de leukste lokale buurten van Bangkok

de leukste lokale buurten van Bangkok

Van die leuke, lokale buurten. Je vindt ze nog altijd in Bangkok. Waar de hutongs van Beijing jaren geleden allemaal al bijna verdwenen waren, tref je in Bangkok nog volop lokale volksbuurten. Houten huizen staan aan smalle, kronkelende steegjes tussen kleine waterwegen die soms slechts amper een meter breed zijn. Andere keren zijn ze ruim genoeg om een heuse dienst voor waterbussen te hebben, waar pendelaars elke ochtend en avond volop gebruik van maken. Vaak is er midden in zo’n volksbuurt een markt, waar de lokale bevolking je trakteert op een gulle lach, als ze van de verbazing bekomen zijn dat jij er ook bent. Ik vind het heerlijk om de leukste lokale buurten van Bangkok te verkennen en neem jou er ook mee naartoe.

Lokale buurten tussen hoge flats in Bang Lamphu Lang

Onze accommodatie in Bangkok is een klein flatje in de volksbuurt Bang Lamphu Lang, net ten zuiden van BTS station Wongwian Yai. Aan één van de meest levendige soi’s (straatjes) van deze wijk slapen wij, zodra het geluid van ronkende motorbikes op weg naar huis wegsterft tenminste. En tot de geur van gefrituurde eieren en allerlei soorten vlees ons ’s ochtends weer wekt. Er zijn tal van straatstalletjes met het lekkerste eten en er gebeurt altijd wat. Op die eerste ochtend manoeuvreren we tussen de bedrijvigheid door in de richting die onze navigatie aangeeft. We zijn op weg naar één van de pieren waar de busboot op de Chao Praya rivier langskomt, om de stad te gaan (her-)ontdekken.

Bang Lamphu Lang BangkokDe eerste lokale buurt die we in Bangkok ontdekken is Bang Lamphu Lang

Een steegje waarvan we zelf nooit gedacht zouden hebben dat we dáár langs moesten, voert ons langs een mini meanderend watertje. Op de oever staan huisjes die amper groot genoeg lijken om 2 mensen te huisvesten, laat staan meer dan dat. Op de stoepjes van sommige van die huisjes staan wat stoeltjes naast een barbecue of een tafel vol poedertjes en vloeistoffen. Enkele van de vele restaurantjes en theewinkeltjes van Bangkok zijn zelfs hier te vinden.

Een oud dametje hangt haar wasgoed van de dag op aan een kledingrek, terwijl een volgepakt motortje ons tegemoet komt. “Sawadee-kap” wordt ons joviaal toegeroepen. Een aaneenschakeling van kleine bruggetjes brengt ons naar een breder weggetje, waar wat meer bedrijvigheid is. Volgepakte huiskamers dienen als kruidenierswinkel en ergens sleutelt iemand aan motoren en fietsen. Sommige oudjes verdraaien hun nek en één van die oude besjes komt speciaal naar buiten om even aan de arm van onze jongste te voelen.

tussen de nieuwe flats leven oude buurten verderTussen de nieuwe flats leven oude buurten verder in Bangkok

Even plotseling als we in de wirwar aan steegjes beland zijn, staan we dan weer aan een grote, doorgaande, meerbaans weg. Enorme flats torenen links en rechts boven oude pandjes uit. Onze navigatie neemt ons aan de andere kant weer mee een tempelterrein op. Wat Sawetachat Woawihan staat op een bordje. Op de open plekken daartussen is een drukke ochtendmarkt gaande. Van tweedehands kleding tot hamlappen. Hier is het te koop. Achter de tempel rijst een gloednieuw flatgebouw omhoog naar de blauwe lucht. Vanuit de tempel voert een laatste steegje ons door een stukje Bangkok van vroeger. Een omaatje zonder tanden schuifelt langs haar huisje. Aan de buitenmuur van een huis hangen oude foto’s van de geliefde koning Bhumibol, die in 2016 is overleden. Als we bij de boot zijn, hebben we er al een wereldreis opzitten.

De omgeving van Thalat Wong Wian

Thalat betekent markt in het Thais en de Wong Wian markt is duidelijk één van die oudere markten, waar wonen en shoppen hand in hand gaan. De bewoners van de eenvoudige huizen rond het echte marktgebouw verkopen in piepkleine winkeltjes alles wat een mens nodig heeft. Dit is een prima plek om heerlijk lokaal te eten. Je vindt op Thalat Wong Wian een wereld aan streetfood. Wij ontdekken de wijk en de markt per ongeluk, als we op een avond laat terug willen naar ons appartement en we hier de bus uit worden gezet. De bus rijdt een andere route verder en dit is de dichtstbijzijnde halte. Zelfs aan het begin van de avond bruist deze wijk nog. Mensen komen thuis van een dag werken en halen gauw wat eten bij één van de stalletjes. Anderen ontmoeten elkaar op straat en ploffen neer om wat te drinken. Toch genieten we meer van Thalat Wong Wian bij daglicht. Dan zien we beter wie er “Sawadee ka” roepen. 🙂

Bangkok Thalat Wong Wian en omgevingEén van de leuke, levendige buurten in Bangkok is Thalat Wong Wian en omgeving

Khlong Mon ontdek je het best vanaf het water

Een hele leuke manier om de lokale buurten van Bangkok te ontdekken is vanaf het water. Uit nood geboren, verplaatsen we ons graag per boot door de stad. Zo hebben we geen last van de eeuwige verkeersinfarcten én varen we vaak zo bij de mensen thuis langs. Dat de stad het Venetië van Azië wordt genoemd, snappen we wel, met zoveel kanalen en stroompjes. Om echt een goed beeld te krijgen van het leven aan en op het water charteren we een uurtje zo’n kleurrijke longtail boot met lawaaiige buitenboordmotor. Tijdens onze eerste keer Bangkok vonden we zo’n tochtje geweldig en een rondje varen door Khlong Mon lijkt ons opnieuw een leuke activiteit, zeker ook met de kinderen.

Tijdens ons eerste bezoek aan Bangkok hebben we vooral door Bangkok Noi gevaren. Hier zijn de kanalen breder en minder sfeervol. Vraag je schipper om door Khlong Mon te varen als je graag de kleine waterwegen met bijzondere tempels en veel traditionele, houten huizen ziet.

Khlong Mon BangkokKhlong Mon is één van die gave wijken van Bangkok vol kanaaltjes

We worden niet teleurgesteld. Behalve het lokale leven in de verschillende buurten zien we nog zoveel meer. Niet alleen ervaren we hoe het is om door een sluis te varen, van de Chao Praya rivier naar Khlong Mon, ook zien we overal in de namiddagzon varanen liggen zonnen. Eentje is wel bijna 2 meter lang. Een net wat kleiner exemplaar ligt in een verlaten huisje midden in deze leuke lokale wijk. Het aantal traditionele, houten huizen op palen in Khlong Mon is verrassend. Sommigen zijn helemaal scheef gezakt en nauwelijks nog bewoonbaar. Andere zijn nog in prima staat en keurig onderhouden. Hier en daar vaart een klein bootje met fruit en drankjes door de kanalen. Tegenwoordig is dat slechts voor de toeristen, ooit was dit dé manier om te kopen en verkopen hier.

Baan Silapin en haar poppenshow

Een niet te missen plekje in Khlong Mon is Baan Silapin. Dit 200 jaar oude zogenaamde “Artists House” is een aaneenschakeling van houten huizen op palen, waar verschillende galerietjes zitten. Je kunt er een hapje eten, enorme zakken voer kopen voor de vele hongerige vissen in de kanalen en lopend een stukje Khlong Mon verkennen. In de weekenden om 2 uur ’s middags wordt er ouderwets poppentheather gespeeld. Dit gebeurt niet op een podium, of van achter een scherm. De poppenspelers staan voor het publiek, meestal bij één van de overgebleven 4 stoepa’s van Wat Thong Sala. Voor de eeuwenoude stoepa spelen ze met zwart geschminkte gezichten telkens weer een ander verhaal. De foto’s en het verhaal op dit (Engelstalige) blog geven een mooi beeld van Baan Silapin.

omgeving Baan SilapinDe omgeving van Baan Silapin

Baan Bat, niet ver van Wat Sakhet

Wat Sakhet is één van de bekendste tempels van Bangkok. Ook wel “The Golden Mount” genoemd is deze hooggelegen rots met de gouden stoepa van verre te zien. Ondanks dat Wat Sakhet minder bekend is dan Wat Pho en Wat Phra Kaeo bij het Grand Palace, ziet deze tempel toch genoeg bezoekers. Helaas gaan de meeste mensen daarna weer verder naar één van de andere bekende bzienswaardigheden van Bangkok. Zonde! De wijk rond Wat Sakhet is fantastisch. Bamrung Mueang is al een geweldige straat, vanwege de vele winkels vol Boeddha’s, rollen oranje stof en andere Boeddhistische koopwaar. Het beste is echter Baan Bat.

In Baan Bat worden in kleine workshops nog altijd de nappen voor monniken gemaakt. De metalen ronde kommen, waar ze elke ochtend hun ronde mee lopen, zodat gelovigen daar wat rijst in kunnen doneren, worden hier gemaakt. De gemeenschap die Baan Bat haar thuis noemt, fabriceert al eeuwen met de hand deze monnikennappen. Vroeger gebeurde dat uit één metalen deel, tegenwoordig zijn het verschillende, losse onderdelen. Dit is één van de laatste plekken waar met de hand deze kommen rond geslagen en in elkaar gezet worden. Hoor je gehamer op metaal na je bezoek aan Wat Sakhet, dan hoef je alleen op het geluid af te lopen om één van deze minuscule workshops te vinden. Overigens zijn er ook workshops waar gesleuteld wordt aan motoren en is er een lange rij fabriekjes voor houtbewerking vlakbij. In deze wijk kom je overal fantastisch vakmanschap tegen. De mensen zijn trots en blij als je even een kijkje komt nemen.

Baan Bat BangkokBaan Bat is dé plek in Bangkok voor monniken nappen

Neem zeker de boot van Wat Sakhet naar Siam

Loop je vanuit Baan Bat via de houtbewerkers aan Boripat road naar de Panfa Leelard pier, dan kun je daar op de lokale boot stappen naar Siam. Waar je voor een echte rondvaart door de khlongs van Bangkok algauw enkele tietjes in euro’s mag neertellen, stap je hier voor nog geen halve euro aan boord. Je reist dan tussen de pendelaars van de stad mee naar de grote winkelcentra van Siam. Het contrast met de lokale buurten waar je in eerste instantie langs vaart kon niet groter zijn! Achter schamele houten woningen die van ellende uit elkaar vallen torenen moderne, glimmende flats vol kleding, parfum en apparatuur van dure designermerken. Onvoorstelbaar dat je een kwartiertje later in een zo andere wereld uitstapt. Overigens kun je ook overstappen op de volgende boot en het leven aan het water nog wat langer aanschouwen.

Zelf heb ik er helaas geen tijd meer voor, maar Elisa maakte wel een fietstocht over Bang Kachao, waarbij je een heel andere dan de stadse kant van Bangkok ziet. Je fietst over smalle paadjes door een groene oase en ziet het lokale leven. In het weekend is hier een leuke, lokale floating market.

Heel makkelijk de leukste lokale buurten van Bangkok vinden

Tijdens onze struintochten door de stad hebben we ontdekt dat het heel makkelijk is om de leukste lokale buurten van Bangkok te vinden. De markten heten hier Thalat en zijn bruisende plekken, waar omheen vaak de vroegere, lokale huizen nog overeind staan. Geregeld hebben we ons verbaasd hoe het mogelijk is dat tussen hoge, moderne torenflats de leukste wijken nog bewaard zijn gebleven. Mensen zijn er blij verrast als ze je zien en zijn altijd in voor een praatje, of om je de weg te wijzen. Gelukkig is het met google maps nooit écht lastig om de uitgang te vinden, uit de doolhoven die deze wijken soms zijn. Mocht je het toch even niet meer weten, is er altijd wel iemand die je vriendelijk in de juiste richting stuurt. Verwacht niet dat mensen Engels spreken, maar met handen en voeten kom je nog steeds een heel eind. Klaar voor een uniek avontuur? Duik gewoon eens zo’n lokale buurt in en laat je verrassen!

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

2 reacties op “de leukste lokale buurten van Bangkok

  1. Jolie zegt:

    Hi Yvonne, kwam je al even tegen in een Thailand whatsapp groep. Ik zie dat jullie in een paar leuke buurtjes aan de overkant van de Chao Praha rivier Bangkok hebben gezeten. Wat vond je hier nu de ultiem leukste plek. Leuk guesthouse te tippen?

    • Yvonne zegt:

      Hey Jolie, eigenlijk vond ik ze allemaal super. Wij sliepen zelf in een appartement in Bang Lamphu Lang, niet in een guesthouse. Ik denk dat het heel tof zou zijn om in de omgeving van Silapin house te slapen, als je daar een guesthouse kunt vinden.. volgende keer wil ik zeker meer van die buurt zien nog. Maar nogmaals: deze buurten zijn allemaal tof!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *