Cusco - Ollantaytambo

Waarom Cusco Peru’s enige MUST SEE is

Peru is een prachtig land, maar zó kleurrijk, zó afwisselend en vol geschiedenis als in en rondom Cusco is het er nergens. Als je slechts 1 plek in Peru zou kunnen zien, dan zou het Cusco moeten zijn. Zorg er daarom voor dat je genoeg tijd hebt om Cusco en haar omgeving te verkennen. Wij bleven er een kleine week, maar dit had makkelijk langer kunnen zijn. Wat we er allemaal deden? Dat lees je hier.

Aankomst in Cusco

De busrit door het Peruaanse hoogland is fantastisch mooi, de landschappen zijn uitgestrekt en doen ons aan Mongolië denken. Verspreid zien we overal armoedige hutjes staan, waarvan wij ons afvragen hoe mensen daarin kunnen leven, overgeleverd aan de elementen op deze hoogte. Aan het eind van de middag checken we in bij het Niños hotel, een hotel met als doel het voorzien in levensonderhoud van de kansloze kinderen in deze omgeving. De Nederlandse Jolanda van den Berg, die hier sinds 1996 woont, zorgt inmiddels voor zo’n 600 jongeren, die door dit project de kans hebben om te spelen, huiswerk te maken en sociale vaardigheden op te doen, terwijl ze ook 2 maaltijden per dag krijgen. Wij installeren ons in de kamer en pikken nog even een folkloreshow mee op onze eerste avond hier.

Ninos Hotel CuscoHet Niños hotel in Cusco bekommert zich in de eerste plaats om de kansarme kinderen

Eerste verkenning Cusco

De volgende ochtend is het voor het eerst weer bewolkt, met zelfs af en toe wat sputters. Daarom gaan we eerst naar de overdekte centrale markt, waar we een scala aan bijzondere producten tegenkomen. Wij verwonderen ons, drinken er een sapje en eten wat broodjes en besluiten om daarna naar het Inca-museum te gaan, waar we een goede indruk krijgen van de Inca cultuur in deze omgeving. Wat een mooi museum zeg!

Aansluitend bezoeken we Koricancha, een tempelcomplex waar vroeger de Inca’s woonden, maar waar later door de Spanjaarden hun Santo Domingo kerk overheen gebouwd is. Toch zijn de overblijfselen uit de Inca-tijd nog duidelijk aanwezig. Als we weer buiten komen schijnt de zon weer en de rest van de middag slenteren we op ons gemak door het centrum.

Cusco centrale marktOnze eerste dag in Cusco starten we op de centrale markt

Sacsayhuaman, Puca Pucara en Tambo Machay hoog boven Cusco

‘s Ochtends is er een heerlijk zonnetje en klimmen wij naar de kaart-controle voor Sacsayhuaman. Hier eten wij ons eerder gekochte ontbijtje, met een geweldig uitzicht over Cusco. Bij Santos van de Tawantinsuyo Ranch regelen we vast een paard voor later, maar eerst willen wij de zonne-poort en de heilige tempel Sacsayhuaman nu wel eens zien. De gebruikte stenen zijn gigantisch en passen naadloos in elkaar, zelfs al hebben sommige van hen vele hoeken. Indrukwekkend stukje techniek. Hoe hebben ze dat vele eeuwen geleden zo voor elkaar gekregen?

Cusco SacsayhuamanVanuit Cusco klimmen we te voet naar Sacsayhuaman

Te paard gaan we verder naar de maantempel, Puca Pucara en Tambo Machay. De tocht gaat door schitterend berglandschap en is erg hoog en bijzonder indrukwekkend. Jammer dat de paarden door onze begeleider geschopt worden en geen enkele keer even mogen drinken, dat maakt het voor ons een stuk minder gezellig. Tot zijn ongenoegen vinden wij het wel prima om af en toe even te stoppen. Helaas doen we niet alle plekken aan die Santos ons beloofd had te paard te zullen bezoeken, we zullen wel drinktijd voor de paarden hebben geruild voor sightseeing tijd bij de andere bezienswaardigheden. Dit is de eerste keer dat we er echt achter komen dat Peruanen en afspraken geen sterke combinatie zijn. Terug bij de ranch lopen we nog 5 minuten naar Qenco, een gigantisch, heilig rotsblok, waar trappen, zitplaatsen, een slang, een puma, tunnels en veel meer door de Inca’s zijn uitgehouwen. Mocht je in de buurt zijn, dan is deze plek die paar minuten extra lopen zeker waard. Inmiddels is de dag ver gevorderd en we dalen af naar Cusco, waar we nog even genieten van een heerlijk zonnetje op de Plaza de Armas.

Cusco Puca Pucara en Tambo MachayPuca Pucara en Tambo Machay liggen hoog boven Cusco

Eerste en enige ervaring georganiseerde tour vanuit Cusco

De volgende dag komen we er al snel achter dat Cesar van Puma’s Trek Peru aan de Plaza de Armas in Cusco ons wel een erg rooskleurig beeld van de tour heeft gegeven, die we eergisteren bij hem hebben geboekt. Dit is onze eerste ervaring met een georganiseerde tour, waar we nornaal gesproken nogal allergisch voor zijn, maar dit leek ons een handige manier om een aantal lastig te combineren plekken toch in één dag te zien. Mocht je zelf voor deze keuze staan: gebruik liever meer tijd en ga op eigen gelegenheid.

We blijken slechts een half uur te hebben op de markt in Pisac, waar we volgens Cesar anderhalf uur zouden zijn. Bij navraag aan de gids blijken ook de andere stops korter dan ons vooraf is verteld. Jammer. Van de kleurrijke markt in Pisac zien we nu niet erg veel. Wel eten we heerlijke empanadas voor we weer verder gaan naar de ruïnes van Pisac. Hier hebben we anderhalf uur de tijd voor dit gigantische complex en dus verlaten we al snel de groep bij de gids om op eigen gelegenheid op verkenning te gaan. Zo krijgen wij toch alles te zien, maar missen we de langdradige uitleg van de gids, waar we toch al niet op zaten te wachten. Uiteindelijk zijn het toch allemaal restanten van militaire, religieuze en landbouwgebouwen, omgeven door een indrukwekkende hoeveelheid landbouwterrassen. Daar hoeven we geen ellenlange verhalen over te horen.

Pisac bij CuscoPisac kun je vanuit Cusco met een excursie bezoeken, maar ga beter op eigen gelegenheid

Na de gezamenlijke lunch gaan we verder naar de ruïnes van Ollantaytambo, waar we wederom alles kunnen bekijken door de gids en haar groep achter te laten en na afloop stellen we onze vragen nog even aan haar. Vanuit de ruïnes heb je een fantastisch uitzicht over de hele vallei, die prachtig verlicht is door de namiddagzon.

OllantaytamboOllantaytambo is ook makkelijk op eigen gelegenheid te bereiken vanuit Cusco

Het licht wordt steeds mooier en de hele omgeving ziet er betoverend uit, vooral als we over de hooglanden, tussen gigantische besneeuwde toppen door, richting Chinchero rijden. We kunnen nog net snel even door de idyllische straatjes lopen en een blik op de koloniale kerk werpen, die op Inca-fundamenten gebouwd is, voor de zon achter de bergen zakt. Terug bij de bus wacht ons een nieuw avontuur: een mede-toerist is haar mp3-speler kwijt en heeft na uitgebreid zoeken met onze zaklamp besloten dat ze bij iedereen in de tassen wil kijken. Als wij als enige niet-Spaans-sprekers weigeren en zeggen dat in Nederland alleen de politie in andermans tassen kijkt, en wij onze spullen de hele dag goed bij ons hebben gehouden, in tegenstelling tot haar, wordt besloten dat bij aankomst in Cusco de politie de hele bus gaat onderzoeken. Met onze tas open en de zaklamp behulpzaam erbij zijn wij even later als eersten de bus uit op weg naar een leuk eettentje. We zijn erg benieuwd of de mp3-speler nog boven water is gekomen, we hopen dat hij uiteindelijk in haar eigen tas gevonden is.

Chinchero bij CuscoChinchero is een prachtig plaatsje, zeker in de late namiddagzon

Vanuit Cusco naar Machu Picchu

Iedereen die ons een beetje kent weet dat wij niet de meest sportieve types op aarde zijn en in tegenstelling tot veel anderen stonden wij toen we onze tickets naar Peru boekten niet meteen te springen om de Inca-Trail naar Machu Picchu te lopen. Toen we hoorden dat deze onwijs bekende trek ook prima vervangen kan worden door een luie treinrit naar Aguas Calientes, vanwaar je met de bus naar boven kan om de indrukwekkende ruïnes te zien, was onze keus dus snel gemaakt. Inmiddels is er een scala aan ticket opties en mogelijkheden voor een bezoek aan Machu Picchu bij gekomen sinds wij er waren. Collega blogger Maaike zet alle tips voor het bezoeken van Machu Picchu voor je op een rij.

Er zijn een aantal opties om met de trein vanuit Cusco naar Machu Picchu te gaan. In alle gevallen neem je eerst een bus of taxi naar een treinstation in de omgeving van Cusco. Met de trein vanuit Ollantaytambo ben je in anderhalf uur in Aguas Calientes, zo’n 8 kilometer van de ruïnes van Machu Picchu. Met PeruRail kosten kaartjes voor deze trein vanaf 35 dollar per persoon enkele reis. InterRail biedt kaartjes aan vanaf 70 dollar enkele reis. Er is ook een trein vanuit Urubamba, waarbij je iets korter in bus of taxi zit en iets langer van een adembenemende treinrit kan genieten. Dat mag dan ook wel voor 83 dollar enkele reis.

Cusco - Machu Picchu met de treinCusco – Machu Picchu met de trein

Vroeg vertrek uit Cusco

Om 5.00 uur gaat onze wekker en worden we door de nog donkere bergen met angstaanjagend hoge snelheid naar het station in Urubamba gebracht. Als het net licht wordt zijn we er en kunnen we nog net onze trein halen die om 6.50 uur vertrekt naar Aguas Calientes. De treinrit is absoluut een hele mooie, je ziet het landschap in korte tijd compleet veranderen en al snel worden we omgeven door groene toppen, in een vochtige jungle. Om 8.30 uur komen we onder een strakblauwe hemel aan en omdat we liever vroeger in de morgen (liefst bij zonsopkomst) Machu Picchu bekijken wagen we ons vandaag aan de beklimming van de Putukusi, de heilige berg. Helaas vergat de onze reisgids te vermelden dat we al snel een 40 meter hoge ladder tegen zullen komen, maar na het verzamelen van al onze moed beklimmen we die toch maar. En boven? Is er precies nog zo’n ladder. Hier haken wij af en gaan we naar beneden om het treinspoor een eind de jungle in te volgen. We horen en zien bijzondere vogels en voelen vooral bijzondere insecten. ‘s Avonds gaan we vroeg op 1 oor, omdat onze dag morgen weer vóór zonsopkomst zal beginnen.

Wandelen bij Machu PicchuWandelen en klimmen bij Machu Picchu

Machu Picchu

Na een snel ontbijt staan we om 5.30 uur in de rij voor de eerste bus, waarvoor je net als voor de treinreis die wij gisteren maakten en de entree van Machu Picchu zelf diep in de buidel mag tasten. De huidige prijs is 12 Dollar per persoon enkele reis en het entreekaartje kost vandaag de dag 42. Let op: sinds 2011 worden er nog slechts 2500 bezoekers per dag toegelaten tot Machu Picchu, dus koop je kaartje vooraf in Cusco, of beter nog online via www.machupicchu.gob.pe

Tegen de tijd dat we boven zijn zien we al de eerste zonnestralen op de omringende bergtoppen. Een erg indrukwekkend gezicht, maar helaas is het boven de Heilige Incastad bewolkt en valt de verdere zonsopkomst wat tegen. Pas tegen de middag trekt de lucht weer open, als we net weer beneden komen van onze beklimming van de Huayna Picchu, die een heel ander uitzicht op Machu Picchu biedt dan het standaardplaatje. We bekijken de tempels, huizen en akkers en zelfs de afgelegen Inca-brug en komen dan tot de conclusie: mooi om dit een keer gezien te hebben, maar zeker niet het beste. We hoorden Machu Picchu op vele manieren uitgesproken worden vandaag, van Mietsie Pietsie tot Mietschu Pietschu, maar bij ons heet het vanaf nu Money Foetsie. Het prijsnivo op deze plek is bizar in verhouding tot de rest van het land.

Machu PicchuMachu Picchu

Met een beetje een dubbel gevoel stappen we dan ook in de trein, die ons weer naar Ollantaytambo brengt en van daaruit nemen we gauw een taxi terug naar ons vertrouwde Cusco.

Laatste dag in Cusco

Na een giga-ontbijt bij Jack’s Café en een museumpje besluiten we om op eigen houtje nogmaals naar de Heilige Vallei te gaan. We willen graag de akkers van Moray zien en zijn net op weg naar de public bus als we ineens een taxi aangeboden kregen voor weinig: een man rijdt naar zijn werk en neemt toeristen mee als compensatie in de reiskosten. In Ramal worden we echter op een verlaten kruispunt eruit gezet, omdat Moray niet op de route ligt. We gaan nu met een taxi verder, waar uiteindelijk 12 mensen in komen te zitten, met ons erbij. Voor een sol worden we via een dorpsfeest naar het volgende dorp gebracht. Hier regelen we dan weer een taxi die met ons naar Moray zal gaan, maar we overtuigen de chauffeur er ook nog van dat we echt even op dat dorpsfeest willen rondkijken, voordat hij ons naar Chinchero zal brengen, waar we een bus of collectivo terug naar Cusco kunnen nemen.

Moray en dorpsfeest bij MorayMoray is voor ons minder interessant dan het dorpsfeest vlakbij Moray

Moray zelf valt ons wat tegen, verwende reizigers als we zijn. Meer dan een stel ronde terrassen is er echt niet te zien en ook al is deze manier van graan verbouwen en het feit dat ze al zo oud zijn erg bijzonder, toch hadden we er meer van verwacht. We gaan gauw verder naar het dorpsfeest, dat ons hele uitje deze kant op goed maakt. Er wordt getafelvoetbald op spellen waarvan je half verwacht dat die ook nog door de Inca’s zijn achtergelaten, er is een Peruaanse band die spontaan stopt met zingen en “hello, hello” naar ons begint te roepen door hun microfoon, moeders koken op stenen en vuur vlees met aardappels en voor 10 centimos mag je ringen gooien om snoepjes te winnen. We hebben er de tijd van ons leven. Er is een overvloed aan zelfgemaakt bier en nieuwsgierige kids, maar na nog wat rondkijken voelen we dat het tijd is om weg te gaan, als de sfeer wat lijkt te veranderen en de aandacht vooral uit lijkt te gaan naar onze tassen en portemonnee. In Chinchero is er weer dat mooie gouden licht en zien we dat de Inca-resten veel groter zijn dan we de vorige keer hadden gezien. Bij toeval belanden we in een collectivo en gaan we in de achterbak van een taxi, samen met 9 Peruanen, in een noodvaart terug naar Cusco. Dit kleine avontuur smaakt naar meer en zo wordt ons plan voor een lange reis geboren, maar onze tijd in Cusco zit erop.

Ben jij al eens in Cusco geweest? En was je net zo enthousiast als wij? Collega blogger Jacoba vond ‘t ook super en schreef een top-5 over Cusco. Overigens hebben we ook in Arequipa en de Colca Canyon enorm genoten.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

20 reacties op “Waarom Cusco Peru’s enige MUST SEE is

    • Yvonne zegt:

      Ja, echt een fijne afwisseling. Ik probeer altijd bestemmingen te zoeken met genoeg variatie bij verre / langere reizen en daar is Peru echt prima geschikt voor!

  1. Sanne zegt:

    Bucketlist: check! Jammer dat Moray een beetje tegen viel, maar de weg er naartoe moet al een hele ervaring geweest zijn. Wel leuk, een echt authentiek kijkje bij een dorpsfeest i.p.v. de voor toeristen georganiseerde toeristische activiteiten!

    • Yvonne zegt:

      Ik geloof inderdaad dat de weg er naartoe interessanter was dan Moray zelf… en die markt helemaal. Inderdaad een fijn kijkje in het echte Peru, daar ga ik toch ook meer voor dan voor de “toeristen-toeters-en-bellen”.

  2. Kelly | Dutchie on the Road zegt:

    Peru lijkt me echt zo ontzettend gaaf en ik heb al meerdere keren op het punt gestaan om er naar toe te gaan. Peru lijkt me inderdaad een fijne mix tussen cultuur en natuur en dat is perfect voor mij. Het paardrijden sla ik wel over want Kelly en paarden gaan niet zo goed samen 😉 .

    • Yvonne zegt:

      Haha, Peter en paardrijden zijn zeker ook geen lekkere combi, maar de paarden werden hier door iemand vastgehouden… het was dus meer een soort van ponyrijden maar dan voor volwassenen… scheelde lopen en was heerlijk om zo rond te kunnen kijken 🙂

  3. Stéphanie zegt:

    Wat een fijne mix tussen cultuur en natuur! De combi tussen de dorre en groene landschappen vind ik ook erg mooi. Fijn om te weten dat je vanuit Cusco zoveel kunt doen en zien. Peru en andere Zuid Amerikaanse landen als Argentinië staan zeker nog op mijn wensenlijstje!

    • Yvonne zegt:

      Het is inderdaad de perfecte mix tussen cultuur en natuur en Cusco was voor ons echt zo’n rustpunt in de reis, omdat er zoveel te zien en beleven is in de omgeving en we er dus wat langer waren. Ik zou ook graag nog meer van Zuid-Amerika zien, Argentinië lijkt me ook super!

    • Yvonne zegt:

      Ja, het verschil met de andere prijzen in het land is echt absurd. Maar ja, iedereen wil het toch graag zien en dus wordt er gewoon betaald. Ik kan me voorstellen dat je jezelf wel even 2 keer moer bedenken als je hoogtevrees hebt om zo’n trail te gaan lopen. Lastig vooraf beoordelen ook hoe hoog/erg het is.

  4. Niels zegt:

    Mooie foto’s weer! We willen ook nog graag die kant op. Sacsayhuaman ziet er waanzinnig uit. Mooie stenen hebben ze gebruikt en zoals je aangeeft passen ze perfect. Leuk om te zien dat ze vroeger dit soort gebouwen met deze precisie al konden bouwen.

    • Yvonne zegt:

      Ja, bijzonder hè, die enorme, passende stenen?! Erg grappig dat we op weg naar Sacsayhuaman een Peruaan tegenkwamen die ons vertelde dat we die Inca-naam makkelijk konden onthouden. Het was gewoon “sexy woman”, haha… die grap vertelt hij daar vast al jaren. Maar het werkt wel 🙂

    • Yvonne zegt:

      Inderdaad is het er behoorlijk toeristisch, maar buiten de stad zelf ook nog wel heerlijke plekken om te ontdekken zonder andere toeristen tegen te komen. Zoals die tocht op de paarden of die markt bij Moray.

  5. Gabrielle zegt:

    Peru stond altijd al op mijn Bucketlist maar hij staat nu helemaal bovenaan! De foto’s zijn prachtig en ik hoor inderdaad vaker dat Machu Pichu erg prijzig is voor wat je ervoor terug krijgt!

    • Yvonne zegt:

      Peru is echt mooi, maar zoals Jenny elders zegt op veel plekken (zoals Cusco) best toeristisch. Maar er zijn ook genoeg plekken te vinden waar je geen toerist tegenkomt is, zoals dat dorpje waar die markt was. En de Andes is echt fantastisch!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *