Castellammare del Golfo

Castellammare del Golfo – mijn favoriete stadje op Sicilië

Castellammare del Golfo is mijn favoriete stadje op Sicilië. Castellammare heeft álles wat je jezelf tijdens een roadtrip op Sicilië kunt wensen. Het stadje ligt aan zee, op ongeveer een uurtje ten westen van hoofdstad Palermo. Het sfeervolle stadje ligt deels bovenop een heuvel, die uitkijkt over zee. Het centrum van Castelammare del Golfo is een verzameling gekleurde huizen aan straatjes vol keien in alle soorten en maten. In de vissershaven liggen gekleurde bootjes te dobberen, terwijl stoere vissers de netten repareren en hun boot klaar maken om de volgende ochtend weer vroeg uit te varen. Eén van de meest fotogenieke stranden van Sicilië vind je hier net om de hoek.

De oude stadsmuren van Castellammare del Golfo

Dat Castellammare del Golfo ooit een sterke vesting was, is niet alleen aan de naam te zien. Rond het hele oude centrum staan nog de oude verdedigingsmuren. Bij Cala Petrolò, het meest bezochte strand van het stadje, kun je het moderne deel van de muur aan de waterkant bewonderen. Volg je het strand naar het westen, dan kom je oudere delen van de dikke muur tegen, overal aan de oever. Op de punt tussen het strand en de haven staan de gerenoveerde resten van het oude kasteel, het Castello Arabo Normanno, met nog een toren. Om het hoekje, in de haven, wandel je langs stukken van het oude verdedigingswerk die duidelijk uit verschillende tijden afkomstig zijn. Een trap leidt omhoog naar een dikke muur met boog-poort erin. Van hieruit heb je een geweldig uitzicht over de haven en de omgeving van Castellammare del Golfo.

Castellammare del Golfo stadsmurenCastellammare del Golfo heeft indrukwekkende stadsmuren

Andere bezienswaardigheden Castellammare del Golfo

Behalve de stadsmuren en het Castello Arabo Normanno is ook de vissershaven van Castellammare del Golfo het bekijken zeker waard. Kom je hier in de ochtend, dan heb je kans dat je talloze vissersbootjes vol vers gevangen vis aan land ziet komen. De vis wordt direct op de kade verkocht. Katten schuimen de kades af, op zoek naar visjes die uit de bakken vallen. Na de verkoop van de vis worden de netten gecontroleerd en hersteld. Wij kijken een tijdje bij één van de vissers die ons in vloeiend Siciliaans uitlegt hoe hij te werk gaat. We snappen er geen woord van, maar hij praat vrolijk verder. Ook nodigt hij ons uit om morgen mee te varen met zijn boot, zoveel begrijpen we nog wel. We hebben al andere plannen en moeten het aanbod helaas afslaan en lopen verder. “Bei bambini” roept hij ons nog na, mooie kinderen.

In het oude centrum van het stadje zijn, behalve het centrale plein met haar mooie kerk, geen speciale bezienswaardigheden. Het is er vooral heerlijk rondstruinen door de schilderachtige straatjes met huizen in pastelkleuren. Hier en daar zijn muren extra sfeervol aangekleed met kleurrijk keramiek of een muurschildering. De lokale bevolking lacht ons vriendelijk toe, ondanks dat ze hier echt redelijk wat toeristen zien.

Castellammare del Golfo haven en oude-centrumDe haven en het oude centrum van Castellammare del Golfo

De stranden rond het centrum

Cala Petrolò is wat mij betreft het fijnste strand van Castellammare del Golfo. Bovenaan op het hoekje zit een wat chiquere pizzeria met een fenemoenaal uitzicht. De afdaling vanaf de hoger gelegen kade, over de trappen langs de hoge muren geeft een mooi uitzicht over het strand, de zee en het stadje. Het strand bestaat uit een mengsel van fijne kiezels en zand, afhankelijk van het plekje dat je kiest. In de zomermaanden staan hier strandbedjes en parasols, die je kunt huren. Ook is er een gezellige beachbar. Mijn favoriete deel van het strand zit wat verderop, richting het kasteel. Hier is het strand smaller, maar fotogenieker. Er zijn wat rotsen en palmbomen, met daarachter de hooggelegen, gekleurde huizen van Castellammare del Golfo.

Cala Campana ligt net wat verder naar het oosten, op 5 minuutjes lopen van Cala Petrolò. Hier is het strand wel een echt rotsstrand en zijn geen voorzieningen. Het is er dan ook een stuk rustiger dan Cala Petrolò. Je kunt er niet zo fijn liggen, maar het water is er minstens even helder en blauw.

stranden Castallammare del GolfoJe vindt een aantal fijne stranden rond Castallammare del Golfo

Belvedere Castellammare del Golfo

Voor een geweldig uitzicht over de hele baai waaraan Castellammare del Golfo zich bevindt, rijd je naar de Belvedere Castellammare del Golfo. In 5 minuutjes ben je er met de auto, vanuit het centrum. Wellicht is het uitzichtpunt ook lopend te bereiken, maar ik heb er niet speciaal op gelet of er een wandelpad is. Lopen langs de doorgaande weg is niet aan te raden.

Behalve het uitzicht op de baai en het stadje zijn er ook altijd een aantal kraampjes met lokale producten vertegenwoordigd bij dit uitzichtpunt. Beide keren dat wij er waren hebben we genoten van een opa die eruit ziet als 101 en die zijn volledige Fiat van ver voor de eeuwwisseling heeft volgeladen met potten honing, vruchtenjam, vijgen en ander lekkers. Helaas stelt hij het maken van foto’s niet op prijs, maar als je hem ziet weet je wie ik bedoel. Wij eten bij deze mirador voor het eerst arancini. Deze gefrituurde risottoballen zijn er in verschillende smaken en wij proberen de mozzarellasmaak en de vleesragoutsmaak. Ik kan niet kiezen welke ik de lekkerste vindt.

Belvedere Castellammare del GolfoLokale lekkernijen én uitzicht bij Belvedere Castellammare del Golfo

Mooie plekjes net ten noorden van Castellammare del Golfo

Castellammare del Golfo zelf is mooi en super sfeervol, maar de baaien, stranden en natuur net ten noorden ervan is ook zeker een bezoek waard. Je kunt je in en om het stadje zeker 2 volle dagen vermaken. Een bijzondere en afgelegen baai met aparte rotsformaties is Fossa della Stinco. In een apart blog leg ik uit hoe je bij deze baai komt. Ook Cala di Scopello en natuurgebied Orientata della Zingaro zijn de moeite om te ontdekken. Neem voor het natuurgebied voldoende tijd. Je kunt er geweldige wandelingen maken door unieke natuur en onderweg fotogenieke strandjes aandoen voor een frisse duik. Neem zeker genoeg water en een lunchpakket mee, daar krijg je geen spijt van! In een apart blog deel ik mijn tips voor Zingaro.

Wat me zelf heel gaaf lijkt voor een volgende keer op Sicilië is om een bootje te huren in Castellammare del Golfo en de mooie baaien vanaf het water te zien. Daarvoor is april / mei niet zo’n heel geschikte periode. Het is dan nog net te fris en winderig op het water. Vanaf juni kan dit perfect en in de warme zomermaanden is het een heerlijk verkoelende activiteit ook denk ik.

gave kust bij Castellammare del GolfoDe gave kust net ten noordwesten van Castellammare del Golfo

Accommodatie

Wil je blijven slapen in Castellammare del Golfo, dan is dit jouw accommodatie als je graag hartje oude centrum verblijft, met parkeerplaats voor de deur! Op het dakterras is het heerlijk ontbijten met zicht op de kerk. Wil je liever buiten het toeristische deel verblijven, dan is dit penthouse appartement heel fijn ruim, van alle gemakken voorzien en toch leuk geprijsd.

Castellammare del Golfo is mijn favoriete stadje aan de kust. Wist je dat je op Sicilië ook hele gave bergdorpjes hebt? In een apart blog deel ik de mooiste bergdorpjes van Sicilië.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

3 reacties op “Castellammare del Golfo – mijn favoriete stadje op Sicilië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *