bezienswaardigheden Dresden

Deze bezienswaardigheden in Dresden mag je niet missen

Aan bezienswaardigheden in Dresden geen gebrek. Bovendien is een citytrip Dresden er eentje van heel veel afwisseling. Hier kun je jezelf vergapen aan imposante, Barokke bouwwerken in de ochtend en de meest creatieve street art spotten in de middag. En ben je in de stad zelf na een dag of drie uitgekeken, dan is er in de omgeving van Dresden ook nog genoeg te beleven. Binnen een uur van het centrum van Dresden vind je tal van andere, leuke stadjes en bijzondere natuur. Wij verbleven een week aan de rand van Dresden en combineerden de bezienswaardigheden van de stad met die van daar buiten. Ik neem je mee naar het Barokke Dresden, een citytrip die je echt niet mag overslaan in Duitsland.

Onze eerste bezienswaardigheden in Dresden

Het eerste dat we van Dresden zien, nadat we de auto geparkeerd hebben en de Altstadt zijn in gelopen, is een enorme parade van minuscule stukjes porselein. De Fürstenzug is één van de bekendste bezienswaardigheden van Dresden. Dat is niet zo gek, want de omvang van dit kunstwerk, op de buitenmuur van het Koninklijk Paleis, is enorm. De Fürstenzug is dan ook niet te missen. Afgebeeld zijn de keurvorsten van de stad, waaronder ook Augustus de Sterke, die zijn stempel op Dresden meer dan nagelaten heeft.

Koninklijk paleis en Fürstenzug DresdenHet Koninklijk paleis en de Fürstenzug in Dresden

Niet ver van de Fürstenzug zien we, voor de ingang van een kerk op een groot plein, een lange rij toeristen staan wachten. Het blijkt dat we de Frauenkirche gevonden hebben. Deze kerk is één van de beroemdste van de stad en het uitzicht vanaf de koepel schijnt waanzinnig te zijn. Wij hebben echter geen zin in die lange rij aan te schuiven, want we popelen om de rest van Dresden te ontdekken. Wel nemen we een kijkje bij één van de originele resten van de koepel, die op het plein ligt. Dit brokstuk herinnert aan de zware bombardementen die van de Frauenkirche vrijwel niets heel lieten. Pas in de jaren ’80 is men begonnen aan de wederopbouw. De Frauenkirche heeft decennia lang als puinhoop de herinnering aan de bombardementen levend gehouden. Tegenwoordig is de kerk helemaal in oude glorie hersteld, maar wel grotendeels met nieuwe stenen.

De bekendste bezienswaardigheden in Dresden konden zo Parijs zijn

Het achttiende-eeuwse Zwinger Paleis is één van die bezienswaardigheden in Dresden die je zo in Parijs aan zou kunnen treffen. Dat is niet zo verwonderlijk, want Augustus de Sterke had juist in deze stad zijn inspiratie opgedaan voor het paleis. De keurvorst bezocht Parijs en was zo onder de indruk van het Versailles, dat hij zijn eigen Barokke paleis wilde. De eerste keer dat ik de binnenplaats van het Zwinger paleis en het dakterras bezoek, ben ik eigenlijk niet erg onder de indruk. Het is een zwaarbewolkte dag en door de donkere steensoort vind ik het bouwwerk vooral deprimerend. Ook de fonteinen op de enorme binnenplaats doen me niets.

Zwinger Paleis DresdenBij zonnig weer weet het Zwinger Paleis in Dresden me wel te imponeren

Als ik een dag later terug kom bij helder weer, met een strakblauwe lucht, denk ik er heel anders over. Dan denk ik bij elke stap die ik zet “wow” en ben ik helemaal onder de indruk van de vele details, de hoeveelheid beelden, het formaat van de binnenplaats én het dakterras. Vanaf deze hooggelegen plek is het uitzicht over het hele Zwinger én de gebouwen in de directe omgeving echt om stil van te worden. De uitbundige details in beeldhouwwerk rond de daken en perfect symmetrische binnenplaats komen dan pas echt tot hun recht.

Op een steenworp afstand vind je het Residenzschloss. Dit is zeker ook één van de bezienswaardigheden in Dresden die in Parijs niet vreemd zouden staan. Deze residentie van de keurvorsten is één van de oudste bouwwerken van Dresden en eigenlijk een samenvoeging van heel veel bouwstijlen. Ook hier heeft Augustus de Sterke de nodige Barokke verbouwingen gedaan. Aan de buitenkant vind ik zelf de luchtbrug in één van de minder bezochte straatjes rond het Residenzschloss het gaafst. Helaas ben ik te laat om een entreeticket voor de schatkamer van het Residenzschloss te bemachtigen. De Barokke schatkamer in het Grünes Gewölbe museum lijkt me letterlijk en figuurlijk schitterend en is de grootste verzameling schatten van Europa. Volgende keer beter. Collega blogger Judith zag het Residenzschloss wel aan de binnenkant. Wellicht dat daar haar vurige liefde voor Dresden ontstond.

Residenzschloss DresdenDe luchtbrug en talloze bouwstijlen aan het Residenzschloss

Zowel het Zwinger paleis als het Residenzschloss (en eigenlijk bijna het hele centrum van Dresden) werden zwaar beschadigd in de tweede wereldoorlog. Zo ongelooflijk knap dat alle historische gebouwen die er nu staan, in de jaren erna volledig opnieuw opgebouwd zijn.

Een bezienswaardigheid met een dubbel gevoel

Ten tijde van onze citytrip Dresden is er een heel bijzondere tentoonstelling in één van de oude Gasometers van de stad. Een gasometer is een vroegere opslagplaats voor overtollig gas, dat op een later moment gebruikt kon worden. Deze zijn op veel plekken in Duitsland nog te zien. Vaak hebben de gasometers een nieuwe functie gekregen, tenzij ze gesloopt zijn. Eén van de gasometers van Dresden is als museum ingericht, met in het midden een gigantisch, rond doek. Daarop is elk jaar een andere foto te zien, op werkelijk ontzagwekkend formaat. Ik bezoek samen met Vera de tentoonstelling en het doek over Dresden in 1945.

De foto’s en informatie van de tentoonstelling in de buitenste ring van de gasometer laten zien hoe de opmars van Adolf Hitler en de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog uiteindelijk hebben geleid tot de bombardementen van Dresden. In minder dan een uur in totaal is de stad werkelijk totaal plat gegooid. Met geluid- en lichteffecten wordt duidelijk hoe heftig deze bombardementen waren en hoe allesvernietigend. De persoonlijke verhalen rond de trap naar het uitzichtplatform zijn indrukwekkend.

gasometer DresdenDresden 1945 laat je heel anders naar deze stad kijken

Wat een mooie, knappe 360 graden foto en wat een afschuwelijke verwoestingen hebben hier plaatsgevonden. Eigenlijk zou iedereen die Dresden bezoekt ook deze tentoonstelling moeten zien. Je loopt daarna met een heel ander gevoel door de stad. “Helaas” is elke tentoonstelling tijdelijk, maar tussen verschillende Duitse steden worden de tenstoonstellingen uitgewisseld. Wie weet kun je Dresden 1945 dus nog ergens anders zien.

Creatieve Street art in Neustadt Dresden

Waar je in de Altstadt van Dresden wordt bedolven onder de pracht en praal, de Barokke paleizen en statige kerken, heeft de Altstadt juist een rauw randje. Dit is de plek waar je de meest creatieve street art vindt. Zeker langs het spoor kijken we onze ogen uit naar levensgrote, kleurrijke werken in uiteenlopende thema’s. Waar veel steden werken van grote namen in de street art scene te bieden hebben, zijn het in Dresden juist de lokale kunstenaars die je zich hebben uitgeleefd.

street art DresdenDe andere kant van Dresden: je vindt er de meest uiteenlopende street art

Van kleine, subtiele schilderijtjes op de hoek van een pand, tot levensgrote kunstwerken op de zijkant van een flatgebouw; je vindt het in de Neustadt van Dresden. Passages, garagedeuren en zelfs bomen worden niet ontzien. Wij lopen een dagdeel rond en zien honderden kunstwerken, zelfs op de zijkant van een busje. Binnenkort een uitgebreid blog over de street art in Dresden.

Musea in Dresden

Dresden heeft hele uiteenlopende, interessante musea. In de zomer zijn wij echter het allerliefst buiten en zodoende bezochten we er slechts twee. Het Deutsches Hygiënemuseum is het meest verrassende museum van de twee. Ik had vooraf niet echt een beeld van wat we er konden verwachten, maar zo’n interactieve tentoonstelling had ik zeker niet verwacht. In verschillende afdelingen leer je meer over het functioneren van het menselijk lichaam, het belang van gezonde voeding, de werking van de zintuigen en nog veel meer. Op heel veel plekken zijn dingen te doen en ervaren, super voor kinderen. Op de aparte kinderafdeling over zintuigen kunnen zij zich helemaal uitleven. Zo spelen ze een luistermemory, maken ze een geurkaart en proberen ze optische illusies te doorgronden.

Deutsches HygiënemuseumHet Deutsches Hygiënemuseum is echt een interessant en hands on museum

Het Deutsches Hygiënemuseum is enorm populair, ook bij de inwoners van Dresden zelf. Gek genoeg is het in de ochtenden juist het drukst. Wij staan maar liefst anderhalf uur in diverse rijen, voordat we eindelijk binnen zijn. In de middagen schijnt het veel rustiger te zijn. Dit zien we ook als we weg gaan. Jammer dat we dat niet eerder wisten.

Het tweede museum in Dresden dat we bezoeken is Die Welt der DDR. Het museum is gevestigd op een deel van een etage in een winkelcentrum, wat het voor ons wat vaag maakt om de ingang te vinden. Eenmaal binnen wachten verschillende Trabants en andere voertuigen uit de DDR-tijd, heel veel speelgoed en gebruiksvoorwerpen. Qua achtergrondinfo is dit museum heel beperkt, het is vooral tof om al die ouderwetse spullen bij elkaar te zien. Onze meiden hebben grote lol als ze zich mogen verkleden in DDR-kleding en lekker achter de kinderwagen mogen paraderen. In een uurtje ben je wel uitgekeken, maar dit is zeker leuk om mee te pakken, vooral omdat dit toch zo’n belangrijk stukje geschiedenis van Dresden is.
UPDATE:Helaas is in 2023 het museum gesloten en zijn de 70.000 verzamelstukken geveild. 15.000 bezoekers per jaar was niet genoeg om het museum financieel gezond te houden.

Die Welt der DDRTerug in de tijd in die Welt der DDR

Pfunds Molkerei

Ben je in de buurt en heb je tijd? Dan is de Pfunds Molkerei in de Neustadt er zeker eentje om niet over te slaan. Deze écht ouderwetse melkwinkel is een waar kunstwerk. De winkel is van boven tot onder compleet bedekt met overdadig versierde tegeltjes van het beroemde Meissen porselein. Het duurt wel even voor je ook nog oog hebt voor de porseleinen beeldjes van bijvoorbeeld leeuwen en schildpadden en andere versieringen, omdat er zó veel te zien is.

Tegenwoordig worden bij Pfunds vooral delicatessen verkocht en kun je er terecht voor bijvoorbeeld een luxe high tea. Toch kun je er ook nog altijd een glas melk of karnemelk krijgen en de meest bijzondere kazen. Het is niet goedkoop, maar als je bedenkt dat je hier eigenlijk een museum en lekker tussendoortje in één hebt, valt dat goed mee. Een bezoek aan Pfunds Molkerei is een prima afsluiter van een street art tour door de Dresdner Neustadt.

Pfunds Molkerei DresdenPfunds Molkerei is een begrip in Dresden

Bezienswaardigheden buiten Dresden

Uiteraard is bovenstaand overzicht van bezienswaardigheden in Dresden niet compleet. Er is nog veel meer te zien. Zo kun je bijvoorbeeld nog een bezoek brengen aan het fantastische operagebouw en zijn er zeker meer musea die de moeite waard zijn. Omdat wij ook buiten Dresden het nodige willen zien, is dit alles waarvoor wij hebben gekozen afgelopen zomer. Buiten de stad kan ik de Sächsische Sweiz als eerste must-see aanraden. Heb je, net als wij, een volle week in de omgeving van Dresden? Dan is het heerlijk om een volle dag uit te trekken voor een wandeling in dit natuurgebied vol zandsteenformaties. De grillig gevormde bergen zijn al een bezienswaardigheid op zich, maar de beroemde Basteibrug is zeker een grote bonus. Kom hier vroeg, als je de grote aantallen toeristen voor wilt zijn. De Basteibrug is veruit de populairste bezienswaardigheid van de Sächsische Sweiz.

Niet heel ver van de Basteibrug vind je één van de meest indrukwekkende vestingen van Duitsland. De omvang van Königstein is echt enorm. De vergezichten over de Elbe en de omgeving, met hier en daar de karakteristieke, afgeplatte heuvels zijn super. Heb je nog energie over na je wandeltocht in de Sächsische Sweiz, dan is de beklimming van de Pfaffenstein een aanrader. Bovenop deze platte rots, vind je hier en daar de meest bizarre, puntige formaties en ook hier weer die fantastische uitzichten. Je ziet onder andere vesting Königstein liggen. Ik schreef een apart blog over Königstein en onze beklimming van de Pfaffenstein.

zicht op Königstein vanaf PfaffensteinZicht op Königstein vanuit de Pfaffenstein rots

Zoals eerder gezegd zijn er in de omgeving van Dresden verschillende leuke stadjes die ook een bezoek waard zijn. Zelf hebben we daarvan alleen Meissen bezocht, de beroemde porseleinstad. Het beklimmen van één van de kerktorens én een kanotocht zijn beiden top hier.

Dresden of Leipzig?

Dresden en Leipzig, beiden fantastische steden in het oosten van Duitsland, op slecht een uurtje van elkaar. Wij bezoeken ze in hetzelfde jaar en vaak wordt ons dan ook gevraagd welke stad we leuker vinden. Misschien een beetje cliché, maar je moet eigenlijk gewoon beide steden zien. Leipzig en Dresden zijn compleet verschillend en elk een bezoek waard. Heb je slechts een paar dagen, dan zou ik misschien eerder voor Leipzig kiezen, omdat je jezelf in de omgeving van Dresden veel langer kunt vermaken. Dan zou ik Dresden bewaren voor een volgende keer en ook de geweldige omgeving van de Sächsische Sweiz meepakken. Niet meteen het eerste waar je aan denkt trouwens, maar het Ertsgebergte, dat zich over Duitsland én Tsjechië uitstrekt op een uurtje van Dresden is ook super. Wij hebben een geweldig leuke en sportieve daguitstap gemaakt naar het Klíny Sports Complex, net over de grens in Tsjechië.

Ben jij al eens in Dresden geweest? Wat vond jij er de mooiste bezienswaardigheden? Lees zeker ook mijn blog over de bezienswaardigheden van Saksen, als je wilt weten wat er in de regio nog meer te doen is.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!