Brasov bezienswaardigheden tips

Brasov bezienswaardigheden – tips voor een week

Brasov wordt door veel reizigers aangedaan tijdens een rondreis door Roemenië. Opvallend, want ondanks dat Brasov zeker een gezellige stad is, heeft ze verrassend weinig te bieden als je het mij vraagt. En toch bleven wij er maar liefst een volle week. Ondanks dat je in Brasov zelf na een middagje wel bent uitgekeken, ligt de stad perfect voor een verkenningstocht van dit deel van Transsylvanië. Binnen een uur vind je er heel veel bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Wij hebben Brasov daarom gebruikt als uitvalsbasis, om al die gave plekken te bezoeken en wat rust te creëren in onze reis. Bovendien vonden we het heerlijk, om na een tijdje op het platteland weer even te genieten van alle luxe die de stad biedt.

Bezienswaardigheden in de stad zelf

Zoals gezegd in Brasov zelf dus geen heel scala aan bezienswaardigheden. De stad heeft wel veel prachtige, historische gebouwen. Door de centrale ligging is Brasov altijd behoorlijk welvarend geweest en dat is te zien. Als je midden op het enorme, centrale plein staat, zie je de mooiste pastelkleurige, Middeleeuwse gebouwen en ook de “Zwarte Kerk” valt meteen op. Deze, van oorsprong Lutherse kerk, is het grootste Gotische gebouw van heel Roemenië en dus zeker een bezoekje waard.

Brasov bezienswaardigheden centrumDe belangrijkste bezienswaardigheden in het centrum van Brasov

Voor 10 Lei pp kan je de Biserica Naagra, oftewel Zwarte Kerk, van binnen bekijken. Van april tot september is deze geopend op dinsdag t/m zaterdag van 10-19 uur en op zondag van 12-19 uur. Buiten de zomermaanden zijn de dagen hetzelfde, maar sluit de deur om 15 uur al.

Een andere must see van Brasov is het uitzicht vanaf de Tampa heuvel. Met de funicular ben je in een paar minuten boven en heb je een prachtig zicht op de stad. Als je zin hebt kan je een wandeling maken door het natuurgebied dat hier begint. Volgens de bordjes wonen er hier beren en lynxen.

De funicular is in de zomermaanden elke dag operationeel, maar op maandag is het eerste ritje pas om 12 uur. In de wintermaanden is hij zelfs helemaal gesloten op maanden en is naar boven wandelen je enige optie.

Tampa berg BrasovMount Tampa op vanuit het centrum van Brasov

Kastelen rond Brasov – mijn tips

Wat Brasov zo’n fijne plek maakt is de ligging vlakbij een aantal van de mooiste kastelen van Transsylvanië. Deze 3 tips zijn onderling te combineren tot een hele lange dagtrip, maar eigenlijk heb je minimaal 2 dagen nodig om ze te bezoeken, in elk geval in de drukke zomermaanden.

Bran

Het Bran kasteel ligt op ongeveer een half uur ten zuidwesten van Brasov en wordt ook wel het Dracula kasteel genoemd. Dit kasteel één van de bekendste bezienswaardigheden van de omgeving. Ondanks dat zowel Bram Stoker (de schrijver van het boek), als Vlad (de hoofdpersoon van het boek, dat slechts minimaal op waarheid berust) nooit in Bran geweest zijn, is het niet moeilijk om je voor te stellen dat dit wel zo is. Het kasteel ligt hoog op een rots en voelt ook echt een beetje eng, door de rotsachtige omgeving en de wolken die hier vaak snel komen opzetten. Eenmaal binnen zijn de grote groepen toeristen het engste. Je kan jezelf maar moeilijk door de smalle gangen en kleine ruimtes bewegen, wat erg jammer is. De uitzichten over de binnenplaats en de omgeving vanuit de verschillende buitengalerijen vond ik misschien wel het mooiste.

Bran TranssylvaniëHet Dracula kasteel in Bran, slechts 30 minuten van Brasov

Zowel het Bran kasteel als het volgende kasteel in de lijst, Peles in Sinaia, krijgen in de zomermaanden heel erg veel bezoekers. Zorg er daarom voor dat je zo vroeg mogelijk komt, liefst nog net iets vóór openingstijd. Alleen dan kan je in relatieve rust maximaal genieten van deze prachtige kastelen.

Peles in Sinaia

Het Peles kasteel in Sinaia is normaal gesproken slechts een uur rijden vanuit Brasov. Vanwege de grote verkeersdrukte werden het er in ons geval, zowel op de heen- als de terugweg, ruim twee. Daardoor zijn we niet erg vroeg meer. Oh ja, en dat we een beetje lui begonnen waren in de ochtend speelde vast ook mee, maar het blijft tenslotte vakantie. Als we aankomen is het in elk geval tegen elven en zijn de paar parkeerplekken in de buurt van het kasteel vol. We worden naar een volgend parkeerterrein verwezen, maar als er pal voor onze neus iemand weg rijdt, draaien wij er snel in. Blijkt dat je ook nog eens gewoon gratis mag parkeren in de vakken op straat.

Vanuit ons parkeerplekje is het nu wel een minuut of 20 lopen naar Peles, maar dat is geen straf, want we passeren geweldig mooie huizen en volgen daarna een wandelpad tussen de bomen door. Ook passeren we, ergens halverwege, het Sinaia klooster, waar we gauw even door het hek gluren. Zodra we het sprookjesachtige Peles kasteel eindelijk in het oog krijgen zijn we het er gauw over eens: dit was de reis zeker waard. Wat een prachtig kasteel. Ook de binnenkant is schitterend.

Sinaia Peles kasteelHet Peles kasteel in Sinaia is schitterend

Op internet lees je veel over de drukte in Peles en tips om deze drukte te vermijden. Mijn gouden tip: negeer de rij voor de Engelse tours, sluit aan bij de Roemenen en loop zodra je binnen bent op eigen gelegenheid rond. Er staan in elke ruimte bordjes met dezelfde info als die de gids vertelt.

Rasnov

Het minst indrukwekkende kasteel in dit rijtje, maar zeker ook een bezoekje waard is dat in Rasnov. De ligging bovenop een heuvel is overigens echt super, net als het uitzicht van bovenaf. Dit kasteel laat zich leuk combineren met het Dinopark, dat er praktisch naast ligt en een grote hit is als je met kinderen door Roemenië reist.

Bergen en natuur rond Brasov

De natuur is in Roemenië eigenlijk overal mooi en nog heel ongerept. Rond Brasov zijn er een aantal plekken die nóg mooier zijn dan de rest van het land. Nationaal park Piatra Craioului en nationaal park Bucegi zijn niet te missen bezienswaardigheden. Piatra Craioului bevindt zich op slechts 3 kwartier van Brasov en is heel makkelijk toegankelijk. Zo kan je met de auto naar het dorpje Magura rijden en van hieruit mooie wandelingen maken. Een mooi doel voor je wandeling is het Sfanta Treime klooster. Je wandelt door een adembenemend heuvellandschap, met in de verte hogere bergen. Traditionele huizen en boerderijen staan her en der in het landschap. Een stukje zuidelijker is Pestera een vergelijkbaar mooi dorpje, maar ook de Zarnesti Gorge is schitterend. Je kan kiezen om in een uur of 2 heen en terug door de kloof te lopen, of een rondje van 4 tot 5 uur te maken via de hoger gelegen bergweiden.

Nationaal park Piatra Craioului bij BrasovZeker één van de mooiste plekken in de omgeving van Brasov

Nationaal park Bucegi is de plek waar je ook Sinaia vindt, maar het park is groter. Al na 3 kwartier rijden van Brasov kom je in Busteni de eerste gelegenheid tegen om het nationaal park op een makkelijke manier in te gaan: de Busteni kabelbaan. In de zomermaanden kan deze kabelbaan heel erg druk worden. Sterker nog, heel Busteni is van mei tot september één groot verkeersinfarct dat je eigenlijk beter kan vermijden. Eén van de twee kabelbanen in Sinaia is een betere keus (helaas is er slechts één weg daar naartoe en die gaat ook door Busteni). Kies je liever voor een rustigere plek? Rij dan naar Gura Diham en wandel de bergen in.

Bucegi national ParkMaar ook het Bucegi nationaal Park heeft geweldige natuur

Schitterende weerkerken in de omgeving van Brasov

Transsylvanië werd in de Middeleeuwen overspoeld door Saksen. Zij kwamen zich hier vestigen en hadden het goed, tot de Mongoolse invasies begonnen. Daarmee begonnen zij hun nederzettingen te versterken en veel van die vestingen werden bekroond met een kerk. Dit zijn de zogenaamde weerkerken, waarvan er nog zo’n 150 overeind staan. Deze weerkerken zijn met recht één van de mooiste bezienswaardigheden van Transsylvanië. Je vindt een aantal hele mooie in de omgeving van Brasov. Harman is zo’n hele gave, op slechts een kwartiertje rijden van Brasov. In de verschillende vertrekken van de weerkerk is een museum ingericht over hoe het leven er destijds heeft uitgezien hier. Iets verder weg, op ongeveer 3 kwartier noordwaarts, vind je Rupea. Hier is, op de muren na, niet veel meer te zien. De fortificaties hebben echter een fantastische ligging en uitstraling, dus zeker ook een bezoekje waard.

Harman en Rupea bij BrasovIn de omgeving van Brasov vind je de mooiste weerkerken

Nog een paar kilometer verder Viscri. Het dorpje Viscri wordt door velen het mooiste dorp van Roemenië genoemd en inderdaad is ’t er super. Mocht je die kant op gaan, dan is het een aanrader om met paard en wagen een ritje rond het dorp te maken en ook een aantal ambachtsfamilies te bezoeken.

Rupea en Viscri liggen beiden in de regio Haferland, de graanschuur van de Saksen. Elk jaar wordt hier, de Haferland feestweek gevierd. Er zijn optredens van lokale artiesten en heel het dorp loopt uit, voornamelijk in traditionele kleding. Dit is een geweldige gelegenheid om meer over de lokale cultuur te leren.

Viscri TranssylvaniëViscri is volgens velen het mooiste dorp van Roemenië

Brasov met kinderen

Eigenlijk zijn alle bovenstaande bezienswaardigheden in en rond Brasov zeker ook interessant met kinderen, maar wij hebben een paar plekken bezocht waar onze eigen kids net nog wat blijer van werden. Ik noemde het al even, maar naast het kasteel van Rasnov ligt Dino Park (http://www.dinoparc.ro/), de grootste in z’n soort van Oost-Europa. Niet alleen is dit park groot, er is ook nog eens heel veel leuks te doen. Behalve heel veel dino’s kijken kan je er ook een klimparcours doen (wel minimaal 1.35m) en een spannend spel spelen met laisers in een donkere kamer. Verder is er een 360 graden bioscoopje, maar klapper voor ons was de 9D bioscoop. We zijn in een safari-auto slechts ternauwernood ontsnapt aan een groepje zeer agressieve dino’s, dus dat ik je deze tip überhaupt kan geven is een klein wonder. 🙂

In Brasov zelf vind je het aqua paradijs, een zwembad en sauna, waar je jezelf een hele dag kan vermaken. Je koopt een kaartje voor 2 of 3 uur, of een hele dag en kan gebruik maken van zwembaden binnen en buiten, warm en koud, de sauna en het Turkse stoombad. Geloof me, een dag is hier zo voorbij, bij mooi weer of regen.

Brasov met kinderenHet Dinopark in Rasnov is niet te missen als je Brasov met kinderen bezoekt

En dan is er nog de attractie die zo goed is, dat hij niet tegen z’n eigen succes op kan. Adventure Park Brasov, een heel gaaf klimpark voor iedereen vanaf 4 jaar, was een half uur na opening al helemaal vol. Zwaar teleurgesteld gingen we weer weg. Gelukkig hebben onze meiden een paar dagen later de schade kunnen inhalen in een park van dezelfde eigenaar in Bucovina.

Accommodatie in Brasov

Zoals gezegd was het even lekker om te genieten van de luxe van de stad. Het bijbehorende toeristencircus.. daar hadden we niet zoveel zin in. En dus boekte ik dit fijne appartement in één van de buitenwijken van Brasov. Op de achtste verdieping heb je niet alleen uitzicht op de bergen die Brasov omringen, maar ook nog eens elke dag de beste sunset view! Je woont om de hoek van alle winkels die je nodig hebt en de meiden hadden een hele toffe speeltuin, pal voor de deur. Je woont hier midden tussen de gezinnen in een jonge woonwijk, dus perfect om ons een weekje thuis in Brasov te laten voelen. Het appartement is van alle gemakken voorzien en de eigenaar bijzonder attent. Mocht jij toch liever centraler zitten en wat meer in de sfeer van de oude stad? Dan is dit appartement, vlakbij Council Square, zeker een geweldige keus. Of kies voor een leuk familiepension, zoals deze.. vlakbij Mount Tampa.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Een reactie op “Brasov bezienswaardigheden – tips voor een week

  1. Marcella zegt:

    Wat gaaf dat je vanuit Brasov zo de natuur in kunt gaan. En een geweldig uitzicht op de stad kunt krijgen. Ik wil dit mooie land ook graag eens ontdekken en zo te lezen is Brasov dan sowieso een prima uitvalsbasis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *