Het echte Riga - Grizinkalns en Mascavas

Het echte Riga in Grizinkalns en Maskavas

Riga heeft een fantastisch centrum, vol statige Art Nouveau gebouwen, prachtige kerken en eeuwenoude huizen, café’s en restaurants. Maar Riga heeft ook een andere kant, een kant die de meeste toeristen niet te zien krijgen. Van dat Riga ga ik je in dit artikel een klein beetje laten zien!

Ons appartement in Riga

Zoals zoveel appartementencomplexen uit het Riga van begin vorige eeuw heeft ook dat van ons een binnenplaats, waar wat auto’s geparkeerd staan. Aan de merken en de leeftijd te zien is dit een redelijk goed appartement om te wonen, hoewel de staat van onderhoud in eerste oogopslag anders doet vermoeden. Pleisterwerk bladdert op veel plekken van de muren en als we de centrale hal binnen komen zien we dat de typische lift, met haar stalen kooi in een ijzeren hekwerk, al jaren niet meer in gebruik is. Met een slordig ijzerdraadje is de deur dichtgebonden. De gekleurde tegeltjes op de vloer zouden schitterend zijn, als ze niet onder een dikke laag vuil van vele jaren zouden zitten. Toch houd ik vanaf het eerste moment van dit gebouw. Van de dubbele deur die toegang geeft tot ons eigen paleisje, de krakende, gelakte houten vloer, uiteraard in visgraatmotief, tot de brede vensterbanken met kussentjes erin, waar je uren kan zitten om naar de mensen buiten op straat te kijken.

Ook hier slapen? Helaas is deze accommodatie niet langer te huur, maar in Grizinkalns zijn er genoeg andere appartementen beschikbaar. Kies er eentje vlakbij een tramstop, zodat je snel in het centrum van Riga bent.

appartement Riga GrizinkalnsOns appartement aan de rand van Grizinkalns

Grizinkalns, het echte Riga

De mensen op straat in Grizinkalns zijn allemaal verschillend. Oude omaatjes die Riga ongetwijfeld hebben zien transformeren onder de vele verschillende regimes, en de laatste jaren de vrijheid, schuifelen gebogen voort tussen een stoer groepje jongeren dat harde muziek uit hun mobiel over straat laat schallen. Ik passeer twee vriendinnen op hoge hakken, in keurige parka’s met hun nagels in felle kleuren gelakt en mannen die zelfs halverwege de dag al halfdronken van stoep naar stoep rollen, een flesje drank en een peuk in de handen. Een jong gezinnetje stapt naar buiten bij één van de buurtsupers, een baby in een hippe kinderwagen voortduwend, terwijl de oudste aan een grote lolly likt.

De gebouwen in Grizinkalns zijn minstens zo verschillend als de mensen. Gele, statige bakstenen huizen uit de Jugendstil periode staan naast oude, houten huizen met afbladderende verf. De erven van dit laatste type huis zijn één modderpoel met in de plassen verwaaide plastic zakjes in alle kleuren van de regenboog. Oude, vervallen fabrieksterreinen met bakstenen schoorstenen staan naast bakstenen loodsen met verweerde Russische namen erop en ook de Art Nouveau panden uit het centrum vind je in dit deel van Riga terug. Het is haast alsof uit de hoge hoed met bouwstijlen er willekeurig wat bij elkaar is gegrabbeld en na een flinke nies alles ergens is neergesmeten. Ik hou ervan. Dit deel van de stad ademt sfeer. Al slenterend door dit stukje Riga, zonder toeristen, waaien heerlijke etensgeuren me tegemoet uit openstaande ramen en ruik ik even verderop de geur van verbrand hout. Als ik een bocht omga komt een doordringende wietgeur een steegje uit. Grizinkalns is een mengelmoes van geuren, kleuren en stijlen.

Riga met rauw randje - GrizinkalnsIn Grizinkalns vind je het echte Riga

Naast de gerenoveerde huizen van het museum “wooden Riga” in Krāsotāju iela 12, vlakbij het Ziedondarzs park, zijn er ook een aantal sfeervolle straten in Grizinkalns met oude houten huizen, waar je de sfeer van Riga van vroeger nog goed kan proeven. Vooral het blok rondom Lienes, Mūrnieka, Pļavas and Zaķu is de moeite waard.

Verborgen parel in de uiterste Noordhoek van Grizinkalns

De orthodoxe kathedraal, je weet wel, die met die gouden koepeltjes, in het centrum van Riga… die kennen de meeste mensen wel. Maar tijdens één van mijn struintochten door Grizinkalns zag ik aan de Noordkant van de wijk een aantal zilveren koepels boven de huizen en bomen uitsteken. Uiteraard won mijn nieuwsgierigheid het van de twijfel of ik wel zo ver zou lopen en zo kwam ik terecht voor de 3 dubbele stenen toegangspoort van het heilige Sergius klooster, een volledig ommuurd en bijzonder vredig stukje Riga. In verschillende houten gebouwen leven tientallen nonnen tussen de prachtig onderhouden tuintjes, die in het voorjaar een lust voor het oog zijn. Midden op het complex staat een klokkentoren en van hieruit stap je zo de zware houten deur door, de kerk binnen. De lichtinval door de bovenste ramen is echt fantastisch. Helaas werd ik er na 1 foto op gewezen dat fotograferen hier niet is toegestaan, maar gelukkig heb ik dat ene plaatje als bewijs. 🙂

Grizinkalns - Sergius kloosterHet Sergius klooster in Grizinkalns is een beetje verstopt achterin de wijk, maar absoluut de moeite waard!

Maskavas Forstate

De wijk Maskavas Forstate ligt op een steenworp afstand van het toeristische centrum van Riga en ten zuiden van Grizinkalns, waar wij hebben geslapen. Toch zijn er maar weinig toeristen die de moeite nemen deze wijk te ontdekken. En dat terwijl je juist hier het echte Riga nog een beetje vindt! Vanuit de bruisende centrale markt achter het station, waar locals hun dagelijkse inkopen doen en toeristen een vleugje van de sfeer meepikken, loop je via de achteruitgang zo tegen de “academy of science” aan. Dit overblijfsel uit de tijd van de Russische overheersing, ook wel Stalin’s birthdaycake genoemd, wordt door sommige toeristen nog wel bezocht. Ook wij beginnen hier onze ontdekkingstocht door Maskavas. Je kan namelijk met de lift voor een paar euro naar de 17de verdieping, voor een fenomenaal uitzicht over Riga. Dat is genieten!

Ben je in Riga bestolen? Dan is de kans groot dat je wat je mist terug vindt op de Latgale market. Ook schijn je hier geheime wapens en een dozijn andere dubieuze spullen te kunnen krijgen. Wij hebben ze niet gezien.

Riga central marketDe centrale markt in Riga en de academy of science, toegangspoort tot Maskavas

Verder Maskavas in

Dwaal je na je panoramamomentje verder Maskavas in dan zal het aantal andere toeristen dat je tegenkomt rap afnemen. De oude, houten Evangelische kerk iets verder naar het Zuidoosten ligt soms nog wel op de route, onderweg naar het Riga Ghetto and Latvian Holocaust museum, maar juist verder naar het Oosten wordt het echt interessant. Hier vind je houten huizen die werkelijk van het minste zuchtje wind lijken om te vallen, maar ook zo nu en dan nog altijd schitterende, half vervallen Art Nouveau panden, kerken van verschillende stijlen en geloven, grote, lege parken zonder veel beplanting, straat na straat bedekt met kinderkopjes, maar bovenal bergen karakter!

Het deel van de wijk na Lacplesa Iela zou ik na zonsondergang niet adviseren om lopend te verkennen, maar overdag lijkt Maskavas redelijk okee als je niet te lang stil blijft staan en met een boog om enkele ongure types heen loopt.

Riga MaskavasMaskavas is niet te missen als je het echte Riga wilt zien

Street Art Riga

In Grizinkalns vind je met name rondom het Ziedondarzs park genoeg leuke graffiti, maar voor de grootste streetart afbeelding van de Baltische Staten kan je ook in deze wijk terecht. Overigens heeft Maskavas naar mijn smaak betere en kleurrijkere werken. Vooral onder de brug waar Elijas Iela en Maskavas Iela bij elkaar komen kan je als streetart liefhebber je hart ophalen. Geen zin in lopen? Dan gaan tram 7 en 9 hier naartoe vanaf de Central Market.

Wil je jezelf verbazen over de grootste streetart van de Baltische staten? Dan is Barona 114 het adres waar je moet zijn. Handig te combineren met het kunstwerk in de Spargélu Iela, een paar honderd meter verderop. Let op: je ziet ‘m alleen vanaf de park-kant!

streetart Maskavas en Grizinkalnsstreetart en graffiti in Maskavas en Grizinkalns

Meer kunst vind je trouwens vooraan in Maskavas. Tussen de centrale markt en de rivier, rond Maskavas Iela en Krasta Iela vind je een aantal nog originele en een aantal in ere herstelde pakhuizen. Prachtige gebouwen, waar kunstenaars hun werken verkopen en cafeetjes en andere hippe hotspots gevestigd zijn. Een prima plek om uit te blazen na een uitgebreide verkenning van Maskavas of de centrale markt.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

16 reacties op “Het echte Riga in Grizinkalns en Maskavas

 1. Lisette Bart zegt:

  Wat leuk om te lezen! Ik ben onze vakantie aan het plannen voor de zomer. Ik bekijk of we ruim drie weken door Litouwen, Letland en Estland kunnen gaan rondreizen. We gaan met eigen auto 1e stop Warschau en dan door naar Litouwen. Dus erg leuk om jullie info mee te nemen in onze reis!

  • Yvonne zegt:

   Wat leuk, gaat vast een hele toffe reis worden. Wij vonden zowel Estland als Letland (Litouwen nog niet geweest) erg fijne landen om te reizen. Alvast veel plezier!

 2. Marcella zegt:

  Mooi om het echte Riga mee te krijgen in jouw foto’s en verhalen. Daar wil ik ook graag ontdekking als we naar Riga gaan! Helaas nog geen concrete plannen, maar ik denk dat het misschien volgend jaar wordt.

  • Yvonne zegt:

   Ik kan me inderdaad voorstellen dat het in de winter heel sfeervol is, zeker in december! Maar zoals je weet heb ik echt een hekel aan koud en donker, dus wij houden ‘t eerst hierbij. 🙂

  • Yvonne zegt:

   Zeker doen, het is ons echt heel goed bevallen en we hebben na een week zelfs niet eens alles gezien in de buurt van Riga! Hadden er makkelijk nog een week langer kunnen zitten om nog andere wijken en plaatsen te ontdekken.

  • Yvonne zegt:

   Dank je! Ik ga graag kijken op de plekken waar ik juist het leven van alledag kan zien, of andere bijzonderheden die je in het centrum niet tegenkomt. Neem daar graag de tijd voor als ik ergens ben. 🙂

 3. Wanda zegt:

  Prachtig om te zien! Riga ken ik alleen van naam maar het is zeker een stad wat iets voor me zou zijn. Aan de ene kant de historie maar ook de rauwheid spreekt me enorm aan. Je foto’s geven dat ook goed weer!

  • Yvonne zegt:

   Ik vond dit juist heel gaaf om te zien, hoewel het centrum ook echt mooi is! En we genoten hebben van het strand in Jurmala.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *