de charmantste witte dorpjes van Andalusië

De charmantste witte dorpjes van Andalusië

De witte dorpjes van Andalusië zijn één van de redenen dat mensen het binnenland van deze schitterende streek in trekken. Veel van die witte dorpjes liggen, bijzonder fotogeniek, bovenop één van de toppen van dit heuvelachtige stuk Spanje. De sprookjesachtige eerste aanblik van zo’n dorpje is er vaak één om nooit meer te vergeten. Een nadere verkenning zorgt er ongetwijfeld voor dat je geheugenkaartje nóg sneller vol is. Ik vertel je in dit blog graag welke witte dorpjes van Andalusië de meest charmante zijn.

De charmantste witte dorpjes van Andalusië vinden

Sommige van de witte dorpjes van Andalusië zijn zó bekend, dat iedereen die deze streek in het zuiden van Spanje bezoekt, er naartoe wil. Die dorpjes kende ik dus al. Van andere dorpjes hoorde ik pas voor het eerst toen we zelf voor de tweede keer in Andalusië waren. De eerste keer deden we meer de steden en het woestijnachtige oosten van Andalusië aan, maar de tweede keer bezochten we ook het heuvelachtige, centrale deel waar je de meeste van de witte dorpjes kan vinden. Ter plekke ontdekten we een aantal schitterende, witte parels. Ik zet ze even voor je op de kaart, zodat jij ze ook makkelijk weet te vinden.

de charmantste witte dorpjes van Andalusië kaartde charmantste witte dorpjes van Andalusië op de kaart

Olvera

Olvera zie je al van verre liggen. Van welke kant je ook komt, de hooggelegen kathedraal en de herstelde kasteelruïne prijken hoog de lucht in. En van welke kant je ook komt, de vorm van de witte huisjes rondom die kerk en ruïne zien er steeds weer even fotogeniek uit. Als je de tijd hebt, is het daarom een goed idee om een wandeling door de glooiende heuvels rond Olvera te maken, om het dorp van alle kanten te bewonderen.

witte dorpjes van Andalusië - OlveraOlvera is zo schilderachtig, achter elke bocht een nieuw “ahhhh-moment”

Als je Olvera binnen wandelt zullen de mooie doorkijkjes je steeds weer versteld doen staan. Elk steegje dat je in loopt, elke trap die je beklimt, eindigt steeds weer met het omslaan van een bocht met een nieuw “aaahhh-moment”. Vooral als de tweeling-kerktorens of de burcht weer te zien is. Neem de tijd om lekker rond te struinen, de burchtruïne en de kathedraal te bezoeken. Maar zeker ook om lekker op een pleintje te gaan zitten en de opgewonden pratende, lokale heren op leeftijd gade te slaan in één van hun geanimeerde gesprekken.

Zelf bezochten wij Olvera op de dag van de carnavalsoptocht. Er zijn in de carnavalsweek veel meer festiviteiten en het loont echt om er een kijkje te nemen en gezellig mee te doen in de feestvreugde. Het wordt gewaardeerd als je verkleed komt, maar anders volstaat een beetje schmink ook. 🙂

carnaval Olvera AndalusiëEen compleet ander gezicht van één van de witte dorpjes van Andalusië – carnaval in Olvera

Setenil de las Bodegas

Setenil de las Bodegas is niet erg ver van Olvera en de twee laten zich mooi combineren op één dag. De aantrekkingskracht van Setenil zit ‘m in de gigantische rotsen. Hier is het dorpje óp, maar gedeeltelijk ook ónder gebouwd. Het deel van de huisjes dat aan de verre kant van het dorp ligt heeft de hele dag door zon, terwijl het andere gedeelte in de schaduw ligt. Midden in het dorp is zelfs een kerkje, dat onder de rotsen gebouwd is. Wie omhoog loopt door de Calle Herrería kan één van de huisjes onder het meest indrukwekkende rotsblok bekijken om een idee te krijgen hoe zo’n huisje er van binnen uitziet. Of kies een leuk restaurantje in de rotsen uit om een hapje te eten.

charmantste witte dorpjes van Andalusië - Sentenil de las Bodegaseen wit dorpje onder de rotsen – Sentenil de las Bodegas

Ronda

Ronda is één van de bekendste witte dorpjes van Andalusië en ook één van de grootste en meest bezochte. Reken erop dat je rond de beroemde brug, die de kloof tussen het oude en het nieuwe deel overspant, zeker niet de enige bent. Zodra je de drukte achter je laat en één van de straatjes in loopt, ben je vaak al gauw alleen. Dwaal lekker rond om leuke pleintjes en mooie kerken te ontdekken, of ga naar het museum.

Ronda - charmante witte dorpjes van AndalusiëEén van de meest bezochte witte dorpjes: Ronda

Heb je wat meer tijd om Ronda te verkennen, dan is het zeker de moeite om aan de Zuidoost-kant het dorpje uit te lopen en door de prachtige natuur af te dalen naar het dal. Van hieruit heb je eigenlijk het mooiste uitzicht op de indrukwekkende brug en de kloof. Om het juiste pad te vinden steek je de brug over van het nieuwe naar het oude deel en sla je meteen daarna rechtsaf. Normaal gesproken is er dan op het tweede pleintje dat je tegenkomt een trap aan de rechterkant, waarlangs je naar beneden kan lopen. Toen wij er waren werd er hier echter verbouwd en daarom zijn we nog wat verder gelopen, de straatjes volgend met de kloof aan de rechterkant. Zodra je het oude centrum dan uit loopt sla je rechtsaf, de grote weg volgend. Na zo’n 100 meter is er aan de rechterkant een klinkerweg die je kan volgen. In de lente wordt je hier omgeven door kleurige bloemen en lopen overal paarden, schapen en ander vee.

wandeling naar de kloof van RondaMust do: wandeling naar de kloof van Ronda

De wandeling naar het uitzichtpunt dat de brug van onderaf laat zien is een pittige, of je nou via de trap of de weg loopt. Het pad daalt (en op de terugweg stijgt) flink. De klinkerweg is ook voor auto’s toegankelijk, dus als je een auto huurt kan je ook (voorzichtig vanwege de steile weg!) er naartoe rijden. Adres: Calle Prado Nuevo

Zahara de la Sierra

Eén van de leukste dingen om te doen in Andalusië is om zelf in één van die leuke witte dorpjes te overnachten. Zelf hebben we gekozen voor Zahara de la Sierra, omdat dit dorpje nog niet overlopen wordt door toeristen en je hier nog in alle rust kan genieten van de mooie omgeving. Zeker in de ochtend en aan het eind van de middag is het slaperige dorpje, zeker aan de kant waar wij hebben overnacht, een heerlijk rustig en sfeervol plekje om het echte Andalusië te proeven. Vanuit ons eigen fijne vakantiehuis hadden wij vrij zicht op die burcht daar bovenop die kale rots. In de ochtend zagen we de gieren er op de rotsen van de zon genieten en rond cirkelen met hun ontzagwekkende vleugels. Dan gingen onze meiden even de paarden aaien, in het weiland achter ons huis, met geweldig uitzicht op het stuwmeer en de omgeving.

onontdekte parels van Andalusië - Zahara de la SierraZo heerlijk: een verblijf IN Zahara de la Sierra

Grazalema

Grazalema is het dorpje dat midden in het natuurgebied Sierra de Grazalema ligt. Wij rijden via het stuwmeer naar de oostelijke toegangsweg naar Grazalema en kijken onze ogen uit. De vergezichten over het heuvelachtige landschap laat steeds grilligere vormen zien en langzaam stijgen we tot we ineens dat prachtige witte dorpje tussen de rotsen zien liggen.

Grazalema is bepaald geen onontdekt plaatsje en om zeker te zijn van een parkeerplaats kan je het beste vroeg komen. Als je het dorp uit rijdt, vind je meer parkeerplaatsen, maar moet je een stukje verder lopen.

charmantste witte dorpjes van Andalusië - GazalemaGrazalema ligt echt geweldig, midden in het natuurpark

Ondanks het toeristische karakter van dit dorpje, waar wandelaars en dagjesmensen een hapje of drankje doen op één van de terrasjes, is de sfeer erg fijn. Het is heerlijk om door de smalle straatjes te wandelen en de lokale bewoners elkaar te zien ontmoeten op de pleintjes. Onze meiden trappen er een balletje met de dorpskinderen en samen eten we wat lekkers van de lokale bakker. De uitzichten op de omgeving zijn zeker een pluspunt. Wow, wat is de natuur hier mooi.

Als je via de kortste route terug rijdt naar Zahara, wordt je getrakteerd op meer indrukwekkende natuur. Al gauw krijg je ook zicht op het stuwmeer en Zahara zelf, terwijl je met elke bocht verder afdaalt. Deze route is een absolute must-see van deze streek.

Grazalema naar ZaharaDe spectaculaire route van Grazalema naar Zahara

Arcos de la Frontera

Tenslotte mag je een bezoek aan Arcos de la Frontera niet overslaan als je in Andalusië bent. Ook dit witte dorpje is er echt één om van te houden. Opnieuw is parkeren wel een dingetje en het beste laat je je auto beneden staan, in het nieuwere deel van het dorp. Via verschillende trappen en steegjes klim je in korte tijd omhoog naar het oude dorp. Arcos de la Frontera laat zien dat het westen van Andalusië haar eigen schilderachtige, witte dorpjes heeft. Mocht je nog wat ruimte over hebben op je geheugenkaart, naar het bezoeken van de andere witte dorpjes van Andalusië, dan is dat na je wandeling door Arcos de la Frontera geheid niet meer zo.

Arcos de la Frontera - charmantste dorpjes van AndalusiëHet laatste dorpje in deze lijst, maar zeker niet het minst mooie!

Leuke afwisseling

Wij vonden de witte bergdorpjes een leuke afwisseling van de veel drukkere steden van Andalusië en genoten van de rust begin maart. Ik kan me voorstellen dat het hier in het hoogseizoen wel een stukje drukker is, maar alsnog zijn de dorpjes ontzettend mooi en een ontdekkingstocht zeker waard.

Heb jij Andalusië al eens bezocht? Wat is jouw favoriete witte dorpje?

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

6 reacties op “De charmantste witte dorpjes van Andalusië

  1. Wanda zegt:

    Ook wij waren er begin maart, maar zaten aan de andere kant van Malaga en ja, ook daar vind je volop witte dorpjes. Vooral Frigiliana is dan wel mijn favoriet, zal ongetwijfeld afgeladen zijn in het hoogseizoen, maar zoals nu in maart is het prima te doen. Daarnaast vond ik ook Competa en Nerja erg leuk en is misschien Torrox wel het meest authentiek gebleven omdat je daar echt nog het gevoel hebt dat de tijd heeft stil gestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *