Een bezoek aan de Wieliczka zoutmijn staat vrijwel altijd op het programma bij een stedentrip naar Krakau. Als je slechts de zoutmijn zelf bezoekt doe je het stadje Wieliczka eigenlijk te kort. Een wandeling door Wieliczka is een must als je houdt van statige, oude gebouwen, maar ook om de geschiedenis van de zoutmijnen écht in z’n geheel te zien. Wij beginnen onze dag met een rondleiding onder de grond en maken daarna een rondje door Wieliczka, een stadje dat alles dankt aan haar mijnbouwverleden.
De Wieliczka zoutmijn bezoeken vanuit Krakau
Zelf zijn we met onze eigen auto naar Krakau gereisd. Dan is de Wieliczka zoutmijn vanuit Krakau in ongeveer een half uurtje bereikbaar. Er zijn rondom de mijnen verschillende parkeerplaatsen. Bij enkele daarvan staan mannetjes in gekleurde hesjes hun best te doen je naar hun parkeerterrein te leiden. De prijs verschilt onderling niet zoveel, dus ik zou er eentje kiezen die redelijk dicht bij de ingang van de mijn en het centrum van Wieliczka ligt. Heb je geen auto bij je, dan doet bus 304 vanuit Jubilat er ook een half uur over om in Wieliczka te komen, net als de trein die vertrekt vanaf Krakau Centraal station. Tenslotte kun je ook nog met een georganiseerde tour vanuit Krakau naar Wieliczka. Die optie is een stuk prijziger en geeft je minder vrijheid om het stadje op eigen tempo te verkennen. Bovendien mis je dan wellicht de unieke Tężnia Solankowa, de gradeerwerken voor de zoutwinning, die zich op de grootste parkeerplaats bevinden.
Tężnia Solankowa en de ingang van de Wieliczka zoutmijn
Op het moment van onze stedentrip Krakau en ons bezoek aan de zoutmijn van Wieliczka zijn er relatief weinig bezoekers. We zijn er buiten het hoogseizoen, in de herfst en bovendien in het staartje van de pandemie. Je zou zeggen dat het in zo’n geval niet nodig is om vooraf te reserveren, maar we willen geen risico nemen en doen dat toch. Het aantal tours wordt aangepast aan het bezoekersaantal en het aantal Engelse tours is beperkt in het najaar, dus dat blijkt een verstandige keus. We hebben online gereserveerd en hoeven alleen bij de kassa onze tickets op te halen. Zodra onze tour start, wordt dat omgeroepen en kunnen we met onze gids mee naar binnen.
De standaard Tourist Tour duurt ongeveer 2 uur en leidt je langs alle hoogtepunten van de mijn. Wil je iets bijzonders, kies dan voor de Miner’s Route, waarbij je in werkkleding gehesen wordt en gereedschap mee krijgt om je voor een paar uur als echte mijnwerker te gedragen.
De toeristenroute gaat langs alle hoogtepunten van de Wieliczka zoutmijn
Onder de grond in de zoutmijn
Na een korte introductie volgen we onze gids de mijn in. We beginnen met het afdalen van ongeveer 400 traptreden. De mijn is meer dan 300 meter diep, maar zo ver gaan wij vandaag niet. In verschillende etappes dalen we tot 135 meter. Ook zien we van die verschillende lagen slechts een fractie van de mijn, die in totaal wel meer dan 300 kilometer aan gangen telt. Tijdens de toeristenroute leg je er iets meer dan 3 af. Op verschillende plekken staan we stil bij mooie creaties die mijn werkers van het zout gemaakt hebben. Deze zoutsculpturen zijn vaak enorm gedetailleerd en knap gemaakt.
Zo nu en dan zien we een enkele mijnwerker door één van de gangen lopen. De mijn is nog altijd in bedrijf, al is dat maar voor een fractie van de productie zoals die ooit was. Wieliczka is één van de grootste zoutmijnen die Europa ooit gehad heeft. Al sinds de Middeleeuwen werd hier zout gewonnen, op een steeds professionelere manier. Van de manier waarop dat gebeurde zie je op verschillende plekken in de mijn diorama’s, maar ook bijvoorbeeld een replica van de originele mijnlift. Er werden zelfs paarden gebruikt om mee te werken in de mijn. Zij zetten de liften in beweging en versleepten zware vrachten. De paarden bleven jaren lang onder de grond. Pas rond de eeuwwisseling is het laatste paard uit de mijn met pensioen gegaan.
Leerzame diorama’s op de toeristenroute van de mijn
De kapel van Sint Kinga
Hoogtepunt van de rondleiding door de mijn is de kapel ter ere van prinses Kinga. Sint Kinga is de beschermheilige van de mijnwerkers. Zij was de Hongaarse prinses die volgens de verhalen trouwde met een Poolse prins. Zij schonk Polen zout en gooide haar trouwring in een zoutmijn in Hongarije. De ring werd echter teruggevonden in Wieliczka, een wonder. Het zout was haar gevolgd naar Polen. De kapel is aan haar gewijd en enorm in afmetingen en een schitterende vloer, die het op een balzaal laat lijken. Aan de wanden staan zoutsculpturen en aan de plafonds hangen enorme kroonluchters. Vanwege de goede akoestiek vinden hier weleens optredens plaats en ook kun je in deze kapel trouwen. Hoe bijzonder is dat?!
Tenslotte passeren we ook nog twee zoutmeren in de mijn. Bij één daarvan krijgen we een prachtig stukje muziek te horen, omdat de akoestiek van de gewelfde ruimte er zo mooi is. Een stop vrijwel aan het einde van onze tour, die van ons niet echt had gehoeven, is die in het ondergrondse restaurant annex souvenirwinkel. De tour is eigenlijk zo goed als afgelopen en we staan er minstens een kwartier te wachten tot de gids z’n koffie op heeft en andere toeristen zijn uitgeteut (is dat een woord?) bij de souvenirs.
kapel van Sint Kinga
Mocht je trouwens graag eens willen eten onder de grond, dan kan dat in het restaurant dat zich vlakbij de lift bevindt. Dit is een ander restaurant dan de plek waar de tour pauzeert. Het eten schijnt niet heel bijzonder te zijn, maar eten onder de grond is natuurlijk wel heel speciaal.
Het stadje Wieliczka
Na ons bezoek aan de zoutmijnen ontdekken we het stadje Wieliczka verder. Zoals elke Poolse stad heeft ook Wieliczka haar eigen Rynek, een marktplein. Rond het plein staan kleurige huizen en er midden op vind je een kunstwerk als herinnering aan het rijke mijnverleden. Je ziet enkele Middeleeuwse mijnwerkers die zout uit de mijnen sjouwen en langzaam boven de grond komen. Enkele jaren eerder is er een enorm 3D kunstwerk op de grond aan toegevoegd, maar inmiddels is dat schilderij flink vervaagd. Op de dag dat wij in Wieliczka zijn is er geen markt. Leuke winkeltjes zin er echter wel. Onze dames vermaken zich uitstekend met het uitzoeken van tasjes en kleding. Leuk geprijsd hoor, in Polen!
Het mooie centrum van Wieliczka
Andere markante plekken om te bezoeken in Wieliczka zijn het kasteel, de verschillende kerken en historische panden in een rijk verleden gebouwd. Ook staan er overal mijnschachten, verspreid door het centrum. Het kasteel is trouwens voor renovatie gesloten tijdens ons bezoek. We missen echt wat denk ik, want normaal gesproken kun je hier het zoutmijnmuseum bezoeken. Van de buitenkant kunnen we toch een aardige indruk krijgen van het gebouw, maar voor het museum moeten we nog een keer terug.
Welke zoutmijn bezoeken bij Krakau
Voor ons is er vooraf enige twijfel over welke zoutmijn bij Krakau we zullen bezoeken. Wieliczka is namelijk niet de enige zoutmijn in de omgeving. Net iets verder van Krakau is nog een andere grote zoutmijn: Bochnia. Deze mijn is minder uitgestrekt, een heel stuk minder bekend en daardoor ook veel minder drukbezocht en fijner voor de portemonnee. Net als Wieliczka is de Bochnia mijn een Unesco Werelderfgoed. Daar waar Wieliczka deze status als één van de allereerste objecten kreeg, heeft de mijn in Bochnia deze pas sinds 2013.
Het Wieliczka kasteel en de zoutmijn
In Wieliczka is de enorme, indrukwekkende kapel eigenlijk een must-see en zijn er verschillende andere kunstwerken te bewonderen, gemaakt uit zout. Er zijn genoeg tours die in het Engels, Duits of Spaans zijn. Bochnia is wellicht leuker voor kinderen, vanwege een ondergrondse glijbaan, een optionele boottocht over een ondergronds meer en een rit met het treintje. De tour is echter standaard in het Pools. Wil je toch graag Engelse informatie, dan moet je je eigen gids huren voor 125 Zloti. Beide mijnen zijn verschillend, maar ondanks dat wij een week in Krakau zijn geweest, hebben we slechts tijd gehad om één zoutmijn te bezoeken. Een eerlijk gezegd denk ik dat dat ook voldoende is.
Wij hebben Wieliczka gecombineerd met Zalipie. De net iets kortere reistijd vanuit Krakau, plus de grootsheid van Wieliczka, de grandeur van het stadje en die geweldige St. Kinga kapel hebben ervoor gezorgd dat we na lang wikken en wegen voor Wieliczka zijn gegaan. Wellicht zijn we ooit nog eens in de buurt en nemen we dan een kijkje in de mijnen van Bochnia.
Naar welke zoutmijn zou jouw keus uitgaan, Wieliczka of Bochnia?
Jee, wat een ontzettend groot complex. 300 kilometer aan gangen is enorm! Leuk om meer te leren over deze mijn en de zoutwinning, ik zou er graag even willen kijken!
Ja, we hebben een heel eind gelopen en dan te bedenken dat we nog slechts een fractie gezien hebben. Zeker eens een kijkje gaan nemen, het is echt indrukwekkend.