Canarisch Eiland kiezen

Canarisch Eiland kiezen – welke is het mooist?

De Canarische eilanden liggen niet ver van Marokko. Het zal je dan ook niet verbazen, dat de zon er bijna altijd schijnt. De eilanden hebben allemaal hun eigen charme en ondanks het enigszins truttige imago, hebben wij ons verwonderd over hoe mooi ’t er is. De natuur is er op verschillende eilanden zelfs verrassend ruig en aan mooie stranden hier geen gebrek. Niet voor niets hebben wij inmiddels vijf eilanden bezocht en gaan we komende Kerstvakantie voor het zesde eiland. Maar hoe kun je nou het beste een Canarisch eiland kiezen voor je vakantie? Welk eiland is het mooist en waar vind je de meest fotogenieke plekken op de Canarische Eilanden? Dat vertel ik je in dit blog.

Canarisch Eiland kiezen op basis van kleine klimaatverschillen

Onze eerste kennismaking met de Canarische Eilanden was op Lanzarote. Wij bezochten Lanzarote met Kerst en gezien mijn behoefte aan zon en warmte in die tijd van het jaar zocht ik naar het warmste en droogste eiland. Nou zijn er tussen de Canarische Eilanden niet enorm veel verschillen qua temperatuur en neerslag, maar Lanzarote is gemiddeld gezien net een graadje warmer dan de anderen en ook de droogste.

Canarisch Eiland kiezen op basis van klimaatCanarisch Eiland kiezen op basis van klimaat – Lanzarote is heerlijk in de winter

Overigens is het zuiden van Tenerife in de wintermaanden vrijwel net zo droog, net als het zuidelijke deel van Gran Canaria en La Gomera. Ook Fuerteventura heeft niet heel veel neerslag in december en januari. Het noordelijke deel van Tenerife en Gran Canaria is wel een stuk natter in de winter. Dat heeft te maken met de bergen die op het centrale deel van deze eilanden liggen. La Palma is het natste en minst warme eiland. Daar moet je ’t tussen half oktober en eind maart echt een beetje treffen qua weer. En ook hier verschilt het weer wáár op het eiland je zit. Op basis van deze kleine klimaatverschillen zou ik in de wintermaanden La Palma overslaan en een accommodatie kiezen op de zuidelijke helft van de andere eilanden. Aan die kant is de zee het rustigst en vang je nog de meeste zon. In het voorjaar is La Palma juist prachtig vanwege de vele bloemen die er dan bloeien en het steeds minder wisselvallige weer.

Het zijn ook juist de kleine klimaatverschillen die ervoor zorgen dat elk eiland weer anders is dan de anderen. La Palma en La Gomera zijn de groene eilanden, terwijl Lanzarote en Fuerteventura kaler en woestijnachtiger zijn. Op Tenerife en Gran Canaria vind je groenere en drogere delen, afhankelijk van het klimaat dat door het hoge bergachtige centrum ontstaat.

groen en bergachtig TenerifeGroen en bergachtig Tenerife

Houd je van afwisseling, dan moet je La Palma kiezen

Zoals gezegd is La Palma enorm groen. Daarbij heeft het land een langgerekt bergachtig midden, dat van noord naar zuid loopt. De Westelijke kant is daarbij de droogste kant, omdat de bergen de buien vanuit het Oosten vaak tegenhouden. De meeste kans op zonnig weer heb je dus in het Westen, maar die kant vind ik zelf landschappelijk dan weer de minst mooie, hoewel de stranden er prachtig zijn. Bovendien kun je er dolfijnen en walvissen spotten!

In het noorden van La Palma loopt de groene jungle met Drakenbomen en Amandelen langzaam af in een zwarte, vulkanische rotskust. In het zuiden vind je zwarte en rode vulkaanlandschappen. Tijdens een wandeling over de kraterrand van San Antonio wordt je getrakteerd op fenomenale vergezichten over de kust. Ga zeker mee met een begeleide vulkaanwandeling als je het natuurgeweld van de uitbarsting in 2021 met eigen ogen wilt zien. La Palma is één van de meest afwisselende Canarische Eilanden en wordt niet voor niets La Isla Bonita genoemd.

Baranco de las Angustias La PalmaNiet voor niets wordt La Palma la Isla Bonita genoemd

Ook op La Gomera zijn de landschappen na elke bocht anders

Op La Gomera vind je verschillende micro klimaten en eigenlijk is dit eiland nog gevarieerder dan La Palma. Hier vind je soms echt letterlijk achter elke bocht een ander type landschap. Het eiland is het steilste van de Canarische Eilanden en daarmee perfect voor wie van (berg-)wandelingen door ruige landschappen houdt. Op het centrale deel van het eiland vind je naast karakteristieke rotsachtige pieken ook het nevelwoud. De mist komt hier vaak zomaar opzetten en de kronkelige, sprookjesachtige bomen zijn bedekt onder een groene laag, slierterig mos.

De Valle Gran Rey aan de Westkant van La Gomera doet haast tropisch aan, met de vele palmbomen en groene begroeiing, terwijl het noorden en midden veel kaler en rood-bruinig van kleur zijn. Zoek je een strandbestemming, dan moet je op La Gomera niet zijn, er zijn slechts een handjevol stranden hier. Zelf verbleven we de gehele periode op een geitenboerderij vlakbij de hoofdstad San Sebastián. Mochten we het over kunnen doen, dan zou ik zeker ook kiezen voor een paar dagen aan de Westkust. Daar is het prachtig en door de bochtige, bergachtige wegen is dit gebied vanuit het Oosten lastiger bereikbaar.

Canarisch Eiland kiezen vol afwisselingCanarisch Eiland kiezen vol afwisseling: La Gomera

Meer vulkanen op Tenerife of Lanzarote

Tenerife wordt gedomineerd door de Teide. Deze hoogste vulkaan van Tenerife, en zelfs heel Spanje, torent maar liefst 3718 meter boven de zeespiegel uit. Een tochtje naar de top, met de supersnelle kabelbaan, is een belevenis. Eenmaal boven heb je een magisch uitzicht over Tenerife zelf en de omringende Canarische Eilanden. Het lagere deel van de Teide is ook gewoon met de auto te bezoeken en zelfs hier is het landschap al spectaculair.

Wat veel mensen niet weten is dat je op Tenerife ook een nevelwoud en onwijs fotogenieke, ruige kust vindt, in het uiterste Noordoosten van het eiland. De omgeving van Masca, in het Noordwesten, kent ook ruige rotslandschappen en wandelen is hier echt een feestje. Met deze variatie aan landschappen én erg fijne stranden in het zuiden van het eiland zou ik zeker voor dit Canarische Eiland kiezen als je een machtige vulkaan wilt bezoeken en veel keus zoekt op het gebied van uitjes én strand. De hoofdstad Santa Cruz is trouwens ook een aanrader voor een dag. In deze sfeervolle stad is het in de wintermaanden heerlijk struinen.

Canarisch eiland kiezen Tenerife leuke hoofdstadSanta Cruz – de leuke hoofdstad van Tenerife

Van alle Canarische Eilanden vind ik Tenerife het meest geschikt om met kinderen te bezoeken, vanwege de grote verscheidenheid op het eiland en alle activiteiten met kids die je er kunt doen. In een apart blog vertel ik meer over Tenerife met kinderen.

Lanzarote is een heel stuk platter en kaler dan Tenerife. Echt hoge bergen vind je er niet, hoewel de heuvels hier en daar ook fantastische uitzichten hebben. Rood en bruin zijn de kleuren die het landschap hier bepalen en sommige delen zijn zelfs helemaal zwart. Houd je van kale, woeste woestijnlandschappen, dan is Lanzarote jouw eiland. Het contrast met de blauwe zee en de witte dorpjes, soms door palmbomen omgeven, is enorm. De vuurbergen, met dertig grotere kraters en meer dan honderd kleinere vulkaankegels, zijn een unieke bezienswaardigheid. Aan de kust vind je volop fotogenieke plekjes en zowel stranden met geel- als met zwart zand. Tenslotte zijn de kunstwerken van César Manrique een reden om voor dit Canarische Eiland te kiezen. Zijn werken staan verspreid over het eiland en een prachtige toevoeging aan de landschappen van het eiland.

Vulkanisch LanzaroteVulkanisch Lanzarote is een heerlijk eiland

Gran Canaria is meer dan zonbestemming alleen

Gran Canaria heeft de naam vooral voor zonaanbidders een goede bestemming te zijn. Aan de Zuidkust vind je inderdaad de betonnen toeristenregio die het eiland dat stempel geven. Toch heeft Gran Canaria zo veel meer te bieden. Het binnenland is bergachtig en de dorpjes zijn er nog authentiek en fotogeniek. Je kunt er adembenemende roadtrips en wandelingen maken of de frisse berglucht opsnuiven in één van de kleinschalige accommodaties. De Dunas de Maspalomas, de zandduinen die zijn ontstaan uit overgewaaid Saharazand, liggen midden in het toeristische Zuiden, maar zijn een bijzonder natuurfenomeen. Kom er ’s ochtends vroeg en je hebt de duinen vrijwel voor jezelf. Zo kun je er toch in alle rust van genieten.

In verschillende dorpen en ook in de hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria zijn de houten, Spaanse balkons te vinden, met gedetailleerd houtsnijwerk. De sfeer op Gran Canaria is wat mondainer dan op de andere eilanden, terwijl je er ook ongerepte natuur vindt. In het binnenland kom je amper andere toeristen tegen. Zoek je een eiland dat het beste van verschillende werelden biedt, dan moet je voor dit Canarische eiland kiezen.

fotogenieke plekken Canarische eilanden - TérorHet meest fotogenieke dorpje van Gran Canaria – Téror

Surfers Paradijs Fuerteventura

De harde wind, waarnaar Fuerteventura vernoemd is, zorgt ervoor dat je hier heerlijk kunt surfen. Dat is dan ook wat veel mensen hier komen doen. Het eiland biedt wat minder fotogenieke plekjes dan de andere eilanden en is een behoorlijk kaal en droog eiland. Daarentegen is de zee er wel intenst blauw en is ’t op Fuerteventura een stuk rustiger dan op de buureilanden. Wat me zelf heel bijzonder lijkt is dat het eiland op verschillende plekken zo’n onherbergzame indruk maakt. Ik kijk er nu al naar uit om er met de auto op pad te gaan en lekker te wandelen in die verlatenheid. Het duingebied El Jable schijnt prachtig te zijn.

Het kleinste Canarische Eiland: El Hierro

El Hierro is het kleinste en meest Zuidwestelijke Canarische Eiland. Net als La Palma en La Gomera is dit eiland een paradijs voor natuurliefhebbers. Het eiland is groen en bergachtig en het meest natuurlijke van alle zeven de eilanden. Er wonen dan ook slechts 10.000 mensen op El Hierro en echte stranden vind je er niet. Natuur is er des te meer en die natuur is spectaculair. Wil je toch zwemmen of lekker zonnen, dan moet je één van de weinige zwembaden van het eiland opzoeken. Op een paar plekken vind je natuurlijke zwembaden langs de kust.

nog een fotogenieke wandeling op La GomeraIk verwacht El Hierro minstens even ongerept als La Gomera

La Gomera en El Hierro niet direct vanuit Europa bereikbaar

Zowel La Gomera als El Hierro zijn niet direct bereikbaar vanuit Europa. Wil je toch voor één van deze Canarische Eilanden kiezen, dan reis je altijd vis één van de andere eilanden. Vanuit Tenerife kun je heel makkelijk met de veerboot oversteken naar La Gomera. Je huurauto kun je, als je bij Cicar gehuurd hebt, zelfs meenemen aan boord. Vanaf Tenerife kun je ook naar El Hierro varen, net als vanuit La Gomera en Gran Canaria. Die laatste overtocht duurt overigens wel vrij lang. Vliegen is dan een betere optie. Tussen Gran Canaria en El Hierro gaan dagelijks binnenlandse vluchten met Binter, net als tussen Tenerife en El Hierro.

Als je niet kunt kiezen tussen de Canarische Eilanden

Vind je het lastig kiezen tussen al die Canarische Eilanden? Kies er dan twee of drie of nog meer? Je kunt eiland hoppen met de boot of het vliegtuig. Dit vergt wel enige planning vooraf, maar is zeker de moeite waard. Je ziet zo verschillende eilanden en kunt genieten van alle verschillen die ze te bieden hebben. Voor een vakantie van twee tot drie weken zou ik maximaal drie verschillende eilanden aanraden. Anders wordt het reistempo erg hoog en weet je na je vakantie amper meer wat je waar gezien hebt. Ik schreef een heel blog over eilandhoppen tussen de Canarische eilanden, met daarin tips en trucs voor het reizen tussen de eilanden.

Welk Canarisch Eiland het mooiste is, hangt echt van je persoonlijke smaak af. Mijn eigen favoriet is La Gomera, vanwege de ruige, ongereptheid. Ben jij al eens op de Canarische Eilanden geweest? Welke vond jij de mooiste? Voor meer eiland-inspiratie schreef ik ook een blog over de mooiste eilanden wereldwijd.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

14 reacties op “Canarisch Eiland kiezen – welke is het mooist?

 1. Marcella zegt:

  Ik ben dus nog nooit op de Canarische eilanden geweest en wil ze graag eens gaan ontdekken. Eilandhoppen klinkt als een goed idee. Lekker de zon opzoeken in de Nederlandse winter. Ik heb sowieso La Palma en Tenerife hoog op mijn lijstje staan. En dankzij jouw enthousiasme ook La Gomera.

 2. Diana zegt:

  Zelf wil ik erg graag naar La Gomera en dat is vooral om daar te wandelen. Het eiland schijnt perfect te zijn voor een avontuurlijke wandeling en om hier de wintermaanden te ontvluchten. Misschien 2021 maar is aan wagen 🙂

  • Annelies zegt:

   Wij zijn op fuerteventura en la palma en gran canaria en lanzarote geweest ,ieder eiland heeft zijn schoonheden ,maar als je van n ruw en stoer eiland houd ,dan is dat toch lanzarote. Wij zijn er nu voor de 3 de keer.

  • Yvonne zegt:

   Wat super, dat jullie weer op Lanzarote zijn! Het was het eerste Canarische eiland dat we bezochten, dus dat blijft altijd een beetje speciaal. Veel plezier nog!

 3. Linda | travellersoftheworld zegt:

  Ik ben dus nog nooit op een van de canarische eilanden geweest. Ik wil daar graag eens verandering in brengen. Deze kerst hebben we al iets op de planning, wie weet het jaar erna? Ik zou trouwens nog steeds niet kunnen kiezen, want ik vind ze allemaal geweldig klinken en alle foto’s even mooi. Wat een verrassend mooie natuur!

  • Yvonne zegt:

   Eigenlijk moet je ze ook gewoon allemaal bekijken. Ze zijn allemaal uniek. Ik hou zo van de winterzon, helemaal in december.. we hebben door de jaren heen steeds een volgend eiland uitgeprobeerd, haha. Maar ja.. straks zijn we er “doorheen”.. en dan?! 🙂

 4. DutchieontheRoad zegt:

  Wat een fijn overzicht. Ik ben nog nooit op de Canarische eilanden geweest, maar mijn ouders zijn liefhebber. Zij zijn wel échte zon- en strandliefhebbers en kiezen meestal voor Gran Canaria of Tenerife. La Palma spreekt mij het meeste aan. Wie weet laat ik mezelf ooit overhalen 😉

  • Yvonne zegt:

   Ik kan me voorstellen dat je dan juist voor de Zuidkant van deze eilanden kiest. Maar het midden en noorden van zowel Gran Canaria als Tenerife zijn zo mooi en bergachtig.. je kunt er een mooie combi van maken.

 5. Anouk zegt:

  Ik kan me voorstellen dat dit overzicht handig is voor veel mensen. Als je die kant op wil reizen, waar kun je dan op letten? Mij spreekt de beschrijving van La Palma aan, met de groene jungle die overgaat in de zwarte rotskust en met de vulkanische landschappen elders op het eiland. Maar eigenlijk maak je keuze lastig met alle andere beschrijvingen die ook als muziek in de oren klinken… Het lijkt me inderdaad een fijne bestemming voor de Nederlandse wintermaanden.

  • Yvonne zegt:

   La Palma is ook steeds mijn favoriet geweest. Tot we op La Gomera kwamen, echt betoverend mooi. En net een stukje ruiger dan La Palma. Maar je hebt gelijk, ze hebben allemaal wel wat en zijn heerlijk voor wat winterzon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *