Diery Gorge Slowakije

Diery Gorge – één van de tofste wandelingen van Slowakije

Diery Gorge heet in het Slowaaks Horné Diery. Deze kloof volgt een snelstromend bergriviertje en een heel aantal watervallen in Malá Fatra. Nationaal park Malá Fatra ligt in het Noorden van Slowakije, ten Westen van het Tatra gebergte. Malá Fatra mist de hoge, ruige berglandschappen van de Tatra’s, maar is een fantastisch groen, ongerept en afwisselend natuurgebied. De wandeling door Diery Gorge is een avontuur op zichzelf. Je klautert over rotsen, soms met het water klotsend rond je schoenen. In delen van de kloof moet je van de ene naar de andere kei springen om droge voeten te houden. Op andere plekken klim je met ijzeren haken langs de wand van de kloof of met hoge ladders over een waterval. Ik vind de wandeling door de Diery Gorge spectaculairder en mooier dan die door het Slowaaks paradijs.

Bereikbaarheid Diery Gorge

Je hebt eigenlijk echt eigen vervoer nodig, om Horné Diery te bereiken. Terchova is het dorpje dat het dichtst bij de Diery Gorge ligt. Verschillende particulieren verhuren kamers of appartementen in de omgeving van de Diery kloof. Kies bijvoorbeeld voor één van deze 2 appartementen met erg goede prijs-kwaliteitsverhouding, of ga voor een kamer in deze goed beoordeelde homestay Kom je, net als wij, van wat verder weg? Dan kun je betaald parkeren voor de ingang van de kloof, bij Diery hotel. Verschillende particulieren bieden ook parkeerplaats aan op hun grond. Dat scheelt vaak de helft, hoewel een dagticket overal slechts een paar euro kost. Vanaf hotel Diery loop je zo de kloof in.

Diery Gorge spectaculaire wandeling SlowakijeDiery Gorge is één van de meest spectaculaire wandelingen van Slowakije

Start blauwe route Diery Gorge – Dolné Diery

Vanaf Diery hotel begint het eerste en makkelijkste deel van de wandeling. Deze is voor elke wandeling gelijk en volgt de blauwe route, de kloof in. Je volgt het snelstromende riviertje geleidelijk bergopwaarts. Zo nu en dan loop je over een bruggetje of houten vlonders, over of langs het water. Na een kleine kilometer, doemen de eerste flinke rotspartijen op. Het riviertje perst zich tussen de rotswanden door en via ijzeren vlonders loop je pal langs het water. De dagen voor onze wandeling door de Diery Gorge heeft het flink geregend, dus er is ook echt water genoeg.

Meer avontuur in Nové Diery – de nieuwe kloof

Direct na de smalle rotsopening is daar de eerste splitsing met keuze bij Ostrvné: je kunt het lage, blauwe pad verder volgen. Meer vlonders en trapjes volgen het riviertje, maar ook de drukte. Het valt ons tegen hoe drukbezocht de Diery kloof is. Hele families lopen over de smalle vlonders. Dat maakt onze keus makkelijker: wij nemen de kleine afslag zonder vlonders, zo pal langs een zijstroompje. Wat verbaasd worden we nagekeken door andere wandelaars als we hier de gele route gaan volgen met onze kinderen. Deze nieuwe kloof, de Nové Diery, schijnt spectaculairder te zijn dan het lage pad. Het ziet er inderdaad nogal avontuurlijk uit. Door de vele neerslag is het smalle stroompje goed gevuld en moeten we al direct over takken en keien manoeuvreren om geen natte voeten te krijgen. Een ander gezin kom ons tegemoet. Omgedraaid. Te lastig voor hun dochter, die door de vader gedragen wordt, maar wel al ouder is dan onze kinderen.

Nove DieryDe meest spectaculaire delen van Nove Diery heb ik niet op de foto kunnen zetten

Wat twijfelend gaan we door. Na een scherpe bocht in het riviertje moeten we verder over een trapje, over een smalle richel en vervolgens een lange, metalen trap op over een waterval. Nu kunnen we echt niet meer terug. We begrijpen waarom dit een eenrichtingsroute is. Even later is het weer huppen, balanceren en springen, met losse en soms gladde keien en hier en daar een tak. Als het water nóg hoger zou staan, is deze route écht alleen wadend door het riviertje te doen. Nu lukt het ons, wonder boven wonder, om droog de rivierbedding uit te klimmen naar een hoger gelegen pad. Het bospad leidt ons langs een uitzichtpunt, waar we de uitgestrekte, beboste heuvels en rotsen van Malá Fatra om ons heen zien. Als we een klein halfuurtje later weer flink dalen, komen we weer bij de blauwe, lagere route uit.

Terug op de blauwe route: Horné Diery

Vanaf hier begint het mooiste en meest uitdagende deel van de Diery Gorge: Horné Diery oftewel de bovenste kloof. Het eerste deel, over een bospad, volgt een aantal kleine watervalletjes stroomopwaarts. Dan volgen ijzeren ladders, die ons soms over en soms pal naast de grotere watervallen brengen. Het water ruist om ons heen. Hier en daar hebben we kettingen en ijzeren haken in de rotswand nodig om het pad omhoog te kunnen volgen. Op één plek ligt een groot rotsblok middenin de waterval. De enige route om het pad te volgen is door het rechterdeel van de waterstroom, over de rotsen. Door op de juiste plekken te stappen worden je voeten minimaal nat, maar onze broekspijpen rollen we toch maar op.

Horné Diery - het mooiste deel van Diery GorgeHorné Diery – het mooiste deel van Diery Gorge

Meer ijzeren ladders, vlonders en kettingen volgen. Om ons heen de ongerepte, groene natuur en direct naast ons het bruisende water. Een klein uurtje later staan we op een viersprong. Bij Pod Patenicou kunnen we verder de kloof in via de blauwe of de groene route. Wij besluiten dat het verstandig is om aan de terugweg te beginnen en nemen de groene route terug richting de start van de wandeling.

De Diery Gorge volgen tot het eindpunt is vanaf Pod Patenicou nog een dik uur verder. Je totale Diery Gorge hike komt dan uit op 5 tot 6 uur inclusief een paar korte pauzes.Met stoere kinderen vanaf 8 jaar is dit te doen. Je kunt ook door naar de top van berg Rozsutec. Reken dan op een totale hike van 7 tot 8 uur (12+).

Horné Diery Malá FatraHorné Diery is een prachtig deel van Malá Fatra

Terug naar de parkeerplaats via de groene en blauwe route

We verwachten door de groene route te volgen naar beneden te gaan lopen, want we komen immers ook van beneden. We lopen echter opneuw flink omhoog. De ladders en kettingen zien we nu onder ons, maar die zijn er niet op dit pad. Wel steken we zo nu en dan drooggevallen watervallen en hellingen met puin over. De afgronden zijn diep en de paden soms smal en schuin. Goed opletten dus, zeker nu de paden glibberig zijn. Nét als we tussen de bomen door een mooi uitzicht over de groene heuvels zien, begint het pad eindelijk te dalen.

De afdaling is steil en glibberig. Er is veel modder. Met aangekoekte wandelschoenen komen we een kwartiertje later bij een open grasvlakte aan. We ploffen met onze lunch in het zonnetje neer, bij de wegwijzers op het punt dat “S. Vrchpodziar” heet. We vermaken ons om de geluiden van anderen die de glibberige helling door het bos afdalen en om de schoonmaakpogingen van hun schoenen daarna.

Mala Fatra nationaal parkWe krijgen de veelzijdigheid van Mala Fatra nationaal park echt te zien

Een korte afdaling over het gele pad later komen we bij Koliba Podziar, een winkeltje en restaurantje met en kinderboerderij erbij. Gezellig om hier even wat te drinken, maar wij willen graag het Orava kasteel nog bezoeken en lopen door. Het laatste deel van de wandeling is dezelfde blauwe route die we eerder niet hebben genomen, omdat we lekker avontuurlijk de Nové Diery in gingen. Nu zien we alsnog de makkelijkere, vlakke wandeling met hier en daar mooie rotsformaties. De laatste kilometer is dezelfde als die we op de heenweg gelopen hebben. We hebben alle 4 genoten van deze afwisselende, avontuurlijke tocht in het noorden van Slowakije. Blij dat onze kinderen alweer wat groter zijn!

Ondanks dat de Slowaken met kinderen van alle leeftijden in de Diery Gorge wandelen, zien we in de meer avontuurlijke Nové Diery en Horné Diery alleen kinderen vanaf een jaar of 10. Voor jongere kinderen zijn deze routes echt niet geschikt.

Diery GorgeIk snap waarom de Diery Gorge één van de mooiste wandelingen van Slowaijke heet

Extra tips Diery Gorge

Voor een geslaagde wandeldag in Diery Gorge doe je je voordeel met onderstaande tips:

 • Vertrek zo vroeg mogelijk voor je wandeling door de kloof. Niet alleen is het dan het rustigst, ook heb je zo meer tijd om je wandeling in relaxt tempo af te maken. Niks zo vervelend als het gevoel te hebben om door het donker overvallen te worden.
 • Trek goede, stevige wandelschoenen aan, met veel grip. Het is hier vaak glad. Zeker als het geregend heeft kun je hier en daar flink wat modder verwachten.
 • Een wandelstok is geen overbodige luxe. De hellingen zijn echt schuin en er zijn veel boomwortels. Loop in elk geval rustig en behoedzaam.
 • Neem genoeg snacks en water mee. Er is alleen horeca aan het begin van de kloof en bij Koliba Podziar.
 • Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

  Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *