fbpx
bijzonder overnachten in een kerk in Friesland

Slapen in een kerk in Friesland – bijzonder overnachten

Hoe bijzonder overnachten in een kerk is, zie ik het best als ik naar onze zesjarige kijk. We staan op het punt naar Friesland te vertrekken en ze kon er gisteravond bijna niet van slapen. Ze hupt van haar ene op haar andere been, als ze naast haar Anna-jurk ook een Elsa-jurk én een tutu in haar eigen tas stopt. “Om in te dansen mama, want die kerk is toch eigenlijk een soort kasteel?!” Nadat ik haar heb verteld dat er een geluidsinstallatie is in de kerk in Friesland, waar we gaan overnachten, heeft ze in haar hoofd dat ze er wil dansen. Dat mag; we hebben tenslotte voor een weekend de hele kerk tot onze beschikking. Als ik een reiskoffertje in de auto zet, stopt onze kleine dame nog gauw een make-up tasje bij haar eigen bagage.

Overnachten in een kerk in Friesland aan de elfstedenroute

Vanaf het moment dat we Friesland binnen rijden wordt elke kerk aangewezen met de vraag of “onze” kerk er net zo uitziet. Het blijkt nóg beter te zijn. De kerk waar wij gaan overnachten staat namelijk in het terpdorpje Schettens, aan de Friese Elfstedenroute gelegen. Tegenover de kerk staat de oude dorpsschool met de schoolmeesterswoning. Daarnaast stroomt de Wytmarsumer Feart, die pal langs Schettens meandert. Ga je de elfstedentocht varen, dan is een nachtje in deze kerk een gave afwisseling van de dagen op het water. Een aantal schitterende, typisch Friese boerderijen staan rond de kerk en het schooltje. In eerste instantie hebben we trouwens weinig oog voor de omgeving, want wauw, dat kerkje is gewoon ons thuis voor vannacht. Gauw draaien we de sleutel om en gaan we op ontdekking in de verschillende ruimtes.

overnachten in een kerk in Schettens FrieslandDe kerk en het fotogenieke dorpje Schettens aan de Elfstedenroute

De ruimtes in de kerk

Uiteraard lopen we direct de hal door, naar de kerk zelf. Als fotograaf valt me meteen de mooie lichtinval op, door de hoge ramen in Romaanse stijl. Rijen banken en stoelen staan er nog net zo bij, alsof er gisteren nog een dienst in de kerk was. Dat is niet zo gek, want in deze kerk worden minstens eens per maand nog diensten gehouden! Tegenover ons zien we de preekstoel, met aan weerszijden de extra luxe banken voor burgers van aanzien. Op de vloer vallen direct de grote, mooi bewerkte grafstenen op.

In tegenstelling tot wat we verwachten is ’t lekker warm in de kerk. Onder elke bank zit een aparte verwarming. Ook naast de zithoek, die gecreëerd is, hangt een verwarming. Daar wordt een koukleum zoals ik in de avonduren wel blij van. Als we achterom kijken zien we de orgelpijpen boven de ingang. Stel je toch voor, dat je orgel kunt spelen!

Interieur en details orgel kerk in Schettens FrieslandInterieur en details van het orgel in de kerk in Schettens, Friesland

Helaas kunnen wij dat niet, maar we gaan wel op zoek naar het orgel. Terug in de statige hal kiezen we op goed geluk één van de deuren. Een volgende deur leidt naar een steile trap. Op de minuscule verdieping is slechts één deur: de orgelruimte. We nemen plaats op het krukje en doen alsof we de mooiste muziek spelen. We schuiven het gordijntje even open, zodat we de hele kerk en ons onzichtbare publiek beneden kunnen zien. Dan is het tijd om de volgende smalle, steile trap te beklimmen.

Achter de enige deur die we boven zien is onze slaapkamer: in de toren! De eenvoudig ingerichte kamer, met kale, bakstenen muren, houten plafonds, een houten tafeltje en een stoel, ademt de sfeer van vroeger. Toch staan er twee comfortabele bedden, zijn er zelfs verwarming en sfeervolle verlichting en dan dat uitzicht! We zien de historische woonboerderijen van de buren en daar achter het Friese landschap met weilanden en de meanderende Wytmarsumer Feart. Lang blijven we er niet van genieten, want onze prinses herinnert zich de beloofde muziekinstallatie.

hal en slaapkamer in de klokkentorenVia de hal naar de slaapkamer in de klokkentoren

Beneden kijken we nog even gauw in de badkamer, die er top uitziet, voordat we de keuken inlopen. Op tafel ligt een i-pad. Nou ben ik niet de handigste in technische snufjes en onbekende, elektronische apparaten, maar in een paar tellen lukt het me om via spotify geluid uit de speakers in het dak van de kerk te laten komen. Kledingstukken vliegen in het rond en het make-up tasje komt tevoorschijn. Even later dans eerst Anna en dan Elsa rond door de kerk. Dat valt niet mee, op blote voeten over die grafstenen met reliëf. We durven onze schoenen niet aan te houden als we er overheen lopen.

Schelte van Aysma – geschiedenis van de kerk in Schettens

’s Avonds horen we dat we best met schoenen aan over de grafstenen kunnen lopen. Om 7 uur staat André namelijk aan de deur. Als klein jongetje kwam hij al in deze kerk, want hij is in Schettens geboren en getogen. Nu beheert hij de kerk en weet hij enorm veel over de geschiedenis ervan. En het leuke: die komt hij met ons delen; in een kindvriendelijke versie nog wel, speciaal voor de prinses.

overnachten in een kerk in FrieslandOvernachten in een kerk in Friesland is genieten en een duik in de geschiedenis

De eeuwenoude helm, die jaren in de hal van de kerk heeft gehangen en tegenwoordig te zien is in het nationaal militair museum in Soest, blijkt van groot historisch belang. Hoe tof is het dan dat de oorspronkelijke eigenaar van die helm in de grafkelder onder de kerk ligt. Aan het eind van het verhaal mogen we er zelfs even een kijkje nemen.

Bij de reservering van je overnachting in deze kerk in Friesland kun je aangeven of je graag wilt dat André het verhaal over Schelte van Aysma komt vertellen. Dit is helemaal gratis en echt een aanrader. De geschiedenis komt tot leven. Wellicht zie jij, net als de prinses, ook ineens de beroemde helm afgebeeld op één van de grafstenen!

helm en grafkelder Schelte Aysma SchettensDeze zesjarige spot de helm van Schelte Aysma direct en bekijkt de grafkelder en preekstoel

Nadat André vertrokken is kijken we ineens met heel andere ogen naar de kerk. We maken de volgende ochtend een nieuw rondje langs alle details en doen nog een poging om te lezen uit de Friese bijbels die er liggen. Uiteraard maken we ook nog weer goed gebruik van de geluidsinstallatie. Uitchecken doen we dan ook wat later dan gepland. 😉 Afscheid nemen van deze mooie accommodatie is lastig, dus we zijn blij verrast als we door André worden uitgenodigd om nog eens terug te komen.

Dat doen we een kleine twee maanden later al. Dit keer komen we met ons vieren slapen in de kerk. In de torenkamer staan slechts 2 bedden, maar er kunnen gemakkelijk een paar bedden worden bij geplaatst in de kerk zelf. Ideaal voor ons, zo kunnen de meiden dit keer samen dansen. De volgende ochtend genieten we van een heerlijk en super uitgebreid ontbijt. Dat wordt normaal gesproken bezorgd, maar voor de zondagochtend wordt alles de dag ervoor al klaar gezet, omdat de bakker dan niet bakt. Daarna hebben we energie genoeg om de omgeving van de kerk te ontdekken. Hoe gaaf, hoe de Wytmarsumer Faert echt om het kerkje heen loopt. Je kunt hier zelfs met een bootje aanleggen en overnachten in de kerk, mocht je dat willen.

tweede keer overnachten in een kerk in FrieslandWat een geluk: nog een keer overnachten in een kerk in Friesland

Doen in de omgeving van Schettens

In Friesland is genoeg te zien en doen. Vanuit de kerk kun je wandelen, fietsen en varen door Friesland. Het IJsselmeer is vlakbij, met schitterende vissersstadjes Stavoren en Hindeloopen en iets noordelijker, aan de Waddenzee, Harlingen. Op een steenworp afstand ligt Bolsward.

In een klein half uur ben je ook in de Friese hoofdstad Leeuwarden, die wij echt een aangename verrassing vinden. Naast het mooie historische centrum, met grachten en bijzondere bouwwerken, is er ook een heel andere kant. Zo zijn er veel kunstgalerietjes en kun je er een enorme hoeveelheid toffe street art vinden. Wij hebben ons bovendien uitstekend vermaakt met de wandelroute langs de Miniature People, een verzameling wel héle kleine mensjes.

Leeuwarden veelzijdige hoofdstad van FrieslandLeeuwarden, de veelzijdige hoofdstad van Friesland

Ook bijzonder overnachten in een kerk in Friesland

Wil jij ook bijzonder overnachten in een kerk in Friesland, die nog altijd in gebruik is en bovendien een rijke historie heeft? Dat kan! Op de website van de kerk is een heleboel extra informatie te vinden en kun je zelf in de agenda kijken wanneer jij hier kunt overnachten. En mocht je willen fietsen, dan kun je ook die meteen huren bij je boeking. Een andere bijzondere overnachting met een religieus tintje is die in Abdij Rolduc, vlakbij Kerkrade in Zuid-Limburg. Ook echt een aanrader, maar weer heel anders. Zoek je een andere bijzondere overnachtingsplek in Friesland, die zéker in de smaak valt bij kinderen? Wij gingen er slapen bij de boer, een groot succes.

Category: Nederland

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


12 comments

 1. Wat leuk! Ik ben meteen door gaan klikken. Zeker leuk voor ons om te doen. We zijn alleen met zijn drietjes en dan is het toch wat minder als een van ons beneden moet slapen. Desalniettemin ga ik dit zeker ‘in de groep’ gooien, want het lijkt mij een heel mooie en bijzondere ervaring.

 2. Wauw, hadden jullie echt de hele kerk voor jullie zelf? Wat uniek zeg. Wij gaan aankomende zomer ook naar Friesland, misschien de plaatsen die je noemt eens bezoeken. Wat goed ook dat je Andre kunt bijboeken, of nou ja gratis zelfs. Wat een service zeg! Het lijkt mij een hele toffe en unieke ervaring in zo’n kerk.

  1. Ja, inderdaad heel bijzonder.. en het slapen in de torenkamer vond onze dochter echt geweldig. Mocht je met meer dan 2 zijn, kun je ook in de kerk zelf slapen op een bed dat wordt neergezet voor in de kerk. Veel plezier in Friesland komende zomer, wij hebben deze provincie sinds dit jaar helemaal ontdekt. 🙂

 3. Wat een bijzondere locatie om de nacht door te brengen.
  Je hebt er een leuk blog en een mooie recensie voor de kerk mee achter gelaten. Als ik zou boeken zou ik zeker het verhaal dat Andre komt vertellen er bij boeken. Gek op geschiedenis en dat je dan ook nog eens in de grafkelder mag kijken van een kerk vind ik heel bijzonder.

 4. Dit lijkt mij zo tof! Het afgelopen jaar zijn wij veel in Nederland op pad geweest, maar een nachtje in een kerk moeten we nog steeds een keer doen. Lijkt me erg bijzonder.

  1. Het was voor ons ook de eerste keer om in een kerk te slapen en dat ik kan het van harte aanbevelen. Het is echt een unieke ervaring.. en dat zo dichtbij huis. Zo zie je maar: je hoeft niet altijd naar de andere kant van de wereld te reizen. 🙂

 5. Wat een bijzonder locatie. Het lijkt me ook wel een beetje spannend er is zoveel gebeurt in de kerk.

  1. Toen ik er alleen met mijn dochter sliep vond ik het kraken van het hout (het waaide ook nog flink) best een beetje spannend. Qua geschiedenis viel dat mee. 🙂