speelbossen en speelnatuur Arnhem Nijmegen

De tofste speelbossen en speelnatuur op 30 min van Arnhem – Nijmegen

Aan speelbossen en speelnatuur is in de omgeving Arnhem / Nijmegen geen gebrek. De laatste jaren zijn er steeds meer toffe plekken bij gekomen, zoals eigenlijk in heel Nederland. Inmiddels hebben we al heel wat speelbossen en speelnatuur ontdekt in ongeveer 30 minuten rond onze woonplaats. Ik deel vandaag de leukste plekjes met je, rond Arnhem en Nijmegen. De lijst is niet compleet, omdat er altijd nog meer te ontdekken valt. Voel je vrij om jouw favoriete speelbos of speelnatuur te delen in de comments. Zo kunnen we lekker verder spelen en kan ik dit blog in de toekomst verder aanvullen.

Landerij de Park

In Arnhem-Zuid, in het nieuwe natuurgebied Park Lingezegen, ligt dit centrum voor natuurbeleving met kinderboerderij. Er is hier ook een kinderopvang gevestigd. Hadden onze kinderen naar een opvang gemoeten, dan hadden we vast en zeker deze uitgekozen. Zo heerlijk, hoe de kinderen zich hier helemaal kunnen uitleven met hutten bouwen, ravotten in de uitdagende natuurspeelplaats, dieren aaien en verzorgen, spetteren bij het waterrad, de waterpomp of aan de kant van de sloot.

speelnatuur Landerij De ParkHeerlijke speelnatuur en kinderboerderij Landerij De Park

Wij spelen hier geregeld een paar uurtjes en eigenlijk hebben ze geen oog meer voor me, zodra we er zijn. Afhankelijk van hoe warm het is wordt er langer bij het parcours met touwbruggen en de uitkijktoren gespeeld, of zijn het waterrad en de sloot favoriet. Landerij De Park is een populair uitje voor ouders in de omgeving van Arnhem-Zuid en Elst, dus andere kinderen om mee te spelen zijn er altijd genoeg. In de kinderboerderij vind je kleine dieren zoals konijnen, cavia’s, varkens, geiten, schapen en kippen, die je kunt aaien en vertroetelen. De medewerkers staan altijd paraat om te helpen en geregeld mogen kinderen meehelpen om de dieren te voeren.

Hier kunnen kids zich zeker een ochtend of middag goed vermaken. Grote kans dat ze het zó leuk vinden dat ze niet eens mee naar huis willen. In dat geval kun je misschien afsluiten met een ijsje in het restaurant dat er zit. Een hapje eten of wat drinken op het ruime terras is ook mogelijk. Je kunt trouwens ook een kleedje en een picknicklunch meenemen en lekker de hele dag blijven. Er is ruimte genoeg op het gras. Hoewel Landerij De Park officieel in Elst ligt, is het ook heel dicht bij Arnhem-Zuid. Het adres is De Park 12 in Elst.

Landerij De ParkIn Landerij De Park kunnen kinderen zich uren vermaken

Speelbos De Schuytgraaf in Park Lingezegen

Het nieuwe natuurgebied Park Lingezegen heeft nog meer te bieden. Hemelsbreed is het slechts een kilometer van Landerij De Park naar Speelbos De Schuytgraaf. Over de weg is het een kilometer of vier. Speelbos De Schuytgraaf ligt wat dichter tegen de bebouwde kom van Arnhem-Zuid en heeft geen horeca of kinderboerderij. Toch kunnen kinderen ook hier lekker struinen, spelen, hutten bouwen en ontdekken in de natuur. Vies en nat worden ze vast, als ze van de ene naar de andere kant van het water slingeren, klauteren of balanceren. Neem dus zeker een setje droge kleding mee.

Van onze dames heeft er eentje een ochtendhumeur op de dag dat we naar dit speelbos gaan, maar zodra ze het eerste slingertouw ziet is dat gauw verdwenen. “Oh mama… kijk dit dan!” En hop, ze is al naar de overkant. Voor onze jongste van vijf (bijna zes) zijn veel hindernissen nog best een hele uitdaging, of gewoon net wat te hoog. Als ik zelf een handje meehelp lukt het allemaal wel. Ik zou daarom zeggen dat dit speelbos vooral geschikt is voor kinderen vanaf een jaar of zes. Nogmaals: dit is geen speelnatuur waar je als ouder lekker even gaat zitten en je kind met een schuin oog in de gaten houdt. Als je wat wilt eten en drinken moet je dat van huis meenemen, maar hey.. daar heb je helemaal geen tijd voor. Voordat je ’t weet, ren je als een klein kind door de natuur hier.

speelbos SchuytgraafLekker avontuurlijk, speelbos Schuytgraaf

Parkeren is het handigst bij dagbesteding De Buitenplaats, in een boerderij aan de rand van Arnhem. Het speelbos is niet super makkelijk te vinden, maar vanaf de parkeerplaats aan Marasingel 19 in Arnhem moet je even terug richting skatebaan, links de sloot passeren en dan linksaf het fietspad volgen. Je loopt eerst een stukje langs een sloot (met onder andere een vlot om over te steken, ook leuk!) en dan langs een rij huizen. Tegenover de derde zijstraat, dit is “de Veste”, gaat aan de rechterkant een zandpad de maïsvelden door richting een groep bomen. Daar is het.

Op de terugweg naar de auto besluiten we het vlot over de sloot te nemen, niet ver van de parkeerplaats. Aan de overkant van de sloot gaan we rechtsaf (in de tegenovergestelde richting van de parkeerplaats), waar we een vijftig meter verder nog meer speelnatuur tegenkomen. Onze dames balanceren en slingeren zich nog een paar keer naar de overkant, voordat ze zien dat de bramen in de enorme bramenstruiken rijp zijn. Handen vol plukken ze en op een houten picknickbankje delen we de buit. Dat is nog eens een fijne afsluiting van een ochtend lekker buiten spelen.

meer speelnatuur in SchuytgraafMeer speelnatuur in Schuytgraaf bij De Buitenplaats

Speeleiland Zandziebar in Slijk-Ewijk

Speeleiland Zandziebar is nog een favoriet die niet al te ver van ons huis is. Hier gaan we graag naartoe als het zonnig en warm is, want op Speeleiland Zandziebar móet je eigenlijk wel nat worden. Het speeleiland ligt aan de zijkant van strand Slijk-Ewijk, waar het op zomerse dagen gezellig druk kan worden. We kiezen daarom zelf voor een uitje naar deze plek in de vroege ochtend, of tegen de avond, als het wat rustiger is. Centraal op het lange strand staat een piratenschip, waar onze meiden altijd talloze avonturen beleven, modderkastelen bouwen en soms zo maar spontaan het water in rennen. Vanuit het piratenschip kun je Speeleiland Zandziebar ook al zien liggen.

Om op het eiland te komen zijn er drie keuzes. Je kunt oversteken met een vlot, via een bochtig, maar makkelijk vlonderpad het water oversteken, of voor het uitdagende parcours met touwen en balken gaan. Drie maal raden wat hier de favoriet is. De touwen van die laatste oversteek hangen vrij hoog voor vijf- of zesjarigen, dus een nat pak is hier vrij zeker op die leeftijd.

speelnatuur Zandziebar Slijk-EwijkDe drie manieren om op speeleiland Zandziebar te komen

Eenmaal aan de overkant wachten meer spannende avonturen om beleefd te worden. Van hout zijn er verschillende klimtoestellen die geheid tot meer piratenspel leiden. Ook is er een kabelbaan. Je kunt je hier, zeker als je een schepje en emmertje meeneemt en ook gaat zwemmen, met gemak een dagdeel vermaken. Een hele dag is ook geen straf, maar houdt dus rekening met drukte op zomerse dagen.

Er is een parkeerplaats direct bij het strand Slijk-Ewijk, maar hier moet je betalen om te staan. Het adres is Valburgsestraat 45 in Slijk-Ewijk. Zelf staan we altijd op de gratis parkeerplaats een paar honderd meter verderop. Dit is een kleine parkeerplaats tussen strand Slijk-Ewijk en Pannenkoekenbakker Slijk-Ewijk in. Je loopt dan over een voetpad langs de waterkant, via allerlei buiten-fitnessapparaten, in tien minuutjes naar het piratenschip op het strand. In de zomermaanden is het terras open, met uitzicht op het speeleiland. De Pannenkoekenbakker vlakbij de parkeerplaats is het hele jaar door geopend.

Piraten op Speeleiland ZandziebarPiraten op Speeleiland Zandziebar

Avonturenbos Stekkenberg in Groesbeek

Een paar kilometer ten zuidoosten van Nijmegen ligt, op een plek waar je dat totaal niet verwacht, Avonturenbos Stekkenberg. Dit speelbos ligt tegen een redelijk nieuw wijkje aan en zit er in eerste instantie niet heel aantrekkelijk uit. Dat komt doordat het speelgedeelte voor hele kleine avonturiers vooraan ligt, aan de bosrand. Loop je het bospad in, dan ontdek je al gauw kleine en grotere speeltoestellen van hout en blijkt het speelbos veel toffer en groter dan je eerst had gedacht.

Onze meiden hebben als eerste de vérspring-plaats in de gaten en testen of ze kunnen springen als een vlo, een muis of een haas. Al gauw krijgen ze ook de vele zelf gebouwde hutten in het oog en willen ze er zelf ook zo één maken. Takken worden verzameld en tegen een boom gezet. We zijn zo een uur verder, voor onze hut klaar is.

Naast spelen in de natuur bij Nijmegen, kun je er ook geweldig mooi wandelen. In een apart blog neem ik je mee op een aantal wandelingen in de mooiste natuur rond Nijmegen. De meeste van die wandelingen zijn ook geschikt om met kinderen te lopen.

speelbos avonturenbos Stekkenberg GroesbeekHet speelbos in Groesbeek is veel groter dan we eerst denken

Het leuke van Avonturenbos Stekkenberg is dat het bos mede ontworpen is door kinderen uit de omgeving. Juist daardoor is dit zo’n gave speelplek geworden denk ik. Er zijn toestellen om te hangen, klimmen, schuilen, slingeren en zitten. Wij vinden al gauw een steile heuvel waar je met allerlei hulpmiddelen tegen omhoog kunt klimmen. Bovenaan vind je er een paar heuse boomhutten. Hoe gaaf is het om onze meegebrachte lunch in zo’n boomhut op te eten?! Via het boomzweefpad komen we op een andere plek het speelbos weer uit, maar onze meiden draaien zich direct weer om. Die zijn echt nog niet klaar.

Er blijken overal in het bos kleine paddenstoelenhuisjes met kabouters te staan. Ook als je daar eigenlijk al te groot voor bent is het stiekem nog erg leuk om alle deurtjes te openen, om te kijken wie er achter woont. Voor we naar huis gaan proberen de dames de schommel, evenwichtsbalken en klimtoestellen allemaal uit en concluderen we dat we hier zeker nog een keer terug gaan. Het adres van dit speelbos is Koekeleklef (geen grapje!) in Groesbeek. Er is geen horeca in de buurt.

avonturenbos Stekkenburg Groesbeek speelbosBoomhutten en kabouters in avonturenbos Stekkenberg in Groesbeek

Speelbos de Boskoel bij Well

Midden in Nationaal Park De Maasduinen vind je vlakbij het bezoekerscentrum en het startpunt van de wandelingen in dit deel van het park een speelbos. Onderweg van de parkeerplaats naar het bezoekerscentrum en het speelbos zijn al een insectenhotel, wat leuke speeltoestellen van hout en een echte waterspeeltuin. Het bezoekerscentrum ligt aan de ene kant van het kanaal en het speelbos ligt aan de overkant. Vanaf de brug er naartoe kun je direct al zien hoe mooi de omgeving en het meer zijn. Het speelbos bestaat uit vooral heel veel touwen om te klimmen van de ene kant naar de andere. Het is de omgeving, met het meer en een trekpontje die het een echt leuk geheel maken.

Het adres van De Boskoel en het bezoekerscentrum is Bosserheide 3E in Well. In hetzelfde pand als het bezoekerscentrum is ook Bosbrasserie De Sluis gevestigd. Je kunt hier terecht voor een hapje en een drankje op het terras aan het water. Aan de andere kant van de sluis vind je de IJstoren, met heerlijk softijs.

speelnatuur NP De Maasduinen De Boskoelspeelnatuur in NP De Maasduinen bij De Boskoel

Speelbos en speelnatuur in natuurgebied De Maashorst bij Oss

Natuurgebied De Maashorst is een groot en afwisselend landschapspark in de omgeving van Oss. Je vindt er dennenbos, heide, vennen, stuifzand en keien uit de ijstijd. In het gebied zijn Wisenten, Taurossen en Exmoorpony’s uitgezet. Op verschillende plekken in de Maashorst vind je speelbossen, speelnatuur en belevenispaden. Er is zo veel te doen, dat we alles niet in een lange dag konden doen en ervaren. We gaan dus zeker nog een keer terug, bijvoorbeeld voor het Docus de Das Avonturenpad. Dit pad van anderhalve kilometer is geschikt voor kinderen van ongeveer drie tot zeven of acht. Het gaat langs verschillende speeltoestellen en de kinderen moeten al spelend een mysterie oplossen. Het pad start aan de Udensedreef in Schaijk, tegenover Charme Camping Hartje Groen. Op deze camping kun je terecht bij restaurant De Boshut, voor wie wat wil eten of drinken.

Speelbos Herperduin met klimtoestel, uitkijktoren en meer

In het noordelijke deel van De Maashorst, aan de andere kant van Schaijk, is een ander stuk speelnatuur dat bijzonder de moeite waard is. Speelbos Herperduin heeft als grote publiekstrekker een enorm klimtoestel. Waarom het de naam “de das” heeft is direct duidelijk als we het door de struiken heen zien staan. Het lijkt inderdaad op een reusachtige das en is één van de gaafste klimtoestellen die we ooit gezien hebben. Aan alle kanten kun je er op verschillende manieren op en over klimmen en er zijn twee glijbanen. Vooral de oudste van zeven vindt het geweldig. Voor kinderen jonger dan zes is dit misschien nog net wat te uitdagend. Rond het klimtoestel staan verschillende waterpompen aan iets wat normaal gesproken een klein ven is. Als wij er zijn is dit opgedroogd tot een poel met wat kikkers.

Herperduin speelbosHerperduin speelbos met reusachtig speeltoestel “De Das”

Verspreid door het omringende bos staan nog wat kleinere speeltoestellen opgesteld. Aangezien allebei onze meiden kunnen lezen, zien ze na wat spelen snel “Uitkijktoren” op een bordje staan. Natuurlijk moeten we daar even een kijkje nemen. Al gauw zien we het gevaarte tussen de bomen door. Aan de trappen lijkt geen einde te komen en het uitzicht boven is geweldig. Je ziet de stuifduinen vlakbij en tussen de naaldbomen door schittert een zwemmeertje. Het is zomers weer als wij hier zijn, dus zodra we beneden zijn, is dat meertje het volgende doel. Ook hier zijn we weer geruime tijd zoet, want naast zwemmen is kikkervisjes en kikkers zoeken hier een geliefde bezigheid.

Parkeren kun je op het grote parkeerterrein tegenover Pannenkoekenrestaurant Pan & zo. Het adres is Schaijkseweg 10 in Herpen. Het pannenkoekenrestaurant heeft ook een terras en ligt zo’n honderd meter van speeltoestel “De Das”.

uitzichttoren HerperduinOok de uitzichttoren bij Herperduin is de moeite waard

Het Klauterwoud en de Osje wandeling vol avontuur

Hemelsbreed iets meer dan een kilometer naar het oosten vanaf het Klompenven waar wij zwemmen is een ander ven, het Ganzenven. Je zou er door de natuur naartoe kunnen lopen, maar leuker is het om buitenlangs naar het Klauterwoud te gaan en daar te starten. Het Klauterwoud is een kleinschalig, maar leuk stukje speelnatuur met veel touwbruggen en een waterpomp. Bij de insectenhotels daarnaast kun je de Osje-wandeling meenemen. Op een fullcolour A3-papier staat een wandeling langs meer speeltoestellen en met opdrachten onderweg. In de winter is er een speciale, aangepaste route. Je passeert onderweg het ganzenven, waar tijdens ons bezoek de Exmoor Pony’s staan te grazen. De meiden zijn er niet meer weg te krijgen en zoeken ook hier weer naar kikkers.

Het adres van het Klauterwoud en de start van de Osje-wandeling is Hoessenboslaan 51 in Berghem. Aan deze kant is geen horeca, dus neem een lekkere picknick mee. Het gebied rond het Ganzenven is perfect om, genietend van de natuur, buiten te eten.

Klauterwoud en Osje wandelingSpeelbos het Klauterwoud en start van de Osje-wandeling

Speelbos Uden in het zuidelijke deel van de Maashorst

Zeker één van de meest opvallende speelbossen in deze lijst is het speelbos Uden. Vanuit een groot deel van Nijmegen is het nog net binnen 30 minuten bereikbaar, maar vanuit Arnhem is het net wat langer rijden. Speelbos Uden is echter erg leuk en perfect te combineren met één van de andere speelbossen in de Maashorst of met een wandeling over de Bedafse Bergen. Zodoende is het perfect als dagje uit. Daarom vinden wij het niet erg dat het net wat verder is.

Hier speel je bovenop en rondom een slapende reus. Je kunt er glijden op twee snelle glijbanen, klimmen en klauteren en op warme dagen lekker met de waterpomp spelen bij de kleine plas in de hoek van het veld. Centraal in het speelbos ligt een grote kei met een hendel. Door aan de hendel te draaien hoor je het verhaal van de slapende reus. De klauterbaan is best uitdagend en het meest geschikt voor kinderen vanaf een jaar of zes, of anders met wat hulp.

speelbos Uden MaashorstSpeelbos Uden in de Maashorst heeft een slapende reus

Meer speelnatuur en speelbossen nabij Arnhem / Nijmegen

Een plek met speelnatuur die ik zeker nog eens wil bezoeken is het speel- en oogstbos bij Lobith. Hier kunnen kinderen niet alleen lekker buiten spelen, maar afhankelijk van het seizoen ook appels, peren, kersen, hazelnoten en bramen plukken en eten. Ik weet zeker dat dit hier thuis ook een succes zal zijn. Ik kan er alleen online weinig info over vinden, dus binnenkort maar eens zelf gaan kijken daar.

Ken jij nog meer toffe speelbossen en speelnatuur op maximaal een half uurtje van Arnhem en Nijmegen, dan hoor ik het graag. We zijn altijd enthousiast om weer wat nieuws te ontdekken! En mocht je eens wat anders willen doen: ik schreef ook een blog over een weekend Arnhem met kinderen, vol toffe ideeën in en rond deze stad.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

10 reacties op “De tofste speelbossen en speelnatuur op 30 min van Arnhem – Nijmegen

 1. DutchieontheRoad zegt:

  Oohhh…wat een fijne plekken voor kinderen. Wij hebben iets dergelijks helaas niet in de buurt. Ik ben ook een liefhebber van speelbossen en natuurspeeltuinen. Om de hoek van mijn werk zit een kleine natuurspeeltuin, maar deze wordt helaas slecht onderhouden door de gemeente. Daardoor gaan wij er weinig naartoe…alleen maar brandnetels. Dat is niet fijn voor jonge kinderen. Jullie wonen echt in een geweldige omgeving zeg.

  • Yvonne zegt:

   Klopt, wat dat betreft zijn we erg blij met deze plek (wij komen hier oorspronkelijk niet vandaan) en zijn zeker van plan hier te blijven wonen de komende tijd. 🙂

  • Yvonne zegt:

   Het is niet eens een omgeving, maar echt wel een relatief groot gebied, van Oss in het Zuidoosten tot verschillende plekken veel dichter bij Arnhem / Nijmegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *