Ardennen met kinderen

Wat te doen in de Belgische Ardennen met kinderen – activiteiten tips

De Belgische Ardennen zijn de perfecte plek voor een actieve gezinsvakantie. Het is geen enkel probleem om te bedenken wat te doen in de Belgische Ardennen met kinderen, of je nou een week of een weekend gaat. Voor actieve gezinnen zijn er genoeg toffe activiteiten te beleven en genoeg gave bezienswaardigheden te bezoeken voor nog langer dan dat. Het lastigst is het misschien wel om te bedenken vanuit welke plaats je de Ardennen gaat ontdekken. De regio is groot en door het heuvelachtige karakter doe je soms langer dan verwacht over een bepaalde afstand. Wij hebben een week in de herfstvakantie doorgebracht in de Belgische Ardennen met onze kinderen en eerder al eens een lang weekend. In dit blog deel ik mijn tips over wat te doen in de Ardennen. Ik vertel welke bezienswaardigheden echt leuk zijn, ook met kinderen. Tenslotte vertel ik je wat de beste plek is als thuisbasis tijdens jullie week of weekend Ardennen.

Gave outdoor activiteiten: zeker doen in de Belgische Ardennen met kinderen

Voor wie de Belgische Ardennen met kinderen vanaf een jaar of 8 bezoekt zijn er enorm veel gave outdoor activiteiten te doen. Zo kun je op verschillende plekken kajakken, mountainbiken en klimmen in de Ardennen. Ook met jongere kinderen zijn er mogelijkheden om te kajakken en klimmen. Dat laatste kan in adventure park Forestia, waar de 11 parcoursen zijn ingedeeld op leeftijd en lengte van de kinderen. Zelfs vanaf 2 jaar kunnen ze al op het mierenparcours en vanaf 4 jaar op het lieveheersbeestjesparcours en sprinkhaanparcours. Fijn aan Forestia is, dat er naast het klimbos ook een wildpark is. Zo kun je op 1 plek een compleet dagje uit beleven, geschikt voor het hele gezin.

Adventure Park en kajakken Belgische ArdennenAdventure Park en kajakken – ideaal om in de Belgische Ardennen met kinderen te doen

Wij hebben ook nog gekeken naar klimmen bij Brandsport, waar kinderen vanaf 7 jaar welkom zijn. Je kunt hier met oudere kinderen, vanaf 10, ook rotsklimmen en abseilen. Had me heel tof geleken om met onze oudste samen te doen. Helaas hebben we dit moeten annuleren, vanwege mijn gebroken enkel. We hebben toen zelf gekozen om te klimmen bij Adventure Valley Durbuy, omdat daar ook nog andere outdoor activiteiten te doen zijn.

Eén van de activiteiten die veel gedaan wordt in de Belgische Ardennen met kinderen en ook veelal gepromoot wordt als dé activiteit om in de Ardennen met je gezin te doen, is Railbiken. Je gaat dan fietsen in een karretje over oude stukken spoor. Alleen de ouders hoeven te trappen, terwijl de kinderen op een bankje voorin zitten. Het lijkt mij persoonlijk 1 van de sufste activiteiten die je kunt doen en ook onze kinderen worden niet warm bij de gedachte. Erg benieuwd of iemand anders dit wél gedaan heeft en ons kan overtuigen dit een volgende keer in de Ardennen toch te gaan doen.

klimmen en avontuur bij Adventure Valley DurbuyBij Adventure Valley Durbuy kun je naast klimmen ook andere gave dingen doen

Adventure Valley Durbuy

Onze kinderen hebben hier een geweldige dag beleefd. Je kunt bij Adventure Valley met het hele gezin de tofste outdoor activiteiten doen. Minder sportieve gezinsleden (of die met een gebroken enkel 😉 ) kunnen hier ook een dagpas kopen, die voor een paar euro alleen toegang tot het park geeft. Voor enthousiaste actievelingen is er keus tussen een Adventure Pass en een Fly Pass. Die laatste geeft naast het klimbos, de mountainbike track, de Speleo Experience in de grot, 2 gave indoor activiteiten, de Sky Walk, de Via Ferrata en een klimparcours met abseilen ook toegang tot de Zipline, de Free Fall en de Big Air. Naar ons idee is de flinke extra entreeprijs van de Fly Pass niet in verhouding tot wat je er extra voor krijgt. De activiteiten zijn bovendien niet écht extreem spannend. Zo gaat de Zipline vrij langzaam en is de Free Fall een vrij geleide, korte val, aan een kabel.

Ga je voor de Adventure Pass, dan kun je jezelf echt van ’s ochtends vroeg tot sluitingstijd vermaken in het park. Onze meiden zijn alleen al in het klimbos een paar uur bezig geweest. Er zijn zoveel routes om te kiezen. Dit is ook de populairste activiteit, dus zorg dat je daar als eerste naartoe gaat, zeker op drukke dagen. Toen onze oudste klimgeit de zwarte route tegen de middag deed, was ze er bijna 3 kwartier bezig, omdat ze steeds moest wachten op niet zo handige volwassenen, die de boel ophielden. Is het een dag slecht weer, dan is er ook nog een Indoor Pass beschikbaar, waarmee je het Fast Tag spel kunt spelen, kunt bowlen en lasergamen én toegang hebt tot de Indoor Playground. Ik vind ook deze tickets behoorlijk aan de prijs voor wat je krijgt.

Adventure Valley Ardennen met kinderenIn de Ardennen met kinderen vanaf ong. 9 jaar is Adventure Valley super

Je kunt via Adventure Valley ook kajakken op de Ourthe. Veel reviews hierover zijn erg negatief, vooral van mensen die de Ardennen met kinderen bezoeken in de zomervakantie. Veel mensen wachten té lang met de kinderen, zonder schaduw in de zon, tot ze aan de beurt zijn. De Ourthe schijnt in de zomermaanden bovendien een erg laag waterpeil te hebben, waardoor kajakken dan zelfs lastig is. Soms wordt kajakken dan zelfs een tijdje niet toegestaan op de Ourthe. Dat geldt trouwens ook voor kajakken op andere rivieren in de Ardennen. Andere mooie rivieren om met het gezin per kajak te verkennen zijn de Semois, de Lesse en de Amblève.

Ben je in de herfstvakantie in de Ardennen? Dan is er in Adventure Valley een hele gave Halloween activiteit in de avonduren: Mystery Forest, oftewel ‘La Forêt Mystérieuse’. Je loopt door verschillende scare zones en kunt kiezen om wel of niet naar binnen te gaan in de engste gedeeltes.

Adventure Valley Durbuy HalloweenOverdag nog niet zo spannend, maar ’s avonds lekker griezelen in ‘La Forêt Mystérieuse’

Megaliten van Wéris vlakbij Durbuy

Ben je in Durbuy, dan is het een aanrader om een dagdeel naar de omgeving van het pittoreske Wéris te gaan. Zeker kinderen die van geschiedenis houden, zullen dit dorpje op tien kilometer van Durbuy geweldig vinden. Rond Wéris vind je namelijk een verzameling Megalieten, enorme keien met een religieuze betekenis of een verzameling keien die een grafmonument vormen. Zo zijn er valbij Wéris twee Dolmen, vergelijkbaar met de Hunebedden in Drenthe. Ook een aantal andere groepen stenen en de vakwerkhuizen van Wéris zijn de moeite waard.

In het dorpje is ook een klein museum met vondsten uit de omgeving van de Megalieten. Het museum kan je op weg helpen met een wandeling langs de mooiste steenmonumenten.

Dolmen en Menhirs WérisKinderen zullen de Dolmen en Menhirs van Wéris zeker interessant vinden

Bastogne War Museum

Een museum over een recentere geschiedenis is het Bastogne War Museum. Voor kinderen vanaf een jaar of 9 is dit een indrukwekkende weergave van de heftige strijd die hier in de Ardennen gewoed heeft. Door verhalen van fictieve personen uit de oorlog via de Audioguide en verschillende interactieve ruimtes komen deze personen nog meer tot leven. Voorwerpen uit de oorlog en interviews met betrokkenen, zoals Canadese soldaten, maken het geheel af. Bois de Jacques is een stukje bos niet ver van het museum, waar flink gevochten is. Via een Augmented Reality app kun je met je mobiele telefoon zien wat er zich heeft afgespeeld. Voor gezinnen met oudere kinderen met interesse in de tweede wereldoorlog is dit echt een must do in de Belgische Ardennen.

Plan genoeg tijd in, want wij dachten in een paar uurtjes wel klaar te zijn en op dezelfde dag het Bastogne Barracks museum te bezoeken, met rijdend materieel uit de tweede wereldoorlog. Dat bleek wat ambitieus. We zijn bijna 5 uur in het Bastogne War Museum en Bois de Jacques geweest.

Bastogne War MuseumBezoek het Bastogne War Museum en Bois de Jacques met kinderen vanaf een jaar of 9

Andere gave musea in de Belgische Ardennen

Voor wie de Belgische Ardennen met kinderen bezoekt zijn er nog meer gave musea om een paar uur te besteden. Altijd handig, omdat het nou eenmaal niet altijd stralend, zonnig weer is, in de Ardennen. In Luik vind je het Aquariummuseum, het Planetarium en het Science Museum, met hetzelfde entreeticket te bezoeken. Deze 3 zijn samen een mooi, dagvullend programma voor een regenachtige dag. Het Euro Space Center bij Libin is voor veel gezinnen die vakantie in de Ardennen vieren een highlight. Wij hebben erg getwijfeld om Euro Space Center te bezoeken, maar uiteindelijk andere keuzes gemaakt. Het museum biedt zeker heel gave ervaringen, zoals de Moon Walk, waarbij je kunt ervaren hoe het is om op de maan te lopen en de Free Fall Slide, die je een een gevoel van gewichtsloosheid laat ervaren. Toch krijgen ze ook redelijk wat negatieve reviews. Zo zouden de wachttijden te lang zijn, op drukkere dagen en daardoor de entreeprijs te hoog voor wat je krijgt. Wij willen er zeker een volgend bezoek aan de Ardennen eens een kijkje nemen om dat zelf te ervaren, op één van de rustigere, doordeweekse dagen.

Parc Chlorophylle

Wie lekker actief wil zijn in de Belgische Ardennen met kinderen, maar niet direct te spannende outdoor activiteiten wil ondernemen, kan in Parc Chlorophylle z’n hart ophalen. In dit bosachtige park vlakbij La Roche-en-Ardenne vind je overal coole speeltuinen en educatieve opdrachten. Je kunt een wandelroute van ongeveer 2 kilometer volgen en onderweg steeds in een andere speeltuin spelen of een opdracht doen. Via een loopbrug kom je in een apart deel van het park, waar je over houten vlonders door een stiller, bosachtig gebied loopt. Een echt boomkroonpad is dit niet, want je loopt ongeveer halverwege de kruin en de wortels. Vooral in de herfst is het hier prachtig, met alle kleuren. Met wat geluk spot je mooie vogels of kleine bosdieren, zoals eekhoorns. Voor kinderen tussen ongeveer 4 en 10 jaar is Parc Chlorophylle het allerleukst.

Parc Chlorophylle Ardennen met kinderenGa zeker wandelen en spelen in Parc Chlorophylle in de Ardennen met kinderen

Houtopia

In een veel kleinere setting, maar wel met ook een heel coole speeltuin, ligt Houtopia, in Houffalize, een klein half uurtje naar het Zuidoosten van de Belgische Ardennen. In deze uitdagende, houten speeltuin kunnen ook kinderen in de basisschoolleeftijd zich lekker uitleven. Helaas glijdt de hoogste, stoerst ogende glijbuis over het water niet goed, een beetje teleurstellend voor oudere kinderen. De houten speeltoestellen en constructies met touw zijn wel heel tof. De speeltuin is echter niet het enige dat je hier vindt. Binnen is er een ontdekkingsmuseum dat ervoor zorgt dat alle zintuigen geprikkeld worden, bijvoorbeeld in de tunnel van de tastzin. Trek zeker een paar uurtjes uit om het binnen- en buitengedeelte te verkennen.

La Roche en Ardenne met burcht en eigen oorlogsmuseum

Wie gaat spelen en wandelen in Parc Chlorophylle, kan dat perfect combineren met een bezoek aan de burcht en het oorlogsmuseum van La Roche-en-Ardenne. Volgens velen is La Roche één van de mooiste stadjes van de Belgische Ardennen. Inderdaad ligt het prachtig, in een bocht in de Ourthe. De burchtruïne, die vanuit bijna elke plek in La Roche te zien is, ziet er ook indrukwekkend uit. Binnen de muren van de burcht is van april tot november 3 keer per dag een roofvogelshow, toch een leuk extraatje voor wie de omgeving van La Roche in de Ardennen met kinderen bezoekt.

La Roche-en-ArdennePrachtig gelegen aan de Ourthe: La Roche-en-Ardenne

Alle boeiende plekken in en rond La Roche zien, zonder gemopper over lang wandelen? Speel La Roche Mysterie, waarbij je een spannend spel speelt met een tablet, terwijl je ondertussen langs de mooiste uitzichten op het stadje en de burcht loopt.

Het oorlogsmuseum in La Roche-en-Ardenne is niet zo professioneel en interactief opgezet als het Bastogne War museum. Toch zijn ook de voorwerpen in het Musée de la Bataille des Ardennes op een mooie manier tentoongesteld, in een opstelling die ook kinderen aan zal spreken. Ook het verhaal hoe La Roche tijdens het Ardennenoffensief vrijwel met de grond gelijk werd gemaakt, zal zeker indruk maken. De tanks die je op verschillende plekken in La Roche ziet staan, spreken tot de verbeelding, net als de voertuigen in het Bastogne War Museum.

Voertuigen Bastogne War MuseumDe voertuigen in het Bastogne War Museum spreken tot de verbeelding

Dat La Roche-en-Ardenne zeker op je shortlist moet staan als je de Ardennen met kinderen bezoekt, bewijst het aantal activiteiten dat je hier kunt doen met het gezin. Ook het Parc à Gibier is de moeite van een bezoek waard, zeker ook met jongere kinderen. In dit kleinschalige wildpark kun je wolven, moeflons, verschillende soorten schapen, herten en geiten en nog tal van andere dieren van dichtbij zien.

Domein van de Grotten van Han

Een veel uitgestrekter wildpark vind je in het Domein van de Grotten van Han. Je wandelt hier 3 of 6 kilometer door een prachtig bosgebied op een wat heuvelachtig terrein. Onderweg passeer je bizons, lynxen, bruine beren, veelvraten, rendieren, reeën en nog veel meer dieren. Bij de poolvossen is een pad dat de bomen in voert via aan elkaar geschakelde, houten hangbruggen. Je kunt zo dichtbij de poolvossen komen, maar ook van het gave uitzicht over de vallei beneden je genieten en de bossen op de heuvels er omheen. De dieren hebben heel veel leefruimte. Wie niet zo ver kan lopen kan ook met het speciale treintje langs de dieren rijden. Op verschillende plekken stop je dan om uit te stappen. Wie slechts 3 kilometer wil lopen, kan ook met een treintje de laatste 3 kilometer afleggen.

Domein van de Grotten van Han wildparkHet wildpark in het Domein van de Grotten van Han

Met het treintje ben je in anderhalf uur door het wildpark heen. Ga je lopen, reken er dan op om minimaal 3 uur onderweg te zijn. Bezoek je ook de grotten (aanrader!), dan ben je in het Domein van de Grotten van Han een hele dag onder de pannen.

Een historische tram brengt je van het dorpje Han-sur-Lesse naar het wildpark en weer terug. Vlakbij het dorpje vind je de andere attractie van het Domein van de Grotten van Han: de grotten natuurlijk. Ook hier kun je weer kiezen voor een langere of een kortere wandeling door de grotten, onder begeleiding van een gids. Omdat ik op krukken loop tijdens onze vakantie in de Ardennen, gaan wij voor de kortere route. In een kleine anderhalf uur loop je dan langs de meest prachtige kalksteenformaties, met stalactieten en stalagmieten. Er is zelfs een ondergrondse rivier, zoals wij ook in de grotten van Skocjan tijdens onze roadtrip door Slovenië zagen. Hoogtepunt van deze ondergrondse wandeling is de stop in een grote zaal, waar met behulp van videomapping een gave licht- en geluidsshow op de wanden en het plafond van de grot worden geprojecteerd.

Grotten van HanDe indrukwekkende grotten van Han

Toegangstickets voor het Domein van de Grotten van Han zijn stukken voordeliger verkrijgbaar op verschillende actiesites. Zo heb ik 50 euro bespaard door onze kaartjes een dag van tevoren te bestellen op Actie van de dag. Er zijn meer websites die deze entreetickets met korting aanbieden.

Andere Grotten en wildparken in de Ardennen

Mochten jij en je kinderen geen genoeg krijgen van grotten en wildparken, dan zijn er nog veel meer in de Ardennen. De grotten van Hotton en die van Rémouchamps zijn ook absoluut de moeite waard. In die laatste maak je de langste ondergrondse vaartocht. Dit is dus een aanrader als je kinderen het gaaf vinden om onder de grond in een bootje te stappen. Eerder noemde ik ‘m al: Forestia heeft ook een wildpark, maar in combinatie met een avonturenpark. Houden je kinderen meer van klimmen dan van grotten, dan zou je hiervoor kunnen kiezen als je toch een dagvullend programma op één plek zoekt. Ook het Wild park Coo leent zich goed om verschillende activiteiten te combineren. Hier kun je alleen met het treintje in 40 minuten door het wildpark rijden en niet wandelen. Daarna kun je kiezen om de watervallen van Coo te bezoeken of te gaan klimmen of kajakken.

Wildparken ArdennenDe wildparken in de Ardennen zullen kinderen zeker kunnen waarderen

Gave vestingsteden in de Belgische Ardennen met kinderen bezoeken

Het zijn de gave vestingsteden die de Belgische Ardennen met kinderen extra interessant maken. De citadel van Namen en het fort in Bouillon zijn geweldige plekken om te bezoeken. In Bouillon zijn, behalve het fort met haar roofvogelshow en licht en geluidshow L’Odyssée de Lumière genoeg andere leuke dingen te doen voor iedereen in de Ardennen met het gezin. Zo kun je er karten, kajakken en stoere wandelingen maken, zoals de Laddertjeswandeling met spannende… euhh… laddertjes. In de Archeoscope leer je op een unieke manier meer over de geschiedenis van de stad. Zeker met oudere kinderen is Bouillon een aanrader. Er is ook nog een dierenpark in Bouillon, maar na het lezen van de reviews hebben wij ervoor gekozen dat niet te bezoeken. De verblijven schijnen heel klein te zijn en het welzijn van de dieren niet optimaal.

Dé highlight van Namen en op veel plekken in de stad te zien, tussen de winkels en café’s van de oude stad door, of boven de daken van de huizen, is de citadel. De eeuwenoude vesting ligt zo’n 100 meter hoog, op een strategische plek, waar de Samber in de Maas uitmondt en is één van de grootste van Europa. Met de Citadelle Pass kun je een rondleiding door de spannende ondergrondse gangen van de citadel volgen, een rit met het toeristentreintje maken en het bezoekerscentrum Terra Nova bezoeken. Beeld en geluid vertellen je daar de geschiedenis van Namen.

Citadel Namen met kinderenDe citadel van Namen is super om met kinderen te bezoeken

Behalve rond Bouillon kun je ook op veel andere plekken in de Belgische Ardennen met kinderen wandelen. De Ninglinspo wandeling schijnt prachtig te zijn (buiten het hoogseizoen) en Parc de Furfooz is ook een avontuurlijk gebied.

Van waaruit de Ardennen met kinderen verkennen: accommodatietips

De Belgische Ardennen zijn een relatief groot gebied, zeker omdat er zo weinig snelwegen zijn in de omgeving van de bezienswaardigheden. Dit is uiteraard ook een beetje de charme. Plan daarom je verblijfplaats een beetje strategisch als je de Ardennen met kinderen gaat verkennen. Zo hoef je niet te veel in de auto te zitten. Een appartement in Bouillon en omgeving is perfect als je veel wilt zien en doen in en rond deze stad en in het zuiden van de Belgische Ardennen. Ideaal ten opzichten van al bovenstaande Bouillon bezienswaardigheden is dit ruime, maar toch knusse huis met 2 slaapkamers en warme kachel. Binnen een kwartier sta je in het centrum van de stad, maar je bent ook vlakbij een kajak verhuur.

Roofvogelshow kasteel BouillonOnze meiden vinden de roofvogelshow in het kasteel van Bouillon geweldig

Ook een verblijf in Namen en omgeving is strategische gekozen, omdat ook hier veel bezienswaardigheden in de buurt zijn. Veel accommodatie heeft slechts 1 slaapkamer, waardoor de kinderen of jij zelf op een slaapbank in de woonkamer slapen. Bij dit fijne appartement net buiten het centrum van Namen zijn wel 2 aparte slaapkamers. Een derde mooie uitvalsbasis met in de omgeving genoeg te zien en doen in de Ardennen met kinderen is La Roche-en-Ardenne. Net als elders in de Ardennen is goede, centrale accommodatie best prijzig. Dit appartement steekt er dan met kop en schouders bovenuit qua prijs/kwaliteitsverhouding.

Ga naar al mijn België blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

2 reacties op “Wat te doen in de Belgische Ardennen met kinderen – activiteiten tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *