Cambodja - Angkor Wat

Cambodja visum vooraf regelen of ter plekke

Tijdens onze lange reis naar Azië en het Midden-Oosten was Cambodja één van de landen die we bezochten. Ons visum hebben we geregeld aan de grens, de Had Lek – Cham Yeam border crossing vanuit Thailand. Het leek ons zo makkelijk, om voor een visum ter plaatse te kiezen, geen gedoe vooraf met naar de ambassade gaan. Hadden we het wel gedaan, dan waren ons waarschijnlijk heel wat ergernissen bespaard gebleven. Mocht je vanuit Nederland naar Cambodja vertrekken, is het ook zeker de overweging waard om je visum vooraf te regelen. Helemaal als je over land Cambodja in reist, vanuit bijvoorbeeld Thailand, is de corruptie nog altijd groot. Als je stickertje er al in zit, scheelt dat aanzienlijk in de “troubles”.

Voor ons geen visum on arrival meer

Cambodja heeft, op Angkor Wat na, geen echt spectaculaire highlights. Toch hebben we er een fantastische tijd gehad. In 2 tot 3 weken kun je al een fijne route door Cambodja afleggen. We werden blij van elke gulle lach, waarmee we telkens weer begroet werden door de lokale bevolking. We waren zeer gecharmeerd van de minder bekende bezienswaardigheden, zoals de tempels rond Battambang. En hebben ons verwonderd over heel veel dingen, waaronder de meer dan overvolle busjes op de weg, de vlotten met gaten die ze hier veerboot noemen én de manier waarop je aan de grens je visum moet bemachtigen. Inderdaad, je leest het goed. Over het verkrijgen van ons visum aan de grens en de vele scams die daarmee gepaard gingen, kan ik een boek schrijven.

vriendelijke mensen CambodjaIn Cambodja wordt je vaak begroet met een gulle lach

Visum vooraf regelen

Wil je het visum voor Cambodja voor vertrek regelen, dan heb je verschillende opties. Zo zou je naar de ambassade in Brussel kunnen afreizen, maar dat is erg tijdrovend en ook niet nodig. Je kunt ook kiezen voor het online aanvragen van een e-visum, zoals tegenwoordig heel veel landen aanbieden. Let wel op, bij een aantal minder gebruikte landsgrenzen tussen Thailand, Laos, Vietnam en Cambodja, kom je er met een e-visum niet in. Uitreizen kan met een e-visum wel bij elke grens.

Geen creditcard of liever geholpen in het Nederlands

Heb je geen creditcard, of wil je die liever niet gebruiken? Geen probleem. Je kunt ook een Cambodja visum aanvragen via een betrouwbare tussenpersoon. Zij helpen je bovendien in het Nederlands en ook het formulier dat je in moet vullen is in het Nederlands. Heb je jouw visum met spoed nodig, dan kun je tegen een toeslag een spoedaanvraag indienen.

Let op: waar je jouw visum ook regelt, je paspoort dient bij aankomst in Cambodja nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Check deze en andere voorwaarden voordat je een visum voor Cambodja gaat aanvragen. Is je paspoort korter geldig, dan zul je dus vóór je visumaanvraag eerst een nieuw paspoort moeten regelen.

zonsopkomst Angkor WatZonsopkomst Angkor Wat – highlight van Cambodja

Zelf een e-visum regelen

Regel je het liefste alles zelf? Ga daarvoor naar de officiële website voor het e-visum voor Cambodja en doorloopt de stappen, inclusief de betaling van 37 Dollar met je creditcard. Binnen drie werkdagen heb je het visum in je mail. Een printje daarvan is dan je e-visum.

Reis je met kinderen naar Vietnam? Dan hebben ook zij een visum nodig en dus een eigen paspoort. Indien slechts één ouder met de kinderen naar Vietnam gaat, is een schriftelijke toestemmingsverklaring nodig, waarin beide ouders aangeven akkoord te zijn met de reis.

Onderweg in CambodjaOnderweg in Cambodja

Via buurland Thailand naar Cambodja

Veel mensen die naar Cambodja reizen doen dat na een stop in buurland Thailand. Reis je via Thailand naar Cambodja? Dan kun je ook door één van de reisbureautjes óp en rond Khao San Road je visum laten regelen. Je vult het formulier in en levert dat met je paspoort en 2 pasfoto’s bij ze in. Voor ongeveer 40 Dollar regelen zij dan alles voor je. Binnen een paar dagen heb je je paspoort, met visum, retour. Kies daarvoor wel een betrouwbaar bureautje uit!

Uiteraard kun je ook zelf naar de ambassade gaan, iets wat een volgende lange reis mijn voorkeur zou hebben. Misschien iets meer gedoe en wat extra tijd kwijt, maar in elk geval geen bizarre taferelen met corrupte mannetjes aan de grens meer. Hoewel het achteraf natuurlijk weer een mooi reisverhaal heeft opgeleverd en een ervaring die we niet snel zullen vergeten. Gelukkig zijn de herinneringen van de rest van het land een stuk vriendelijker.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *