Eerder schreef ik over een route door Marokko waarbij je in de winter vrijwel altijd mooi weer hebt. Afgelopen winter gingen we opnieuw naar Marokko, nu maakten we een rondreis door de Anti Atlas vanuit Agadir en ook deze route heeft een grote mooi-weer kans in de winter. Vooral het deel dat langs de kust voert heeft ook tussen december en februari vaak heerlijke temperaturen van rond of zelfs boven de 20 graden. In de bergen zelf zijn de temperaturen echt een stukje lager, maar je hebt er wel veel kans op zonnige dagen. Overigens is het er ook in het voor- en najaar heel fijn. De landschappen zijn in de Anti Atlas op veel plekken adembenemend en de dorpjes erg fotogeniek, maar wat moet je nou echt zien en hoe stel je een leuke, logische route samen? Wij deden deze, in mijn ogen perfecte, route door de Anti Atlas in Marokko in 9 dagen. Ik zou zeggen: doe er je voordeel mee!
Start Anti Atlas route Marokko in Agadir
Agadir is, net als andere plaatsen aan de kust van Marokko, met een gemiddelde dagtemperatuur van rond de 20 graden, bepaald geen bestemming voor een winterzon-vakantie met uitsluitend bikiniweer. Toch schijnt in Agadir gemiddeld gezien heel veel zon en de hoeveelheid licht die je hier in de winter hebt is gewoon heerlijk. Ideaal is het hier van maart tot mei en van september tot november, met heerlijke strandweer, zonder dat het al te heet is. Kom je hier in de warmere zomermaanden dan waait er vaak een verkoelend briesje vanaf de zee, maar als dat briesje uitblijft dan wordt het snel heet. Het is fijn om eventueel een dag te acclimatiseren in Agadir, maar heb je, zoals wij, beperkt de tijd dan zou ik je adviseren hier niet te lang te blijven. Er zijn echt leukere plaatsen aan het strand in Marokko en de Anti Atlas wacht.
De Anti Atlas in naar Tafraoute
Agadir – Tifnit – Tafraoute * 170 km, 4 uur reistijd zonder stops
Er zijn verschillende wegen die je vanuit Agadir door de Anti Atlas naar Tafraoute brengen, maar wij gingen via de R105. Om deze route op te pikken ga je vanuit Agadir eerst een stukje door het vlakke kustgebied, tot je bij Tifnit de afslag neemt en na een kilometer of 30 geleidelijk omhoog begint te rijden. Je passeert een stuwmeer, een aantal fotogenieke dorpjes en met wat geluk zie je de eerste geiten bovenin de Arganbomen staan, op zoek naar sappige, groene blaadjes. Genoeg fotomomenten hier dus. Al gauw worden de vergezichten spectaculairder en zie je, als je achterom kijkt, hoe de bergen uit het vlakke kustland oprijzen, een heel gaaf gezicht. Je passeert op het volgende deel van de route verschillende kasbah’s, al dan niet bewoond en in verschillende stadia van verval.
Als je op een uurtje voor Tafraoute de Ammeln vallei nadert kan je weinig anders doen dan onder de indruk zijn. En heel veel foto’s maken. Als je hier, net als wij, in het late namiddaglicht rijdt zijn de bergen prachtig oranjerood gekleurd en de dorpjes lijken wel eeuwen geleden zó tegen de steile hellingen aan geplakt te zijn en sindsdien nooit meer veranderd. Verlaat je de Ammeln vallei weer en rijd je de vallei binnen waarin ook Tafraout ligt, dan merk je een plotselinge verandering in het landschap. Overal staan ineens grote, rond afgesleten rotsblokken die je haast de indruk geven in een Amerikaans nationaal park beland te zijn. Dit is de Anti Atlas op haar mooist.
De Anti Atlas – van Agadir naar Tafraoute
Tafraoute heeft verschillende campings, die erg populair zijn onder Europeanen die met hun eigen camper hier rondtrekken en zo de Europese winter ontvluchten. Hotels en appartementen zijn er een stuk minder, terwijl Tafraoute wel op de populaire toeristische route door dit deel van Marokko ligt. Wil je zeker zijn van een fijne kamer, boek dan vooruit!
Stops onderweg Welke route van Agadir naar Tafraoute je ook neemt, ze zijn allemaal erg fotogeniek en je zal dus vaak willen stoppen. Houd daar rekening mee qua tijdsplanning. De namen van de verschillende kasbah’s die we tegen kwamen waren niet altijd even duidelijk aangegeven, maar ze liggen vrijwel allemaal in het zicht van de openbare weg, dus zijn ze eigenlijk niet te missen. Er rijdt niet veel verkeer in de Anti Atlas, dus stoppen voor de mooie landschappen kan eigenlijk overal heel makkelijk. Totaal voor fotostops en lunchstop 3 tot 4 uur.
Retour naar palmoase Aït Mansour en verder
Tafraoute – (net voorbij) Aït Mansour – Tafraoute * 70 km, 2 uur reistijd zonder stops
Vanuit Tafraoute voert een geweldig mooie weg over de centrale Anti Atlas naar de palmoase van Aït Mansour. Het landschap is kaal en dor, maar bijzonder indrukwekkend en na elke bocht weer anders. Je komt hier flinke hellingspercentages tegen en de weg is bochtig en soms smal, maar allemaal wel prima te doen. Ben je er, net als wij, in de winterperiode, houd er dan rekening mee dat het in Aït Mansour flink koud kan zijn door de hoogte in combinatie met de wind die hier vaak staat. Hier is een fleecevest overdag echt niet genoeg, zeker door de vele schaduw van de palmbomen, en ’s nachts is vorst zeer gebruikelijk.
Rondom Aït Mansour, één van de mooiste stukjes van de Anti Atlas
Keer na je bezoek aan Aït Mansour niet meteen om, want als je de weg een stukje verder volgt heb je telkens weer fenomenale uitzichten over de palmoase waar maar geen einde aan lijkt te komen. Ook kom je verschillende andere mooie dorpjes tegen, sommigen grotendeels verlaten en in verregaande staat van ontbinding, maar anderen met nog een levendige sfeer en volop schooljeugd die grote interesse in de spaarzame bezoekers zal hebben. Je kan maar beter gewaarschuwd zijn. 😉
Stops onderweg Af en toe een paar minuten voor een fotostop en een uurtje voor palmoase Aït Mansour, in totaal anderhalf tot 2 uur.
Vervolg van de route door de Anti Atlas naar Amtoudi
Tafraoute – Amtoudi via Id Slimane en Taourirte *139 km, 3 uur reistijd zonder stops
Vraag voor je vertrekt uit Tafraoute naar de goede weg naar Amtoudi. Er zijn verschillende mogelijkheden, allemaal ongeveer even lang, maar sommige delen van de andere routes zijn onverhard en je gemiddelde snelheid zal daar niet gauw boven de 20 km per uur uit komen. De juiste weg gaat in Zuidwestelijke richting en na het eerste vlakke stuk kom je na een kilometer of 15 in een fantastisch bergachtig deel met schitterende vergezichten. In Iddaoussemlal sla je rechtsaf, om een kilometer of 5 verderop weer naar het Zuidwesten te gaan. Een geweldig stuwmeer en uitgestrekte, verlaten landschappen wachten hier, tot je aan het einde van de weg enkele cowboystadjes passeert, voordat je het laatste stukje naar het eind van de wereld rijdt. Amtoudi, echt een pareltje!
Van Tafraoute naar Amtoudi
Stops onderweg Het bergachtige deel aan het begin van de rit vraagt om een picknicklunch en ook een aantal fotostops, net als het laatste stuk, waar de comboystadjes perfecte plekken zijn om lokale producten in te kopen. Totaal voor lunch en fotostops anderhalf uur.
Amtoudi
In Amtoudi kan je maximaal genieten van het moois dat de Anti Atlas te bieden heeft. Grillige heuvelruggen, palmoases, een hooggelegen agadir en een oude kasbah en vooral veel rust en een uiterst vriendelijke, gastvrije bevolking. Maak zeker de tocht naar de bron, een eindje de oase in, maar als je echt van wandelen houdt kan je verder lopen en zelf bovenlangs terug, een spectaculaire tocht.
De Anti Atlas weer uit, naar het strand
Amtoudi – Sidi Ifni via Guelmim *168 km, 2,5 uur zonder stops
Het eerste deel van de route zijn de landschappen dor en droog. Zo nu en dan passeer je een dorpje of stadje, waar de moskee het belangrijkste bouwwerk is en je met wat geluk een klein supermarktje vindt. Tijdens de rit van Tafraoute naar Amtoudi worden de bergen weer steeds lager, tot je in een woestijnachtig landschap bij Guelmim komt. Daarna rijd je richting het strand en is alles, vooral in de winterperiode, verrassend groen.
Passeer je Guelmim op zondag, neem dan zeker een kijkje op de veemarkt!
Stops onderweg Als het marktdag is in één van de stadjes die je passeert is het leuk om daar even een kijkje te nemen. De marktkooplui trekken van de ene naar de andere plaats, dus er is altijd wel ergens een markt. Het eerste deel van de route zijn de landschappen ook zeker de moeite waard voor nu en dan een fotostop, maar het stuk van de route is vrij eentonig. Reken ongeveer een uur voor stops onderweg.
En terug naar Agadir
Sidi Ifni – Agadir *164 km, 3 uur zonder stops
Vanuit Sidi Ifni rijd je eerst langs het strand en later een eindje in het binnenland Noordwaarts, terug naar Agadir. Vertrek vroeg, zodat je zeker tijd hebt voor een aantal van onderstaande stops!
Stops onderweg Een kilometer of 20 ten noorden van Sidi Ifni ligt een fantastisch mooi strand, waar je heerlijk even kan uitwaaien door een strandwandeling te maken onder de enorme, natuurlijke roodstenen boog door naar een kleiner strandje. Nog weer een kilometer of 20 verder staat in Mirleft pal aan het fotogenieke strand een mooie moskee. Dit strand is perfect voor een picknicklunch. En ben je bijna in Agadir dan loont het om even de hoofdweg te verlaten en een kilometer of 5 terug naar de kust te rijden bij Tifnit. Dit kleurrijke vissersdorpje is een relaxte plek om een visje te eten OP het strand, de ideale afsluiting van deze route door Marokko en de Anti Atlas.
Tussen Sidi Ifni en Agadir vind je geweldig mooie stranden
Accommodatie Anti Atlas en strand
Slapen is hoeft in de Anti Atlas niet duur te zijn. In enkele van de kleine plaatsen is er weinig keus aan accommodatie en daar wil het nog wel eens voorkomen dat je enige optie een duur riad-achtig hotel is. Uiteraard krijg je dan ook een fijne, luxe kamer en behandeling, maar sommige van deze hotels zijn wel echt minder budgetvriendelijk. Wij hebben overal overnacht in appartementen met 2 slaapkamers en een eigen keuken en sanitair. Nergens hebben we meer betaald dan 45 euro per nacht.
In Agadir sliepen we wat buiten het centrum en ook niet heel dicht bij het strand, wat nogal scheelde in de kosten. Sweet Home of Agadir staat in een fijne, rustige wijk en is van alle gemakken voorzien. In Tafraoute hadden we een appartement met zonnig dakterras en voor de koele winteravonden zelfs verwarming, heerlijk! Appartement Ziyara zit vlakbij het centrum. In Amtoudi sliepen we in een traditionele berberwoning, onder aan de voet van de heuvel met de beroemde agadir. Maison Berbère heeft een heel gaaf uitzicht op de omgeving en biedt veel ruimte. Dit huis kun je niet langer huren, maar dit guesthouse ligt een paar huizen verderop en ziet er nóg mooier uit en dít historisch pareltje lijkt me ook fantastisch! In Sidi Ifni waren we meteen verliefd op het kleine appartementje, met 2 slaapkamers en voorzien van alles wat je nodig hebt op een steenworp afstand van het strand. Le Soleil du Sud is een heerlijke plek.
Accommodatie en lekker eten (ook aan ‘t strand) zijn in Marokko niet duur
Extra tips route Anti Atlas
In de Anti Atlas zijn benzinepompen niet heel ruim vertegenwoordigd. Neem geen risico en vul je tank op het moment dat zich de gelegenheid voordoet, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
In Marokko zie je weinig auto’s zonder schade en een kras zit er hier al snel op, dat begrijp je pas echt als je ze ziet rijden. Bij Sunny Cars krijg je het eigen risico terug, mocht er zich, ondanks jóuw prima rijstijl, iets voordoen.
Mensen in dit deel van Marokko houden er niet van om gefotografeerd te worden. Wil je toch graag mensenfoto’s maken? Op de markt heb je de meeste kans. Vooral als je eerst iets koopt zijn mensen nogal eens welwillend.
Probeer je route zo te plannen dat je op zondag door Guelmim rijdt en probeer daar dan ook vrij vroeg te zijn, zo rond 9 uur ’s ochtends. Op zondag vindt hier namelijk de wekelijkse kamelenmarkt plaats en het is echt een bijzondere ervaring om de handelaren uit de woestijn hun geiten, koeien, schapen en incidenteel een kameel te zien verhandelen. Waarom het kamelenmarkt heet en geen veemarkt is mij niet duidelijk geworden 🙂
Mocht je naast de Anti Atlas ook de hoge Atlas willen bezoeken, ik schreef ook een blog over het kiezen van de juiste route door de Atlas, met verschillende opties.
Beste Yvonne
Jouw Anti Atlas reis spreekt ons aan. Nu hadden we het idee om eind november 2024 naar Marokko te gaan. Maar ten eerste, is dit een geschikte periode? En de 2e vraag is de vlucht naar Agadir. Ik vind alleen Air Maroc, die rond middernacht aankomt in Agadir wat ik niet zo prettig vind. Heb jij nog tips m.b.t. vluchtmogelijkheden.
Dat is zeker een prima periode, hoewel het op sommige plekken in de avond en ochtend al wel fris zal zijn kan het vaak ook nog heel aangenaam zijn. Wij vliegen altijd met Ryanair naar Marokko, vaak vanuit Brussel of vanuit Düsseldorf. Veel plezier!
Wij zijn net terug van een 8 daagse reis. Jullie route was geweldig! We hebben zelf accomodaties gezocht op de route. Jammer dat de bekende boog in Legzira is ingestort. Ook zijn wij het natuurpark ingeweest en hebben de flamico’s gezien. Het was een top reis. Bedankt.
Wat leuk dat je dit even laat weten en super dat jullie zo’n mooie reis gehad hebben ook. Wij gaan in februari weer naar Marokko. Nu al zin in.
Hallo Yvonne, is deze route geschikt voor 10 dagen begin januari? Is het goed te doen met een huurauto? Lijkt me een superreis!
Prachtige reizne maak je en dito foto’s!
Dank je wel Tineke! Wij hebben deze reis in 9 of 10 dagen gemaakt eind december, begin januari.. klein beetje geluk met het weer moet je dan wel hebben hoor. En inderdaad prima te doen met de huurauto.
Ik wil met vakantie naar Agadir of zeer naaste omgeving. Omdat het voor mij totaal onbekend gebied is, een vraag. Ik ben longpatiënt en daardoor aangewezen op totaal vlakke wandelpaden en -wegen. Een glooiend parkoers kan ik niet aan. Is Agadir dan wel of niet en goece keuze? Vraag 2: weet u of januari een periode is van passaatwind die Sahara-zand opjaagt?
Dank alvast voor uw reactie.
Vriendelijke groet.
Peter
Escuses voor het late antwoord. Het bericht was in de spam terecht gekomen. Ik weet niet precies wat je in Agadir wilt doen? Aan het strand is alles vlak, maar iets verder landinwaarts wel licht heuvelachtig. Maar wil je echt gaan wandelen? Waarschijnlijk niet.. dan is een taxi prima om te verplaatsen, als dat nodig is? (niet duur) En het weer in januari is een gok. Wij hadden prachtig weer, met 20-22 graden. Het kan ook 17 graden en regen zijn, en ja.. met harde wind (met of zonder zand)
Wat fijn hoe je de hele route hebt uitgeschreven en wat is ‘ie mooi! Ik kan echt genieten van je foto’s en Marokko staat nu een stuk hoger op mijn lijstje!
Marokko staat ook nog steeds hoog op ons lijstje… er is nog zoveel meer te ontdekken. Kan niet wachten om terug te gaan. Voelt een beetje als India dichtbij, qua sfeer. 🙂
Ik word echt happy van die prachtige Marokko foto’s van jou van de afgelopen tijd! Het strand van Agadir ziet er trouwens best mooi uit, was het ook schoon of niet? 😉
In Agadir zelf zijn wij niet naar het strand geweest. De stranden tussen Sidi Ifni en Agadir waren schoon en bijna compleet verlaten!
Wat een mooie route weer! Jullie maken Marokko wel erg aantrekkelijk met al die blogposts. Leuk ook dat jullie naar een veemarkt zijn geweest. Ik probeer ook altijd wel een markt te bezoeken, maar als het even kan zonder dieren. Sinds China eet ik geen vlees meer. Daar stuitte ik op de verkeerde markt…inclusief slachterij 🙁 .
Dat is geen leuke verrassing dan, zo’n veemarkt inclusief slachterij. Zeker als je er niet op verdacht bent. Ik kan me voorstellen dat zoiets kan leiden tot geen dieren meer willen eten. Geen idee hoe onze kinderen daar ook op zouden reageren!
Mooie route, fijn blog! Tsja, we moeten toch echt eens terug. Als we nieuwe plannen maken, dan zal ik jouw blog er even bij pakken!
En er zijn nog heel veel meer plekken in Marokko die de moeite waard zijn! Wij moeten ook echt terug, ook al hebben we in het zuiden nu al redelijk wat gezien.
Je kunt je haast niet voorstellen dat dit niet eens 4 uur vliegen is. Bizar! Dit landschap is echt prachtig, Marokko lijkt mij geweldig
Ja, zo dichtbij en toch zo’n andere wereld. 🙂
Gave route. Marokko staat hier zeker nog op de verlanglijst, ik hou hem in gedachten 🙂
Top! 🙂
Ik ben in Marrakech geweest, maar dit is een hele andere kant van Marokko…mooi zeg. Ik hou erg van markten en dat lijkt me ook hier heel bijzonder. De afstanden zijn goed te overzien om zelf te rijden!
Ja, Marrakesh is een wereld ver hier vandaan inderdaad. Ik vond dit leuker! Meer ontdekken en lekker relaxt. Hoewel de souks in Marrakesh ook een avontuur op zich waren. 🙂
Thanks, echt een handig artikel. Voor een trip dichtbij in europa is het echt een mooie reis!
Ja, zo kort vliegen en dan zo’n andere wereld… ik hou ervan!
Handig Yvonne! Marokko lijkt me een bijzonder landschap. Echt een bestemming om in mei-of kerstvakantie te bezoeken. Ik denk dat je in mei net iets mooier weer hebt in dit berggebied? Ik zou trouwens als ik later meer tijd heb graag met eigen camper ook dit soort reizen willen maken! Wat accommodaties betreft, ik denk dat ik zou afwisselen tussen appartememten/basic en wat luxere riads. Ik ben geen luxepaardje maar als je er af en toe eentje tussen hebt zitten is dat extra genieten
Inderdaad is de meivakantie wel aan te raden qua weer! Wij hebben ontzettend geluk gehad met het weer en op de koude nachten na een heerlijke tijd gehad, maar vaak is het toch echt iets minder rond Kerst. En dat met die camper, dat zien wij ook wel zitten… ooit!!
Wat hebben jullie een mooie reis gemaakt. Interessante route, zeker één om te onthouden. We hebben plannen voor Marokko, alleen wanneer, wat en hoe is nog erg vaag. Dat Marokko fotogeniek is moge duidelijk zijn, je hebt weer prachtige foto’s gemaakt!
Ja, Marokko is een feestje om te fotograferen en eigenlijk maakt de route wat dat betreft niet eens zoveel uit. Het is overal mooi!!
Ziet er uit als een gave en iets meer relaxte route qua afstanden dan wij hebben gedaan. Ik ga deze onthouden want ik wil zeker nog eens terug naar Marokko in deze tijd van het jaar! Mooie foto’s ook!
Ik houd de route altijd relaxt, onze kids zijn nog te jong om meer vaart in zo’n reis tof te vinden. Zo blijft het voor iedereen leuk. 🙂 Dit stukje is zeker een aanrader om voor terug te gaan! Net zoals wij nog terug moeten om echt de woestijn in te gaan.