roadtrip met baby peuter kleuter

Een roadtrip met baby, peuter, kleuter voorbereiden

Onze allereerste vakantie met baby was een roadtrip. En een flinke roadtrip ook, van zo’n vierduizend kilometer, grotendeels over wegen met een maximum snelheid van tachtig kilometer of lager per uur. Ook in de jaren die volgden maakten we geregeld een roadtrip met onze kinderen. Voordat de kids er waren kon ik altijd enorm genieten van de vrijheid van het reizen met de eigen auto. Inmiddels zijn ze op een leeftijd dat jezelf vermaken tijdens een autorondreis steeds makkelijker wordt. Hoewel we nooit echt lastige tijden hebben beleefd onderweg, kan ik me best voorstellen dat ouders er tegenop zien om een flinke roadtrip met baby, peuter of kleuter te maken. In een vliegtuig heb je immers nog wat bewegingsruimte en beiden je handen vrij om je kleintje te vermaken, maar hoe doe je dat als je een rondreis met de auto maakt? Ik deel mijn tips over het maken van een roadtrip met baby, peuter en kleuter. En sommige tips zijn ook daarna nog wel te gebruiken. 🙂

Zorg voor een goed autostoeltje

Misschien wel de belangrijkste tip in je voorbereiding van een roadtrip met baby, peuter of kleuter: zorg voor een goed autostoeltje. Stoeltjes die kinderen achterwaarts vervoeren zijn het veiligst. Aangezien je tijdens een roadtrip veel kilometers maakt, is het wijs om voor de meest veilige optie te gaan. Zelf hebben we lang getwijfeld of we onze dochter die eerste roadtrip in een categorie 1 stoel zouden zetten. De maxicosi was inmiddels behoorlijk vol met haar. Uiteindelijk hebben we toch de maxicosi meegenomen, in de isofix. Zo reed ze achterwaarts, wat contact maken onderweg wel net wat lastiger maakt, maar zo kon ze ook makkelijker rusten en slapen. Bovendien was het de veiligste optie. Je kunt trouwens een handig spiegeltje kopen, bij bijvoorbeeld Prenatal, waarmee jij en je baby elkaar toch kunnen zien, ook al rijdt hij of zij achterwaarts.

roadtrip met baby naar NoorwegenEen roadtrip met baby in de maxicosi naar Noorwegen

Plan niet te lange afstanden in een roadtrip met baby, peuter en kleuter

Pas als je voor het eerst een roadtrip met je baby, peuter of kleuter maakt, weet je echt of hij of zij een beetje een relaxte reiziger is op de achterbank. In ons eigen geval hadden we al vaak een flink eind gereden met de baby in de maxicosi achterin, omdat opa en oma’s op behoorlijke afstand wonen. Handig, want zo wisten we al een beetje wat ons te wachten stond. Je zou dit tijdens een weekend alvast eens kunnen uitproberen, maar alsnog is twee uurtjes naar opa en oma, of een weekendhuisje heel wat anders dan een flinke roadtrip.

Zelf vinden wij een uurtje of zeven het maximum dat we in een dag willen rijden. Zo kun je de rit opknippen in drie stukken van ruim twee uur, met twee keer een flinke pauze ertussen. Ook doen we zo’n lange dag in de auto niet te vaak achter elkaar, in elk geval niet meer dan twee dagen en vervolgens een aantal dagen weinig in de auto. Zo blijft het voor iedereen leuk. Nu onze dames groter worden, merken we dat eens een uitschieter naar negen of tien uur kan, maar dat moet je echt niet vaker dan één of twee keer tijdens je vakantie doen. Is je kindje nog heel klein, dan is het slim om een speelkleed of strandlaken in je auto te leggen. Tijdens een stop kan je kindje dan ook even vrij bewegen en spelen.

roadtrip Zuid-Afrika met baby en peuterOnze onvergetelijke roadtrip door Zuid-Afrika met baby en peuter

Houd er rekening mee dat baby’s niet te lang achter elkaar in de maxi-cosi mogen liggen. Gebruik je de maxi-cosi een periode heel veel, dan kunnen kindjes een voorkeurshouding ontwikkelen of een afgeplatte schedel. Tijdens een roadtrip is het belangrijk om tijdens de stops en op de niet-rij-dagen de maxi-cosi zo min mogelijk te gebruiken.

Doet je kind nog aan slaapjes? Maak er gebruik van!

Het is zonde om niet handig gebruik te maken van de momenten dat je kind overdag nog slaapt. Is dat nog twee keer per dag? Laat je baby dan lekker spelen op het moment dat jullie de auto inpakken en opruimen. Tegen de tijd dat het haast tijd is voor het eerste slaapje ga je rijden, zodat je al een flink eind op weg bent voordat hij of zij weer uitgeslapen is. Dan stop je, om je baby te laten drinken (eten) en spelen. Neem lekker ruim de tijd en hang een nieuw speeltje in de auto klaar. Zo kan je kindje in de auto verder spelen, tot het moe wordt en opnieuw in slaap valt.

Doet je kindje nog maar één slaapje? Dan is het wijs om direct in de ochtend te vertrekken, met een (nieuw?) speeltje en boekje erbij. Na een uur kun je een (gezonde) snack geven, waar je kindje even “zoet” mee is. Zo kun je doorrijden tot je anderhalf tot twee uur onderweg bent en dan stop je om even te spelen en bewegen. Als je weer verder rijdt, is je kindje waarschijnlijk bijna aan het middagdutje toe. Dan kunnen jullie kilometers maken en rijd je door tot hij of zij wakker wordt. Probeer het stopmoment nog een beetje uit te stellen en ga dan weer een hele poos gezellig buiten spelen. Ook voor het laatste stuk rijden geef je weer een gezonde snack en zet je een gezellig muziekje aan in de auto. Hopelijk ben je er voordat de lol eraf is. 😉

kilometers maken tijdens dutje van je kindFlink wat kilometers maken tijdens het dutje van je kind

Zorg voor iets nieuws om te ontdekken en spelen onderweg

Hoe oud je kindje ook is en of het nou om een baby, peuter of kleuter gaat: zorg voor wat vermaak onderweg. Neem elke roadtrip in elk geval een paar spulletjes mee die je kindje nog nooit eerder heeft gezien. Die gebruik je voor de lange reisdagen. Voor baby’s is zo’n gekleurde, plastic ketting, met van die grote schakels handig. Daaraan kun je verschillende speeltjes ophangen, zonder dat ze na een minuut of wat al op de grond vallen. Voor dreumesen, peuters en kleuters kun je het nieuwe speeltje inpakken als een cadeautje. Het hoeven geen enorm dure speeltjes te zijn, maar bij de Action kun je voor een paar euro al leuke spulletjes voor kids kopen. Nieuwe boekjes zijn ook erg leuk en voor een paar cent bij de kringloopwinkel te koop. Voor kinderen van alle leeftijden heb ik een apart blog vol ideeën voor autospelletjes en ander achterbankvermaak geschreven.

Of je nou een roadtrip met baby, peuter of kleuter maakt, zorg dat je een laatste redmiddel in je handschoenenvakje hebt liggen. Je laatste redmiddel is een telefoon of tablet, met filmpjes of liedjes erop die zeker zullen aanslaan. Je wilt echt niet nog een uur moeten rijden als de koek op is en je kindje uit onvrede keihard huilt.

vermaak onderweg roadtripVermaak onderweg – zo kom je de roadtrip wel door

Stop geregeld om even te spelen

Tussen de slaapjes van je baby door, is het belangrijk om geregeld te stoppen om even te spelen. Zo wordt het in de auto zitten niet vervelend en kan je kindje ook even goed bewegen. In de auto is de bewegingsruimte erg beperkt en lang stil zitten is voor niemand goed.

Dreumesen, peuters en kleuters hebben nog meer behoefte aan lekker spelen. Hoe leuk is het dan, als je ook bij een echte speeltuin stopt! Op Spielplatznet zoek en vind je de leukste speeltuinen van heel Duitsland en ook enkelen daarbuiten. Als je weet hoe ver de afstand is die je op een dag aflegt en je rijdt door Duitsland, kun je na bijvoorbeeld twee uur rijden een speelplaats opzoeken. Op de website staan er heel erg veel en kun je zoeken met een kaart en bijvoorbeeld aangeven of je ook waterspeeltuinen wilt meenemen in je zoekopdracht. Kies een speeltuin niet al te ver van de snelweg, zodat je niet te veel tijd kwijt bent om naar de speeltuin toe te rijden.

speeltuinen onderwegOnderweg kun je de tofste speeltuinen vinden

Verkas niet te vaak bij een roadtrip met baby, peuter en kleuter

Een lange dag in de auto is vermoeiend. Niet alleen voor je baby, peuter of kleuter, maar ook voor jou. Behalve autorijden en navigeren, moet je jezelf ook met je kindje op de achterbank bezig houden. Plan daarom niet te veel lange reisdagen te kort op elkaar. Bovendien loop je, als je dat wel doet, de kans dat je kindje het autorijden straks echt niet meer leuk vindt. Ga na één of twee lange reisdagen minimaal twee dagen helemaal niet, of amper met de auto. Geniet van de natuur, of bezoek bezienswaardigheden in de directe omgeving van je accommodatie. Twijfel je of je reisdagen te frequent of te lang zijn? Neem het zeker voor het onzekere en houd de afstanden zo klein mogelijk. Na een keer zo’n roadtrip proberen, weet je al veel beter wat kan.

En is de koek op? Geen stress, er zijn ergere dingen

Heb je het toch verkeerd ingeschat en laat je baby, peuter of kleuter op de achterbank flink horen ’t er niet mee eens te zijn? Soms zit het tegen en moet je omrijden of kom je in de file. Maak een extra stop, probeer of je samen nog een stukje kunt verder rijden, desnoods met één ouder op de achterbank. Of zet je laatste redmiddel in en geef je telefoon of tablet uit handen. Alles om de rust nog even te bewaren tot je er bent. Morgen is weer een dag, dan gaat het zeker weer beter. Helemaal als dat geen reisdag is natuurlijk.

voldoende stops onderweg tijdens roadtripMaak voldoende stops onderweg tijdens je roadtrip en reis soms even niet

Accommodatie tijdens je roadtrip

Als je na een dag reizen aan komt in je accommodatie is het erg fijn als je baby, peuter of kleuter daar lekker zichzelf kan zijn en de ruimte heeft. Na een dag in de auto zitten is een restaurant, waar je nog meer stil moet zitten, niet de beste keus. Daarom gaat mijn voorkeur tijdens een roadtrip uit naar een appartement, het liefst met een eigen buiten. Zo kunnen de kinderen lekker spelen, of bijvoorbeeld even in bad, terwijl wij eten maken. Lang wachten op het eten is zo niet nodig en als iemand toch ineens geen zin heeft in wat er op tafel staat, is dat geen enkel probleem. Een appartement met eigen keuken en sanitair is wat mij betreft dé beste accommodatie voor een roadtrip met kids. Gelukkig is dat op vrijwel elke plaats tegenwoordig te vinden en heel makkelijk te boeken. Boek je met de mogelijkheid om tot een paar dagen voor aankomst kosteloos te annuleren, dan ben je ook nog flexibel. Wil je ergens toch een paar dagen langer of korter blijven, dan kun je de rest van je reis onderweg nog aanpassen.

Mocht je nog inspiratie zoeken voor een mooie roadtrip met je gezin, dan kun je elders op mijn blog meer lezen over onder andere een roadtrip door Portugal, een roadtrip door Noord-Griekenland, een roadtrip door Andalusië en een roadtrip over Sardinië.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Kids blogs, of kies een andere bestemming »

2 reacties op “Een roadtrip met baby, peuter, kleuter voorbereiden

  1. Lizette zegt:

    Fijn tips Yvonne! Een aantal dingen zijn herkenbaar. In de maxi cosi wilde ik ons zoontje zeker niet te lang laten zitten. Toen hij 9 maanden was, konden we tijdens zijn nachtslaap een 1x naar Slovenië rijden maar namen daarna wel een paar dagen rust zonder auto rit. En we rijden nog steeds zoveel mogelijk op zijn slaapjes. Als hij zich echt verveelde, ging ik wel eens achterin erbij zitten. Dat zal met twee kids straks niet meer lukken. Verder zingen we wat af of hem te entertainen. Maar dat houden we geen 8 uur vol haha.

    • Yvonne zegt:

      Oh ja, zingen inderdaad! Ook veel gedaan. 🙂 En ik weet nog wel dat ik op den duur de Ernst Bobby en de rest cd ECHT niet meer kon horen,hahaha. Daarna kwam de fase van de luisterboeken, dat is echt heerlijk. Maar inmiddels zijn ze daar ook wel een beetje mee klaar. Maar even zien hoe het komende zomer gaat zijn.. een roadtrip met schoolkinderen. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *