dagtrips rond Bukhara

Dagtrips rond Bukhara waarom Bukhara echt meer tijd verdient

De bezienswaardigheden in Bukhara zelf kun je in 2 volle dagen zien, als je het tempo een beetje hoog houdt. Dat is niet onze stijl van reizen. Bovendien zijn er een aantal hele leuke dagtrips rond Bukhara te maken. Wij zijn daarom 4 nachten in Bukhara gebleven, 3 volle dagen en 1 halve. Ik kan het iedereen aanraden. Nu hebben we ook de indrukwekkende, historische plekken als Chor Bakr en Sitora i Mokha palace gezien én een bezoek gebracht aan een keramiek werkplaats en het dorp Uba, dat bekend staat om haar tandoori bakkers. Zo hebben we echt het gevoel gehad alles van deze stad en haar omgeving gezien te hebben en ook nog even een beetje vakantie gehad. We razen soms al snel genoeg door het leven.

Chor Bakr

De Necropolis van Chor Bakr is een klein half uurtje ten westen van de stad. Onze dagtrip rond Bukhara begint hier. Het is er stil, op de terreinknecht en zijn kleinzoon na, die het plein met het water uit de vijvers voor de moskee aan het schoonspuiten zijn. Pauwen lopen geïrriteerd weg voor het water. Wat een koppige, kattige dieren zijn het ook. Eentje schreeuwt erbij. Deze necropolis is vernoemd naar 1 van de 4 Abu Bakrs die de afstammelingen van de profeet Mohammed zijn en die hier begraven schijnt te zijn. Het complex bestaat uit de grote moskee, een medrassa en verschillende mausolea. Eeuwen lang zijn hier de nobelen en andere afstammelingen van Abu Bakr begraven. De tombes zien er indrukwekkend uit. Er zijn verschillende smalle gangetjes naar een volgende begraafplaats. Het geheel heeft iets mysterieus.

Chor Bakr BukharaWij bezoeken Chor Bakr als eerste tijdens een dagtrip vanuit Bukhara

Wij doen deze dagtrip vanuit Bukhara met een chauffeur die we een dag eerder hebben ontmoet. Hij was de Yandex taxi die ons ophaalde voor een ritje in de stad zelf. Dit is een prima manier om een chauffeur te vinden. We hebben een prijs afgesproken en de volgende ochtend stond hij voor de deur.

Sitora i Mokha palace

Na ons bezoek aan Chor Bakr rijden we terug in de richting vanwaar we gekomen zijn. De volgende stop op onze dagtrip vanuit Bukhara is namelijk maar een paar kilometer ten noorden van de stad. Sitora i Mokha Palace is het zomerpaleis van de laatste Emirs van Bukhara. Van buiten doet het eerste gebouw dat we zien ons denken aan India. Het zou niet misstaan in Rajasthan met alle kleurtjes en patroontjes, hoewel die wel zeker anders zijn dan in India. Ook van binnen is het paleis kleurrijk en gedetailleerd gedecoreerd, tot aan de plafonds en de luiken aantoe. In de laatste ruimte zien we een indrukwekkende verzameling porselein.

Sitora-i-Mokha palace BukharaHet Sitora-i-Mokha palace staat net ten noorden van Bukhara

Het andere gebouw op deze grond is, net als de toegangspoort, veel duidelijker ook onder Russische invloed gebouwd. De De koepels, de houten entree van de harem met zwembad zouden in de buitenwijken van Moskou niet misstaan. Binnen zien we kleding en meubilair van de Emir. De kleurige, porseleinen kachels hebben we in paleizen in Transsylvanië ook gezien. Grappig dat bepaalde dingen zich zo hebben verspreid over de wereld. Ook hier in de tuin weer pauwen (zei iemand India?).

Uba: Kubara Babaeva en de tandoori bakkers

Vanuit Sitora i Mokha palace rijden we noordwaarts, naar wat eigenlijk onze laatste stop van deze dagtrip vanuit Bukhara zou zijn. Bij één van de souvenierverkopers in de tuinen van het paleis hebben we geïnformeerd waar precies het dorpje Uba zich bevindt. Het is zelfs mij, als ervaren speurder naar bijzondere plekjes, niet gelukt om online te achterhalen waar Uba precies is. Er is een dorpje ten zuiden van Bukhara, maar een dag voor onze dagtrip kom ik erachter dat daar niet de beroemde tandoori bakkers én Kubara Babaeva wonen. Onze chauffeur heeft ook geen idee en onze gastvrouw van de accommodatie ook niet. Na een paar telefoontjes heeft de souvenierverkoper het echter voor ons gevonden en op zijn aanwijzingen rijden we naar Vabkent, waar het vlakbij zou moeten zijn.

Sitora-i-Mokha palace dagtrip BukharaRussische en Oosterse invloeden aan het Sitora-i-Mokha palace vlakbij Bukhara

In het dorpje Uba worden al eeuwen kleien tandoori gemaakt, klei-ovens van de rivierklei die hier zo perfect blijkt te zijn. Kubara Babaeva maakte er kleien fantasiedieren van en woonde ook in dit dorp. Tot ze een paar jaar terug is overleden.

Na nog een keer navragen onderweg komen wij in Uba aan. Overal staan tandoori’s voor de deur, als teken dat die hier gemaakt worden. Wij willen eerst een stop maken bij het voormalig huis van Kubara Babaeva. Met wat moeite vinden we het. Haar kleinzoon doet open en laat ons de laatste beeldjes zien die zijn oma heeft gemaakt, voor ze van ouderdom is overleden. Later zien we haar werk in een keramiek werkplaats staan, van vrolijke kleuren voorzien en te koop als souvenier. Tegenover haar huis is ook een tandoori werkplaats. Drie mannen stampen met hun voeten in een grote homp klei. Ze scheiden stukken klei van de hoop en maken er blokken van. Een vierde man brengt ze behendig in de vorm van een oven en laat ons zien hoe hij ze met gereedschap afwerkt. Op een ander deel van de vierkante binnenplaats staan rijen ovens te drogen, klaar om getransporteerd te worden naar de markt.

Uba Vabkent OezbekistanUba, het dorpje van de klei bij Vabkent in Oezbekistan

Gijduvan keramiek werkplaats

In Uba zie ik een foldertje liggen van de keramiek werkplaats in Gijduvan. Er zijn verschillende “pottery workshops” in Gijduvan, maar wij bezoeken de meest noordelijke, deze. Ondanks dat we tijdens de lunchpauze aankomen, worden we hartelijk ontvangen. We krijgen direct uitleg over het maken van de borden en potten die we ook overal zien staan. Onze meiden mogen het zelfs ook even proberen en maken direct vrienden met de nichtjes van de eigenaar, die hier op vakantie zijn. De oudste nicht geeft aanwijzingen hoe ze hun potten nog beter kunnen maken. Nadat hun eigen creaties klaar zijn worden we meegenomen naar de andere ruimtes. Daar zien we prachtig keramiek, allemaal zorgvuldig met de hand gemaakt.

Hier zien we hoe de grondstoffen worden gemalen met een molenwiel dat door een ezel wordt bediend. De ezel zelf zien we later in een open stal staan, met de andere dieren die ook bij dit kleine boerderijtje horen. Eerst krijgen we nog uitvoerige uitleg hoe de aardewerken spullen in de oven worden gebakken. Na de rondleiding krijgen we lunch en thee aangeboden. Beleefd slaan we dat af. We onderbreken tenslotte hun eigen lunch en willen ook nu geen aardewerk kopen. We zijn veel te bang dat dat onze hele rondreis door Oezbekistan en Kirgizië niet overleeft. Onze gastheer is echter onverbiddelijk: thee en snacks worden voor ons neergezet. Intussen krijg ik ook de dierfiguurtjes in het oog van Kubara Babaeva. Ik heb nog altijd spijt dat we slecht 2 kleien koelkastmagneten hebben gekocht, waarvan we vrij zeker weten dat die onze reis wel zullen overleven en niet toch zo’n beeldje hebben meegenomen!

Gijduvan Pottery workshopGijduvan Pottery workshop

Ismail Samani mausoleum

In de buitenwijken van Bukhara vind je het Samonid park. Hier komen de inwoners van de stad in de zomermaanden avonds wandelen, als de ergste warmte over is. Ook wij maken er een wandeling, om het Ismail Samani mausoleum te bewonderen in de laatste zonnestralen van de dag. Om de binnenkant van dit kleine, kubusvormige mausoleum te zien moet je eigenlijk wat eerder komen. Nu is het gesloten. Gelukkig is het bouwwerk luchtig gebouwd en kunnen we door de kieren naar binnen gluren. Daar is het net zo verfijnd gedecoreerd als aan de buitenkant. Bijkomstig voordeel van deze stop aan het eind van onze dagtrip rond Bukhara is dat er een klein pretpark direct naast het mausoleum is in het park. Onze meiden gaan in de achtbaan, de zweefmolen en een aantal andere attracties, voor we moe maar voldaan terug naar huis gaan.

Markten in de buitenwijken en het platteland rond Bukhara

Onze accommodatie is op de hoek tegenover één van de bekendste markten van Bukhara. De dagelijkse versmarkt is super om het lokale leven van dichtbij te ervaren en om de bewoners van Bukhara te ontmoeten. Eieren, de prachtige Oezbeekse broden, koekjes, fruit, groenten en vlees worden hier elke dag weer vers verkocht. Superleuk om een kijkje te nemen als je niet bij één van de markten op het platteland rond Bukhara kunt stoppen. Er zijn er genoeg. Je chauffeur weet er zeker eentje!

Ismail Samani mausoleum en markt BukharaIsmail Samani mausoleum en de markt in Bukhara

May Weather resort: fijn plekje voor écht vakantie in Bukhara

Tijdens onze rondreis door Oezbekistan is het dagelijks zo rond de 40 graden. Tijdens onze dagtrip in de omgeving van Bukhara trotseren we die warmte. Op 1 van de dagen dat we in Bukhara zelf blijven voor het sightseeën gaan we in de middag naar May Weather Resort. Hier hebben ze maar liefst 2 flinke zwembaden in de tuin. De tuin heeft genoeg schaduw ook en is een heerlijke plek om te lunchen. Er zijn zitjes onder de druivenstruiken en naast het zwembad. Ideaal! De eigenaar bestelt bij zijn favoriete restaurant een portie kip met salade en brood. Ondertussen maken onze kinderen de ene na de andere duik en trekken we zelf ook wat baantjes.

Je kunt bij May Weather Resort ook overnachten. Zelf hebben we gekozen voor een accommodatie met eigen keuken, dichter bij het centrum, waardoor we elk moment van de dag zo de stad in kunnen lopen. Hadden we vooraf geweten dat je in Oezbekistan overal zó makkelijk overal komt met de taxi’s in de Yandex app, dan hadden we in Bukhara waarschijnlijk voor May Weather gekozen.

May Weather resort BukharaMay Weather resort Bukhara

Vanuit Bukhara via Aydar Kul en joert kamp naar Samarkand

Ten noorden van Bukhara en Samarkand ligt Aydar Kul, het grootste meer van Oezbekistan. Heb je de tijd, dan kun je ook nog een dagtrip naar dit meer maken. Zeker in de zomer is het daar fijn afkoelen. Of maak er een meerdaagse trip van. Onderweg zijn verschillende joertenkampen waar je kunt overnachten en vaak ook kameel kunt rijden. Niet ver van Aydar Kul zijn eeuwenoude Petrogliefen te vinden. Wij reizen verder naar Khiva, maar hadden we oostwaarts gereisd, dan hadden we waarschijnlijk een meerdaagse trip van Bukhara naar Samarkand via een joertenkamp met kamelen ingepland.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Oezbekistan blogs, of kies een andere bestemming »

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *