fbpx
indrukwekkendste bezienswaardigheden Egypte Sinaï

De 10 indrukwekkendste bezienswaardigheden in Egypte

leestijd: 11 minuten

Je hoeft niet lang te zoeken naar indrukwekkende bezienswaardigheden in Egypte. Het land staat er vol mee. De meest iconische, de piramides van Gizeh en de Sfynx, die zag ik als kind al in de geschiedenisboeken op school. “Ooit wil ik die met eigen ogen zien”, dacht ik toen al. De andere bezienswaardigheden in Egypte leer ik pas kennen zodra we in het land zijn. Dat er reusachtige tempels en musea met mummies zijn, dat weet ik dan al wel. Welke plekken écht de moeite waard zijn, ontdekken we pas tijdens onze rondreis door Egypte. Wij hebben de luxe om 6 weken de tijd te hebben, maar ook in 2 of 3 weken kun je een goede indruk van het land krijgen en de mooiste bezienswaardigheden in Egypte zien. Dit zijn mijn favorieten:

Indrukwekkendste bezienswaardigheden in Egypte van noord naar zuid

Hoe zet je de indrukwekkendste bezienswaardigheden in Egypte nu op volgorde van voorkeur? Een half uur en tien pogingen later moet ik toegeven van dit niet mogelijk is. Het is sowieso al lastig om het bij 10 bezienswaardigheden te houden. Die 10 zijn vrijwel allemaal even bijzonder en speciaal, elk om een andere reden. Daarom deel ik de 10 indrukwekkendste bezienswaardigheden in Egypte van noord naar zuid, de richting die wij tijdens onze reis hebben aangehouden en die de meeste mensen zullen doen. Alleen nummer 3 is een beetje een vreemde eend in de bijt, omdat die zo ver in de richting van Israël ligt, dat we die als allerlaatste hebben bezocht. Ook wel zo relaxt, omdat je tijdens een paar dagen Dahab heerlijk kunt bijkomen van alle indrukken van die andere bezienswaardigheden. Hoewel er ook in die omgeving genoeg moois te zien en doen valt!

oase en White Canyon vanuit DahabGenoeg te doen in de omgeving van Dahab: zoals een dagtrip langs oases en de White Canyon

#1 Het Grand Egyptian Museum in Caïro

Toen wij Egypte bezochten, was de grootste verzameling Egyptische oudheden ter wereld nog opgesteld in het Egyptisch Museum van Oudheden. De hoeveelheid stenen sacrofagen, indrukwekkende mummies en verfijnde, gouden sierraden is om stil van te worden. Vooral het gouden masker van Toetanchamon en de spulletjes uit zijn graf zijn intrigerend, alleen al vanwege de geschiedenis van deze voorwerpen. Uren hebben we rond gedoold in dit museum, maar het 19e eeuwse museum is er niet meer. In april 2021 zijn alle eeuwenoude schatten verplaatst naar het 4 keer grotere en veel modernere gebouw, waar het Grand Egyptian Museum ergens in 2021 haar deuren zal openen. Op slechts 2 kilometer afstand van de piramides van Gizeh, is het museum zo een veel handigere combi met deze wereldberoemde site.

#2 Piramides van Gizeh

Dit is één van die bezienswaardigheden in Egypte waarvan je moet zien om het te geloven en niet voor niks dé highlight van Caïro en misschien wel heel het land. Zodra we aan de voet van de eerste piramide van Gizeh staan, zijn we meteen stil van de grootte van het bouwproject. En dan staan er nog eens twee andere grote en verschillende kleine piramides naast. De wereldberoemde sfinx trekt veel bekijks. Wij vinden hem helemaal niet teleurstellend klein, zoals velen zeggen. De ligging van het geheel is bijzonder: op een heuvel waar de woestijn net lijkt te beginnen, pal aan de rand van Caïro. De miljoenenstad ligt daar beneden in de verte, met z’n grijze smog-lucht er boven.

Giza CaïroDe piramides van Gizeh zijn de bekendste bezienswaardigheden in Egypte

Ondanks dat Gizeh echt één van de indrukwekkendste bezienswaardigheden van Egypte is, ben je er in een uur of 2 wel uitgekeken. Die combinatie met het vernieuwde Egyptisch museum lijkt me daarom echt perfect voor een dag. Op die manier hoef je het drukke verkeer in Caïro ook slechts 1 keer te trotseren.

#3 Mount Sinaï en het Santa Catharina klooster (vanuit Dahab)

Een heel ander type bezienswaardigheden, die samen een dagtrip vanuit Dahab waardig zijn zijn het Santa Catharina klooster en Mount Sinaï. Het volledig ommuurde klooster wordt ook wel het Sinaï klooster genoemd. Het is één van de oudste en beroemdste kloosters ter wereld. Ook al heeft het klooster een behoorlijk formaat, zodra je aan de beklimming van Mount Sinaï begint, er pal achter, lijkt het al gauw heel klein. De berg is gigantisch en de regio is voor 3 wereldgodsdiensten bijzonder belangrijk. Zowel voor de Christenen, als de Joden als de Moslims is dit een heilig gebied.

Mount Sinaï excursie vanuit DahabMount Sinaï is een niet te missen excursie vanuit Dahab

Begin zo vroeg mogelijk in het Santa Catharina klooster, zodat het nog niet te druk is tussen de muren, of kom juist wat later in de middag, als de grootste drukte voorbij is. De klim naar boven op Mount Sinaï is een pittige, dus ook die doe je het best tegen het eind van de middag, als de warmte wat minder wordt. Je kunt dan vanaf de top genieten van een onvergetelijke zonsondergang, met 360 graden zicht. Vanwege de warmte zijn de wintermaanden ook het meest geschikt. Bovenop de top kan het wel flink waaien en koelt het tegen zonsondergang snel af. Neem dus vooral een vest of windstopper meer naar boven.

Blijf je voor de zonsondergang op Mount Sinaï? Ga niet te laat weer naar beneden, de paden zijn ongelijk en niet verlicht. Kies het vlakkere pad aan de andere kant dan Santa Catharina voor de afdaling. In ongeveer 2 uur klimmen ben je boven, naar beneden is een uur.

Meeste indrukwekkende bezienswaardigheden in Luxor

Zonder twijfel is Luxor mijn minst favoriete plek in Egypte. Nergens zijn we op zo’n agressieve manier belaagd door verkopers. Tegelijkertijd is Luxor onze meest favoriete plek in het land. Hier vind je een heel aantal van de indrukwekkendste bezienswaardigheden in Egypte vlak bij elkaar. Je kunt je dagen vermaken in en rond Luxor. Vergeet ook zeker het Luxor museum niet te bezoeken. Ook al staat het niet in deze lijst, het is zeker de moeite!

Luxor - indrukwekkendste bezienswaardigheden in EgypteIn Luxor veel van de indrukwekkendste bezienswaardigheden in Egypte

#4 De vallei der Koningen, buiten Luxor

Eén van de bezienswaardigheden in Egypte die vrijwel geen enkele bezoeker overslaat lig net iets buiten Luxor. De Vallei der Koningen wordt door menige tour-bus aangedaan. En dat is niet voor niks. Deze collectieve begraafplaats voor farao’s uit het Nieuwe Rijk is alleen al bijzonder vanwege de aanblik van het dal zelf, in die imposante, kale bergen er rond omheen. Ook het graf van Toetanchamon bevindt zich in de Vallei der Koningen. Echter is het niet zeker dat je dit graf kunt bezoeken én is het zeker niet het mooiste graf dat er bij is.

Elke paar jaar worden er 10 van de 60 graven opengesteld voor toeristen. Na die periode worden de graven weer gesloten en zijn er 10 andere te bezoeken. Op deze manier worden de grafkamers beschermd tegen de schade die ontstaat door uit te ademen in de ondergrondse ruimtes. Wil je de grote massa bezoekers voor zijn, dan loont het om heel vroeg te komen. Om die reden hebben wij in Luxor fietsen gehuurd en zijn we rond zonsopkomst de stad uit gefietst. Helemaal iedereen voor gebleven zijn we niet: de weg naar de Vallei der Koningen is licht hellend en op het laatst steeds schuiner. Het is dus al ruim na 6 uur ’s ochtends als we er eindelijk aankomen.

Luxor - vallei der koningenDe Vallei der Koningen bij Luxor

De Vallei der Koningen is open van 6 – 17 uur (16 uur in de winter) en je ticket geeft toegang tot 3 graftombes. Je kunt dus niet alle 10 de opengestelde tombes bekijken. Kies een bekende, een onbekende en een rijkversierde uit. Bij je toegangsticket krijg je deze info met foto’s erbij.

#5 Het Karnak tempel complex in Luxor, ook wel Luxortempel genoemd

Het Karnak tempel complex is niet alleen één van de indrukwekkendste bezienswaardigheden in Egypte, het is ook één van de meest bezochte. Alleen de piramides trekken meer bekijks. Kom ook hier dus zo vroeg mogelijk, liefst direct na de opening om 6 uur ’s ochtends. Wil je in alle rust van het complex genieten, loop dan direct na de opening door naar het achterste deel van het tempel complex. Als je dan, voor even nog helemaal alleen, tussen die immense pilaren vol hiërogliefen dwaalt, voelt dat heel bijzonder. De Karnak tempel is één van de grootste religieuze bouwwerken ter wereld, maar alleen de Amon tempel is opengesteld voor publiek. Ook hier kun je overigens een hele tijd rond dwalen, voordat je alle zuilen, hiërogliefen en sfinxen gezien hebt.

Luxor - Karnak tempelDe Karnak tempel om 6 uur in de ochtend helemaal alleen met het gouden ochtendlicht

#6 De tempel van Horus in Edfu

De tempel van Edfu is één van de best bewaard gebleven tempels van het land. Het is daarom zeker één van de indrukwekkendste bezienswaardigheden in Egypte, ook al is het geen enorm groot tempelcomplex. Overigens oogt deze tempel wel enorm, als je komt aanlopen. De toegangspoort zit in een imposante, hoge buitenmuur. De inscripties op de muren in de gehele tempel zijn talrijk en nog veelal in perfecte staat. Hier loop je rond met de gedachte dat je de Egyptenaren van eeuwen geleden er nog bijna kunt zien rondlopen. Als fotograaf ben ik ook echt helemaal weg van het licht binnen in de tempel. Misschien heb ik geluk met de tijd van de dag, maar het licht valt op zo’n mysterieuze manier naar binnen dat ik maar foto’s blijf maken.

Doordat Edfu aan de oever van de Nijl ligt, wordt deze tempel veelvuldig aangedaan door cruiseboten. Zelf combineren we deze en de Kom Ombo tempel met een transfer tussen Luxor en Aswan per minibus. Normaal gesproken ben ik niet dol op dit soort constructies, maar het gemak en de prijs-kwaliteitsverhouding konden niet op tegen een individueel bezoek. Vergelijk vooraf wel een aantal aanbieders en informeer goed of je voldoende tijd bij de tempels krijgt. In ons geval is dat echt heel prima. Alsnog ben ik de aller-allerlaatste die weer instapt in het busje bij Edfu. Wat een tempel; waarschijnlijk mijn favoriet in heel Egypte.

Kom Ombo en Edfu rondreis EgypteKom Ombo en Edfu mag je beiden echt niet missen tijdens je rondreis door Egypte

#7 De tempel van Kom Ombo

De tempel van Kom Ombo is bijzonder omdat hij is opgedragen aan maar liefst 2 Goden. De valkengod Horus en de krokodillengod Sobek hebben elk hun eigen ingang en eigen deel van deze symmetrische tempel. Ook deze tempel is nog in goede staat, zij het wat minder dan Edfu. Op de plek langs de Nijl waar de tempel gebouwd is, kwamen vroeger veel Nijlkrokodillen. Wij zien er geen, als we de tempel bezoeken, maar vinden het vanwege de symmetrie zeker één van de indrukwekkendste bezienswaardigheden in Egypte.

#8 De Nijl in Aswan

De Nijl is overal mooi, maar nergens is de Nijl zo druk bevaren als in Aswan. En dat is met een reden. De Nijl is hier breed en er liggen een aantal bijzondere eilanden in deze levensader van Egypte. Zonder de Nijl gezien en eigenlijk ook bevaren te hebben, ben je niet in Egypte geweest. Met recht is dit één van de indrukwekkendste bezienswaardigheden van Egypte. Het leven van veel Egyptenaren draait om de Nijl. In het noorden zien we vanuit onze trein boeren hun akkertjes bewerken op de oevers van de Nijl. Verder naar het zuiden van Egypte zien we vanuit diezelfde trein mensen hun hele leven rond de rivier concentreren.

indrukwekkendste bezienswaardigheden Egypte rond AswanDe Nijl bij Aswan is één van de indrukwekkendste bezienswaardigheden in Egypte

Wij maken een tocht op een feluka, een traditionele Egyptische zeilboot. Onze goedlachse en ervaren schipper manoeuvreert zijn bootje behendig tussen de andere boten en de eilanden. Op een relaxte manier krijgen we een goede indruk van het leven op en rond de rivier. Na de tocht kun je jezelf laten afzetten op (of je neemt de veerboot naar) Elephantine Island. Op dit kleine eiland in de Nijl staan twee kleurrijke Nubische dorpjes, werkelijk prachtige dorpjes met felgekleurde huisjes, smalle steegjes en hele aardige mensen. Je kunt op er makkelijk een paar uur ronddwalen zonder je te vervelen.

#9 De Philae Tempel

De Philae tempel is sinds de start van de bouw van de Aswan-dam bedreigd door water. Al bij de bouw van de dam kwam de tempel deels onder water te staan. Bij het in gebruik nemen van de dam zou deze schitterende tempel helemaal kopje onder gaan en voor altijd verdwijnen. Unesco stak er een stokje voor en heeft gezorgd dat de tempel stukje voor stukje werd verplaatst naar een eiland in de Nijl. Dat maakt de Philae tempel extra bijzonder: je kunt hem alleen bezoeken door er met een bootje naartoe te varen. Vanaf het ater zie je de indrukwekkende tempel al op het eiland liggen. Het formaat van de tempel is zo extra zichtbaar.

bezienswaardigheden Egypte Aswan Philae TempelIn het zuiden van Egypte in bij Aswan de Philae Tempel niet te missen

Wij zijn op eigen gelegenheid naar de kleine haven ten zuiden van Aswan gegaan. Wees bereid om flink te onderhandelen, of te veel te betalen aan één van de mannen die er met hun roeibootje op klandizie liggen te wachten. Bij terugkomst bij je bootje zal de bootsman zeker op z’n denkbeeldige horloge wijzen en proberen extra geld te vangen, omdat je zo lang bent weggebleven. Een vriendelijke glimlach en een grapje doen wonderen. Heb je hier geen zin in, dan kun je ook in Aswan een tour boeken, maar het nadeel daarvan is dat je vaak verschillende plekken in één dag (in een te hoog tempo) bezoekt.
Het indrukwekkendste van de Isistempel van Philae is voor mij een lange rij rijk bewerkte zuilen, waarvan je op enkele nog kleur kunt zien. Ook de kapellen en het hof zijn nog in tact en mooi gedecoreerd. Hier en daar krijg je van binnen in het complex de mooiste doorkijkjes naar de Nijl, die het eiland omringt.

#10 De Ramses tempel in Abu Simbel

Dagelijks vertrekken verschillende bussen met toeristen vanuit Aswan, om dwars door de woestijn naar Abu Simbel te reizen. Hier is het oudste tempelcomplex van Egypte te bewonderen, gebouwd in opdracht van Ramses II. Een tocht van bijna 4 uur, dus midden in de nacht vertrekt en rond 7 uur ’s ochtends aankomt in Abu Simbel. Doe het niet! Ga op eigen gelegenheid en neem de lokale bus naar Abu Simbel. Blijf er een nachtje slapen. Of twee! Abu Simbel is een typisch Nubisch dorpje, met de meest vriendelijke bewoners.

Abu Simbel rondreis EgypteVriendelijke Nubiërs en indrukwekkende Ramses tempel in Abu Simbel

Als je er blijft overnachten, kun je ’s ochtends “uitslapen” tot 5 uur, om lopend naar de Ramses tempel te gaan, terwijl de wereld nog slaapt. Bij de tempel aangekomen heb je de hele site nog een uur lang voor jezelf. In alle rust kun je rond dwalen en foto’s maken van één van de indrukwekkendste bezienswaardigheden van Egypte, voordat de massa aankomt. In de ochtend verlicht de zon de gigantische beelden voor de ingang ook nog eens op haar mooist.

Vind je het tempelcomplex de moeite waard? Kom dan aan het eind van de middag nog eens terug, als iedereen weer vertrokken is en speel verstoppertje in de talloze gangen, zonder ook maar één medetoerist tegen te komen. Verwonder je over het feit dat ook dit enorme complex in haar geheel verplaatst is naar hoger gelegen gebied, door de komst van de Nasser Dam.

Meer indrukwekkende bezienswaardigheden in Egypte

Heel eerlijk zou deze lijst nog echt wel een stukje langer kunnen zijn. Zo heb ik de tempel van Hatsjepoet bij de Vallei van de Koningen niet apart genoemd. Ook de Witte Woestijn en de Colored Canyon heb ik niet genoemd, of de geweldige duik- en snorkelspots in de Rode Zee. Al met al hebben we ons in Egypte niet verveeld in de 7 weken dat we er hebben rond gereisd. Aan bezienswaardigheden in dit land geen gebrek. Er zouden alleen iets minder opdringerige verkopers mogen zijn. Wie weet trotseren we die nog een keer, om dit indrukwekkende land aan onze kinderen te laten zien.

Category: EgypteRondreizenVerre Reizen

Tags:

Plaats als eerste je reactie op dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *