Colmar Kerstmarkt Elzas

Colmar Kerstmarkt in de Elzas uit een sprookje

De Kerstmarkt in Colmar is misschien wel de mooiste Kerstmarkt in Frankrijk, in elk geval is het één van de bekendste. De Elzas is het hele jaar door een sprookjesachtige bestemming, met haar prachtige dorpen en stadjes vol gekleurde huisjes, stadsmuren en straten vol keitjes. In de Kerstperiode is het er nóg extra extra sfeervol, door de Kerstmarkten en verlichte Kerstkribjes en andere –versieringen die overal staan. Wij hebben verschillende Kerstmarkten in de Elzas bezocht, maar die in Colmar heeft ons het meest verrast. Nooit gedacht dat de donkerste tijd van het jaar zo kleurrijk en gezellig zou zijn in Frankrijk.

Colmar Kerstmarkt voor elke leeftijd leuk

De Kerstmarkt van Colmar is een belevenis die indruk maakt op grote én kleine mensen. Zodra de lichtjes halverwege de middag aan gaan, begint de magie. Lichtgevende Kerstmannen en sneeuwpoppen, lichtjes langs de dakranden en “videomapping” op verschillende huizen en gebouwen maken het een feestje om hier rond te lopen. Dan heb ik het over het vrijwel volledig in tact zijn de laat Middeleeuwse centrum nog niet gehad. De historische vakwerkhuizen laten je terugreizen in de tijd.

Colmar Kerstmarkt voor alle leeftijdenDe Kerstmarkt van Colmar is voor elke leeftijd super

De kraampjes van de Kerstmarkt hebben snuisterijen voor jong en oud en er zijn volop lokale lekkernijen en Glühwein te proeven. Wat het voor kinderen extra leuk maakt, zijn de vele attracties op de Kerstmarkt. Zo rijden ze mee in de arrenslee van de Kerstman, die ook daadwerkelijk de lucht in gaat, maken ze een ritje op een paard die door een winterwonderland galoppeert en rijdt de Kersttrein van Disney vrolijk rondjes.

Geen één, maar zes Kerstmarkten

“Wat de Kerstmarkt van Colmar ook extra sfeervol maakt, is dat er niet één Kerstmarkt is, maar dat de pret verdeeld is over 6 verschillende locaties, niet al te ver van elkaar. De knusse pleintjes en straatjes waar je de markten vindt, hebben schitterende achtergronddecoratie van kerken en ambachtelijke winkeltjes. Maak je een stadswandeling door Colmar langs alle bezienswaardigheden, dan kom je al die markten vanzelf tegen.

Kerstmarkt ColmarTijdens de Kerstmarkt is Colmar een compleet andere wereld lijkt het wel

Aan de Place des Dominicaines vind je de grootste Kerstmarkt van Colmar. Niet alleen de kraampjes, maar ook de winkels zijn hier volop in Kerstsfeer, met leuke decoraties en cadeautjes. De kerk, met haar schitterende ramen, verhoogt de Kerstsfeer. De andere kerstmarkten zijn die aan het kleine, maar enorm pittoreske Place Jeanne d’Arc, de Place de la Cathédrale en de Place de l’Ancienne Douane. Binnen in het Middeleeuwse Koïfhus kun je de producten van lokale ambachtslieden en kunstenaars zien. Voor onze kinderen is de leukste Kerstmarkt van Colmar die aan van La Petite Venise. Hier staan de meeste attracties en kunnen ze dieren van de kinderboerderij aaien. De kraampjes verkopen modern en historisch speelgoed.

Schaatsen op de schaatsbaan maakt de Kerstmarkt extra winters

Op de Place Rapp is, behalve een mini achtbaan, ook een flinke schaatsbaan tijdens de Kerstmarkt. Je kunt er schaatsen huren, maar wij hebben onze eigen schaatsen meegenomen. Terwijl de Kerstliedjes uit de boxen schallen, schaatsen onze meiden rondje na rondje. We nemen ons voor om ook een keer te komen schaatsen als het al donker is, en de lichtjes aan. Omdat er in de Elzas nog zoveel meer te doen is, komen we daar alleen niet aan toe. Wie weet, komen we daarvoor nog eens terug, of plannen we ons volgende bezoek aan de Kerstmarkt van Colmar zo dat we ook tijdens de Fluoravond, hockey clinic of “sneeuwstorm” kunnen schaatsen.

schaatsen en lichtjes Kerstmarkt ColmarSchaatsen en lichtjes op de Kerstmarkt in Colmar

De Kerstmarkt in Colmar mag dan de sfeervolste van de Elzas zijn, de Kerstmarkt in Straatsburg is de oudste. Al in 1570 werd hier voor het eerst een Kerstmarkt gehouden. Met de trein ben je vanuit Colmar binnen een half uur in Straatsburg!

Musea in Colmar

Je komt natuurlijk niet alleen voor de Kerstmarkt naar Colmar, hoewel je jezelf daar prima een volle dag mee kunt vermaken hoor. Behalve de gekleurde vakwerkhuizen uit de Middeleeuwen en Renaissance, zijn er ook nog een aantal bijzondere musea in de stad. Het Musée Unterlinden is alleen al vanwege haar locatie een bezoek waard. In het voormalige Dominicanenklooster kun je het beroemdste altaarstuk van Noord-Frankrijk bewonderen en veel andere kunstwerken uit de geschiedenis van de prehistorie tot nu. Duik in de geschiedenis van de Elzas in het Hansi Museum. Alleen het gebouw zelf is al een museum op zich. Reis je met kinderen naar Colmar, dan zullen het Speelgoedmuseum en Chocolate Story zeker een hit zijn. In dat laatste museum mag je namelijk ook proeven!

Genoeg te koop op de 6 KerstmarktenBen je uit gekocht op de 6 Kerstmarkten, dan zijn er nog toffe musea in Colmar

Vervoer naar Colmar tijdens de Kerstmarkt

Colmar is makkelijk bereikbaar vanuit bijvoorbeeld Straatsburg of Mulhause. Vanuit Metz/Nancy ben je in een kleine anderhalf uur ook met de TGV in Colmar, of in een uurtje meer vanuit Parijs. Kom je met de trein naar Colmar, dan loop je in ongeveer 10 minuten naar La Petite Venise, één van de bekendste onderdelen van de Kerstmarkt in Colmar. Er is ook een gratis shuttle bus van hieruit.

Kom je met de auto naar Colmar? Het centrum is voor het grootste deel afgezet en autovrij tijdens de Kerstmarkt. Parkeren doe je het beste op één van de gratis parkeerplaatsen op ongeveer een kwartiertje lopen van de markten óf op de betaalde parkeerplaatsen of in de parkeergarages wat dichterbij. Wij hebben op de Parking de la Manufacture gestaan, de dichtstbijzijnde gratis parkeerplaats. Er waren genoeg vrije plekken, ook later op de dag. Vanaf de parkeerplaats bij het station gaan dagelijks gratis shuttles heen en weer tijdens de openingstijden van de markten. De Parc Expo parkeerplaats heeft in de weekenden ook een gratis shuttle.

Colmar KerstmarktHoe je ook naar Colmar komt, de Kerstmarkt is maximaal genieten

Accommodatie Kerstmarkt Colmar

De Kerstmarkt van Colmar is populair. Daardoor is accommodatie in de periode van de Kerstmarkt snel volgeboekt. Ook liggen prijzen soms wat hoger dan in de rest van het jaar. Zorg dus dat je op tijd je appartement of hotel boekt. Wij zijn zelf vrij laat met boeken en hebben daarom gekozen voor één van de laatste appartementen wat buiten het centrum. Buiten het centrum verblijven is heel fijn als je met de eigen auto in Colmar bent en behalve deze ook nog andere Kerstmarkten wilt bezoeken. Dit appartement met super goede reviews ligt nog op loopafstand van Colmar en de Kerstmarkten, maar heeft wel een eigen parkeerplaats.

Slaap je liever dichtbij de Kerstmarkt van Colmar, in het hart van het centrum? Dan is dit goed beoordeelde appartement ruim én gevestigd in één van die mooie, historische panden. Je kunt er alleen geen auto kwijt.

Het maximale uit je bezoek aan de Kerstmarkt van Colmar halen? Kijk dan ruim voor vertrek op de officiële website van de Colmar Kerstmarkt, zodat je niks mist. En ben je al geweest, kies dan net als Lizette eens een Kerstmarkt op een andere Europese bestemming.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

Een reactie op “Colmar Kerstmarkt in de Elzas uit een sprookje

  1. Linda zegt:

    Colmar staat sowieso op ons lijstje en de kerst lijkt mij de perfecte periode! Ik zou het dan wel willen combineren met een tripje naar Straatsburg. Ik ga hem opslaan, voor als we ooit eens die kant op gaan. Handige parkeer tips ook 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *