Culturele Driehoek Sri Lanka

De Culturele Driehoek – Sri Lanka vol tempels en Koningssteden

Sri Lanka heeft schitterende, tropische stranden en een groen binnenland, waar je de mooiste treinreizen kunt maken. Net ten noorden van de Centrale Hooglanden vol theeplantages kom je in een heel ander Sri Lanka. De Culturele Driehoek is een verzameling eeuwenoude tempels en imposante Koningssteden. Wij hebben ruim een week in de Culturele Driehoek van Sri Lanka doorgebracht en er de mooiste plekjes ontdekt. Deze plekken mag je echt niet overslaan in je rondreis door Sri Lanka, want ze maken je beeld van dit bijzondere eiland compleet.

Culturele Driehoek tussen Dambulla, Polonnaruwa en Auradhapura

De bezienswaardigheden van de Culturele Driehoek van Sri Lanka bevinden zich in en rondom Dambulla, Polonnaruwa en Auradhapura. Dit is het gebied waar je de restanten van de hoofdsteden van de oude Koninkrijken vindt. Ooit waren deze plekken het begin van het Boeddhisme in Sri Lanka. Je vindt er dan ook indrukwekkende stupa’s en tempels uit die vroege, Boeddhistische periode, maar ook ruïnes van paleizen en eeuwenoude bomen. Voor een goed beeld van de Culturele Driehoek blijf je er minimaal 3 dagen, maar liever neem je nog iets meer tijd. Zo kun je in alle rust genieten van dit mooie, historische deel van Sri Lanka. Heb je nóg minder tijd, dan zul je moeten kiezen tussen Auradhapura en Polonnaruwa, een keuze die haast onmogelijk is.

Culturele Driehoek in Sri LankaDe Culturele Driehoek is een highlight in Sri Lanka

Eerste stop Culturele Driehoek in Dambulla

Dambulla is de meest zuidelijke stop in de Culturele Driehoek en onze eerste. Net ten zuiden van Dambulla ligt een enorme rots, met bovenin, op zo’n 150 meter hoogte vijf prachtige tempels, uitgehakt in de rotsen. In een minuut of 20 klim je naar boven langs een aantal verkopers en een heleboel brutale makaken. De grotten zijn indrukwekkend, vanwege hun formaat en details. Ongelooflijk dat al die Boeddha’s uit de rotsen gehakt zijn en ze zo kleurrijk zijn. Vooral de tweede grot is spectaculair. Buiten heb je een schitterend uitzicht, helemaal tot Sigiriya aan toe.

Ongeveer 40 minuten met de bus vanuit Dambulla ben je in Sigiriya, waar de wereldberoemde leeuwenrots staat. Deze 200 meter hoge rots zie je al vanuit de verte opdoemen en is één van de Unesco Werelderfgoederen van Sri Lanka en een niet te missen stop in de Culturele Driehoek. Ooit stond de hoofdstad van de koning Kassapa bovenop die rots. Daarvan resteren nu nog de trappen en oude muren, maar ook een aantal baden en stenen banken. De rots is vernoemd naar de enorme leeuwenpoten bij de laatste trap naar de top.

Rotstempel DambullaDe rotstempel in Dambulla is één van de bezienswaardigheden in de Culturele Driehoek

Een kilometer verderop vind je nog een rots. Pidurangala is iets minder hoog, maar vanaf de top heb je een geweldig uitzicht over de Leeuwenrots en de omgeving. Als je bijna boven bent kom je een grote liggende Boeddha tegen en een steen vol eeuwenoude inscripties.

In een dag kun je bovenstaande hoogtepunten van dit deel van de Culturele Driehoek zien. Zelf zijn we wel een week in Dambulla gebleven. Er zijn namelijk ook nog een aantal minder bekende, maar zeker indrukwekkende bezienswaardigheden. Van hieruit ga je ook makkelijk op safari in Minneriya Nationaal Park.

Culturele Driehoek Sri Lanka SigiriyaDe Leeuwenrots van Sigirya in de Culturele Driehoek van Sri Lanka

Anuradhapura

Anuradhapura was ooit de allereerste hoofdstad van Sri Lanka. Nog altijd wordt deze plek in de Culturele Driehoek veel bezocht door pelgrims en lokale toeristen. Anuradhapura is indrukwekkend vanwege de enorme afmetingen die de oude stad ooit gehad moet hebben en om haar enorme witte stupa’s, die je al van verre ziet staan. Bovendien voegen de vele meren die Anuradhapura rijk is enorm veel charme toe aan deze plaats uit de tijd van de Sri Lankaanse koningen.

Voor de Boeddhisten is Anuradhapura een heilige stad. De voornaamste reden hiervoor is de Shri Maha Bodhi, de heilige Bodhi boom die voortgekomen zou zijn uit DE bodhi boom in Bodhgaya, India, waar Boeddha verlichting bereikt zou hebben. Je bent hier dan ook getuige van de vele rituelen en gebruiken van Boeddhistische bezoekers. Rond volle maan zijn er altijd extra ceremonie’s, dus plan je reis daar omheen als het even kan. Anuradhapura leeft en is naast een museum vooral een plek waar mensen komen om te bidden, meestal met hun hele familie en aanhang.

Anuradhapura vanuit DambullaAnuradhapura kun je op een dagtrip vanuit Dambulla bezoeken

In een ochtend of een middag kun je een aardige indruk krijgen van Anuradhapura, zeker als je met eigen vervoer komt en op verschillende plekken even stopt om rond te kijken en dan verder gaat. Ook fietsend kun je Anuradhapura verkennen, maar dan heb je wel een volle dag nodig. De verschillende culturele bezienswaardigheden liggen niet allemaal even dichtbij elkaar. Met eigen vervoer kun je Anuradhapura ook makkelijk combineren met het nabijgelegen Mihintale.

Mihintale

Voor een fenomenaal uitzicht en een fijne sfeer moet je in Mihintale zijn. Mihintale ligt ruim 10 kilometer van Anuradhapura en deze heilige berg is in een half uurtje te beklimmen, of in een kwartier vanaf de parkeerplaats halverwege. Hier geniet je samen met een enorme, witte Boeddha, een stupa waar een tempeltje tegenaan gebouwd is en een rotsachtige piek van een 360 graden uitzicht over een groot deel van Noord Sri Lanka.

Mihintale Culturele Driehoek Sri LankaMihintale is op de meeste dagen een oase van rust in de namiddag

Voor Sri Lankanen is Mihintale een echt bedevaartsoort. Deze plek in de Culturele Driehoek wordt gezien als het échte beginpunt van het Boeddhisme in Sri Lanka. Hier vond de ontmoeting plaats tussen de boeddhistische monnik Mahinda en koning Devanampiya Tissa. Zij introduceerden het boeddhisme daarna in Sri Lanka. Ben je in de gelegenheid, kom dan naar Mihintale bij volle maan in juni, als het Poson Poya festival plaatsvindt. Duizenden pelgrims vieren dan de bekering van koning Devanampiya Tissa tot het Boeddhisme. Op andere dagen is het een stuk minder druk en kun je aan het eind van de middag het rustigst genieten van de hooggelegen stoepa, Boeddha en het uitzicht.

Polonnaruwa

De andere oude Koningsstad en meest Oostelijke plek in de Culturele Driehoek van Sri Lanka is Polonnaruwa. Deze verloren en voor lange tijd vergeten stad was maar liefst 500 jaar de hoofdstad van Sri Lanka. Aan de grote hoeveelheid ruïnes van tempels, stoepa’s, beelden en bouwwerken is goed te zien hoe belangrijk de stad ooit was. Waar Anuradhapura echt nog leeft, is Polonnaruwa een monument. Het is een stuk compacter ook en op de fiets kun je in een ochtend of middag de belangrijkste bezienswaardigheden van de oude stad bezoeken. Omdat wij met kinderen door Sri Lanka reizen, maken wij het onszelf gemakkelijk met een auto met chauffeur. Daardoor is er nog tijd om in de middag even een duik in het zwembad te doen.

PolonnaruwaPolonnaruwa is niet voor niks één van de Unesco Werelderfgoederen in de Culturele Driehoek

Het beste begin je een bezoek aan Polonnaruwa bij het Archeologisch Museum. Zo krijg je een goed beeld van de geschiedenis van de stad, die deels door jungle overwoekerd werd en nu weer zo goed mogelijk hersteld is. Hier kun je ook fietsen huren. Er is genoeg schaduw, dus fietsen is ook bij Sri Lankaanse temperaturen goed te doen, hoewel de weg wel stoffig is.

Culturele Driehoek vanuit Dambulla verkennen

De Culturele Driehoek beslaat best een aardig gebied, maar als je in Dambulla overnacht, kun je van daaruit dagtrips maken naar Anuradhapura, Mihintale en Polonnaruwa. Bovendien kun je makkelijk afwisselen met een dag safari in Sri Lanka, omdat het Minneriya Nationaal park vlakbij is. Zo heb je meer rust in je rondreis door Sri Lanka. Met twee peuters bij ons vonden wij dit de fijnste optie. Een dagtrip is het meest praktisch met eigen vervoer, omdat je anders wel heel veel tijd verliest met reizen. Een enkele reis Anuradhapura of Polonnaruwa met de bus is ongeveer 2 uur. Wij hebben bij onze accommodatie twee keer een dag een auto met chauffeur gehuurd. In Sri Lanka is dat prima betaalbaar. Mooie bonus als je in Dambulla verblijft is dat je makkelijk een tripje kunt organiseren naar het vergeten culturele erfgoed Kaludiyapokuna, een geheim plekje in de jungle.

Kaludiyapokuna bij DambullaKaludiyapokuna, cultureel erfgoed op een geheim plekje in de jungle bij Dambulla

Natuurlijk kun je ook een nacht vlakbij elk van de bezienswaardigheden van de Culturele Driehoek overnachten. Zo kun je ’s ochtends vroeg beginnen met sightseeing en heb je lekker de hele dag de tijd. Bovendien kun jij al rondkijken voordat de andere toeristen gearriveerd zijn. Zowel in Anuradhapura als Polonnaruwa is prima accommodatie te vinden en de busverbindingen met de andere plaatsen in de Culturele Driehoek zijn prima. Reserveren is niet nodig en kaartjes zijn spotgoedkoop.

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

5 reacties op “De Culturele Driehoek – Sri Lanka vol tempels en Koningssteden

  1. Janet zegt:

    Zo leuk, je blog brengt me terug naar mijn eigen reis door Sri Lanka. Ik vond het een heerlijk land om te ontdekken. Polonnaruwa hebben wij overgeslagen, dus die staat zeker nog op de lijst voor de volgende keer.

  2. Raïssa zegt:

    Ik weet eigenlijk niet zoveel over Sri Lanka, maar na het lezen van jouw artikel over de Culturele Driehoek ben ik wel nieuwsgierig geworden. Leuk dat je de Koningssteden fietsend kunt verkennen, daar zou ik voor kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *