Eerst Napels zien

Eerst Napels zien…

Eerst Napels zien en dan sterven. Als we het spreekwoord mogen geloven kunnen wij aan onze laatste reis beginnen. 🙂 Wij deden echter iets anders na ons bezoek aan Napels: onze foto’s uitzoeken. Daar waren we wel even mee bezig, want Napels heeft de fotograaf genoeg te bieden. En voor wie na een dag of wat even wil vluchten van het drukke, chaotische centrum zijn de bekende Vesuvius vulkaan en het oude Pompeii niet ver weg.

Drukte, hectiek, chaos en vergane glorie

We overwegen nog even of we met de auto naar Napels zullen gaan vanaf onze slaapplek zo’n 20 kilometer verderop, maar besluiten toch de bus en de trein te nemen. Zodra we in Napels uitstappen en de chaos zien die ze hier verkeer noemen zijn we erg blij met deze keus. Het verbaast ons niks dat we geen enkele auto zonder krassen en deuken zien. Phnom Penh heeft de naam, maar meer dan daar moet je in Napels echt je best doen niet omver gesjeest te worden door de vele scootertjes, die soms haast uit de lucht lijken te vallen.

Napels scootersOp de scooter in Napels

De stad zelf maakt een gehavende indruk. Het eerste woord wat in me op komt als ik aan Napels denk is vergane glorie. De verf is overal vanaf en gebouwen zijn niet onderhouden. De hoeveelheid zooi op straat doet niet onder voor de gemiddelde Aziatische hoofdstad. De omgeving rond het centraal station maakt de armoedigste indruk. Toch heeft deze stad iets en is hij op z’n eigen vervallen manier mooi. Het oude centrum is een aaneenschakeling van smalle steegjes en kleine pleintjes. Was hangt te wapperen aan de lijnen op smalle balkonnetjes, bezorgde kruidenierswaren worden in mandjes aan touwen omhoog gehesen en overal komen de heerlijkste etensgeuren je tegemoet. Voor ons was het rondstruinen door deze verzamelbak aan indrukken de mooiste bezienswaardigheid van Napels.

NapelsIn Napels lijks alles een beetje groezelig

Bezienswaardigheden Napels

Toch zijn er een aantal plekken die je als toerist even gezien moet hebben. De dom van Napels maakt van binnen een sombere, donkere indruk. Ook de buitenkant kan ons niet echt bekoren. Op naar het Piazza Plebiscito dan maar, het mooiste plein van de stad, met het koninklijk paleis en de San Francesco di Paolo. Vlakbij vind je het Castel Nuovo, zeker ook een bezoekje waard. Onder de grond vind je nog de gangenstelsels van Napoli Sotteranea, te bezoeken met een twee uur durende rondleiding. Voor ons was dat echter iets te veel van het goede, want het nationaal museum, met vondsten uit Pompeii hield ons al een hele tijd bezig.

Dom van NapelsDe Dom van Napels

Pompeii

De stad Pompeii, net buiten Napels, werd in het jaar 79 na Christus door de uitbarsting van de Vesuvius geheel onder as en lava bedolven en wordt nog altijd uitgegraven. Het is een indrukwekkende plek, met huizen, muurschilderingen en mozaïeken die nog bijna helemaal heel zijn. In de keien van de bestrating zijn de karrensporen nog te zien en de winkels zijn nog heel herkenbaar. Het is alsof er hier gisteren nog mensen hebben gewoond en geleefd.

Op verschillende plekken zijn de holtes van mensen, die niet op tijd weg hebben weten te komen, in de lava teruggevonden. Deze holtes zijn opgevuld met gips om te zien hoe deze mensen eruit zagen en ze worden nu tentoongesteld aan iedereen die de stad komt bekijken. Uren lopen we rond om alles te bekijken, onder de indruk van hoeveel er nog herkenbaar is van de oude stad. Pas als we de poort bijna worden uitgezet keren we terug naar onze auto. Die hebben we buiten geparkeerd, in een straat verderop, waar je voor een Euro per uur mag parkeren. Toen we kwamen aanrijden stonden er een aantal mannen druk te springen en zwaaien en te roepen dat bij hen de “Parking” voor Pompeii zou zijn, maar zij zijn alleen maar ingehuurd om klanten te krijgen op één van de vele privéparkeerterreinen van slimme inwoners van het moderne Pompeii. Daar vragen ze overigens 3 Euro per uur voor.

PompeiiPompeii is niet ver van Napels en zeker een bezoek waard

Napels, afwisselende bestemming

Wie een citytrip naar Napels maakt hoeft zich niet te vervelen en moet zeker zorgen voor voldoende ruimte op zijn geheugen-kaart. Er is op elke straathoek wat te beleven en je zou makkelijk een dag kunnen vullen met alleen het rondslenteren door de steegjes in het centrum. In de stad zelf zijn een paar leuke bezienswaardigheden en eten kun je er prima en ook voor ieder budget. Ook de archeologische site van het oude Pompeii is de moeite van het ontdekken waard. Wil je na alle cultuur ook even ontspannen op één van de stranden van het fotogenieke Procida, een eilandje voor de kust bij Napels. Er is trouwens ook genoeg te zien op het eiland, zoals Annemarie in haar blog over Procida laat zien.

Ben jij al eens in Napels geweest? Of ga je liever voor Rome? Lees dan zeker ook even mijn blog met tips voor Rome met een klein budget.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

4 reacties op “Eerst Napels zien…

 1. Cindy zegt:

  Zou graag ook de omgeving doen, op de eerste plaats de Amalfikust, moet echt prachtig zijn… Ben jij daar geweest? Ik wil hoe dan ook de de geur van de citroenbomen ruiken, en die ga ik in Napels zelf helemaal niet tegenkomen vrees ik. :-))

  • Yvonne zegt:

   Oe, dat kan ik me niet meer herinneren of ik citroenbomen gezien heb ik de stad zelf. Maar als ze er staan ruik je waarschijnlijk toch andere geuren, haha. De Amalfikust is ook super! Weet even niet meer of ik daar een blog van heb gemaakt of dat ik dat nog moet doen, ga ik meteen even naar kijken als we weer thuis zijn (nu in Sri Lanka).

 2. Cindy zegt:

  Sprekende foto’s! 😉 Napels staat op mijn planning voor volgend jaar. Ik denk net zoals jij dat ondanks de vergane glorie die stad wel iets heeft… Ik ben alvast heel benieuwd!

  • Yvonne zegt:

   Oh je gaat het vast fantastisch vinden, als je van die vergane glorie sfeer houdt. Ga je alleen naar Napels, of ook nog wat van de mooie omgeving zien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *