Capo Testa - Sardinië

Capo Testa – highlight op Sardinië

Capo Testa in het uiterste noorden van Sardinië is een verzameling bizarre rotslandschappen, gecombineerd met de meest heldere, blauwe baaitjes die je jezelf kunt voorstellen. Dé plek dus voor een dagje wandelen en een verfrissende plons. Voor ons persoonlijk ook de plek van languit in de prikkelbosjes vallen en nudisten die zelfs onze kwetterende dames stil kregen, zonder daar ook maar iets voor te doen. Wij brachten onze laatste vakantiedag op Sardinië door óp en rond Capo Testa en ik neem je er graag mee naartoe.

Wandeling Capo Testa niet zonder risico

Redelijk onvoorbereid beginnen wij aan een wandeling richting Valle Della Luna. Is het de naam of zijn het de foto’s van deze sprookjesachtige vallei, die ons al het andere doen vergeten? In elk geval wandelen we na een snelle blik op google maps in de juiste richting. We kiezen willekeurig één van de smalle paadjes tussen de prikkelbosjes uit. Al gauw staan we weer stil, want de twee vuurtorens, midden in dat landschap van rotsformaties, blijven maar roepen om gefotografeerd te worden. De meiden vermaken zich met hun eigen camera en ik dwaal steeds wat verder, voornamelijk kijkend door de zoeker van mijn camera.

vuurtorens - Capo TestaRond de vuurtorens is het al mooi

Als ik via een nóg smaller paadje op zoek ga naar het allerbeste viewpoint, blijkt de boomstronk waar ik op stap los te liggen, bovenop een stapel groen. Die stapel zakt abrupt in. Ik verlies mijn evenwicht en val languit in de prikkelbosjes. Omdat ik zo laag lig, tussen de heuvels, kan niemand mij meer zien en vanwege de prikkels die mijn broek, mijn shirt en mijzelf vasthouden, kom ik ook niet meer overeind. Op hetzelfde moment dat ik mezelf, op bijzonder oncharmante wijze, toch weer overeind weet te werken, komt mijn gezin zoekend de bocht om. De vele schrammen over mijn hele lijf zijn de minder leuke souvenirs die ik meeneem van Capo Testa.

Valle Della Luna

Onze wandeling gaat vrij snel over van zigzag-paadjes volgen, in klauteren en klimmen over de rotsen. Helemaal voor onze meiden, die veel kortere benen hebben, wordt het pad een heerlijk avontuur. Op een enkel verdwaald bordje na wordt nergens aangegeven welke kant we op moeten. We gaan daarom gestaag onze neus achterna, naar het westen. Een klein uurtje later kijken we toch nog maar eens op onze telefoon voor de juiste richting, als een stel nonchalant de hoek om komt lopen. Zij weten duidelijk wel waar ze naartoe moeten. Zowel hij, als zij, draagt behalve een rugzakje en een klein broekje helemaal niets. Onze dames zijn in één keer verdacht stil. Voor ons dus twee vliegen in één klap: heerlijke rust en twee niets vermoedende gidsen.

afdaling naar Valle della LunaIn de buurt van Valle della Luna zijn beide dames ineens lekker rustig

In de grotten rond Valle Della Luna wonen hippies, die hier het hele jaar verblijven zonder wat voor voorzieningen dan ook. Waar sommigen nog een broekje dragen, hebben anderen helemaal niets aan. Wellicht handig om je vooraf op in te stellen, zeker als je met kinderen bent, die hier niet aan gewend zijn. 😉

We blijken Valle Della Luna al behoorlijk dicht genaderd. Zodra we de met meer bijzondere rotsen bedekte heuvel voor ons hebben bedwongen, zien we inderdaad een haast onaardse vallei. Grote rotsen, afgesleten door weer en wind, liggen verspreid in een deels groen dal. Voor de grotwoningen aan de rand ervan, zitten groepjes hippies te genieten van de najaarszon. Aan de overkant van de vallei lonkt een goudgeel strandje aan een immens blauwe baai. Enthousiast dalen we af, maar een duik zit er hier niet in. Er zwemmen honderden rode kwalletjes in het heldere water. Wel is dit de perfecte spot voor onze picknick lunch. Als we ons broodje op hebben, beginnen we aan de terugtocht. Vanwege de tijd die het klauterwerk kost met 2 kids, besluiten we om daarna met de auto één van de mooie zandstranden in de omgeving op te zoeken.

Valle della Luna - Capo TestaValle della Luna en dat prachtige strand

Bereikbaarheid Capo testa

Het schiereiland Capo Testa ligt helemaal bovenin het puntje van Sardinië. Aan de overkant kun je Corsica duidelijk zien liggen. Het dorp Santa Teresa Gallura is slechts 2 kilometer van Capo Testa. Huur je een auto op Sardinië? In de zomermaanden loont het om tussen Santa Teresa en Capo Testa uit te kijken naar een parkeerplaats, om van hieruit verder te lopen. Op het schiereiland zelf zijn de parkeerplaatsen zeer beperkt. Buiten het seizoen is er nog wel een plekje te vinden op de kleine parkeerplaats aan het eind van de verharde weg, vlakbij de vuurtorens. Voor elk seizoen geldt: hoe eerder je komt, hoe beter je parkeerplaats.

Vanuit Olbia zijn er mogelijkheden om met de bus naar Santa Teresa te reizen, maar de opties zijn beperkt. Arriveer je met bus of taxi, dan kun je er ook voor kiezen om een fiets of scooter te huren. Zeker in de drukkere maanden heb je daar veel profijt van.

Wandelen Capo Testa

Niet alleen op Capo Testa zelf, maar ook vlak voordat je de dam naar het schiereiland op rijdt, kun je wandelen tussen de rotsformaties. Aan de rechterkant van de weg, schuin tegenover de weg naar museum Lu Brandali, staat een bordje met “Sentiero”, wandelpad. Deze korte route is slechts 1500 meter lang, maar een mooi voorproefje van wat je op Capo Testa zelf kunt verwachten.

wandelen Capo TestaWandelen tussen de rotsformaties

Ga je voor “the real deal”? Dan is het handig om een GPS mee te nemen, want het aantal hazenpaadjes op Capo Testa is enorm. Ook is niet overal even duidelijk te zien waar wel of niet een route over de rotsen loopt. Op sommige plekken is het pad uitgesleten, op andere is het klimmen waar het jou het meest logisch lijkt. Hier en daar staat een zelf geknutseld bordje naar Valle Della Luna, maar verwacht geen duidelijke route. Echt verdwalen doe je niet snel, aangezien de afstanden niet enorm zijn en je overal de zee kunt zien om je een idee te geven van de richting die je uit moet.

Het deel van Capo Testa dat zich leent om te wandelen is puur natuur. Je vindt hier dan ook geen voorzieningen. Neem je eigen lunchpakket en genoeg te drinken mee, zodat je rustig de tijd kunt nemen om het gebied te verkennen.

En natuurlijk even zwemmen

Op de dag dat wij er waren zwommen er heel veel rode kwalletjes in de baai van Valle Della Luna. Is dat niet het geval, dan is dit een erg fotogeniek en fijn zandstrandje om even af te koelen van de klimpartij. Aan de andere kant van de rotspartij rond de baai is een tweede strandje, Cala di Mezzo. Loop je nog wat verder door, dan is er op Cala Grande wat meer ruimte om op het strand te liggen en te zwemmen.

Cala di SpinosaCala di Spenosa – de meest heldere en blauwe baai van Capo Testa

Vlakbij de parkeerplaats, aan het eind van de verharde weg, vind je de baai met het meest blauwe en heldere water van heel Capo Testa. Hoewel je het strandje al vanaf de parkeerplaats kunt zien liggen en het verbazingwekkend dichtbij lijkt, kost het 20 minuten over een smal en steil paadje om er te komen. Cala di Spinoza is dan niet makkelijk te bereiken, maar wie de afdaling naar dit strand waagt, heeft wel een droomplekje om te zwemmen. Aangezien de afdaling best lastig is, wordt ’t er zelden echt vol, ook al is het strand maar klein.

Zelf hebben wij ervoor gekozen om met de auto naar een breed zandstrand in de buurt te rijden. Na een week van wandelingen, die best wat van onze kids gevraagd hebben, vonden we dat wel zo relaxt. Het Rena Bianca strand van Santa Teresa Gallura is slechts 2 kilometer van Capo Testa en een plaatje om te zien. Omgeven door meer mooie gele en rode rotsen, bestaat het strand zelf uit fijn, geel-wit poederzand. Aan de Oostkant waakt de Torre di Longonsardo hoog boven het strand over de zwemmers en zonaanbidders. Aan de Westkant kun je een eindje omhoog klimmen over een smal paadje, dat steeds betere uitzichten over het fotogenieke, blauwe stuk kust in petto heeft.

Spiaggia Rena Bianca - Santa Teresa GalluraSpiaggia Rena Bianca in Santa Teresa Gallura

Nuraghe en graftombe

Tussen Santa Teresa en Capo Testa is de Nuraghe en Graftombe van Lu Bandali interessant om te bezoeken. Het dorpje, uit de Bronstijd, dat bij deze Nuraghe en graftombe ligt, is nog zo mooi in tact. Het kost je weinig moeite om je te verbeelden hoe de mensen hier ooit gewoond hebben. De 3D-experience en de gevonden menselijke schedels in het kleine museum doen de rest. In een uur kun je zowel de archeologische vondsten als het museum bekijken.

Nuraghe en graftombe - Lu BandaliNuraghe en graftombe – Lu Bandali met virtual reality brillen

Overnachten op of vlakbij Capo Testa

Zoek je een fijne, vrij luxe accommodatie op Capo Testa zelf? Da Fede krijgt erg goede reviews vanwege de nieuwe, moderne kamers, de ligging en de uitstekende gastvrijheid. Een stukje eenvoudiger, maar ook budgetvriendelijker en nog altijd erg goed is dit appartement in Santa Teresa. Vanaf hier kun je lopend naar dat mooie strand: Rena Bianca.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »