stedentrip Hamelen rattenvanger

Waarom ik de weg naar Hamelen gauw hoop te vinden met German.Local.Culture

“Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer?” Wie kent dat deuntje en het bijbehorende verhaal niet. Wist jij dat je de stad Hamelen, uit de bekende sage, echt bestaat? En dat het net zo sprookjesachtig is als je zou verwachten, met van die eeuwenoude vakwerkhuizen, torentjes, een marktplein én een rattenvanger? Echt waar, zelfs de rattenvanger loopt in Hamelen op zijn fluit te spelen. Althans, dat ontdek ik, als ik de stad tegenkom op de kaart van Duitsland en een korte online speurtocht doe naar deze bijzondere stad. Al gauw weet ik dat ik de weg naar Hamelen snel hoop te vinden, voor een stedentrip Hamelen of een uitgebreidere ontdekkingstocht door de regio.

Hamelen is een knusse, charmante stad

Dat Hamelen een knusse stad is, zie ik direct. Die decoratieve vakwerkhuizen en de oude stadsmuur met torens weten me onmiddellijk te vangen met hun middeleeuwse uitstraling. Het verhaal van de rattenvanger voegt daar nog wat extra sfeer en charme aan toe, net als de ligging aan de rivier de Weser. Bij een stedentrip Hamelen merk je dat de sage in deze sprookjesachtige stad echt levend wordt gehouden. ’s Zondags om 12 uur, tussen half mei en half september, wordt het bekende verhaal van de gebroeders Grimm door acteurs nagespeeld in het historische centrum. Op woensdag om 16.30 uur is er een Rattenvanger musical te zien op het plein. En het kan maar zo dat je op een willekeurig ander moment een fluit door één van de stille steegjes van Hamelen hoort klinken. Is het de rattenvanger, in zijn kleurige kostuum?

rattenvanger van HamelenIs het de rattenvanger van Hamelen die daar loopt met zijn fluit?

Hamelen is verrassend dichtbij: de stad ligt in Nedersaksen, net te zuiden van Hannover, en is vanuit de meeste plekken in Nederland tussen de 3 en 4 uur rijden. Woon je in het oosten van ons land, dan ben je er zelfs in minder dan 3 uur, ideaal voor een stedentrip met de eigen auto.

De ratten kom je overal tegen tijdens een stedentrip Hamelen

Het thema van de rattenvanger kun je tijdens een stedentrip Hamelen in alles terug vinden. Zo is er zelfs een “Rattenkrug”, een rattenbiertje dus, en wordt er een speciaal “Rattenbrot” gebakken door een ambachtelijke bakkerij. En ben je met kinderen in Hamelen, dan is een zoektocht naar alle verschillende ratten zeker leuk om te doen. Er zijn uithangborden, gevelstenen, standbeelden, kleine broodratjes in de etalage bij de bakker en nog veel meer. Het hoogtepunt is misschien wel het verhaal van de rattenvanger dat zich 3 maal daags in het klokkenspel van het “Hochzeithaus” laat zien. Om 13.05 uur, 15.35 uur en 17.35 uur spelen de klokken en laten de rattenvanger en de ratten zich zien, zodra de deurtjes open gaan.

stedentrip Hamelen rattenvangerTijdens een stedentrip Hamelen kom je de rattenvanger en zijn ratten overal tegen

Andere redenen om de weg naar Hamelen te zoeken

Er valt in Hamelen overigens nog genoeg anders te beleven. De historische binnenstad is een wandeling zeker waard. Wandel langs de rivier de Weser, die midden door de stad stroomt. Bewonder de schitterende vakwerkhuizen aan de Osterstrasse, waarvan het Heimatmuseum en het Rattenfängershaus misschien wel de mooiste gevels van de stad hebben. Duik zeker één van de smalle steegjes in en geniet van een drankje op het terras. Bewonder de Middeleeuwse Löwenapotheke, één van de meest opmerkelijke gebouwen van Hamelen, maar zeker ook het Bürgerhus. Naar de gevel van dit 16e eeuwse bouwwerk kun je volgens mij minutenlang kijken en steeds weer wat nieuws ontdekken. Bezoek de glasblazerij in de Pulverturm, één van de twee gerestaureerde torens in de oude stadsmuur. Verwonder je tenslotte over de omvang van het nog geheel in tact zijnde Renaissance kasteel Slot Hämelschenburg, zo’n 12 kilometer buiten de stad.

Op ontdekking in de omgeving van Hamelen

Hamelen ligt aan de Weser. Wil je de omgeving van de stad eens op een andere manier ervaren, dan lijkt een kanotocht op deze kalme rivier mij een mooie ervaring. De geliefde, ca. 520 km lange, gezinsvriendelijke Weser-Radweg is een mooie fietsroute in dit prachtige gebied. Voor actieve gezinnen is dit zeker een aanrader. Het Weserbergland, waar Hamelen in ligt, nodigt ook echt uit om te wandelen. Zoek je een mooi doel? Het Forsthaus Heisenküche is gevestigd in een vakwerkhuis op een bosrijke heuvel een paar kilometer buiten de stad en is één van de beste restaurants van de omgeving. Met kinderen is de rodelbaan in Bodenwerder zeker een hit, net als het speelpark dat deels onder de rodelbaan ligt. Voor iets oudere kinderen lonkt avonturenland Rasti-land.

Hamelen en omgevingHamelen én de omgeving zijn prachtig. Foto’s: Hameln Marketing und Tourismus GmbH.

Uitgebreider bezoek aan de regio

Zelf hoop ik de weg naar deze knusse stad gauw te vinden, voor een stedentrip Hamelen in het weekend, of misschien voor wat meer tijd in deze regio. Op de site van Cityzapper over Hamelen staan meer info en tips over de stad en omgeving. Zo lijkt een combinatie met de natuur rond Hamelen mij wel wat. Net als met de meer wereldse stad Hannover, met haar imposante bouwwerken uit verschillende periodes in de geschiedenis. Iets zuidelijker is ons de combinatie met de fotogenieke stadjes in Nordhessen en het veel grotere Kassel ook goed bevallen.

Voor meer inspiratie over de tofste unieke hoogtepunten van Duitsland check je zeker Germany – Simply Inspiring. Onderstaand filmpje laat het enthousiasme van de échte Rattenvanger van Hamelen mooi zien:

Dit artikel is geschreven in opdracht van City Zapper / Germany Travel.

Ga naar al mijn Advertorial blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

5 reacties op “Waarom ik de weg naar Hamelen gauw hoop te vinden met German.Local.Culture

  1. vleugjeijsland zegt:

    Wat leuk om foto’s van Hamelen te zien. Het ziet er super knus en schattig uit. En dan overal die verwijzingen naar de ratten. Nooit geweten dat deze stad echt bestaat, zeker leuk om eens te bezoeken 🙂

  2. Elisa zegt:

    Ja super leuk plaatsje Hamelen, paar jaar geleden geweest. Erg mooi die vakhuizen. Ook zo’n restaurant daar met van alles in rattenthema. Die rodelbaan klinkt ook tof!

  3. DutchieontheRoad zegt:

    Haha, nooit geweten dat Hamelen echt bestaat. Heb er ook nooit bij stilgestaan dat het zou kunnen bestaan. Leuk dat er ook een ‘rattenvanger’ loopt. Lijkt me een mooi dorp en leuk dat er ook een rodelbaan is voor de kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *