aan, want het kost je al genoeg moeite om in zo’n chaotisch land een beetje rond te struinen. Overigens reisden wij de laatste 2 keren, toen we India met kinderen bezochten, in een nog lager tempo.

eerste keer India - treinMaak je eerste keer India niet te vol, reizen in India is vermoeiend. Met kinderen reis je beter nóg rustiger!

#12 Reserveer treintickets zo ver mogelijk van te voren

Verschillende keren hebben we een aantal uren in de speciale toeristenafdeling op een station moeten doorbrengen, in afwachting of we toch nog met een bepaalde trein mee konden, meestal in een lagere klasse dan gewenst. De trein in India is een veelgebruikt vervoersmiddel en je boekt deze het liefst zo ver mogelijk van te voren. Je kan de trein sinds mei 2016 eindelijk zelf boeken als buitenlander, via de website van IRCTC, waar je eerst een account moet aanmaken. Het hele proces is even gedoe, maar op Seat 61 wordt stap voor stap uitgelegd hoe ‘t in z’n werk gaat. Vind je dit te lastig, dan kan je ook gewoon je kaartjes regelen via een bureautje dat tegen een vergoeding voor jou reserveert.

Extra tips eerste keer India

Als er één land is waar het loont om jezelf goed in te lezen qua vaccinaties, is het India. Bereid je dus ruim op tijd voor. Een fijn hotel vinden voor die eerste nacht na aankomst valt in Delhi niet mee, zeker niet als je in het gewilde Paharganj wilt verblijven, maar wij sliepen hier in elk geval prima. Vaak is kleinschalige accommodatie het prettigst, omdat de gastheer direct betrokken en aanspreekbaar is en je niet te maken hebt met personeel dat ook maar zijn (vaak onderbetaalde) werk doet. Deze in New Delhi krijgt niets dan goede reviews en is ook nog eens heel fijn geprijsd! En ben je nog wat onzeker over het zelf rond reizen in India en zou je wel wat hulp kunnen gebruiken? Onze vriend Rocky heeft ons al een paar keer goed geholpen om een deel van onze reis te regelen en is een stuk goedkoper dan pakketreizen die je vanuit Nederland boekt.

Heb je al ideeën over wat je tijdens je eerste keer India zou willen zien? Anders is dit een hele mooie voorbeeldroute!

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

24 reacties op “Eerste keer India – 12 tips van een ervaringsdeskundige

  1. Michelle zegt:

    Hoi Yvonne!mic Hopelijk kan jij ons helpen. We proberen al weken een visum voor India rond te krijgen, maar op diverse websites worden we na het invullen van alle gegevens steeds weer terug gestuurd naar de beginpagina. Weet jij vragen via welk site / hoe we dit het beste kunnen doen?

    Positieve groet,
    Michelle

  2. Theresia Johanna de Lange zegt:

    Hoi Yvonne, Dank je voor dit geweldige blog met super veel info. Ik zit nu midden in de voorbereidingen voor mijn reis naar Indie 2024. Helaas is, Onze vriend Rocky, er mee gestopt. Heb je misschien nog een andere tip voor mij? Mijn dank zou erg groot zijn. 😉

    • yvonneREISTverder.nl zegt:

      Ah ja, Rocky woont inmiddels in Frankrijk. Jammer dat je niet met hem mee kunt. Ik zal de link naar zijn pagina ook verwijderen hier. Wij hebben afgelopen reizen in India steeds via een app (er zijn er verschillende) een taxi geboekt voor die dag of via onze accommodatie. We reisden veel met het OV, nu de kinderen wat groter zijn, maar soms wel met een taxi op plekken waar weinig OV beschikbaar was. Dat boeken via apps en accommodatie werkte prima, maar ik snap dat je het liever misschien vooraf regelt en een vaste / eigen chauffeur zou willen als het je eerste keer naar India is. Helaas zo even geen tips..

  3. Karien Smit zegt:

    Wat een top blogs heb je! Zeer helpend met onze India plannen. Wat ik me afvroeg, wat is ‘ruim van te voren’ als je het hebt over de trein tickets boeken? We willen namelijk niet alles vast leggen en willen ook tzt kijken. Wat adviseer je daar in?

    • Yvonne zegt:

      Wat leuk om te horen Karien. Het is lastig te zeggen en verschilt per reisperiode en per treinreis, afhankelijk van populariteit en drukte. Bovendien gaan wij komende maand voor het eerst in 7 jaar weer naar India. Er kan ook genoeg veranderd zijn. Ik weet wel dat een paar dagen van te voren soms alles vol was, dus zeker een week.. maar liefst zo lang als mogelijk.

  4. Mylene zegt:

    Wij gaan binnenkort met ons gezin naar india en nu hebben mijn kinderen allemaal zakjes met pennetjes en spulletjes gemaakt om aan kinderen daar te geven nu dacht ik om ‘ oude’ kinder schoenen mee te nemen om daar weg te geven. Is dit okay of wirdt dit als raar gezien.. bedankt alvast

    • Yvonne zegt:

      Ik denk dat je moeders heel erg blij kan maken met oude kinderschoenen. Ik zou er zelf alleen niet voor kiezen om spulletjes uit te gaan delen op straat. Echt alleen maar als je bij iemand binnen in huis bent. Het uitdelen op straat leidt tot bedelgedrag (zie mijn blog over waarom het niet okee is om schoolpennen uit te delen) en mogelijk grote hordes kinderen achter je aan!

  5. Jenny zegt:

    Leuk om te lezen, goede tips ook! Nog een kleine vraag 🙂 Wij willen volgend jaar zomer een rondreis in Azie gaan doen en overwegen om een paar dagen India/Dehli hierin op te nemen. Nu wordt het nogal afgeraden om in deze tijd te gaan ivm de regentijd, heb je hier enige ervaringen mee? Dank vast!

    • Yvonne zegt:

      Wij zijn nooit in de regentijd in India geweest, ik kan er dus weinig over zeggen hoe dat is. Ik denk alleen dat India voor een paar dagen misschien een beetje “zonde” is. Ik zou er zelf graag langer de tijd voor hebben!

  6. liza zegt:

    Super leuk om te lezen dit. Mooie tips ook. Mijn dochter en ik gaan in september naar Rishikesh met een groepsreis voor de eerste keer ( spannend haha )

    Ben nu allerlei tips en weetjes aan het zoeken, de voor pret vind ik ook al leuk. En belangrijk om te weten wat niet gepast is en wat wel.

    gr liza

    • Yvonne zegt:

      Wat leuk zeg! En inderdaad heel spannend. Maar je gaat met een groep, dus dat komt vast helemaal goed. 🙂 Alvast veel plezier gewenst en als je nog vragen hebt dan hoor ik ‘t wel!

  7. Linda | travellersoftheworld zegt:

    Wat een ontzettend handig artikel! India lijkt me fascinerend. Dit artikel ga ik onthouden, want mochten wij ooit besluiten om naar India te gaan is dit wel heel erg handig. Ik ga je andere artikelen over India ook gelijk lezen, je hebt me heel nieuwsgierig gemaakt 🙂

    • Yvonne zegt:

      India is inderdaad één van de meest fascinerende landen die we bezocht hebben. Ik had niet verwacht het zo bijzonder te vinden. Zodra ik het vliegtuig uitstap heb ik een grote glimlach op mijn gezicht. 🙂

  8. Esther zegt:

    Die eerste tip kan ik inderdaad ook iedereen aanraden. Mijn vriend had toevallig geen oordopjes mee en hij werd gek van het geluid. Vooral van de blaffende honden ´s nachts! En een sjaaltje is trouwens ook handig om voor je mond te houden, want de uitlaatgassen zijn een aanslag op je luchtwegen. En nog een aanvullende tip: ga niet te veel struinen door een stad. De afstanden zijn vaak groot, het verkeer is chaotisch en de wegen zijn slecht (geen stoepen).

    • Yvonne zegt:

      Inderdaad, dan beter voor een paar cent een riksja nemen dan! Ondanks dat die uitlaatgassen zo heftig zijn heb ik er nooit een sjaaltje voor gebruikt. Wat het doet met de longen van onze kinderen toen we die meenamen, daar denk ik maar niet te veel aan. 😉 Net als die trein die ZO hard toeterde, pal naast onze dreumes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *