Chinese muur alternatieven voor Badaling

Chinese muur – alternatieven voor Badaling

De Chinese muur bezoeken doe je toch bij Badaling? Ja hoor, natuurlijk! Als je de Chinese muur graag wilt zien samen met duizenden Chinese toeristen en buitenlanders die niet hebben gehoord dat dit het drukste stuk van de muur is, of die dat gewoonweg niks kan schelen. Als je een hekel hebt aan authentieke ervaringen en jezelf graag in een enorme toeristenkermis begeeft, dan is het een uitstekend idee om je bezoek aan de Chinese muur hier te plannen. Lekker dichtbij Beijing ook, dus ideaal. Ga je echt om de Chinese muur te zien en kunnen de restaurants, winkels met prullaria, kabelbaan, bioscoop en achtbaan (ja, serieus!) je gestolen worden? Ga dan op een andere plek om deze highlight van China te bewonderen. Waar? Dat lees je hier.

Geschiedenis van de Chinese muur

Ondanks dat veel mensen het hebben over DE Chinese muur bezoeken is er eigenlijk niet zoiets als DE Chinese muur. Zo’n 3000 jaar geleden zijn de Chinezen begonnen om hun landsgrenzen te verdedigen met verdedigingsmuren, maar dat waren allemaal losse, op zichzelf staande landjes en bouwwerken. Pas een paar honderd jaar voor Christus, onder de eerste keizer van China, zijn verschillende van deze stukken muur met elkaar verbonden en werd dit machtige verdedigingswerk nog verder uitgebreid. Op sommige, strategische, plekken ontstonden wel 3 of 4 muren achter elkaar. Zo werd China jarenlang beschermd tegen de plunderende volkeren die aan de Noord- en Westkant woonden.

De Chinese muur heeft vele gezichtenDe Chinese muur heeft vele gezichten

In de eeuwen daarna raakte de muur in verval als er minder noodzaak tot verdediging was en werden ze weer hersteld zodra nieuwe aanvallen plaatsvonden. De muur werd steeds verder uitgebreid, helemaal tot aan Jiayuguan, zo’n 2000 km ten Westen van Beijing en bijna 2300 tot de plek waar de muur bij Shanhaiguan de zee bereikt. En telkens weer heeft de Chinese muur een ander gezicht en gaat ze door een ander landschap.

De Chinese muur op een echt unieke plek bezoeken

Misschien begin ik meteen erg ambitieus en ik weet ‘t, het is misschien geen echt alternatief voor de Chinese muur bij Badaling, want veel te ver weg, maar áls je de kans hebt… neem dan die trein (of vlieg er desnoods naartoe) en ga de muur zien op haar meest Westelijke punt, bij Jiayuguan! Het is een eindje reizen, maar dan heb je ook écht wat. Dat uitzicht vanaf het fort van Jiayuguan over de dorre, haast onaardse omgeving, met in de verte de Qilian Mountains met haar besneeuwde toppen. Zo mooi. Of de grillige bergen waar de muur zich over de ongelooflijk steile hellingen van de uitlopers van dit gebergte heen slingert , op deze plek ook wel de “overhanging great wall” genoemd. Onbetaalbaar! En één van de mooiste vergezichten die we ooit gezien hebben.

Jiayuguan Fort

Net buiten het centrum van de stad Jiayuguan staat een fort uit de tijd van de Ming Dynastie, waar vele gebouwen en indrukwekkende, enorme muren samen een verdedigingswerk vormden. Behalve de stadsmuren, vanwaar je een fenomenaal uitzicht hebt over de omgeving, tot aan de besneeuwde toppen van het Qilian gebergte toe, kan je het Great Wall museum bezoeken, een aantal van de nog staande gebouwen en verschillende tempels.

Chinese muur - Jiayuguan fortDe Chinese muur bij Jiayuguan fort

Jiayuguan Fort is open van 8:30 uur – 20:00 uur van mei tot oktober en tot 18:00 in de rest van het jaar. Entree is 122 CNY van mei – oktober en 102 CNY de rest van het jaar, en is meteen ook entreeticket voor de andere 2 bezienswaardigheden in de omgeving.

De overhanging wall by Jiayuguan

Het zou zo’n 8 kilometer fietsen zijn naar dit fotogenieke stukje Chinese muur ten Westen van Jiayuguan en daar gingen we, op onze veel te kleine huurfietsjes. De heenweg voelt al zwaar, zeker met dit formaat brikken, maar pas als we ’s middags omkeren en terug naar Jiayuguan gaan merken we dat de weg kilometers lang flauw omhoog loopt en is het pas echt pittig. Als die 8 kilometer dan ook nog eens volgens een afwijkende Chinese standaard gemeten blijkt vinden we het al met al een behoorlijk heftige fietstocht. Maar als we aankomen zijn we nog redelijk fit.

Chinese muur - Jiayuguan overhanging wallDit stuk Chinese muur net buiten Jiayuguan wordt de overhanging wall genoemd

Ondanks dat het geen echt alternatief voor Badaling kan zijn wordt dit stukje Chinese muur toch de Badaling Great Wall of the West genoemd, vanwege de gelijkenis. De muur werd hier gebouwd ter versterking van het Jiayuguan Fort, dat je vanaf sommige hogere delen van de muur kan zien liggen. Vanaf datzelfde bovenste deel van de muur heb je een spectaculair uitzicht over de Gobi woestijn en het Mazong gebergte. Het wow-effect zal zeker niet uitblijven als je naar deze uithoek bent afgereisd, dat beloof ik.

Geen zin in fietsen? Dan is een taxi het enige alternatief. Retour kost deze je zo’n 60 CNY. Of combineer het met de “First Fire Tower” oftewel de meest Westelijke wachttoren en het Jiayuguan Fort voor zo’n 180 CNY. Entree van de Overhanging Wall is 31 CNY pp of 122 CNY met de andere 2 bezienswaardigheden samen.

Het daadwerkelijk meest Westelijke stukje Chinese muur

Deze “First Fire Tower” is het echte, meest Westelijke puntje van de Chinese muur. Je bent hier in de woestijn en openbaar vervoer is er niet. Je bent dus aangewezen op een taxi om er te komen en de omgeving is mooi genoeg om een beetje rond te rijden, dus daar krijg je zeker geen spijt van. De toren zelf (22 CNY entree) ligt 2 kilometer vanaf het entreehuisje en is niet eens heel spectaculair, ondanks haar piramideachtige uiterlijk en de wetenschap dat dit stuk modder hier al eeuwen lang staat. Het landschap is de echte trekpleister hier. Het ravijn en de hangbrug daar overheen zijn fantastisch, maar niet geschikt voor hen met hoogtevrees. 🙂

meest Westelijke punt Chinese muurHet meest Westelijke punt van de Chinese muur

Terug naar de Chinese muur bij Badaling

Tja.. De Chinese muur bij Badaling. Een groter contrast met het stuk muur bij Jiayuguan is, ondanks de vergelijking in uiterlijk, haast niet mogelijk. De Chinese muur bij Badaling bezoeken is eigenlijk zonde van je geld en tijd, tenzij het je niet uitmaakt om in een compleet toeristencircus terecht te komen, vol souvenirwinkeltjes en restaurantjes. Het prachtige landschap wordt door de massale ingang en de kabelbaan en achtbaan zo lelijk gemaakt dat je zodra je aankomt eigenlijk liever rechtsomkeert maakt. Op sommige dagen is de muur bij Badaling alleen schuifelend tussen tourgroepen en dagjesmensen te bezoeken.

Heb je echt weinig tijd en is dit je enige optie om de Chinese muur te zien? Kom dan zo vroeg mogelijk op een doordeweekse dag. Bus 877 pendelt de hele dag tussen Deshengmen busstation en Badaling voor 12 CNY en doet er een uur over, opstoppingen niet meegerekend uiteraard. De laatste bus terug vertrekt om 17:00 uur en 16:30 uur in het weekend.

Chinese muur BadalingDe Chinese muur bij Badaling heb je zelden voor jou alleen

De Chinese muur bij Mutianyu

Ook Mutianyu is niet zo ver van Beijing en daarmee een populaire plek om de Chinese muur te zien. Dat snapt de Chinese overheid ook en dus is ook dit stuk van de muur over maar liefst 2 en een halve kilometer prachtig gerestaureerd, met maar liefst 23 wachttorens in perfecte staat. Rondom het centrale deel is het qua drukte en pretparkgehalte vergelijkbaar met Badaling en veel authenticiteit zal je ook hier niet tegenkomen. Toch kan je de meeste toeristen hier achter je laten door een flink stuk over de muur te lopen. Hoe verder je gaat, hoe rustiger het wordt, zeker vroeg in de ochtend of laat in de middag.

Net als in Badaling is ook hier een kabelbaan omhoog en omlaag, maar Mutianyu heeft ook een rodelbaan naar beneden. Eerlijk is eerlijk, ik houd echt niet van kermisattracties bij dit soort bezienswaardigheden, maar deze ziet er wel echt heel gaaf uit en als ik hier zelf de muur zou bezoeken zou ik zeker niet twijfelen om op deze manier terug naar de ingang te sjezen. Voor 60 CNY kan je het ook eigenlijk niet laten, toch?!

Kom je met kinderen naar de Chinese muur? Dan is de kabelbaan omhoog naar wachttoren 14 een goed idee. Van daar kan je relaxt naar beneden wandelen tot wachttoren 6 en daar de rodelbaan nemen naar je startpunt.

Vanaf Dongzhimen station zijn er verschillende bussen naar Mutianyu. Bus 867 rijdt in het weekend en op feestdagen van 15 maart tot 15 novemeber om 7:00 en 8:30 naar Mutianyu en om 14:00 en 16:00 terug naar Beijing. Bus 916 of 936 brengt je in één tot anderhalf uur naar Huairou (Huairou North Street Station), vanwaar je bus H23, H24 of een minbus naar Mutianyu kan nemen. Bus 916 en 936 gaan dagelijks en elke 20 minuten en kosten 16 CNY, H23 en H24 kosten je nog eens 3 CNY. Vanuit het centrum van Beijing zijn er ook verschillende tourbussen die je rechtstreeks naar Mutianyu kunnen brengen.

Chinese muur MutianyuDe Chinese muur bij Mutianyu wordt rustiger als je verder over de muur loopt

Meer authentieke Chinese muur

Net ten Noordwesten van Mutianyu ligt Jiankou. Officieel is dit deel van de Chinese muur niet opengesteld voor publiek en meer authentiek dan hier wordt het dan ook niet in de buurt van Beijing. Bijkomend voordeel: de Chinese muur is hier helemaal gratis en voor niks te bezoeken. Delen van de muur brokkelen af en echt relaxt wandelen is het niet, maar de vergezichten zijn fantastisch en het avontuur onvergetelijk. Neem je tent mee om hier de nacht door te brengen, of slaap in één van de kleine dorpjes in de omgeving voor een echt bijzondere ervaring. Het is wel handig om een beetje Chinees te spreken als je de Chinese muur hier wilt ondekken.

Bus 936 gaat vanaf Dongzhimen busstation tussen 06:00 en 17:00 elk uur retour naar Yujiayuan, waar je over moet stappen op bus H25 naar Xizhazi Station of H36 naar Xinying. Mocht je de laatste 2 bussen missen dan kost een taxi resp. 60 of 120 CNY.

Of ga voor iets er tussenin

Wij bezochten de Chinese muur vanuit Beijing bij Simatai. Je hebt de muur hier zeker niet voor jezelf, maar een gekkenhuis zoals in Badaling tref je hier niet aan. De muur is deels gerestaureerd, maar je kan ook het niet gerestaureerde en authentieke deel nog zien en de hellingen waar de muur overheen slingert zijn steil en grillig, geweldig om te zien, net als het blauw-groene Mandarin Duck Lake in de diepte. Helaas heeft recent ook een projectontwikkelaar de Gubei Water Town geopend, een internationaal ingesteld vakantieparadijs, dat dit stuwmeer nu omringt. En ook toen wij er waren was hier al een ontsierende kabelbaan aanwezig. Toch vond ik het uitzicht voor het merendeel ongerept en heel gaaf. Net als de stukken muur en de wachttorens, waar wel wat andere toeristen liepen, maar dringen was het nergens. Hoe verder we klommen, hoe minder mensen we tegenkwamen ook. Al met al een prima ervaring.

Vanaf Dongzhimen busstation in Beijing zijn er langeafstandsbussen naar Fengshan, die stoppen in Gubeiku, vanwaar je de Simatai muur kan beklimmen. Of je neemt vanaf Dongzhimen bus 980 naar Miyun county, vanwaar je een taxi naar Simatai kan nemen. Een derde optie is de bus naar Chengde, die je bij Simatai kan laten uitstappen. In alle gevallen moet je rekenen op 2 tot 3 uur reistijd enkele reis.

Chinese muur SimataiDe Chinese muur bij Simatai is erg mooi en je vindt er steile, authentieke stukken muur

Hiken van Jinshanling naar Simatai

Een hele bijzondere ervaring lijkt mij om ongeveer 7 kilometer te hiken van Jinshanling naar Simatai. Sommige delen zijn echt bizar steil en de muur is niet overal in goede staat. Dit is geen zondagmiddagwandeling, maar echt een pittige hike, waar je een uur of 4-5 over zal doen. Stéphanie van Expeditie Aardbol ondernam deze gave hike en op haar blog lees je er meer over.

Er zijn berichten dat de Kylin toren, aan de Simatai-kant van deze route is afgesloten en dat deze hike daardoor niet langer mogelijk is. Andere berichten zijn dat je de hike wel kan lopen, maar eerder de muur af moet. Wil je toch van Jinshanling naar Simatai hiken, informeer jezelf dan vooraf goed en check je info dubbel!

Maar je kan ook gewoon naar Jinshanling reizen met het openbaar vervoer en halverwege (of eerder) omkeren om dezelfde weg terug te gaan natuurlijk. Neem de metro naar Wangjing West station (2 CNY). Neem uitgang C en steek over naar het busstation. Neem de bus naar Luaping. Anderhalf uur later stap je uit bij de Jinshanling Great Wall bushalte, waar je soms een minibus vindt naar de muur zelf en waar je anders een taxi kan nemen. (Vergeet niet te onderhandelen!)

Al bovenstaande opties om de Chinese muur te bezoeken vanuit Beijing kosten tussen de 40 CNY en 65 CNY aan entree, afhankelijk van de plek en het seizoen. Ook de kabelbanen kosten allemaal rond de 40 CNY voor een enkeltje en 60 CNY retour. Voor al deze plekken om de Chinese muur te zien geldt dat lente en herfst het beste seizoen zijn en dat je bij sneeuw beter thuis blijft.

Heb jij de Chinese muur weleens gezien? Waar ben je geweest en hoe heb je het ervaren?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

20 reacties op “Chinese muur – alternatieven voor Badaling

    • Yvonne zegt:

      Je reactie laat me realiseren dat ik op die plek ook niet echt uitvoerig ben met info in dit artikel. Ik zet ‘m op de to-do list, om wat toe te voegen en dan ga ik het aanpassen. Helaas is mijn to-do list een beetje lang momenteel. 😉

  1. Marcel | yourtravelguideonline zegt:

    Zo’n bijzonder bouwwerk. Jaren geleden hebben wij de Chinese Muur bezocht. We hebben ons destijds laten afzetten door een taxichauffeur op een plek waar heel weinig toeristen waren. Heerlijk!

    • Yvonne zegt:

      Ook een goed idee, om gewoon een taxi te nemen. Die brengt je naar elke plek en vaak heeft zo’n lokale chauffeur ook nog goede ideeën (als ze tenminste Engels spreken 🙂 ).

  2. RoPStAr (@RoPStArNL) zegt:

    Het lijkt me een bijzondere ervaring om daar eens te lopen. Als we gaan dan skippen het toeristische gedeelte. Dat lijkt me niet heel leuk om te zien. Zeker niet als het zo druk is. Het Jiayuguan fort lijkt me gaaf! Ziet er echt mooi uit.

    • Yvonne zegt:

      Het is wel echt een eindje reizen naar Jiayuguan, maar absoluut e moeite waard! Zeker omdat het er zo’n ander landschap is, heel woestijnachtig.

  3. Sanne zegt:

    Wat is de muur toch een prachtig en bijzonder bouwwerk. Gaaf dat je ook het meest westelijke deel bezocht, op de foto’s ziet het er heel mooi uit. Toen wij de muur bezochten waren er ook amper toeristen, veel beter!

    • Yvonne zegt:

      Ja, zeker weten en juist dat Westelijke deel vond ik heel bijzonder, omdat het midden in de woestijn ligt en het landschap zo desolaat is.

  4. Kelly zegt:

    Wij liepen van Gubeikou naar Jinshanling en waren de enige toeristen op de muur. Zo ontzettend bijzonder. Ik moet er niet aan denken om in de file op de muur te lopen. Zo zonde. Onze wandeling was ook vrij pittig met behoorlijk steile stukken, maar het was meer dan de moeite waard. Dit deel is ook niet gerestaureerd dus goede wandelschoenen zijn wel een must.

  5. Emiel van den Boomen zegt:

    Yvonne, weer een super verhaal met prachtige foto’s! Ik ben nog nooit in China geweest, maar als ik dit lees zou ik zo graag een tocht maken langs al deze plekken (vooral natuurlijk de minder druk bezochte plekken). Ik ga maar eens in de lange-termijn agenda kijken 🙂

    • Yvonne zegt:

      Dank je wel Emiel. Ik had zelf een beetje de balen van de foto’s… ze zijn al wat ouder, dus niet zoals ik ze nu zou maken en ook met een andere kwaliteit camera gemaakt. Ik had dit blog eerst niet eens willen plaatsen, maar toch maar gedaan dus. 🙂

  6. Esther zegt:

    Ik heb de Muur beklommen bij Huanghuacheng (ook bekend als Lakeside Wall, 70 km vanaf Beijing). Ik ging mee met een tour en maakte een zes kilometer lange hike. Het was pittig, maar ook een authentieke ervaring met veel stukken niet-gerestaureerd muur. Vrijwel geen toeristen en geen verkopers hier. Ook een aanrader!

    • Yvonne zegt:

      Klinkt goed Esther, ook niet ver van Beijing! Volgens mij heb ik er ooit al eens een blog over gelezen bij jou. Dank je voor de leuke tip!

  7. Linda| travellersoftheworld zegt:

    Handig artikel! Wij gaan deze zomer de Chinese muur bewonderen en ik ben heel benieuwd. Wij hebben besloten om met ons hostel tijdens zonsondergang naar jinshaling te gaan, normaal zou ik zonder tour gaan, maar ons hostel schijnt de beste tours aan te bieden en zon zonsondergang lijkt me ontzettend gaaf!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *