Sterke vrouwen in India

Fotoblog: De sterke vrouwen in India

Nergens op de wereld zag ik vrouwen die zo hard werken en er tegelijkertijd zo prachtig uit kunnen zien als in India. De vrouwen in India houden vaak met minimale middelen een huishouden draaiend, terwijl ze ook nog zorgen voor de broodnodige inkomsten. Grote gezinnen zijn in de lagere kasten nog altijd heel gewoon en meisjes zijn hier dan ook al jong volwassen. Kijk mee naar de bijzondere, sterke vrouwen in India, die de afgelopen jaren mijn pad kruisten.

Maismeel malen met de hand

Deze dames in de Aravalli heuvels malen in het seizoen kilo’s en kilo’s maismeel met een maalsteen. Zij wonen in eenvoudige kleien hutten en zijn vrijwel geheel zelfvoorzienend. Buiten het seizoen zijn de vrouwen in deze omgeving druk met het huishouden, hun vee en kroost.

Vrouwen in India malen maismeelVrouwen in de Aravalli heuvels in Noord-India malen maismeel

Veel vrouwen in India koken nog buiten

Koken gebeurt op het platteland van India nog vaak buiten, op een eenvoudig oventje van klei. Daarop worden de chapati’s gebakken, zoals boven in Orchha, en water voor chai gekookt, zoals de foto’s beneden, beiden in de omgeving van Pushkar.

Vrouwen in India koken vaak buitenVrouwen in India koken vaak buiten

Voor het vee zorgen

Een oudere vrouw, in de buurt van Udaipur, is met haar enige koe onderweg naar huis. Koeien zorgen voor de melk die veel gebruikt wordt, onder andere om kaas te maken. Veel families houden daarom een koe, of ze daar nou wel of geen ruimte voor hebben bij hun eigen huis. Grazen doen de beesten in India gewoon overal.

koeienhoedster in Indiakoeienhoedster in India

Multitasken is voor vrouwen in India geen probleem

Deze moeder was druk bezig om het vee van water en voer te voorzien en de kleding van haar gezin te wassen, op de hand. Ondertussen had ze ook nog tijd voor een vriendelijk woordje voor haar kinderen. Ze maakte een zeer bescheiden indruk en zag er in haar rode sari schitterend uit. Deze kleinschalige boerderij passeerden we tussen Bikaner en Shekawati.

Boerderij tussen Bikaner en ShekawatiBoerderij tussen Bikaner en Shekawati

In India zijn meisjes vroeg volwassen

Kinderen zijn vaak al jong volwassen in India. De meisjes zorgen voor hun jongere broertjes en zusjes of helpen al mee met het werk op het land of in het huishouden. Toch krijg je meestal meteen een grote glimlach als ze je in het oog krijgen.

Meisjes in IndiaMeisjes in India zijn vaak vroeg volwassen

Brandhout verzamelen is een dagelijkse klus

Deze vrouw in de omgeving van Khajuraho had hout verzameld voor een vuur om het avondeten op klaar te maken en om haar gezin te kunnen verwarmen in de koude winteravond. In de laatste zonnestralen loopt ze gauw terug naar huis.

Veel vrouwen in India verzamelen dagelijks hout voor het vuurVeel vrouwen in India verzamelen dagelijks hout om te kunnen koken

Vrouwen in India dragen alles op hun hoofd

In heel India dragen de vrouwen de zwaarste dingen op hun hoofd naar huis, zoals links in Khajuraho, in het midden in Mamallapuram en rechts in Badami. Doordat ze er nog zo sierlijk bij blijven lopen ziet het er heel eenvoudig uit, maar dit is echt loodzwaar.

Indiase vrouwen dragen vanalles op hun hoofdIndiase vrouwen dragen vanalles op hun hoofd

Hard werken in de steen-workshop

Een vrouw in de buurt van Gwalior zit de hele dag in een workshop op straat steen te bewerken, om te verkopen aan wie er maar langs rijdt en er voor wil betalen.

Steenbewerkster in IndiaSteenbewerkster in India

Zonder deze vrouw was de boerderij allang dicht

Deze vrouw zorgde op een kleine dorpsboerderij in Pushkar voor al het vee, verkocht veevoer op de markt, deed de was en de afwas en probeerde er daarnaast ook nog voor te zorgen dat haar man niet al te veel van hun geld aan drank uit zou geven. Eens was hij een uitstekende kok, die daar een fijn inkomen mee wist te verdienen, maar dat is al lang geleden.

Boerderij in PushkarBoerderij in Pushkar die zonder de vrouw des huizes niet zou bestaan

Thee plukken in Munnar gebeurt door vrouwen

In Munnar en omgeving plukken de vrouwen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat thee om hun gezin te onderhouden. Hun kinderen hoeven over het algemeen niet mee te helpen, in Kerala gaan vrijwel alle kinderen naar school: jongens én meisjes en minder dan 1% van de bevolking is analfabeet.

Vrouwen plukken thee in Munnar

Op de markt kopen en verkopen veel vrouwen in India

Overal in India zie je op de markt vrouwen onderhandelen. Veel kraampjes worden beheerd door vrouwen en vrouwen halen de boodschappen op de markt. Zonder hen zou er weinig te beleven zijn op de markten in India.

Vrouwen op de markt in IndiaVrouwen op de markt in India

Deze lijst zou met gemak veel langer kunnen zijn, want elke reis naar India opnieuw zijn er zoveel bijzondere vrouwen geweest die we ontmoet hebben en waar ik met bewondering naar heb gekeken. Ook in andere landen in Azië hebben we veel vrouwen hun mannetje zien staan, maar nergens doen ze dat met zoveel stijl als in India.

Heb jij op reis vaak bijzondere vrouwen ontmoet?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

17 reacties op “Fotoblog: De sterke vrouwen in India

 1. Matthijs zegt:

  Prachtige foto’s die het leven in India (als vrouw) goed en mooi in beeld brengen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit op die manier naar fotograferen en het dagelijkse leven heb gekeken, toch vind ik het prachtig en liet het me even sprakeloos. Met de weinige middelen kunnen ze super veel.

 2. Mellisa - Grenzeloosreizen zegt:

  Wat een prachtige foto’s en je hebt deze dames mooi op de foto gezet! Wil zeker meer met portretfotografie gaan doen vanwege m’n cursus 🙂 Ben hard aan het sparen voor een nieuw objectief!

  • Yvonne zegt:

   Dank je! Ja, fotograferen is geen goedkope hobby, maar een goede lens gaat jaren mee natuurlijk, dus het is de investering wel waard.

 3. ivonne calis zegt:

  Mooie portretten. Vrouwen doen in veel landen zware arbeid vind ik persoonlijk, ik neem er mijn petje voor af! Ik was erg onder de indruk van de vrouwen in India maar ook in andere Aziatische landen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *