Yogyakarta wordt door veel mensen de leukste stad van Indonesië genoemd. Voordat we zelf in Yogyakarta geweest waren had ik er zo mijn twijfels over, want het leek me vooral een hele grote en erg vieze stad. Het hectische verkeer, met al haar uitlaatgassen, was niet een al te aanlokkelijk vooruitzicht, zeker niet met de grote steden in India in mijn achterhoofd. Toen ik zag hoeveel bezienswaardigheden Yogyakarta in een straal van 50 kilometer om zich heen heeft liggen boekte ik toch maar liefst voor een week een accommodatie in deze stad. We kozen wel bewust voor een appartement buiten het centrum en dat bleek een uitstekende keus. Zo viel de overlast van het stadsverkeer nogal mee en konden we zowel de bezienswaardigheden in Yogyakarta zelf, als daarbuiten, vrij snel bereiken.
bezienswaardigheden Yogyakarta binnen en buiten de stad
De reden dat Yogyakarta bezienswaardigheden genoeg heeft voor een week of meer is dat er in een cirkel van zo’n 50 kilometer rond de stad zoveel te zien en doen is. De bezienswaardigheden in Yogyakarta zelf heb je in een dag of 2 echt wel gezien, zelfs als je ook de minder bekende plekken bezoekt. Dan zijn Prambanan en de Borobudur natuurlijk highlights die je zeker niet wilt missen en daarnaast is er nog onwijs veel prachtige natuur, waar je kan wandelen, tuben, zwemmen en relaxen. Die week is voorbij voor je het weet.
Begin met het Waterpaleis en Kraton en omgeving
Taman Sari, oftewel het Waterpaleis van Yogyakarta, is één van de bezienswaardigheden in de stad zelf die je echt gezien moet hebben. In de 18e eeuw is Taman Sari gebouwd voor de Sultan, die er in de warme maanden verkoeling zocht met zijn vrouwen. Het Waterpaleis ziet eruit alsof het sinds toen niet meer is schoongemaakt of opgeknapt, maar waarschijnlijk is dat uiterlijk te danken aan het jaarlijkse regenseizoen. Ik vond ’t erg jammer dat ’t gebouw er zo vervallen uitzag, met overal groene aanslag in de bassins.
Een dikke kilometer naar het Noorden, precies een leuk becak-ritje of een korte wandeling, bevindt zich het Kraton. Het koninklijk paleis van de Sultan in Yogyakarta is zo anders dan ik me had voorgesteld. In vergelijking met de paleizen in India is de versiering toch wel een stuk minder uitbundig en de tentoonstellingen vond ik niet heel spectaculair. Toch voelt het hier alsof je een beetje het verleden binnen stapt en het is heerlijk rustig in vergelijking met de hectiek op straat.
Het koetsenmuseum, net om de hoek, is erg leuk om even binnen te kijken, maar de highlight in deze hoek van Yogyakarta is eigenlijk het museum aan de Zuidkant van het Kraton. Dit museum, met een andere ingang, maar nog behorend tot hetzelfde complex, heeft een centraal paviljoen waar dagelijks voorstellingen zijn. De ene dag is het traditionele, Javaanse dans en de andere dag een Wajang poppenvoorstelling, waaraan tientallen musici meedoen. Zelfs onze kinderen hebben een uur lang stil zitten kijken op beide dagen dat we deze plek bezocht hebben. Wat ook erg leuk is aan dit museum is dat je er kan zien hoe batik gemaakt wordt, zonder dat opdringerige verkopers meteen om je heen beginnen te cirkelen.
Zo leuk en gek genoeg niet eens heel druk bezocht: voorstellingen in ‘t Kraton
Ga zeker een middag struinen in Kota Gede
Kota Gede is mijn persoonlijke favoriet in Yogyakarta en omgeving. Veel mensen zijn teleurgesteld door de wijk, omdat ze alleen de zilversmeden en de chocoladefabriek bezoeken, maar het is juist de rest van de wijk die zo de moeite waard is. De markt van Kota Gede is een geweldig begin. Geuren kleuren en een bijzondere lichtinval die donkere hoekjes ineens kan uitlichten door een paar binnenvallende zonnestralen laten je telkens weer een nieuw gangpad in slaan. Ook de koninklijke begraafplaats en haar omgeving zijn een bezoekje waard, net als het huis van Rudi Pesik. Maar de echte bezienswaardigheid van Kota Gede zijn de vele smalle straatjes en de verborgen pleintjes, waar de inwoners hun leventje leiden en nieuwsgierig naar je omkijken als je ze passeert.
Shoppen rond Malioboro
Malioboro Street is dé plek om souvenirs en kleding te kopen in Yogyakarta. Als het hier niet te koop is vind je het nergens. Loop zeker ook de Beringharjo traditionele markt binnen, voor de lekkerste kruiden en het beste fruit. Of alleen al om te genieten van het lokale leven. Oude mannetjes dammen of spelen een potje schaak, terwijl de dames elkaar hun nieuwste armbanden showen. En heb je trek gekregen? Dan kan je in de Begingharjo markt prima lunchen voor weinig.
Shoppen rond Malioboro en rondstruinen over dé markt van Yogyakarta
Candi Plaosan
Op slechts 2 kilometer van één van de highlights van Yogyakarta, Prambanan, ligt nog een ander indrukwekkend bouwwerk. Candi Plaosan is één van de Boeddhistische tempelruïnes in deze omgeving en zeker de moeite van een bezoekje waard. De staat waarin de 2 hoofdtempels verkeren en het indrukwekkende aantal stoepa’s er omheen zijn hebben ons in elk geval weten te imponeren.
Aangezien ons appartement zich aan de Oostkant van Yogyakarta bevindt zijn we in slechts 20 minuten bij Prambanan en Candi Plaosan. De afstand tussen Candi Plaosan en Prambanan is iets te groot om in de middagwarmte lopend af te leggen (ruim 2 km), helemaal met kinderen, en vervoer is er zo ver buiten de stad niet heel veel meer. Een fiets, motorbike of taxi die even wacht zijn je mogelijkheden.
Een indruk van Yogyakarta en Oost-Java met bewegende beelden
In Yogyakarta is de Grab-app eigenlijk onmisbaar. Via Grab weet je zeker dat je niet te veel betaalt voor je taxi en je kan tegenwoordig een tussenstop aangeven in je reis. Door via Candi Plaosan naar Prambanan te reizen, met een 30 min. stop, zijn we niet meer kwijt dan met een gewone taxi voor alleen de enkele reis
Candi Plaosan en Prambanan – ten oosten van Yogyakarta
Prambanan aan de rand van Yogyakarta
Prambanan is niet alleen één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Yogyakarta, maar zelfs van heel Java. Dat is ook te merken aan de grote stroom bezoekers. Tegenwoordig zijn een aantal andere tempels, die ten noorden van de grote Prambanan tempel liggen, toegevoegd aan hetzelfde complex en entreekaartje. Daardoor kan je jezelf hier bijna een hele middag vermaken en is de behoorlijk pittige entreeprijs wel enigszins te vergoelijken.
Wil je graag de zonsondergang zien boven Prambanan? Kom dan rond een uur of 2 en maak eerst een rondje langs o.a. Candi Lumbung, Candi Sewu en het museum met beelden uit de tempels. Dan ben te tegen vieren bij de hoofdtempel en kan je die verkennen en daarna genieten van de zakkende zon.
Borobudur aan de andere kant, buiten Yogyakarta
Ten Noord-Westen van Yogyakarta, op ongeveer 50 kilometer van het centrum, ligt een andere niet te missen highlight: de Borobudur. Er zijn mensen die het prettig vinden dichtbij de Borobudur te overnachten, maar wij vonden het prima om vanuit ons appartement in Yogyakarta die kant op te gaan. In 5 kwartier waren we er; precies op tijd voor de opening van de poort om 6 uur in de ochtend.
Precies op tijd vanuit Yogyakarta naar de Borobudur in de vroege ochtend
Er wordt veel gediscussieerd of het al dan niet de moeite waard is de extra hoge entreeprijs te betalen om anderhalf uur eerder naar binnen te mogen, om de zonsopkomst vanaf de Borobudur te zien. Misschien handig om in je overweging mee te nemen dat het hier vaak bewolkt is in de vroege ochtend en er geen enkele garantie is op een spectaculaire sunrise. Wij hebben ervoor gekozen direct om 6 uur naar binnen te gaan en stonden om 6.15 uur boven. In juli en augustus is dat precies het tijdstip dat de zon boven de bergen uit begint te komen en het perfecte moment om foto’s te maken. In de andere maanden is de zon eerder op en kan ik me voorstellen dat je misschien wel voordeel hebt van de extra vroege (en fors duurdere) entree.
Overigens zijn juli en augustus ook de maanden dat de Borobudur het drukst bezocht wordt. Kies een weekdag om de grootste drukte te vermijden, maar alsnog zal je het uitzicht met vele medereizigers moeten delen. Wij zijn van 6 tot 7.30 uur bovenop de Borobudur geweest, toen afgedaald om het museum te bekijken en van 8.30 tot 9.00 opnieuw boven geweest. Beide momenten was het even druk. Toch blijft het een indrukwekkend monument.
De Borobudur blijft indrukwekkend
Ben je van plan om zowel de Borobudur als Prambanan te bezoeken tijdens je verblijf in Yogyakarta? Kies dan een combiticket voor beide monumenten, dat scheelt aanzienlijk in de prijs. Je moet je bezichtiging dan wel op opeenvolgende dagen plannen.
Windusari, ten noorden van Borobudur
Zo druk en toeristisch als de omgeving van de Borobudur is, zo rustig is het in de dorpjes net een paar kilometer verderop. En rijd je nog een uutje naar het noorden, dan worden de landschappen zo mogelijk nog mooier als je Windusari nadert. Dit is niet echt de directe omgeving van Yogyakarta meer, maar prima te combineren als dagtrip met de Borobudur. In Windusari zelf kan de auto niet komen, dus die laten we achter bij het begin van het plaatsje. Dat is veel beter ook, want zo genieten we maximaal van de schitterende omgeving en het contact met de lokale bevolking. Waarom Windusari onze favoriet op Java is, vertel ik je in een apart blog.
Iets verder van Yogyakarta, maar zo mooi!
Dagtrip Goa Pindul, Luweng Sampang en Breksi
Ten oosten van Yogyakarta liggen ontzettend veel mooie plekjes verscholen in de mooie, heuvelachtige natuur. Goa Pindul is een donkere grot waar een riviertje doorheen stroomt. In een binnenband dobber je er doorheen, samen met een gids, die je wijst op de vleermuizen aan het plafond. Aan het eind van de grot is een grote kamer die aan de bovenkant open is en waar een magisch zonlicht door naar binnen schijnt. Je kan hier van een flinke hoogte naar beneden springen, het spectaculairste van dit verder erg relaxte uitje. Kom hier niet in het weekend, dan is het erg druk, maar op maandagochtend ben je vrijwel de enige.
Een stukje naar het noorden zou Luweng Sampang een prachtige waterval in een bijzonder stukje rivier zijn, echt relaxen. Ware het niet dat er amper water in de rivier stond en de complete waterval verdwenen was tijdens ons bezoek. Nog steeds een heel mooi plekje, zeker ook de omgeving, maar een beetje teleurstellend als je water verwacht en het niet aantreft. Ik kan me voorstellen dat het in een nattere periode echt een aanrader is om even lekker af te koelen en te chillen.
Dagtrip vanuit Yogyakarta naar o.a. Goa Pindul en Luweng Sampang
Doordat we nog wat tijd over hadden, vanwege de extreem korte zwemstop, zijn we al vroeg in de middag terug aan de rand van Yogyakarta en onze chauffeur neemt ons spontaan nog mee naar Tebing Breksi en Candi Ijo. Deze plekken liggen niet al te ver van elkaar en bieden een mooi uitzicht over de omgeving. Tebing Breksi is eigenlijk een voormalige steengroeve, die wordt omgetoverd tot recreatiespot van de inwoners van Yogya. Bovenop de grote rots kan je tal van maffe selfies maken. Alleen al het kijken naar hoe de Javanen dit vol enthousiasme doen is de moeite van de kleine omweg waard. Candi Ijo is qua tempel niet enorm bijzonder, maar ook hier heb je weer een fijn uitzicht en kan je heerlijk relaxen. Zeker tegen zonsondergang is dit een leuke plek. Het was voor ons de laatste in de lange rij bezienswaardigheden rond Yogyakarta en de afsluiting van een heerlijke week.
Dagtrip langs pindaboertjes, tofufabriekjes en pottenbakkers
Niet direct de standaardbezienswaardigheden van Yogyakarta, maar vlakbij de stad kan je heerlijk rond toeren en onderweg stoppen bij rijst- en pindaboertjes, tofufabriekjes en pottenbakkers. Het is geweldig om te zien hoeveel activiteit er hier is en hoe de mensen in hun onderhoud voorzien. Het leven is eenvoudig, maar iedereen is tevreden en doet z’n ding. Onze kinderen vonden het trouwens geweldig om even mee te helpen met het maken van een pot op de draaischijf en om te zien hoe tofu gemaakt wordt.
Laat genoeg ruimte voor spontaniteit
Waarschijnlijk kan je bovenstaande bezienswaardigheden in en rond Yogyakarta ook in een dag of 5, 6 bezoeken, als je niet te veel treuzelt. Dan vergeet je alleen het belangrijkste: enige ruimte voor spontaniteit. Zo werd ik zelf op onze tweede dag in Yogyakarta uitgenodigd om mee te gaan naar een bruiloft in de omgeving van de stad. Natuurlijk zeg ik dan geen nee, want hoe vaak krijg je nou de kans om een bruiloft in Indonesië mee te maken? Als je alleen van de ene bezienswaardigheid naar de andere snelt en geen oog hebt voor je omgeving of de lokale bewoners mis je zoveel van een land. Zorg er daarom voor dat er nog wat rek in je vooraf bedachte programma zit, zodat je ook kan genieten van de leuke, spontane ontmoetingen die op je pad komen.
Ik werd in Yogyakarta spontaan uitgenodigd voor een bruiloft
Reizen naar Yogyakarta
Wij reisden met de trein van Malang naar Yogyakarta, een prachtige rit die ongeveer 7 uur duurt. Ook de route Bandung – Yogyakarta schijnt fantastisch te zijn met de trein. Daar doe je precies even lang over. Van Surabaya naar Yogyakarta gaan ook dagelijks meerdere treinen. Yogya is dus met de trein heel goed bereikbaar en dat is op Java de veiligste manier van reizen en voor lange afstanden vaak ook de snelste. Tickets boek je heel makkelijk online bij Tiket.com.
Kom je van nog verder? Yogyakarta is met budget airlines Airasia en Lion Air goed bereikbaar vanuit plekken in heel Indonesië. Ook vanuit Thailand en Singapore kan je heel goedkoop naar Yogyakarta vliegen. Vanuit Nederland gaan geen rechtstreekse vluchten naar Yogyakarta, maar maak je altijd een tussenstop, vaak in Jakarta. Het is ook een idee om een goedkope vlucht naar Bangkok of Singapore te boeken en dan met één van de budget airlines verder te gaan.
Bedankt voor het beoordelen van Yogyakarta en het vertellen aan de wereld. Groeten van mij, Bayu-chauffeur in Yogyakarta.
Thank you for your comment. We loved Yogyakarta!
Hallo Yvonne, wat een leuke reisverslagen. Ik zal er mijn voordeel mee doen. Net wat ik nodig heb. Zit nu in Yogya tm as zaterdag.
Ahh, leuk om te horen! Veel plezier in Yogya.. echt een leuke stad.
Met jouw route als leidraad gaan we eind met ons gezin Java en Bali verkennen. Kan niet wachten…
Ahhh, super om te horen! Veel plezier alvast. Wanneer vertrekken jullie precies? (Er is een woord weggevallen in je reactie)
Wat leuk om eens wat meer over Indonesië te weten te komen. Ik heb me er eerlijk gezegd nog nooit in verdiept. Het ziet er erg leuk uit 🙂
Indonesië is een zeer divers land en zelfs op Java, waar Yogyakarta ligt, is er zo ongelooflijk veel te zien. Zeker de moeite!
Wat veel mooie bezienswaardigheden rondom Yogyakarta! De Borobudur staat op mijn lijstje om ooit eens in het echt te zien.
Dat kan ik me voorstellen, dat zijn toch van die iconische bouwwerken die je eens gezien wilt hebben. 🙂
Het Waterpaleis van Yogyakarta ziet er geweldig uit! Maar ik kan zeker ook genieten van rondstruinen door kleine straatjes, net zoals jullie. Even weg van de grote bezienswaardigheden.
Leuk om te horen! Ik hou zo van die kleine straatjes. 🙂
Wat een toffe regio! Kota Gede had ik bijvoorbeeld nog nooit van gehoord! Ik zou heel graag naar Indonesie terug willen, o.a. om meer te weten te komen over het verleden van mijn oma die daar geboren en getogen is.
Oh, dat kan ik me helemaal voorstellen.. het zijn dan toch je roots en zeker als je nog bepaalde plekken uit je oma’s verhalen weet om te bezoeken lijkt me dat extra speciaal.