doen in Chefchaouen

Doen in Chefchaouen – blauwe stad van Marokko

Chefchaouen is al lang niet meer die onontdekte, blauwe parel in het noorden van Marokko en ook voor de geweldige hoeveelheid bezienswaardigheden hoef je niet deze kant op te komen. Toch is er genoeg te doen in Chefchaouen of Chaouen en zul je in de meeste steegjes van de blauwe stad van Marokko amper andere toeristen tegenkomen. Ondanks de steeds groter wordende aantallen bezoekers zijn er namelijk zo ontzettend veel steegjes, trappengangen en tussendoortjes dat het niet moeilijk is om je ver weg van alles te wanen. De rust en gemoedelijke sfeer van de stad zijn een aangenaam contrast met de grote en veel drukkere steden Marrakesh en Fez.

Waarom is Chefchaouen zo blauw?

Net als in de Joodse wijk in Fez zou de blauwe kleur er in Chefchaouen op kunnen duiden dat er ooit Joodse gezinnen woonden. Chefchaouen is in de Middeleeuwen door Berbers uit het Rifgebergte gesticht en vanaf eind 15e eeuw zochten Joodse vluchtelingen uit Zuid-Spanje er een nieuw thuis. In de jaren ’30 kwamen meer Joodse vluchtelingen deze kant op en kregen meer huizen een blauwe kleur. Overigens wordt ook vaak gedacht dat de blauwe kleur gebruikt wordt om de muggen buiten de deur te houden, een theorie die je ook over de Indiase blauwe stad Jodhpur hoort.

blauwe straten in ChefchaouenDe blauwe straten van Chefchaouen

ChefchaouenNog wat té fotogenieke hoekjes van de stad

Rondom Plaza Outa El-Hamam

Dat Chefchaouen steeds meer toeristen krijgt is ook te merken aan de prijzen. Rondom de Plaza Outa El-Hamam kan je nog steeds voor weinig een lekkere tajine of kebab eten, er is wat dat betreft concurrentie genoeg. De entree voor de Kasbah, waarin ook het etnografisch museum gevestigd is en je vanaf de toren een geweldig uitzicht over de oude stad hebt, is echter recent met 600 procent omhoog gegaan. Hier werden we ook al mee geconfronteerd bij de ruïnes van Volubilis ten noorden van Meknès. De sfeer rondom Plaza Outa El-Hamam is echter helemaal gratis, net als de prachtige mozaïeken op het kleine pleintje tegenover de moskee.

Chefchaouen rond Plaza Outa El HamamChefchaouen is rond Plaza Outa El Hamam soms wat minder blauw

De donderdagmarkt

Als je iets bijzonders wilt doen in Chefchaouen moet je zorgen dat je op een donderdag in de blauwe stad bent. Donderdags is het marktdag, zoals wij bij toeval ontdekten en juist dat marktbezoek was één van de highlights van onze dagen in Chefchaouen. Hoe dichter je de Bab el Souk nadert, hoe levendiger de sfeer wordt. Dametjes in klederdracht zitten op de grond, om hun groenten en fruit uit eigen tuin te verkopen. Vaak hebben ze slechts een paar kilo aan koopwaar, uitgestald op een kleedje. Heel Chefchaouen lijkt hier haar inkopen te doen. Oude mannetjes zitten op het terras van een cafeetje te roken en thee te drinken, terwijl de vrouwen voelen welke perziken het sappigst zijn en keuren welke uien de beste zijn. “Belek, beleeeeek!” wordt er achter ons geroepen, als een bijna bezwijkende man met zijn nieuwe gasflessen komt aansnellen.

markt ChefchaouenJe kijkt je ogen uit op de donderdagmarkt van Chefchaouen

Katten of souvenirwinkeltjes

In Chefchaouen zijn ze beiden goed vertegenwoordigd: katten en souvenirwinkeltjes. Geen idee van welke van beide je er meer zult tegenkomen, maar de katjes zijn wel een stuk schattiger. 😉 In elk geval voor onze meiden, die na elke bocht en op ieder trapje een nieuwe kitten zien zitten.

Chefchaouen kattenChefchaouen heeft meer katten dan welke stad ook in Marokko

souvenirwinkels ChefchaouenOok de souvenirwinkels zijn een lust voor het oog

De Spaanse moskee, hoog boven Chefchaouen

Verlaat je de oude binnenstad aan de kant van Bab El-Ansar, dan zie je hoog boven Chefchaouen een witte moskee staan uitkijken over de stad. Deze Jamaa Bouzafar wordt de Spaanse moskee genoemd, hoewel ons bij verschillende andere moskeeën in de smalle straatjes van Chefchaouen zelf ook verteld is dat dit een Andalusische moskee is. Vanuit de Spaanse moskee heb je een geweldig uitzicht over het blauwe Chefchaouen en de klim er naartoe valt reuze mee. Tenzij je doet zoals wij en bij de watermolen en de schattige Rif As-Sabanin oven je klim begint. Dan gaat het meest logische pad omhoog via de begraafplaats van Chefchaouen over steeds steilere ezelspaadjes. Als je het bruggetje bij Ras El-Maa over bent volg je het normale pad omhoog, dan is het heel relaxt, en ben je er in ongeveer 20 minuten. Eenmaal daar wordt je beloond met een geweldig uitzicht over de stad.

Niet in de reisgids, zeker doen in Chefchaouen

Naast het Fouara riviertje, in de laagst gelegen hoek van de Medina, staat een super schattig, eeuwenoud bakkerijtje. Hier, in de Rif As-Sabanin oven, worden nog dagelijks de meest lekkere, verse koekjes gebakken. Het bakkerijtje staat niet in de reisgids, maar hier koekjes kopen is één van de dingen die je echt moet doen in Chefchaouen. Neem er lekker een paar mee naar boven als je het pad naar de Spaanse moskee beklimt, als beloning, om samen met het uitzicht van te genieten.

doen in Chefchaouen - koekjes en uitzichtDe lekkerste koekjes en het beste uitzicht van Chefchaouen

Akchour watervallen en Oued Laou

Helaas regent het onze hele tweede dag dat we in Chefchaouen zijn en kunnen we niet naar buiten. We hadden een geweldige hike in de planning, naar de Akchour watervallen en eventueel wat relaxen op het strand van Oued Laou. Beide plekken schijnen schitterend te zijn, maar de weer-Goden beslissen dat we daarvoor nog eens terug zullen moeten komen. De Akchour watervallen liggen 30 kilometer ten noorden van de stad, in één van de natuurreservaten die Chefchaoun omringen. Oued Laou is nog een half uurtje verder rijden naar de Mediterraanse kust en, naar het schijnt, nog een onontdekt pareltje. Ik kreeg de tip van een local.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Afrika blogs, of kies een andere bestemming »

6 reacties op “Doen in Chefchaouen – blauwe stad van Marokko

 1. Estrella zegt:

  Wauw! Dat ziet er wel waanzinnig mooi en zéér fotogeniek uit zeg! Ik zou daar denk ik helemaal los gaan met mijn camera. Zelf reis ik eigenlijk nooit. Als kind heb ik met m’n ouders heel veel van de wereld mogen zien waar ik dankbaar voor ben, maar als volwassene voel ik die behoefte gewoon niet. Dat komt ook wel goed uit want ik heb ook totaal geen budget voor een reis of vakantie en ik heb huisdieren die ik niet zomaar ergens onder kan brengen en waarvoor ik dus zelfs niet eens een nachtje van huis kan. Ik heb het er graag voor over. Ik ga overigens wel één keer per jar met zo’n NS Dagkaart van de HEMA een dagje uit naar een leuke plaats in NL. Samen met m’n hondje. Dat is voor mij altijd vakantie-in-één dag. Genieten, maar toch lekker in m’n eigen bedje ‘s avonds!

  • Yvonne zegt:

   Wat leuk om te horen, dat je als kind al zoveel van de wereld hebt mogen zien. Ik ben heel benieuwd hoe onze eigen kinderen daar later over zullen denken. En wat super, dat je het zo naar je zin hebt en met je hondje samen op pad gaat!

 2. Denise zegt:

  Mooi om te zien (ook al had ik al best wat foto’s voorbij zien komen) èn leuk om te lezen. Het blijft heel hoog op m’n bucketlist staan en mocht het er van komen dan zal ik dat bakkertje en het uitzicht over de stad ook zeker onthouden. En de markt. Gaaf! Mooie beelden daarvan. Jammer dat jullie hike (inclusief het onbekende strand, waar ik inderdaad nog nooit van gehoord had) in het water viel.

  • Yvonne zegt:

   Ja, dat was echt zo zonde! Maar we gaan nog wel eens terug naar Marokko.. wie weet kunnen we dan nog die kant op. Hoewel de zandduinen in de woestijn nu eerst op de planning staan denk ik. Daar zijn we nog nooit geweest en lijkt me geweldig voor de kids.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *