de mooiste dorpjes in de Elzas

De mooiste dorpjes in de Elzas

Wij hebben de mooiste dorpjes in de Elzas bezocht in de donkerste tijd van het jaar. Tevens is dat de tijd met het minste groen, de minste aankleding in de vorm van bloemetjes en zomerse, zonnige tierelantijntjes. Toch is de periode rond Kerst geweldig om op zoek te gaan naar de mooiste dorpen in de Elzas. Hier worden de feestdagen uitbundig gevierd en de sfeer is geweldig. De hele Elzas ademt Kerst en overal zijn de mooiste decoraties aangebracht. Zodra het begint te schemeren gaat bovendien de verlichting aan, zodat ’t er nóg gezelliger uitziet. En de grijze luchten die vaak met die periode gepaard gaan? Die kunnen die mooie dorpjes in de Elzas prima hebben. Ze zijn zó fleurig dat ze zelfs dan nog stralen.

Colmar: het bekendste dorp in de Elzas

Ongetwijfeld het bekendste en meest bezochte dorp in de Elzas is Colmar. Geheel terecht. Colmar is schitterend en de kerstmarkt van Colmar is echt een feestje om te bezoeken. De pleinen worden omsloten door kleurrijke vakwerkhuizen, die op sommige plekken wel haast willekeurig, “gezellig” door elkaar heen zijn uitgestald. Deze huizen dateren bijna allemaal uit het laatste deel van de Middeleeuwen en ademen echt nog de sfeer van die tijd. Als je in de vroege ochtend door Colmar dwaalt, kun je met wat fantasie haast de vakwerklieden, marktkooplieden, huisvrouwen en hordes kinderen van weleer door de straten zien lopen. Kunstige uithangborden, het hout van de vakwerkhuizen en al die kleurige muren samen zorgen voor een enorme bult aan sfeer.

Colmar mooiste dorpje ElzasOf Colmar echt hét mooiste dorpje in de Elzas is weet ik niet, maar het bekendste zeker wel

Extra sfeer komt in de decembermaand van de Kerstmarkt. Al vroeg gaat de verlichting aan, maar ook daarvóór al is het gezellig in Colmar. Als je de mooiste dorpjes in de Elzas in deze tijd bezoekt, plan dan minstens een volle dag in Colmar in. Er zijn maar liefst 6 verschillende Kerstmarkten, elk met hun eigen sfeer en lekkernijen. Wij proeven er heerlijke streekproducten, zoals de krakelingen, maar ook vermaken de kinderen zich in de vele draaimolens en andere attracties, op de schaatsbaan en met het fotograferen van al die geweldig verlichte gebouwen en de Kerstkabouters die door de hele stad staan.

Wij zijn met Kerst en de dagen erna in Colmar. De betere tijd is eigenlijk een week tot 2 weken voor Kerst. Dan zijn er de meeste activiteiten, zoals de bootjes met kinderkoren, die zingend door de grachten varen. Toch is er op elke dag dat de markt open is, van eind november tot begin januari, genoeg te beleven.

Colmar KerstmarktDe jaarlijkse Kerstmarkt van Colmar is dé tijd om naar de Elzas af te reizen

Eguisheim: persoonlijke favoriet van de mooiste dorpjes van de Elzas

Waar Colmar echt meer een stadje is, voelt Eguisheim veel dorpser aan. Ruim rond het centrale dorpsplein loopt een rondweg, die aanvoelt als een typisch Middeleeuwse straat. Dit is de oude stadsmuur rond het centrum. De zon schijnt er amper ooit, omdat de huizen vrij dicht op elkaar staan, maar wat een sfeer jongens. Zulke schitterende, kleurrijke panden, die schots en scheef tegen elkaar aan leunen. Mooi om te zien dat vaak elke volgende verdieping weer een stukje verder uitsteekt. Dat maakt het wat donkere Middeleeuwse gevoel nog sterker. Uiteraard loop je hier over kinderkopjes en is het straatje licht hellend, telkens weer een andere kant op. We hebben er het gevoel dat er elk moment een heks uit één van de krakende, oude poorten naar buiten kan komen lopen.

Ook de fontein en de wat hoger gelegen kerk aan het dorpsplein ademen de sfeer van weleer. Hier staan overal beelden van Heiligen. In de kerk heerst een serene rust. Een bijzonder karakteristiek gebouw, dat je echt niet over het hoofd kunt zien, is dat van wijnmakerij en Chambres d’hôtes Joseph Freudenreich. De gele 16e eeuwse wijnboerderij, met schitterende binnenplaats, lijkt haast uit een sprookjesboek te komen en is een familiebedrijf dat van generatie op generatie is over gegaan. De Kerstmarkt in het centrum van Eguisheim is klein maar erg gezellig.

Eguisheim ElzasEguisheim is mijn favoriete dorpje in de Elzas

Riquewihr, nog zo’n pareltje

Tijdens onze zoektocht naar de mooiste dorpjes in de Elzas komen we ook bij Riquewihr uit. De sfeer en ons eigen gevoel bij Riquewihr zijn heel anders dan in Eguisheim. Riquewihr is minstens net zo’n pareltje, maar op een heel andere manier. Riquewihr voelt levendiger, groter en minder knus dan Eguisheim. Minder knus wil overigens niet zeggen dat het geen gezellig dorp is. Het is alleen veel meer een plek om gezellig te winkelen en hapjes uit te proberen, waar Eguisheim veel meer woonhuizen heeft. Er is in Riquewihr enorm veel aandacht besteed aan de aankleding en inrichting van winkels en etalages. Alles is tot in de details verzorgd. Stapels macarons, overheerlijke kazen en worsten laten de gedeelde geschiedenis met Duitsland prachtig zien en ambachtelijke noga en ander lekkers laten het water in onze mond lopen.

Wat Riquewihr extra bijzonder maakt is de aparte kerktoren. Deels opgetrokken uit steen en deels van vakwerk vervaardigd, staat hij daar aan het eind van de breedste winkelstraat als een soort totem bovenuit te torenen. Ook de grootte van de vakwerkhuizen en de details in die schitterend gekleurde huizen vind ik in dit dorp schitterend om te zien. Het voelt alsof je een statige, belangrijke stad in de Middeleeuwen binnen loopt, als je door de hoofdstraat slentert.

Riquewihr ElzasRiquewihr is één van de gezelligste en mooiste dorpjes van de Elzas

Klein maar fijn: Bergheim met haar Kerststalletjes

Een veel dorpser, stiller en relaxter plaatsje in de Elzas is Bergheim. Ook hier vind je de typische vakwerkhuizen in pastelkleuren, een enkel restaurantje en een handvol winkels. Sommigen daarvan verkopen de fijnste lokale specialiteiten. De oude verdedigingswallen en het feit dat dit dorp van geringe grootte maar liefst 2 kerken heeft, laat zien dat het ooit een bloeiend en belangrijk dorpje was. Na de Middeleeuwen is het dorp vrijwel niet uitgebreid en zodoende is alles binnen dat ommuurde centrum te vinden.

Wat Bergheim extra speciaal maakt in de Kerstperiode, is dat je hier een wandeling kunt maken langs bijna 100 zelfgemaakte Kerststalletjes. De inwoners en vakwerklieden van Bergheim hebben hun creativiteit en hele hart gelegd in het maken van de meest originele stalletjes. Zo is er een Kerststal van maïs en ééntje van takken, maar er zijn ook een aantal hele moderne Kerststallen, met extra dieren in de stal, zoals geiten en ganzen. De meest sfeervolle Kerststal vinden wij die in de Église de l’Assomption-de-la-Bienheureuse-Vierge-Marie, een kerk met een serene sfeer.

Bergheim Elzas kerststalletjesBergheim in de Elzas is extra sfeervol in december, als er bijna 100 kerststalletjes in het dorp staan

Ook Kaysersberg is één van de mooiste dorpen in de Elzas

Op het moment dat je denkt dat je alle schilderachtige dorpjes van de Elzas wel gezien hebt, is daar nog Kaysersberg. De eerste stappen in de hoofdstraat, komend vanuit Colmar, lijkt het nog niet zoveel. Maar hoe verder we het dorp in lopen, hoe beter het wordt. Hier zijn de vakwerkhuizen minder uitbundig gekleurd, maar de details zijn dan weer schitterend. We zien mooie gevelstenen, gedetailleerde uithangborden en overal ambachtelijke restaurantjes, bakkers en ander lekkers. De ligging van Kaysersberg aan het riviertje de Weiss en het Chateau du Schlossberg bovenop de heuvel geven het nog wat extra’s.

Ons favoriete hoekje van dit dorpje is rond de Port Fortifié. Het straatje naast de bijzondere brug, naar het witte vakwerkhuis met overstekende bovenverdieping en blauwe luiken kan weer zo uit een sprookje komen. In de zomer, als alles mooi groen is, zal de berghelling met het kasteel erop zeker ook prachtig zijn. Die is nu wat grijs. Dat maakt de sfeervolle Kerstdecoratie in dit deel van het dorp meer dan goed. De krakelingen van het bakkertje net na de brug zijn verrukkelijk trouwens. Kaysersberg is het laatste van de mooiste dorpjes in de Elzas dat wij bezoeken. Daarom nemen we misschien net wat te weinig tijd om er echt van te genieten, maar oh wat een prachtig plaatsje ook weer!

Kaysersberg ElzasOok Kaysersberg is één van de mooiste dorpjes in de Elzas, opnieuw één met een eigen karakter

Meer inspiratie voor een volgend bezoek

Wij hebben 3 dagen in de Elzas doorgebracht en lang niet alle dorpen kunnen bezoeken. Uit alle foto’s die ik vooraf op Instagram en in Google gevonden heb, zijn we in de meest veelbelovende geweest. Deze dorpen hebben echt indruk gemaakt en ons doen besluiten nog een keer terug te komen in een ander seizoen. Er zijn nog zoveel mooie dorpen in de Elzas die we dan willen zien. Zo staan Obernai, Ribeauvillé en Neuf-Brisach op de planning. Naast deze dorpjes, willen we ook graag een aantal van de Middeleeuwse burchten bezoeken en in Neuf-Brisach het Street Art Museum. Dat laatste is gevestigd in de oude verdedigingswerken van het dorp. Ook willen we bij helder weer graag wandelend een stukje van de Vogezen ontdekken. Kortom: genoeg inspiratie voor een volgende reis naar de Elzas.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

7 reacties op “De mooiste dorpjes in de Elzas

 1. Linda | travellersoftheworld zegt:

  Colmar stond in onze reisroute van afgelopen zomer, maar omdat hij te vol was, hebben we Colmar eruit gehaald, helaas. Lijkt me zo mooi! De Elzas lijkt me sowieso een mooie regio. Ik was er ooit met school, toen verbleven wij in Straatsburg en deden wij vanaf daar allemaal activiteiten in deze regio. Goede herinneringen aan. Ik zou deze dorpen graag willen bezoeken en met kerst lijkt mij ook echt heel tof!

 2. reisgelukjes zegt:

  Oh, wat leuk. De Kerstmarkten van Colmar stonden al op mijn verlanglijstje, maar tof om te weten dat er nog meer moois te zien is naast de Kerstmarkten.

 3. Marcella zegt:

  Yes, wat een leuke plekken! Ik had van een aantal dorpen al foto’s gezien, maar Eguisheim ken ik bijvoorbeeld nog niet. Omdat wij deze hoek van Frankrijk graag willen ontdekken heb ik mijn Google Maps-wishlist even aangevuld 🙂

 4. michal zegt:

  Colmar is inderdaad prachtig, maar ook enorm toeristisch. Zeker in de zomer. Maar dat zal ook gelden voor de andere dorpjes. Ik heb de indruk dat dat bij jullie meeviel (als ik de foto’s mag geloven). Het mag dan wat grijzer zijn in de winter, dat is dan weer een voordeel. En dan die kerstversiering erbij…

 5. Janet zegt:

  Oh, hier maak je me heel blij mee hoor. Ik houd van die mooie, gekleurde vakwerkhuizen. Het ziet er zo sfeervol uit op je foto’s. Het lijkt me een hele toffe regio om te ontdekken.

 6. Wanda zegt:

  Leuk om deze prachtige dorpjes in de kerstsfeer terug te zien! Wij waren er zelf in juni en toen was het inderdaad een ware bloemenzee. Echt prachtig om te zien. Ook bij ons was het vooral Colmar en Equisheim waar we op slag verliefd op waren, maar ook de andere dorpjes hebben we met veel plezier verkend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *