Bouillon bezienswaardigheden

Bouillon bezienswaardigheden voor dit toffe stadje in de Ardennen

Bouillon is met stip mijn favoriete stadje in de Ardennen. In Bouillon bezienswaardigheden genoeg om jezelf een aantal dagen te vermaken. Het is echter het spectaculaire kasteel met haar valkeniersshow en L’Odyssée de Lumière dat echt de show steelt in dit deel van de Belgische Ardennen. Wij verblijven 5 nachten in de omgeving van Bouillon en verkennen de stad en haar omgeving in de vroege herfst. De kleurrijke bladerentooi geeft de Ardennen altijd iets extra speciaals en dat geldt ook voor Bouillon. In dit blog lees je welke plekken in Bouillon en omgeving je zeker niet mag missen.

Het indrukwekkende kasteel van Bouillon

Het kasteel van Bouillon torent aan alle kanten boven het stadje uit. Op de oever van de Semois is een plein gemaakt vóór de plaatselijke VVV en de Archeoscoop. Vanaf één van de bankjes of de verhoging op de kade, is het heerlijk lunchen in de zon. Hier hebben wij het mooiste uitzicht op de meest indrukwekkende van alle bezienswaardigheden van Bouillon. De vesting ziet er van hieruit onneembaar uit, met haar 2 bruggen over een diepe kloof en de enorme torens en muren. Aan de kleine figuurtjes die zo nu en dan over de rand kijken, is goed te zien hoe enorm groot het kasteel is.

kasteel BouillonHet Middeleeuwse kasteel van Bouillon is zelfs van beneden indrukwekkend

Pas een dag later maken we de klim naar boven en brengen we een bezoek aan het kasteel. Er is genoeg te zien. Dit is echt wat je van een Middeleeuws kasteel verwacht: valhekken, bruggen, spannende gangetjes naar steeds weer andere vertrekken, een klim via de wenteltrap in de hoogste toren en de kerkers. Ook de tentoonstelling met schilderijen vol paarden en kastelen is de moeite, net als het kleine museum over de geschiedenis van het schrijven van de Middeleeuwen tot nu. Vanaf het hoogste punt van het kasteel hebben we een prachtig uitzicht over de kasteelmuren en het herfstige Bouillon, midden in die slinger van de Semois.

Het allermooiste vinden onze meiden de roofvogelshow, die van half februari tot half november 3 keer daags gegeven worden in de erehof van het kasteel. Rakelings scheren de verschillende vogels over onze hoofden, van een klein, schattig uiltje tot grote, spannende gieren. Ondertussen vertelt de valkenier een boeiend, maar vooral vaak ook grappig verhaal over de dieren. Hoogtepunt voor onze dames is als ze uit het publiek worden gekozen om mee te doen aan een menselijke brug, waar één van de gieren overheen hupt, van rug naar rug.

Roofvogelshow kasteel BouillonDe roofvogelshow is een hoogtepunt van een bezoek aan het kasteel van Bouillon

L’Odyssée de Lumière

Een dag later komen we in de avond opnieuw naar het kasteel. Het toegangsticket is namelijk niet goedkoop, maar is bestemd voor verschillende activiteiten en musea. Behalve voor een bezoek overdag, aan het kasteel zelf, is het kaartje ook geldig voor de licht- en geluidanimatie die elk weekend en elke woensdag van april tot half november ’s avonds in de erehof plaatsvindt. En tenslotte geeft het ook gratis toegang tot het kleine Musee Ducal en de Archeoscoop, waar je de geschiedenis van Bouillon op een bijzondere manier kunt ervaren.

L’Odyssée de Lumière is voor ons één van de hoogtepunten van de bezienswaardigheden van Bouillon. Ondanks dat het regent op de enige avond die wij de voorstelling kunnen bijwonen, is het alleen al heel tof om in het donker in het kasteel binnen te komen. De voorstelling maakt gebruik van videomapping met de muren en de erehof als decor. Op een spectaculaire manier ervaren we in een halfuur de geschiedenis van Bouillon. Jammer genoeg gaat het alleen maar harder regenen gedurende de voorstelling.

L'Odyssée de LumièreL’Odyssée de Lumière is ondanks de regen heel gaaf

Van onze geplande wandeling door het centrum daarna, komt dan ook weinig meer terecht. Elke avond is er namelijk ook een lichtspektakel met videomapping op 5 andere plekken in het centrum van Bouillon. Die zijn gratis te bezoeken. Alleen voor L’Odyssée de Lumière heb je een toegangskaartje van het kasteel en een reservering via de website nodig. Wij rijden met de auto nog langs de Pont de Cordemois en de Archeoscoop, om de lichtinstallaties daar te bekijken. Terwijl de regen verder stroomt, besluiten wij daarna voor de warme chocolademelk binnen te gaan en de andere kunstwerken voor een andere keer te bewaren.

Het kasteel van Bouillon is niet het enige in de regio. Net over de grens, in de Franse Ardennen, vind je het fort van Sedan. Dit is één van de grootste burchten van Europa en op slechts een half uurtje van Bouillon een bezienswaardigheid die je niet mag missen.

kasteel Bouillon bezienswaardighedenHet kasteel is één van de opvallendste van Bouillon’s bezienswaardigheden

Bouillon bezienswaardigheden in de omgeving van het kasteel

Het kleine Musee Ducal kun je wat mij betreft overslaan als je Bouillon met kinderen bezoekt. Dit is echt een kijkmuseum met vooral historische kunst. Er zijn leukere activiteiten in de Ardennen voor kinderen. We zijn er niet lang binnen geweest. De Archeoscoop is leuker. De Archéoscope Godefroid de Bouillon neemt ons mee in de voetsporen van de kruisvaarders, samen met de beroemde Godfried van Bouillon, die met duizenden strijders op weg ging naar Jeruzalem. De voorstelling duurt een klein halfuur en het is leuk om daarna even door het museum te lopen, dat in hetzelfde gebouw zit. Ooit was dit een klooster. Nu leer je er meer over de geschiedenis van de stad Bouillon.

In Bouillon zijn verschillende bruggen over de Semois. De Pont de Cordemois, vlakbij het kasteel, is de meest fotogenieke van alle bruggen. Zij verbindt de oude stad van Bouillon met de natuur die haar omringt. Van hieruit kun je een mooie wandeling langs de rivier maken, zelfs helemaal naar de fotogenieke “la Passarelle du Moulin de l’epine”. Daarover later meer. Wij genieten hier van het spiegelgladde wateroppervlak, van de kalme Semois, voor we verder gaan naar de laatste twee bezienswaardigheden van Bouillon die in ons entreekaartje van het kasteel zijn inbegrepen.

Pont de Cordemois BouillonDe Pont de Cordemois vanaf het kasteel en de oever van de Semois in Bouillon

Net iets verder weg: Belvedère de Bouillon

Wie vanuit het centrum van Bouillon bezienswaardigheden net buiten de stad wil bezoeken en wel houdt van een stevige klim, is de Belvedère de Bouillon een ideaal wandeldoel. De Belvedère torent hoog boven het stadje en haar omringende bomen uit. In een half uurtje klim je er vanuit het centrum naartoe. Wie dat niet ziet zitten, kan er ook met de auto heen rijden. Je maakt nogal een omweg, maar na 10 minuten kom je aan bij een enorme parkeerplaats, waar op zonnige herfstochtenden de zon op een magische manier door de mist heen prikt. Tijdens ons bezoek is die mist nog zó dik dat we vanaf de bovenste verdieping van de Belvedère helemaal niks van Bouillon zien. Onze drone heeft later op de dag een foto gemaakt vanuit dezelfde hoek, om je toch een beeld te geven van wat wij gemist hebben.

Bouillon bezienswaardigheden rond de Semois

Voor een stadje dat zo mooi in een bocht van die rivier ligt, moet Bouillon bezienswaardigheden rond de Semois genoeg hebben. En dat is ook zo! Je kunt een kayak huren om de mooiste plekjes langs de rivier zelf te ontdekken, vanaf het water. Vaar onder de bekende bruggen door, de schitterende natuur in. In de zomermaanden is kayakken op de Semois erg populair. Reserveer dan zeker op tijd. In de herfst is het veel rustiger, maar is reserveren ook nodig. Als er geen boekingen zijn, tref je vaak niemand aan op locatie. Wij zijn tijdens onze week in de Arennen verschillende onbemande kayakverhuurders gepasseerd, terwijl we zeker zo nu en dan mensen zagen kayakken. Deze aanbieder heeft kayaks voor 1, 2 of 3 personen en verschillende afstanden op haar site vermeld. Op zonnige dagen is dit een geweldig uitje vanuit Bouillon.

Belvedère de Bouillon en Passarelle du Moulin de l'epineBeklim de Belvedère de Bouillon en kayak naar Passarelle du Moulin de l’epine

Eén van de bekendste bezienswaardigheden aan de Semois, vlakbij Bouillon, is la Passarelle du Moulin de l’epine. Deze fotogenieke hangbrug over de rivier is 55 meter lang en dé plek waar wandelroutes in de omgeving van Bouillon passeren. Een andere manier om wandelend de mooiste plekjes rond de Semois te zien is de spannende Laddertjeswandeling, net wat verder naar het Westen. Niet voor bangeriken, maar wel een hele toffe wandeling met geweldige uitzichten, naar het schijnt. Zelf heb ik een gebroken enkel tijdens ons bezoek aan Bouillon, dus de laddertjeswandeling moet wachten tot volgende keer.

Perfecte herfstwandeling met uitzicht: Rocher du Hat

Een wandeling die ik wel maak in de omgeving van Bouillon is die naar uitzichtpunt Rocher du Hat. Op krukken klim ik geleidelijk van de parkeerplaats vlakbij Kayak-Chiny op deze locatie omhoog naar de prachtig gelegen rots met uitzicht op de Semois ten Zuidoosten van Bouillon. Door de bordjes met de driehoek en nummer 25 erop te volgen maak je een mooie rondwandeling van ongeveer 5 kilometer, langs Rocher du Hat. Zeker op heldere herfstdagen is dit een geweldige wandeling. De kleurenpracht is super vanaf Rocher du Hat en doet me een klein beetje denken aan het (veel spectaculairdere) Ojców nationaal park in de omgeving van Krakau.

Rocher du HatWe maken een schitterende herfstwandeling bij Rocher du Hat

Andere uitzichtpunten: Le Tombeau du Géant en Panorama de Frahan

De heuvels langs de Semois hebben nog een aantal andere mooie uitzichtpunten, die geweldig zijn voor een stop, maar ook als startpunt voor wandelingen door de heuvels. Le Tombeau du Géant is de plek waar volgens de legende een reus begraven ligt onder de grote, groene heuvel in een bocht van de Semois. Doordat er verschillende soorten bomen op de heuvel staan, lijkt het vooral in de herfst alsof de bomen van een andere kleur het kruis op de doodskist van de reus vormen.

Een ander populair plekje om de mooiste uitzichten in de Ardennen te zien, is Panorama de Frahan. Een stop hier is ook perfect te combineren met de eerder genoemde Laddertjeswandeling. Hier staan, net als bij de Tombe van de reus, op verschillende plekken bankjes om tijdens een picknick of wandeling van het uitzicht te genieten. Ook bij dit Panorama de Frahan maakt de Semois weer zo’n bizarre slinger in het groene landschap. De huizen in het dorpje beneden zien er te schattig uit. Je verwacht elk moment dat er een modeltrein doorheen gaat rijden.

Le Tombeau du Géant en Panorama de FrahanMooie uitzichten bij Le Tombeau du Géant en Panorama de Frahan

Een activiteit die wij graag hadden gedaan in Bouillon was karten. Dit kun je net buiten het centrum van Bouillon doen. Helaas bleek de poort gesloten toen wij daar aankwamen op een tijdstip dat het eigenlijk open zou moeten zijn. Jammer, het leek onze meiden heel tof.

Must visit vanuit Bouillon: Abbey of Orval

Je ziet het, waarschijnlijk heeft Bouillon bezienswaardigheden genoeg om je een paar dagen bezig te houden. Heb je meer tijd te besteden, dan mag je een uitstapje naar de Abbey of Orval niet missen. Deze abdij staat op de plek waar al eeuwen kerken en kloostergebouwen staan, maar niet allemaal hebben ze de tand des tijds doorstaan. Een ruïne van de oorspronkelijke abdij is mijn favoriete stukje van deze bijzondere plek. Na de verwoestingen in de tijd van de Franse revolutie zijn alleen nog enkele pilaren, grafzerken, een stenen bank en de contouren van een gotisch raam over. Het is heerlijk om hier tussen te dwalen en de vredige sfeer te proeven. Die sfeer is ook voelbaar in de kruidentuin en het historische gebouw met al haar bogen dat ernaast staat. Een enorme, oude eikenboom maakt het plaatje helemaal compleet.

Abbey of OrvalAbbey of Orval – leuk uitje vanuit Bouillon

In een klein museum, gevestigd in het enige bewaard gebleven gebouw van het oorspronkelijke klooster, kun je alles leren over het Trapisten bier dat hier gebrouwen wordt. Ook de tentoonstelling met historische voorwerpen en kunst in de keldergewelven is de moeite waard. Je bent een half uurtje onderweg vanuit Bouillon en kunt hier met gemak 2 tot 3 uur doorbrengen.

Dagtrips naar de Grotten van Han en Bastogne

De grotten van Han en het Bastogne War Museum zijn net wat verder van Bouillon, maar beiden nog geen 3 kwartier rijden. Deze bezienswaardigheden behoren tot de hoogtepunten van de Ardennen. In de Grotten van Han en het naastgelegen wildpark zijn we van opening tot sluiting geweest. Dan hebben we in de speeltuin nog niet eens 10 minuten doorgebracht. Ook in het indrukwekende, moderne Bastogne War Museum en het Bois Jacques hebben we bijna een hele dag gespendeerd. Plan dus genoeg tijd in, als je behalve de bezienswaardigheden in Bouillon zelf ook nog deze highlights van de Ardennen wilt bezoeken.

Domein grotten van HanHet Domein van de grotten van Han is een geweldige dagtrip vanuit Bouillon

Waar overnachten in Bouillon

Niet in het centrum gelegen, maar ideaal ten opzichten van al bovenstaande Bouillon bezienswaardigheden is dit ruime, maar toch knusse huis met 2 slaapkamers en warme kachel. Binnen een kwartier sta je in het centrum van de stad, maar je bent ook vlakbij een kajak verhuur. Je kunt er zelfs lopend naartoe. Slaap je liever in Bouillon zelf, dan is dit appartement met 1 slaapkamer (en slaapbank in de woonkamer) heel centraal. Je bent zo midden in het centrum, maar ook snel in de natuur.

Ga naar al mijn België blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

2 reacties op “Bouillon bezienswaardigheden voor dit toffe stadje in de Ardennen

  1. Gundiscover zegt:

    Schandalig eigenlijk dat ik als Belg moet zeggen dat ik in Bouillon nog niet geweest ben. Wel al veel plekjes in de buurt bezocht. Zo deden we ook de mooie wandeling van Rocher Du Hat. En ook de abdij van Orval bezochten we datzelfde weekend en die vond ik ook zeker de moeite. De grotten van Han bezochten we een hele tijd geleden ook al maar dat kan ik me precies niet goed meer herinneren. Ik vond L’Odyssée de Lumière er precies wel erg de moeite uitzien om eens te zien.

    • yvonneREISTverder.nl zegt:

      Haha, ik herken dat wel. Wij zijn in Nederland ook nog lang niet overal geweest. Hoewel ik weet dat jij toch al best heel veel plekken in België bezocht hebt. Zo blijft er dan toch nog wat te wensen over voor een andere keer. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *