mooiste heidewandelingen van Nederland

De mooiste heidewandelingen in (Oost-) Nederland

De afgelopen jaren hebben we de mooiste heidewandelingen gemaakt in augustus en begin september. De bloeiende heide is toch wel één van de mooiste aanblikken in de natuur in de Nederlandse zomer. De heide staat in bloei van ongeveer half augustus tot begin september. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan dat een weekje eerder of later zijn en in jaren van grote droogte bloeit de heide minder uitbundig dan andere jaren. Ondanks dat we zelf elk jaar vrijwel de volledige zomervakantie in het buitenland doorbrengen, lukt het vaak toch om in het staartje van de bloeiperiode één of enkele mooie heidewandelingen mee te pakken. In dit blog deel ik de mooiste heidewandelingen die we de afgelopen jaren gemaakt hebben met je. De meesten ervan zijn, gezien onze woonplaats, in het oosten van Nederland.

Misschien wel de mooiste heidewandeling van heel Nederland

De wandeling over de Posbank is in elk geval de bekendste heidewandeling van heel Nederland. En dat is niet voor niets. De Posbank op De Veluwezoom beslaat een heuvelachtig gebied, waar tijdens de bloeiperiode een prachtig paars tapijt overheen gedrapeerd lijkt. Vooral in de vroege ochtend is het hier geweldig mooi, als het zonnetje nog laag staat en er soms wat nevel hangt. Helaas zijn wij niet van die vroege vogels en hebben wij deze heidewandeling alleen op latere tijdstippen gemaakt. Wel gaan we altijd op een doordeweekse dag, wat inhoudt dat ik meestal alleen met de kinderen wandel. In de weekenden wordt het hier echt enorm druk in de periode dat de heide bloeit.

heide op de Veluwe in bloeiDe heide op rond de Posbank op de Veluwezoom in bloei

Begin je wandeling bij het bezoekerscentrum van de Veluwezoom in Rheden. De zwarte route van vijf kilometer voert je eerst door een mooi bosgebied, maar al gauw wordt daar een muur van paars zichtbaar door de bladeren heen. Je klimt en loopt over het heuvelachtige heidegebied heen naar het uitzichtpunt bij de parkeerplaats aan de Posbank. Hier is ook een restaurant voor een eventuele versnapering. Via een andere route loop je de Posbank weer naar beneden, zodat je verschillende vergezichten te zien krijgt, voordat je de heide weer achter je laat.

Heidewandeling langs de Hatertse en Overasseltse vennen

De Hatertse en Overasseltse vennen zijn slechts een minuut of twintig van ons huis. Dit gebied, net ten zuiden van Nijmegen, is in elk jaargetijde mooi. We wandelen er dan ook geregeld en zoeken graag de mooiste natuur rond Nijmegen op. Toch is de periode dat de heide er bloeit extra speciaal. Er zijn twee startplekken mogelijk voor de wandelingen door dit gebied: de parkeerplaats bij Landwinkel De Diervoort en Parkeerplaats St. Walrick. Wij parkeren bij De Diervoort, van waar uit we het rode natuurbeleefpad volgen van 3,5 kilometer. De gele route volgt grotendeels dezelfde route, maar maakt een grotere ronde van in totaal 6,5 kilometer. Nu onze meiden groter zijn, zullen we die route vast ook een keer lopen, maar tot dusver steeds voor de rode gekozen. Ergens een beetje jammer, omdat de gele route meer vennen en heide passeert en de rode route bovendien een stukje langs de openbare weg loopt.

mooiste heidewandeling Hatertse en Overasseltse vennenWat een geluk: nog één van de mooiste heidewandelingen van Nederland zo dichtbij huis

Vanaf de parkeerplaats bij de landwinkel loop je al gauw langs het eerste ven, waar je veel kikkers hoort en ook kunt zien, als je gaat kijken. Als het pad klimt heb je een mooi overzicht over het ven en de bloeiende heide er omheen. Erg leuk aan deze route is dat je ook de ruïne van een eeuwenoude kapel en de koortsboom ernaast passeert. Al sinds mensenheugenis worden lapjes stof aan deze eik gebonden, om te zorgen voor genezing van ziektes. Vlak na de koortsboom splitsen het gele en rode pad, om net na het Eendenven weer samen te komen.

De Mookerheide

Een ander heidegebied niet ver van Nijmegen is de Mookerheide. Er zijn verschillende heidewandelingen mogelijk hier in het noordelijkste puntje van Limburg, maar de Twee Schansen Route schijnt de mooiste te zijn. Dat is dan ook de route die wij grotendeels gevolgd hebben. Start van de wandeling is bij het fotogenieke jachtslot met haar historische kassen en tuinen. De gele route neemt je eerste mee over bospaden, tot je een hek passeert dat groot wild binnen moet houden en de bomen langzaam plaats maken voor het heidegebied.

MookerheideHet jachtslot is een mooi startpunt voor een wandeling over de Mookerheide

In de ochtend kijk je vanaf die kant recht tegen de zon in het heuvelachtige heideveld over. Ondanks dat de uitzichten over de paarse heuvels prachtig zijn, is het lastig fotograferen zo. We besluiten daarom de gele route te verlaten en een stukje met de blauwe route mee te lopen, die naar de andere kant van het heideveld voert. Hier kunnen we met de zon mee foto’s maken en zien we vlinders hun eigen heidefeestje vieren. Wij lopen van hieruit via de natuurbegraafplaats terug naar de historische kassen, waar je zelf boeketten bloemen kunt plukken. Daarmee missen we dus de kleinere heidegebieden en de uitkijktoren op de gele route. Daarvoor gaan we zeker nog eens terug.

Nationaal Park De Maasduinen tijdens de bloei van de heide

Eén van onze favoriete wandelbestemmingen is Nationaal Park De Maasduinen. We zijn op inmiddels op verschillende plekken in dit langgerekte natuurgebied al geweest, maar de wandelingen rond het Reindersmeer en die langs de uitkijktoren op de Afferdense duinen blijven favoriet. Rond het Reindersmeer is de hoeveelheid heide minimaal, maar rond de Afferdense duinen is er veel paars gekleurd in de bloeitijd van de heide.

Heidewandelingen De MaasduinenVeel heide rondom de uitkijktoren op de Afferdense duinen, helaas deels al bruin

De blauw gemarkeerde Broederbosroute is acht kilometer lang en start op de parkeerplaats bij het Quin. Afwisselend loop je door bossen, langs vennen en over heidevelden. De glooiende landschappen doen soms haast buitenlands aan. Officieel gaat de route net niet langs de uitkijktoren, maar je ziet de toren wel staan. Het is dus een kleine moeite er even naartoe te lopen, om boven van het uitzicht te genieten. Als de heide bloeit is dat nog net even wat mooier dan de rest van het jaar. Helaas lopen wij de route eigenlijk net wat te laat. De meeste heide is dan al weer bruin. Slechts hier en daar zijn nog wat echt mooie stukjes overgebleven.

Heide en Radio Kootwijk bij Kootwijkerzand

Kootwijkerzand is geweldig in elk jaargetijde, maar op zonnige dagen aan het eind van de zomer kun je bij die enorme zandvlakte echt nog even dat vakantiegevoel terug krijgen. Wij rijden er vaak eerst even naar de uitkijktoren, om naar boven te klimmen en vervolgens de zandverstuiving over te rennen en wat te ravotten.

Heidewandeling radio KootwijkRondom Kootwijkerzand en bij radio Kootwijk bloeit genoeg heide

Daarna rijden we door naar de parkeerplaats bij schaapskooi Hoog Buurlo om de omgeving van Radio Kootwijk te verkennen. De omgeving is zo weids en overzichtelijk, dat een echte wandelroute niet nodig is. Met jonge kinderen is het soms erg fijn om zonder plan of verplichting lekker wat rond te struinen. Heide vind je hier overal, rond het monumentale gebouw en verspreid over de vlakte er rond omheen. Er is een wandeling van 12,5 kilometer die we misschien een volgende keer wél willen doen. Inmiddels zijn onze dames zo groot, dat ze deze afstand met gemak lopen. De Hoogbuurlose heide, waar je dan grotendeels over loopt, is zo uitgestrekt, dat lijkt me een prachtig gezicht als alles paars is.

Nationaal Park De Sallandse heuvelrug

In Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug kun je heerlijk wandelen. De 4 kilometer lange oranje Holterbergwandeling voert langs heidevelden vanuit dagrecreatieterrein Holterberg. Bovendien passeert de wandeling uitzichtpunt De Holterberg, één van de mooiste plekken in dit gebied. Ook tijdens de 5 kilometer lange Wolfsslenkwandeling zie je de heide in bloei tussen half augustus en begin september. Zelf heb ik een aantal keren de blauwe Noetselerberg route gelopen, van 4 kilometer. De route vertrekt bij buitencentrum Sallandse Heuvelrug en gaat door het bos, via meer heuvelachtig, open terrein naar het hoogste punt van het Nationaal Park. Op de Noetselerberg kun je heel ver kijken, op heldere dagen wel tot Duitsland toe. Op verschillende plekken staan hier bankjes met een view dat vraagt om een uitgebreide picknicklunch!

bloeiende heideHelaas ben ik mijn foto’s van de Sallandse Heuvelrug kwijt geraakt

Gasterse duinen

Een eindje uit de richting van de andere heidewandelingen die ik hier tip, maar met schoonfamilie in Groningen zijn de Gasterse duinen best een handige plek. De perfecte plek eigenlijk, om samen een mooie wandeling te maken in de tijd dat de heide bloeit. De parkeerplaats Gasterse duinen is in de weekenden, zeker bij mooi weer, altijd vol. Zelf hebben we geluk om een klein eindje terug, in het dorp nog een laatste plekje te bemachtigen, maar daardoor moeten we wel iets verder lopen. Dat is geen straf, want ook onderweg naar het beginpunt van de wandeling zien we al een eerste heuvelachtig landschap dat met een paars vloerkleed bedekt is. Zo mooi, met van die typische eenzame boompjes er midden tussen.

Vanaf de parkeerplaats loop je direct het golvende heidelandschap van de Gasterse duinen op, om aan de 5 kilometer lange wandeling te beginnen. Wij lopen terug naar dit startpunt via het hunebed dat je normaal gesproken aan het eind van je wandeling tegenkomt, als je bijna terug bent bij de parkeerplaats. Hoe leuk: een hunebed met heide. En dan hebben wij ook nog de mazzel dat er Schotse Hooglanders omheen scharrelen. De stuifduinen maken dit prachtige heidelandschap helemaal af en over die eerste kilometer van de wandeling doen we minstens een half uur, vanwege de vele foto’s die we maken.

heidewandeling Gasterse duinenBij de heidewandeling over de Gasterse duinen zie je meer dan alleen heide

Helaas voor ons komt er een flinke regenbui aan, die zich over ons uitstort zodra we het heidegebied verlaten, om het bosgedeelte van de wandeling lopen. Ondanks de regen, die behoorlijk lang aanhoudt, is het een prachtige wandeling met mooie vergezichten. We zien zelfs een aantal bijzondere vogels, zoals een zwarte ooievaar.

Nog op de wensenlijst met mooiste heidewandelingen

Ondanks dat we elk jaar minimaal één of twee heidewandelingen maken, is mijn wensenlijst nog lang genoeg. Twee wandelingen die hoog op deze lijst staan, zijn een wandeling over de Brunsummerheide en de Loonse en Drunense duinen. Dat laatste gebied lijkt me het hele jaar door prachtig, maar in de periode dat de heide bloeit extra aantrekkelijk. Hopelijk lukt het om volgend jaar eindelijk deze twee gebieden te bezoeken en deze wandelingen aan dit lijstje met mooiste heidewandelingen toe te voegen.

Heb jij nog andere tips voor heidewandelingen die ik nog niet ken, maar wel de moeite waard zijn om eens te lopen? Ik hoor het graag, want volgend jaar gaan we er zeker weer op uit om de heide te zien bloeien.

Klik op een ster om dit blog te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen... Wees de eerste die dit blog waardeert.

8 reacties op “De mooiste heidewandelingen in (Oost-) Nederland

 1. Gundi zegt:

  Ongelooflijk mooi die kleuren. Ik zie de voorbije weken heel veel van zo een mooie foto’s passeren op sociale media. Het doet me ook wat denken aan de Lommelse Sahara. Daar heb je ook zo een mooi uitzicht. Fijn om dit te leren kennen!

  • Yvonne zegt:

   De Lommelse Sahara ken ik dan weer niet, hoewel ik als puber een aantal dagen in Lommel op vakantie geweest ben, met vriendinnen. We zijn toen alleen de camping niet af geweest, hahaha.

 2. evahopstaken zegt:

  Ik hou van het heideseizoen. Het einde van de zomer, de herfst al in aantocht. In mijn woonplaats Breda, wandel ik graag over het vlonderpad langs de heide in het eeuwenoude Mastbos, of ga net over de grens naar België, naar de Kalmthoutse hei(de).

  Ik ga de Gasterse Duinen voor volgend jaar onthouden, mooi gebied, ik ken het daar niet (zo) goed.

  • Yvonne zegt:

   Ik had dit jaar ook graag eens in het Mastbos of de Drunense Duinen gewandeld tijdens de bloei van de heide. Heb er al vaak prachtige foto’s van gezien. Wie weet, volgend jaar!

 3. Marko zegt:

  Er is toch zoveel heide nog in Nederland. Ik kan er ook altijd weer van genieten. Mijn eigen wensenlijstje is nu weer een stuk langer. Van jouw lijstje heb ik alleen de Maasduinen gedaan dit jaar. Denk ook eens aan Plateaux-Hageven, bij Bergeijk: erg afwisselend met ook prachtige heide.

  • Yvonne zegt:

   Ooit wandelde ik bij Schoorl, maar niet in de tijd dat de heide bloeide. Ik wil er al jaren weer eens naartoe, maar het is er nog niet van gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *