Bezienswaardigheden Tallinn

Bezienswaardigheden Tallinn

Tallinn is een sprookje. Vanaf het moment dat je het oude, Middeleeuwse centrum nadert volgt het ene “wow-moment” het andere op, zeker als je taxi nog een rondje over de ringweg doet, naar de andere kant van de stadsmuur. Binnen die muren vind je prachtige kerken aan pittoreske pleinen van kinderkopjes, kleurrijke huizen in smalle straatjes, gezellige, ouderwetse kroegen en restaurants met overal muziek. Ook buiten het Middeleeuwse stadscentrum is er genoeg te beleven. Op korte afstand bevindt zich de steeds hippere wijk Kalamaja en net iets verder weg het statige Kadriorg. Ook Pirita en de omgeving van het Openluchtmuseum en de Tallinn Zoo zijn met de bus snel bereikbaar.

De oude stad

Al slenterend door het autoluwe centrum van Tallinn waan je jezelf in een sprookje. De Middeleeuwse muziek uit de restaurantjes en kroegen draagt hier nog aan bij. De Raekoja Plats is het middelpunt van de stad en aan dit stadhuisplein staan veel statige, oude gebouwen, waarvan enkele mooie kleurige. In een hoekje van dit plein vind je ook de oudste apotheek van Europa, een klein museum op zich.

Middeleeuws TallinnHet Middeleeuwse centrum van Tallinn is een sprookje

Veel van de Middeleeuwse torens in de perfect bewaard gebleven stadsmuur zijn toegankelijk voor publiek. De bekendste zijn de Kiek in de kök (kijk in de keuken) en de Epping toren. Verschillende straten, zoals Lai en Pikk, zijn gewoon heerlijk om doorheen te struinen, met hun kleurige gevels en ouderwetse etalages en ook de Katharina Passage is zo’n geweldig plekje, zij het wat overspoeld door toeristen.

Toompea is de Dom-heuvel, die je via Pikkjalg, een steil straatje, dat wordt bevolkt door veschillende kunstenaars, bereikt. De Toomkirik, de Domkerk en de Alexander Nevski Kathedraal zijn de kerken die deze heuvel domineren. Vanaf twee uitkijkplatforms heb je een prachtig uitzicht over Tallinn.

Tallinn oude CentrumVolop bezienswaardigheden op loopafstand in het Middeleeuwse centrum van Tallinn

Kalamaja

De wijk Kalamaja bevindt zich op loopafstand van het centrum en heeft de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen. De wijk begint al net achter het station, bij de Balti Jaam Market, een Russische markt, waar Russische Baboushka’s hun zelfgeweckte groenten verkopen en hun mannen de zelfgevangen vis. Ook zijn er Russisch speelgoed en Russisch/Chinese kleding, alsof je zo de Trans Mongolië Express bent binnengestapt. In een houten gebouw zijn allemaal miniscule bloemenwinkeltjes gevestigd, waar je aan één van de loketjes kunt aanwijzen welke bloemen je in je boeket wil. Alles wordt per stuk verkocht.

Als je verder loopt richting de oude haven kom je straat na straat houten huizen tegen. Veel zijn er inmiddels opgeknapt, anderen zijn nog in verregaande staat van verval. Er wordt ook flink gebouwd aan nieuwe huizen en appartementen in dezelfde stijl. Als je een minuut of 10 doorloopt sta je bij de Kultuurkilometer, een fiets- en wandelpad langs een aantal historische/industriële plekken.

Tallinn KalamajaKalamaja is een fijne wijk niet ver van het centrum van Tallinn, hier vind je oude houten huizen en musea

Eén van die plekken is de Patarei gevangenis, een plek die begin 19de eeuw werd gebouwd als zeefort, maar waar in de tijd van de Russische overheersing, toen het een gevangenis was, de meest gruwelijke dingen hebben plaatsgevonden. Van mei tot september is dit “museum” dagelijks geopend, in de andere maanden alleen op afspraak. Op de website vind je meer info.

Naast Patarei staat een andere interessante plek, het Lennusadam Museum, ofwel Seaplane Harbour Museum, een hypermodern ervaringsmuseum, waar je bijvoorbeeld binnen in een duikboot kunt kijken.

Lennusadam Seaplane Harbour MuseumLennusadam Seaplane Harbour Museum, Tallinn

Kadriorg

In de wijk Kadriorg vind je nog veel oude, statige houten huizen. Ook hier zijn sommigen perfect onderhouden, terwijl anderen eruit zien alsof ze bij het eerste het beste zuchtje wind zullen instorten. Het Kadriorg park is een heerlijke plek om even te relaxen en voor wie kinderen heeft is het Miia Milla Manda Museum een must. Dit museum zit in de gebouwen bij het vroegere openluchtzwembad van de stad en is een geweldig doe-museum met spulletjes van vroeger, zoals oude kassa’s, verkleedkleren uit de oude doos en een postkantoortje. Een bekender museum is het Kumu Art Museum, het Estse kunstmuseum. Ook het Kadriorg Paleis en Peter de Grote museum bevinden zich op korte afstand. Tram 1 en 3 gaan naar Kadriorg.

KadriorgIn Kadriorg vind je veel statige, oude huizen, het Kadriorg park en verschillende musea

De volgende bezienswaardigheden liggen net wat buiten het centrum van Tallinn. Met 2 jonge kinderen zijn wij in een week niet verder gekomen, maar er valt in Estland nog genoeg meer te ontdekken. Een auto huren is in Estland betaalbaar en heel goed te doen.

Pirita

Met de bus ben je in een kwartiertje in de wijk Pirita, waar een bezoekje aan de ruïnes van het voormalig Pirita klooster zeker niet mag ontbreken. Als je daarna de weg oversteekt loop je zo het strand op, waar mannen in strakke zwembroekjes rechtop staan te zonnen, terwijl kinderen met dikke mutsen, handschoenen en sjaals zich uitleven in één van de strand-speeltuintjes. Verder kun je in deze wijk vanaf de 21ste verdieping van de tv-toren van het uitzicht over Tallinn en de zee genieten, of een wandeling maken in de mooie botanische tuinen. Bus 1A (en verschillende andere) gaat naar Pirita.

Pirita TallinnPirita met zijn klooster, het strand, de t.v.toren en de botanische tuinen

Tallinn Zoo en Ests Openluchtmuseum

Wie de bus een kwartiertje de andere kant op neemt komt bij de dierentuin van Tallinn en ernaast bij het Ests Openluchtmuseum. De dierentuin hebben wij wegens tijdgebrek overgeslagen, maar in het Openluchtmuseum hebben we ons enkele uren vermaakt. Je wandelt langs de verschillende boerderijen, elk in hun eigen bouwstijl. Ook kun je en ritje met paard en wagen maken, erg leuk met kids.
Bus 21 en 21 b gaan naar het openluchtmuseum en de naastgelegen dierentuin.

Tallinn OpenluchtmuseumHet openluchtmuseum van Tallinn is echt heerlijk ouderwets

Tallinn Card

Tallinn heeft veel bezienswaardigheden waarvoor een, soms best pittige, toegangsprijs moet worden betaald. De Tallinn Card kan het allemaal net iets betaalbaarder maken. Deze kaart is 24, 48 of 72 uur geldig en op hun website kun je de kosten van alle losse bezienswaardigheden vergelijken met de kosten als je een Tallinn Card hebt.

Wij bezochten Tallinn met een baby en peuter en sommige bezienswaardigheden lenen zich nou eenmaal minder goed voor die leeftijdscategorie. Wij hebben daarom verschillende museums bewust overgeslagen, zoals het bezettingsmuseum en het KGB museum in hotel Viru. Geen idee of we deze twee anders wel bezocht hadden, we horen er wisselende verhalen over.

Welke plekken in Tallinn zou jij willen bezoeken, of als je er al geweest bent wat waren jouw persoonlijke highlights?

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

6 reacties op “Bezienswaardigheden Tallinn

  1. Miez Peek zegt:

    Weer 3 dagen heerlijk genoten van Tallinn waar de middeleeuwse sfeer overeind blijft. Overzichtelijk en intiem met een kleine shock… De prijzen zijn enorm gestegen sinds ons laatste bezoek 10jr geleden. Tip: maak een vroege ochtendwandeling door de doodstille stad waarbij de ochtendzon de sfeer sprookachtig maakt. Dank voor je leuke blog Yvonne.

    • yvonneREISTverder.nl zegt:

      Wat leuk om te horen! En ja, alles is zoveel duurder nu dan 10 jaar geleden, dat zal in Tallinn niet anders zijn. Wel fijn dat de stad nog steeds net zo mooi is. Het is één van mijn favorieten in Europa!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *