Fotogenieke stadjes in Nordhessen

De fotogenieke stadjes in en om Nordhessen

“Fotogenieke stadjes hebben we overal in Duitsland” zei één van de mensen die we ontmoetten tijdens een lang weekend in Nordhessen. Dat klopt, maar de stadjes in Nordhessen en daar vlakbij lijken zo uit een sprookjesboek te komen en juist die sfeer is wat deze plaatsen extra bijzonder maakt. Ik laat je hier 3 van de meest fotogenieke stadjes in en om Nordhessen zien door mijn lens:

minder gepolijst stukje Hann. MündenEén van de 3 fotogenieke stadjes in Nordhessen is zelfs op een minder gepolijst hoekje erg mooi

Hessisch Lichtenau

De naam Hessisch Lichtenau doet vermoeden dat er nog een tweede Lichtenau is. Inderdaad zie we onderweg naar de omgeving van Kassel een uur eerder ook al een bordje naar deze naam genoot op de snelweg staan. Ook meer zuidelijk in Duitsland vind je nog een naamgenoot, maar ondanks het mooie slot van Lichtenau in Nordrein-Westfalen lijkt Hessisch Lichtenau de meeste fotogenieke plekjes in petto te hebben. We worden niet teleurgesteld. Al snel staan we, nadat we geparkeerd hebben op de gratis parkeerplaats bij Imbiss Mevlana, naast de oude stadspoort op de marktplatz. Hier vind je het Holleum, een prachtig beschilderd vakwerkhuis. Dit eerste Frau Holle museum van Duitsland, aan de Landgrafenstrasse 17 heeft ook nog eens de grote kerk en een leuke fontein pal voor de deur, waardoor dit één van de meest fotogenieke plekken van het stadje is.

Hessisch Lichtenau marktplatzDe pittoreske Marktplatz van Hessisch Lichtenau

Je kan de hele Frau Holle wandeling door het stadje maken, maar je kan de highlights van de wandeling vrij makkelijk zelf vinden. Via de Junkergasse loop je naar een eeuwenoude stadsboerderij. Als je van daaruit de bocht volgt sta je pal voor het oude Rathaus, uit de 16e eeuw, met daarnaast een enorme, dikke stadstoren. Naast de toren loop je het paadje in naar het Frau Holle Park, waar je eerst nog langs de fotogenieke achterkant van de oude boerderij loopt. In het sprookjesachtig aandoende park met heuvels en oude bomen staat een beeld van vrouw Holle en er is een leuke speeltuin. Van daaruit loop je via één van de fotogenieke straatjes zo weer terug naar de parkeerplaats.

Hessisch Lichtenau rondom het RathausHessisch Lichtenau – rondom het Rathaus

Hann. Münden

Niet ver van Hessisch Lichtenau, net ten Noordoosten van Kassel, vind je een andere fotogeniek stadje, dat meer dan de moeite van een bezoek waard is. Hann. Münden ligt net niet meer in Nordhessen, maar tegen de grens ervan, in Südniedersachsen. Hann. Münden is schilderachtig gelegen op de plek waar de Fulda en de Werra rivier bij elkaar komen om samen verder te gaan als de Wezer. Als je de auto parkeert op het eiland dat zich midden tussen deze rivieren bevindt sta je niet alleen gratis dichtbij het oude centrum, maar wandel je ook nog eens over een zeer fotogenieke voetgangersbrug zo het stadje in.

Hann. Münden rondom RathausFotogenieker dan rond het Rathaus in Hann. Münden wordt ’t niet!

Rechtdoor kom je al snel op de fotogenieke Marktplatz, die wordt omgeven door vakwerkhuizen en waar ook het bijzondere Rathaus staat. Naar dit gebouw kan je minutenlang blijven kijken, zonder je te vervelen, er zijn zoveel mooie details. Om 12 uur, 3 uur en 5 uur ’s middags hoor je bovendien het bijzondere klokkenspel, dat begeleid wordt door de figuren uit het verhaal van dokter Eisenbart. Deze dokter woonde in de 17e eeuw in Hann. Münden en zijn kunde werd door velen in twijfel getrokken. Daarmee werd hij wel de beroemdste man van Hann. Münden en en zijn beeltenis vind je door het hele stadje terug.

Noordelijk van de Marktplatz voert een ander schilderachtig straatje naar de Alte Werrabrücke, de oudste brug van de stad. Van het midden van de brug heb je een goed uitzicht op het mooie Welfenschloss, met museum. Via de Lange Strasse, de langste winkelstraat, loop je zo naar het andere plein, met de mooie St. Blasiuskirche. Mocht je Hann. Münden met kinderen bezoeken, dan is de fontein op het hoekje bij mooi weer zeker een hit.

Hann. Münden ligt dus net niet meer in Nordhessen. Nog anderhalf uur noordelijker, en dus een heel eind buiten de grenzen van deze deelstaat, is nog een ander schilderachtig stadje dat ik je zeker niet wil onthouden. Hameln is dan wel weer onderdeel va de Sprookjesroute, net als verschillende plaatsen in Nordhessen zelf.

Hann. Münden alte WerrabrückeOok de alte Werrabrücke en de Langestrasse met haar St. Blasiuskirche zijn prachtig

Vergeet niet om ook even via de Aegidiënstrasse naar de laatste rustplaats van de veelbesproken dokter Eisenbart te lopen. De Aegidiuskirche is namelijk omgetoverd in een bijzonder café, waar je ook voor een hapje terecht kan.

Loop je via de Zuidkant van de stad terug naar de parkeerplaats, dan passeer je nog een paar Middeleeuwse torens en een aantal bijzondere straatjes. Hier zitten de huizen niet strak in de lak, maar zien ze er daadwerkelijk uit, zoals je van eeuwenoude huizen mag verwachten. Een beetje scheef gezakt, met afbladderende verf en een losse plank hier en daar.

Hann. MündenEén van de Middeleeuwse torens en een bijzonder café in de Aegidiënkirche van Hann. Münden.

Alsfeld

Een heel stuk zuidelijker, in Roodkapjeland, ligt nog een pittoresk stadje, dat je zeker gezien moet hebben. Alsfeld heeft, net als de andere 2, een compact centrum en in een uurtje heb je de meeste bezienswaardigheden wel gezien. De drievuldigheidskerk heeft één van de meest bijzondere interieurs van alle kerken die we ooit bezochten. Overal zijn mooi afgewerkte details te zien en voorin de kerk, waar de predikant staat, is een aparte bovengalerij. Toen wij er waren werd bovendien het orgel bespeeld, wat toch altijd een extra dimensie aan zo’n kerk geeft.

Meteen naast de kerk staat het bijzondere Rathaus, pal aan de marktplatz. Loop je van daaruit de Obergasse een stukje in, dan zie je aan de rechterkant algauw een standbeeld van een meisje dat precies op Roodkapje lijkt. Het is echter een kind in lokale klederdracht, die door het rode mutsje inderdaad doet denken aan Roodkapje.

AlsfeldEén van de meest fotogenieke stadjes in Nordhessen is Alsfeld

Bezoek je Alsfeld met kinderen en ben je er toevallig in het weekend? Het Märchenhaus is op zaterdag- en zondagmiddag van 14-17 uur geopend en wel even leuk om binnen te kijken. Tegenover het museumpje is een leuke speeltuin.

[vrview image=”https://yvonnereistverder.nl/wp-content/uploads/20170523_131645.jpg” width=”100%” height=”500″ stereo=”false”] De Marktplatz in Alsfeld

Meer fotogenieke stadjes in Nordhessen

Uiteraard zijn er nog veel meer fotogenieke stadjes in Nordhessen te vinden, maar deze 3 vond ik absoluut een speciale vermelding waard. Bovendien is er in de omgeving voor jong en oud genoeg te beleven. Ik kan Nordhessen dan ook aanraden voor een sprookjesachtige familievakantie.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

10 reacties op “De fotogenieke stadjes in en om Nordhessen

 1. Marcel | yourtravelguideonline zegt:

  Wat een mooie vakwerkhuizen staan er in deze omgeving. Ik zou de hele dag blijven fotograferen, de stadjes zijn heel fotogeniek.

 2. ivonne calis zegt:

  Wat een leuke dorpjes allemaal. Ik ben gek op oude stadjes met leuke pleintjes, vakwerkhuizen, stadsmuren, kerkjes…. Volgens mij was jij ook al eens in Monschau toch? Dat soort plekjes dus! Genieten.

  • Yvonne zegt:

   Klopt, vorig jaar waren we in Monschau… ook zo’n mooie plek. Ik kwam daar trouwens als kind geregeld op een zondag… was maar anderhalf uur rijden voor ons.

 3. Carolien zegt:

  Nog nooit geweest en zelfs nog nooit van gehoord, maar wat een leuke plaatsjes zeg. Die huizen met die kleine raampjes zijn echt fotogeniek! En ik moet lachen om jouw omschrijving in Roodkapjeland….

  • Yvonne zegt:

   Tot voor kort had ik er ook nog nooit van gehoord, maar we waren aangenaam verrast en ik wil zeker nog eens meer in deze regio zien!

  • Yvonne zegt:

   Ja, meteen zo sfeervol hè?! Ik ga echt graag naar Duitsland voor een weekendje… wil eigenlijk dit jaar nog een keer rond de Kerstmarkten-tijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *