Doen op Ameland met kinderen

Doen op Ameland met kinderen

Zoek je een leuk weekend weg met kinderen, in eigen land, dan is Ameland zeker een aanrader. Doordat je met de boot oversteekt ben je meteen helemaal weg en Ameland is een heerlijk relaxt eiland, waar ook genoeg te doen is. Afgelopen jaar ben ik er zelfs 2 keer geweest, met elk van onze meiden een keer, terwijl de ander bij opa en oma logeerde. In die weekenden hebben we ons zeker niet verveeld, de tijd was haast te kort. Je leest hier wat je kan doen op Ameland met kinderen.

Kies een kindvriendelijke accommodatie

Verken het eiland vanuit een kindvriendelijke accommodatie als je Ameland met kinderen bezoekt. Zelf heb ik 2 keer geslapen in een tweepersoonskamer in Sier aan Zee. Hier is alles gericht op een verblijf met kinderen. Buiten vind je uitdagende klimtoestellen, binnen liggen spelletjes die je mag lenen en het eten van het buffetrestaurant zal door kleine fijnproevers zeker gewaardeerd worden. Onze jongste dame vond ’t bovendien erg leuk dat er elke avond een animatieprogramma was (alleen in de vakantieperiode) en deed vol overgave mee aan de “water-estafette”.

accommodatie Ameland met kinderenKindvriendelijke accommodatie

Beklim de vuurtoren en eet een pannenkoek na afloop

Vlakbij Sier aan Zee staat de Bornrif vuurtoren. Vooral als het zonnetje schijnt vind ik dat zo’n mooie aanblik vanuit de duinen of het strand! Maar wat je zeker moet doen op Ameland met kinderen is de vuurtoren beklimmen. Voor jonge kids is het best een pittige klim, maar op bijna elke verdieping is er wel wat leuks te zien en kunnen de beentjes even uitrusten. Naar buiten stappen als je boven bent is best spannend en het uitzicht is spectaculair.

Ben je weer beneden en is het bijna lunch- of dinertijd? Schuin tegenover de vuurtoren staat Pannenkoekenhuis onder de vuurtoren. Zeker een hit en een geweldige motivator als de laatste trappen moeizaam gaan op de vuurtoren. 😉

doen op Ameland met kinderen - vuurtorenNiet te missen als je Ameland met kinderen ontdekt: de vuurtoren

Huur een (tandem-)fiets en verken de natuur van Ameland

Ameland is een echt fietseiland en het is super om het eiland over te fietsen en te genieten van de mooie duinlandschappen. Het geeft je ook veel vrijheid en hoewel veel mensen met jonge kinderen kiezen om de auto mee te nemen naar Ameland vond ik ’t er echt bij horen om met de meiden te gaan fietsen. Dus, of je nou die auto meeneemt of niet: een fiets huren is iets dat je minstens 1 dag moet doen op Ameland met kinderen.

Onze oudste van 5 heeft zelf gefietst op één van de kleinste maten fietsen, maar eigenlijk was ’t voor haar nog net even te zwaar. Ik heb haar dus veel geduwd onderweg, zeker heuvel op en met de wind van voren. Met de jongste, die nog net geen 4 was, had ik een kindertandem en hoewel ik vooraf mijn twijfels had vind ik dat echt een geweldige uitvinding. Onze dame vond het super leuk om samen op de fiets te zitten. Ook als zij niet mee trapte bleek ’t helemaal niet zwaarder dan op een gewone fiets. We hebben samen enorm gelachen, omdat ’t sturen op zo’n tandem enige oefening vereist en we als een dronken stel Ameland over zwalkten.

doen op Ameland met kinderen - fietsenDe kindertandem is een uitkomst op Ameland met kinderen

Huur je fietsen voor de hele periode dat je op Ameland bent, dan kan je de fietsen al bij de boot laten bezorgen. Zo kan je meteen naar je accommodatie fietsen. Je bagage wordt dat gratis nagebracht. Ben je vergeten vooraf te reserveren? Dan zit fietsverhuur Kiewiet meteen rechts als je van de boot af komt.

Bezoek het natuurcentrum Ameland bij Nes

Zoek je iets om te doen op Ameland met kinderen bij een dagje minder lekker weer? Het natuurcentrum is een leuk en leerzaam museum over de dieren van toen en nu rondom ’t eiland. De zeeaquaria zijn een mooie start en de opgezette dieren en interactieve tentoonstellingen zijn bij kinderen zeker favoriet. Als het weer dat toelaat is het blotevoetenpad, dat bij het natuurcentrum hoort, ook een aanrader. Wij zijn wel 3 keer door de bak met modder gelopen.

Maak een zeehondentocht

Soms heb je mazzel en zie je bij de oversteek met de veerboot naar Ameland al zeehondjes op een zandbank. Wil je zeker weten dat je ze gaat zien en wil je ze van dichtbij zien in hun eigen leefomgeving? Dan is een zeehondentocht echt gaaf om te doen met kinderen als je op Ameland bent. Wij zijn met Robbentochten “De Zeehond” mee geweest en behalve dat we naar de zeehonden geweest zijn hebben we ook een stop gemaakt bij de Schelpenbank, waar je een minuut of 20 de tijd hebt om rond te lopen. De kinderen kunnen dan schelpen zoeken, die mee mogen naar huis.

Deze tocht met de boot is echt super voor jonge kinderen. Ook op de andere Waddeneilanden kan je robbentochten maken trouwens, zoals op Texel. Deze en veel andere tips wat je kan doen op Texel lees je bij collegablogger Linda.

Doen op Ameland met kinderen - zeehondentochtEen zeehondentocht is zo leuk om te doen op Ameland met kinderen

Gratis doen op Ameland met kinderen

Bovenstaande activiteiten zijn allemaal betaald. Doe je alles, dan kan zo’n (lang weekend) of weekje Ameland best in de papieren lopen, zeker als je met een gezin bent. Gelukkig zijn er ook genoeg gratis dingen te doen op Ameland met kinderen.

Het strand!

Wat is er nou leuker dan lekker uitwaaien op het strand. Schepje en emmertje mee en het grote zandbakfeest kan beginnen. In de zomermaanden kan er natuurlijk ook gezwommen worden, maar zowel ik zelf als onze kinderen vinden de Noordzee nooit erg aanlokkelijk. Verder dan een beetje splashen zijn we dan ook niet gekomen. Aan de Westkant van Ameland, waar wij sliepen, is het strand heerlijk breed, ook ideaal om te vliegeren als het geen zwemweer is. Tussen 15 juni en 15 september zijn er bij de 4 strandpaviljoens van Ameland ook strandwachten aanwezig.

Doen op Ameland met kinderen - strandHet strand is dé highlight voor kids

Goed nieuws voor wie de stranden van Ameland met kinderen bezoekt: deze stranden zijn de schoonste van heel Nederland. Dat kan je zien aan de blauwe vlag die trots wappert bij Hollum, Buren en Nes.

Bramen plukken

Deze activiteit is echt alleen te doen aan het eind van de zomer, maar zó leuk! Rosalie is dol op bramen en zodra ze in de gaten krijgt dat er langs de fietspaden op Ameland oneindig veel bramen groeien moeten we bij elk bosje stoppen. “Mmmmm, ver-ruk-ke-lijk!” roept ze met volle mond.

doen op Ameland met kinderen - bramen plukkenOveral bramen op Ameland – super!

De dorpjes op Ameland verkennen

Niet meteen het eerste wat in je opkomt om te doen met kinderen misschien, maar de dorpjes op Ameland zijn verrassend leuk. Lekker een vers visje of kibbeling eten, of een ijsje halen in Nes en na een rondje door het dorp even spelen en dieren aaien bij kinderboerderij Happynes. En rond struinen door Hollum kan perfect gecombineerd worden met het maritiem centrum, zeker ook een interessant museum voor kinderen.

In Ballum is het niet zozeer het centrum waar de kinderen van warm zullen lopen, maar de vele interessante activiteiten in de buurt. Zo vind je in Ballum de stichting Nobels Nostalgisch museum, waar kinderen zeker hun ogen zullen uitkijken. In de omgeving is het Krumeltjesspoor interessant voor jongere kinderen en zullen de iets grotere kids zeker de filmset van Penny’s Shadow willen bezoeken als zij de film hebben gezien. Op de kaasboerderij kunnen jong en oud zien hoe kaas gemaakt wordt.

doen op Ameland met kinderen - dorpjesDe sfeervolle dorpjes op Ameland

Demonstratie van de reddingsboot

Eén van de gaafste dingen om te doen op Ameland met kinderen kost helemaal niks. Je moet wel een beetje geluk hebben met de timing, of je bezoek aan Ameland zo plannen dat je er op het juiste tijdstip bent. De demonstratie van de reddingsboot is namelijk slechts ongeveer eens per maand, minder in de winterperiode.

Tijdens deze demonstratie trekken 10 sterke paarden de reddingsboot door de branding het strand op, bij het Tettepad ten Zuidwesten van Hollum. Check op de site van de Amelander VVV wanneer deze spectaculaire happening met de reddingsboot plaatsvindt.

Klik op een ster om dit blog te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen... Wees de eerste die dit blog waardeert.

11 reacties op “Doen op Ameland met kinderen

 1. Nicolet zegt:

  Hoi, wij gaan van de zomer naar Ameland dus ik ga zeker wat met je leuke tips doen voor zover mogelijk binnen de anderhalf-meter-maatschappij. Wij zijn aan het twijfelen welke fietsen we moeten huren met een tweeling van 6 jaar en misschien heb jij wat tips voor ons? Ik kan me zo voorstellen dat de fietspaden niet breed genoeg zijn om naast je kind te fietsen (en te duwen) en anderhalf meter van je tegenligger te blijven? Dat zal waarschijnlijk in een rijtje achter elkaar worden? Dan zou zo’n kindertandem (bestaat ook in de elektrische variant, misschien wel fijn door de glooiende omgeving) wellicht ideaal zijn maar dat lijkt me best eng fietsen met toch rond de 20 kilo op het voorste zadel. De tandem zal behoorlijk swabberen en in de drukke zomer lijkt me dat ook niet zo ideaal? Het lijkt mij ook best eng fietsen en dat in de drukke zomer gaan leren is misschien ook niet zo’n goed idee? Ik hoop dat jij wat adviezen voor ons hebt.

  • Yvonne zegt:

   Wat leuk, dat jullie naar Ameland gaan. Het is een prachtig eiland. Inderdaad zijn de fietspaden niet enorm breed, maar dat is echt vrijwel nergens in Nederland zo: als er een tegenligger komt, zul je in 99% van de gevallen zeker geen anderhalve meter bij elkaar vandaan zijn als je naast elkaar fietst. In de buitenlucht lijkt mij dat niet een enorm probleem, maar dat is persoonlijk. Je kunt ook, zodra er een tegenligger komt, achter je kind gaan fietsen? Zo doe ik dat hier in onze eigen omgeving ook altijd. Ik denk zelf dat je gelijk hebt dat zo’n tandem niet ideaal is om te leren besturen in de drukke zomerperiode. Inderdaad waren wij soms best wiebelig en dat was met een (toen) vierjarige erop. Ik geloof dat ik met zesjarigen (dat was onze oudste ook en dat was toen prima) voor een eigen fiets zou kiezen. Veel plezier op Ameland!

 2. Jenny zegt:

  Wat een leuke tips voor Ameland! Zeker de zeehondjes en de reddingsboot klinken spectaculair.

  Ik wil deze winter naar Texel gaan met baby. Zij is nog te klein voor de zeehonden en fietsen, maar zwemmen vindt ze leuk. Dat gaan we dan ook zeker doen.

  • Yvonne zegt:

   Was jij al eens op Texel geweest? Wij nog nooit, mijn schoonouders gaan elk jaar wel een keer en proberen ons al jaren mee te krijgen. 😉

 3. Denise zegt:

  Ja, Ameland is leuk! Het is alweer lang geleden dat ik er was, met mijn moeder en mijn zusje. Wel al toen we ietsje ouder waren hoor. Ik zou er ook wel eens met mijn kinderen heen willen. Het strand zou voor die van mij niet dé highlight zijn, dat hebben we hier al, maar ik denk dat ze het zeker leuk vinden. Ik vind van de Wadden het eilandgevoel en het gevoel echt weg te zijn van alles altijd fijn. Van de 5 meest bekende heb ik er nog maar eentje niet bezocht! Fijn dat jij hier na jullie heftige ervaringen op Lombok nog even met elkaar naartoe kon.

  • Yvonne zegt:

   Wow, wat super dat je al zoveel Waddeneilanden gezien hebt! Wij zijn er op 3 geweest en ben ook benieuwd naar de anderen.. wie weet, volgend jaar..

 4. ivonne zegt:

  Wij waren in het voorjaar met mijn broer en de jongens op Ameland. Zij zijn al wat groter dus hadden een eigen fiets en natuurlijk gingen we naar de vuurtoren en het pannenkoekenrestaurant. Wij hadden onze eigen fietsen mee maar mijn broer had die van hun ook op het eiland gehuurd en die stonden al te wachten, handig! Verder waren wij veel op het strand te vinden maar er is genoeg te doen om je ook met de kinderen prima te vermaken. In mijn jeugd gingen we geregeld in de herfst naar Texel. Robbentocht, met de garnalenboot mee en veel fietsen en wandelen. Heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *