Costa Blanca

De Costa Blanca buiten Benidorm

Zeg je Costa Blanca, dan zullen de meeste mensen tegenwoordig niet meteen juichend naar het vliegtuig sprinten. Daarvoor heeft de Costa Blanca haar eigen imago te ver in het slop geholpen door steden als Benidorm en Calp verder en verder uit te breiden met steeds weer hogere torenflats. Tijdens een dagje toeren met de auto vanuit Alicante passeerden we Benidorm en ik moet toegeven dat op het eerste oog elk gruwelijk, vooraf gevormd beeld klopte. New York-achtige torenflats met daar tussen enorme hijskranen, die bouwden aan meer lelijke, stalen constructies. Aan de kant van de weg stonden overal grote reclameposters voor Britse feestjes, terwijl de cliché muziek uit onze autoradio schalde van Reediooo Bennidommmmm… Toch heeft de Costa Blanca ook een compleet ander gezicht. Over die mooie, verstopte plekjes van de regio vertel ik je graag wat meer.

Uniek, schilderachtig dorp aan de Costa Blanca

Als je rond wandelt in La Vila Joiosa kan je jezelf amper voorstellen dat je aan diezelfde Costa Blanca bent als waar ook Benidorm ligt. Toch schieten 10 kilometer van dit schilderachtige, vrolijk gekleurde dorpje vele rijen flats de lucht in. Hier, in La Vila Joiosa merkt je daar helemaal niks van. Dit is de Costa Blanca op haar mooist, zeker net buiten het hoogseizoen, als je het strand vrijwel helemaal voor jezelf hebt en de terrasjes ook nog lekker rustig zijn. De oude kern van dit voormalig vissersdorpje is perfect bewaard gebleven en heeft zijn oorspronkelijke charme goed bewaard, ook al is de buitenrand van deze plaats inmiddels ook van de nodige (niet al te hoge) flats voorzien. Zeker als je de boulevard even verlaat en door de straatjes daar net achter loopt waan je jezelf aan een heel andere Costa Blanca dan dat drukke, toeristische stukje Spanje.

Costa Blanca La Vila JoiosaAan de Costa Blanca is La Vila Joiosa een compleet andere wereld dan nabijgelegen Benidorm

Costa Blanca heeft ook grootste palmbos van Europa

Ook de stad Elx, of Elche, kent amper toerisme, zelfs al doet de goed georganiseerde tourist info anders vermoeden. Rond de 10de eeuw na Christus vestigden zich hier Arabieren en zij breidden de palmentuinen die de Romeinen en de Moren al eeuwen eerder hadden aangeplant flink uit. Uiteindelijk is dit uitgegroeid tot het grootste gecultiveerde palmenbos van Europa, dat daarom op de Unesco werelderfgoedlijst is geplaatst.

Vanuit de tourist info van Elx loop je zo het Parc Municipal in, waar je heerlijk rond kan wandelen en genieten van tropische vegetatie in een bijzonder mooi aangelegd park met fonteinen en veel speeltuintjes voor de jongste bezoekers. Van hieruit ben je ook zo in het kasteel van Altamira, dat als archeologisch museum dienst doet. Wij waren hier op een maandag, dus geen idee of het de moeite waard is. Van buiten is het in elk geval een prachtig gebouw, zeker vanaf de overkant van de Vinalopé rivier en de brug.

Costa Blanca - ElxElx is een minder bezochte stad aan de Costa Blanca, vooral bekend om haar palmera

Dé trekpleister van Elx is de Jardín Huerto del Cura, 10 minuten lopen verder. Ooit was dit één van de vele dadelpalmen-tuinen, maar inmiddels is deze tuin omgetoverd in een schitterende botanische tuin met onder andere een gigantische keizerspalm, die vanuit 1 stam uitmondt in maar liefst 8 stammen. De 6 en een halve euro entree lijkt wat aan de hoge kant, maar het is echt een erg mooie tuin, waar je overigens in een half uur wel bent uitgekeken.

Je kan van hieruit een prachtige wandeling maken door een autoluw stukje van de stad, waar je een goede indruk krijgt van de omvang van de palmera. Onderweg staan bij verschillende bijzondere palmbomen bordjes met tekst en uitleg. Vergeet als je terug in het centrum bent niet de Basilica de Santa Maria te bezoeken en als ’t even kan de klim te maken in de toren, die een fenomenaal uitzicht over de stad biedt.

Costa Blanca - Elche Jardín Huerto del CuraIn Elche is de Jardín Huerto del Cura een must see

Alicante, bijzonder sfeervolle stad

Alicante is een zwaar ondergewaardeerde stad. Ook ik had een heel ander beeld, van de zoveelste verzameling wolkenkrabbers aan de Costa Blanca. Hoe heerlijk is het dan om te ontdekken dat Alicante die flats in het centrum amper heeft en de stad op veel plekken gewoon heel sfeervol is. Vooral in de oude wijk El Barrio de Santa Cruz kan je heerlijk ronddolen tussen kleurrijke huizen en eeuwenoude kerken. Ook het op een hoge rots gelegen Santa Bárbara kasteel, dat een schitterend uitzicht over Alicante en haar kust biedt is zeker een bezoekje waard.

Costa Blanca AlicanteAlicante is één van de bekendste bestemmingen aan de Costa Blanca

Kastelen vlak achter de Costa Blanca

Als je vanuit Benidorm het achterland van de Costa Blanca in rijdt kom je al gauw in een mooi bergachtig landschap terecht. Ongeveer een half uur vanaf Benidorm ligt op een aantal rotsachtige punten El Castell de Guadelest. Van het kasteel is niet heel veel over, maar van bovenaf heb je een spectaculair uitzicht op de grillige rotsen in de omgeving en in de diepte het stuwmeer van Guadelest.

Costa Blanca El Castell de GuadelestEl Castell de Guadelest is vanuit Benidorm een half uurtje, maar zo’n wereld van verschil

Een ander gebied dat de moeite waard is in het achterland van de Costa Blanca ligt een dik half uur Noordelijk van Alicante. Hier vind je op slechts een paar kilometer van elkaar maar liefst 3 fotogenieke dorpjes met elk een eigen, hooggelegen kasteel. Het kasteel in Sax heeft de meest spectaculaire ligging, op het randje van de rots en de lange muur is nog mooi in tact. Het kasteel van Atalya is een robuust en perfect vierkant gebouw met hoge muren. Vanuit het kasteel heb je een fijn uitzicht over het dorpje Villena en de vrij vlakke omgeving. Het derde kasteel, in Biar, heeft van de beide andere kastelen wel wat en het dorpje zelf is ook hier erg leuk om even doorheen te struinen.

Costa Blanca kastelenNet achter de Costa Blanca vind je de imposantste kastelen

Dagtrip met de auto vanuit Benidorm

Een huurauto aan de Costa Blanca is niet duur, voor een paar tientjes waren we helemaal klaar voor een dag, inclusief benzine. We kozen dan wel de kleinste categorie auto, maar meer heb je hier ook eigenlijk niet nodig. Wij maakten met de auto een dagtrip die ons de andere kant van de Costa Blanca liet zien. Zelf deden wij dit vanuit Alicante, maar Benidorm is ook een prima vertrekpunt.

Costa Blanca buiten BenidormEen dagtrip door de Costa Blanca vanuit Benidorm of Alicante

In dat geval ben je al in een half uur tijd in een compleet andere wereld, door het bergachtige landschap rondom Guadelest. Met 30 minuten heb je voldoende tijd om van de parkeerplaats naar het kasteel te klimmen en de omgeving in je op te nemen.

Maak daarna de langere rit naar de 3 kastelen van Alto Vinalopó. Als je bij één van de kastelen daadwerkelijk naar binnen gaat is dat meer dan voldoende, maar houd je erg van de Middeleeuwen, dan kan je ze ook alle 3 van binnen zien.

Vanuit de Alto Vinalopó ben je in een klein half uurtje in Elx, waar je heerlijk tussen de palmbomen kan wandelen en zeker de de Jardín Huerto del Cura niet mag overslaan. Je rijdt via Alicante weer langs de kust terug richting Benidorm, maar voor een bezoek aan de stad zou ik zeker een andere dag uittrekken. Anders wordt ’t wel erg veel.

Maak wel nog een stop in La Vila Joiosa, voor een wandeling langs de gekleurde huisjes, of over het strand, bij zonsondergang en een heerlijk diner aan de waterkant. Bijvoorbeeld bij L’Escenari Tavern, waar je zittend op het terras een fijn uitzicht over het strand hebt. Doe je de route andersom, dan is dit een leuke plek voor een ontbijt.

Jij nog leuke plekken ontdekt aan de Costa Blanca, die nog niet door massa’s toeristen overspoeld worden?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Rondreizen blogs, of kies een andere bestemming »

8 reacties op “De Costa Blanca buiten Benidorm

  • Yvonne zegt:

   Dat heb ik inderdaad al eens vaker gehoord. Wie weet, gaan we nog weer eens die kant op, dan zal ik het zeker in gedachten houden.

 1. Stevens zegt:

  Wat wel echt de moeite is (met en zonder kinderen) in Benidorm is het waterpretpark!
  Moraira is ook een mooie stad en enkele kilometers verder begint vanaf Cala Moraign een prachtige wandeling langs de kliffen. Picknick mee en je hebt een ideale daguitstap. Nadien kan je op het strans van Cala Moraign nog iets lekker eten of drinken in de strandbar.

 2. Sanne zegt:

  Leuk om zo alternatief deze regio te ontdekken. Had dit zelf ook niet verwacht en Benidorm is ook zeker niet mijn eerste keuze. Zo zie je maar dat er overal ene wereld te bezien is.

  • Yvonne zegt:

   Ik weet hoe leuk jullie roadtrips ook vinden Marcella en deze is echt mooi om te onthouden! Je zou het ook in 2 dagen kunnen doen, heb je net overal wat meer tijd en kan je misschien nog in zo’n stadje bij een kasteel overnachten, lijkt me ook super.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *