Bucovina

Bucovina is tijdreizen in Europa

Bucovina bezoeken is als tijdreizen in Europa. Zodra je deze regio in Roemenië binnen rijdt, rúikt het gewoon naar vroeger. De geur van brandhout in het ene dorp, die van vers gebakken brood met een vleugje rommelzolder in het volgende. Daarnaast is er in Bucovina ook nog een heleboel frisse buitenlucht. Op straat kijk je je ogen uit. Het lijkt haast alsof je één groot museum binnen gaat. Krakende houten karren, vol vers gemaaid hooi, worden door stevige paarden voortgetrokken. Een rimpelig vrouwtje, met kleurige hoofddoek en dito schort, schrobt haar wasgoed in een tobbe. De buurvrouw is al wat verder, daar wappert de kraakheldere lakens en shirtjes al aan de waslijn op het erf. Vol ongeloof worden we aangekeken door een Roemeense Nederlander op familiebezoek: “Wat dóen jullie hier, in Bucovina?”

Onze thuisbasis in Bucovina

Die ongelovige blik krijgen we op de parkeerplaats van ons appartementje in Gura Humorului, met 15.000 inwoners één van de grotere plaatsen in dit deel van Roemenië. Heel bewust hebben we Humor uitgekozen als thuisbasis. Hier wonen we een paar dagen centraal in de regio, een perfecte plek om de rest van Bucovina te verkennen. Heel bewust kiezen we ook voor een lokaal appartement. We leven graag tussen de inwoners van het land, om zo de mensen en hun cultuur echt te ervaren.

Bucovina - Sovjetflats in HumoruluiVoor even ons thuis in Bucovina – lekker lokaal

Dat laatste is niet moeilijk in ons flatje in Humor. Ook de stadjes in Bucovina laten je terug reizen in de tijd. Ons huis is een puzzelstukje uit één van die lelijke, betonnen Sovjet woonblokken, compleet met bloemetjes vitrage en geraniums op het balkon. In de keuken kan je je kont niet keren en als de buren koken ruik je precies wat ze maken. De bedden zijn echter comfortabel en alles is super schoon. Wij zijn tevreden. Helemaal als de oud-ijzerman door de straat trekt, met zijn gammele, overvolle kar achter een versleten, goeiig paardje. En nog meer als ’s avonds de hele wijk zich verzamelt in het laatste restje zonlicht voor de portiek, of in het schamele speeltuintje op de hoek. Zo maken wij even deel uit van het leven in Humorului, een stadje in het midden van Bucovina.

Beschilderde kerken van Bucovina

De beschilderde kerken zijn de reden dat de meeste bezoekers naar Bucovina komen. In een dag kun je een rondje maken en aardig wat kerken en kloosters zien. De kloosters van Moldovita, Sucavita en Suceava zijn allemaal een stop waard en heb je de tijd, dan is het de moeite om ook één van de minder bezochte kloosters aan te doen. Het Patrauti klooster is echt nog een onontdekte parel, waar de kans groot is dat je de enige bezoeker bent. Het gras rond de oude, houten kerk en het beschilderde stenen kerkje staat op sommige plekken kniehoog en de weinige aangeplante struiken zijn verdord. De schilderingen aan de buitenkant zijn deels verdwenen, maar die aan de binnenkant zijn des te indrukwekkender. Wij lopen de beheerder tegen het lijf, die geen Engels spreekt, maar ons wel meeneemt naar de zolder van de oude houten kerk en ons laat zien hoe vroeger de (houten!) kerkklok geluid werd.

beschilderde kerken BucovinaBezoek naast de bekende ook eens een minder bekende kerk

Het klooster in Voronet staat op een steenworp afstand van Humor, nog een goede reden om daar te verblijven. Dit klooster is niet enorm groot en doet daardoor wat intiemer aan dan sommige anderen. De fresco’s aan de buitenkant van de kerk zijn erg gedetailleerd en de blauwe kleur is absoluut mijn lievelings. Rondom het klooster staan veel traditionele, houten huizen, in verschillende kleuren geverfd. De muren bestaan uit allemaal losse, houten plankjes, in een ingewikkelde vorm. Ook de daken en decoratieve randen bestaan uit vele houten onderdelen, wat een vakwerk.

Bucovina – de mooiste huizen van heel Roemenië

Niet alleen in Voronet, maar in heel Bucovina kom je de mooiste huizen tegen. Nergens in Roemenië wordt zoveel zorg en aandacht besteed aan de details van de huizen als hier. Bij een willekeurige autorit rond Gura Humorului moeten we eigenlijk elke tweehonderd meter een fotostop maken, zo verliefd ben ik op al die charmante details. Een enkele keer wordt ik zelfs binnen gevraagd, door de trotse bewoners van één van die huizen. Van binnen is het bijna net zo bijzonder, want waar Bucovina zelf één groot museum lijkt, is zo’n huis van binnen echt een waanzinnige ervaring. Het liefst had ik van elk detail een foto gemaakt. Ik wil het allemaal onthouden: van de hertengeweien aan de muur tot de houtkachel van tegeltjes en van de rieten bezem tot de tv uit het jaar nul, waar een kast op maat omheen getimmerd is.

Bucovina huizenIn Bucovina zijn de huizen ware kunstwerken

Als we na een bezoek aan één van de beroemde kloosters van Bucovina een ommetje door de omgeving maken, valt het me op hoe perfect de huizen ook in deze omgeving passen. Het donkere of gekleurde hout lijken gemaakt om in deze groene heuvels vol hooistapels te staan. De onverharde paden er tussendoor worden slechts gebruikt door paardenkarren en een enkele trekker. Hier kun je uren wandelen, genietend van die idyllische landschappen en prachtige huizen. Het romantische platteland van Bucovina vraagt om ontdekt te worden.

platteland van BucovinaKijk dan, hoe mooi het platteland van Bucovina is!

Ciocanesti – het mooiste dorp van Bucovina

In het westen van Bucovina ligt één van de mooiste dorpen van Roemenië. Meer dan 600 huizen in Ciocanesti staan op de monumentenlijst. Dat is niet voor niks. Deze woningen zijn uitbundig gedecoreerd met dezelfde patronen als waarmee de paaseieren elk jaar worden beschilderd in deze regio. Het paaseieren verven is een eeuwenoude traditie hier, nog uit de tijd dat het nog een Heidens feest was. Elk jaar wordt er uren en soms zelfs dagen aan de beste eieren gewerkt door volwassenen en zelfs kinderen. Op de huizen van Ciocanesti hebben de inwoners dezelfde patronen aangebracht. Sommigen zijn geverfd, anderen met stucwerk aangebracht en daarna geschilderd. De basiskleur van de huizen varieert van heel gewoon en saai wit tot allerhande pastelkleuren. Een wandeling door Ciocanesti is zeker niet saai.

Wil je meer weten over de paaseieren-traditie? Bezoek dan het paasei-museum in het centrum van het dorp en steek ook even de weg over voor het ethnografisch museum. Daar leer je meer over de andere tradities en de geschiedenis van Ciocanesti

prachtige huizen CiocanestiPrachtige huizen in Ciocanesti

Ciocanesti is een uitgestrekt dorp. Een wandeling hier is weer een prima manier om wat meer van het platteland van Bucovina te zien. En neem je even de tijd om een gesprekje aan te gaan met de bewoners, die je ongetwijfeld bezig ziet met het onderhoud aan hun huis, dan is de kans groot dat je uitgenodigd wordt om binnen te kijken. Zo raken wij aan de praat met twee dames die hooi naar binnen aan het dragen zijn en voor we het weten staan we midden in een huiskamer, zelf gehaakte kleding te passen. De gastvrijheid is ook in Bucovina enorm, net als in heel Roemenië.

lieve mensen CiocanestiZulke lieve mensen in Ciocanesti

Reizen naar Bucovina

Wij zijn vanuit Brasov naar Bucovina gereisd, een behoorlijke rit, maar goed te doen op een dag. De stad Piatra Neamt is een leuke plek om je reis even op te breken. Het centrale plein en de kerken daaraan zijn erg fotogeniek. Vanuit de Iza Vallei is Bucovina een stukje sneller bereikbaar. Kom je vanuit Maramures, dan is het een idee om bijvoorbeeld een stop in Bogdan Voda te doen en van daaruit door te reizen.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

7 reacties op “Bucovina is tijdreizen in Europa

  • Yvonne zegt:

   Dank je wel voor je lieve compliment! Ik had het appartement gewoon via Booking gevonden, maar zag toen ik dit artikel schreef dat het niet meer beschikbaar is. Heb net voor je gecheckt, maar hij staat er niet meer bij.. wel een aantal andere..

 1. echwel zegt:

  Roemenië is voor ons nog onontgonnen gebied maar lijkt me wel erg leuk. Het ziet er nog erg puur uit en nog niet ontdekt door het massatoerisme. Bovendien zijn die beschilderde kerkjes gewoon werelderfgoed natuurlijk, dus dan is het sowieso een “moetje”… 😁

  Ook leuk, een appartement in een plaats die humor heet….

  • Yvonne zegt:

   Voor veel mensen is Roemenië nog onbekend en dat merk je ook als je er rond reist. Juist dat vind ik de charme.. we hebben zo genoten van het hele land. Zeker eens die kant op gaan hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *