fbpx
bezienswaardigheden Syracuse

Bezienswaardigheden Syracuse en omgeving – mooiste deel van Sicilië

Er zijn zoveel bezienswaardigheden in Syracuse en omgeving, dat je jezelf er met gemak een week kunt vermaken. Syracuse wordt ook wel als Siracusa geschreven en ligt in het zuidoosten van Sicilië. Het is misschien wel mijn lievelingsstad van het eiland. Syracuse ademt geschiedenis uit zoveel verschillende tijden en is de perfecte plek voor uitstapjes in de omgeving. De variatie in bezienswaardigheden en activiteiten rond Syracuse is perfect. Zo kun je ’s ochtends de overblijfselen uit de tweede wereldoorlog en bijzondere natuur verkennen op een steenworp van de stad, ’s middags genieten van één van de stranden of de restanten van Griekse tempels ontdekken en ’s avonds het traditionele poppentheater bezoeken. En dat is nog maar een greep uit de bezienswaardigheden van Syracuse en omgeving. Ik vertel je wat je hier nog meer kunt doen.

Bezienswaardigheden Syracuse uit de oudheid

De vele monumenten in en rond het oude centrum van Syracuse laten prachtig zien hoe zo’n rijke geschiedenis deze stad in het zuidwesten van Sicilië heeft. Al in de antieke tijd was Syracuse een belangrijke, machtige stad. Het is de geboortestad van Archimedes, de beroemde wiskundige. Al buiten het centrum komen we de eerste restanten uit de Griekse tijd tegen. In het archeologisch park Neopolis, net buiten het centrum, vind je onder andere het Griekse theater en de catacomben waar ooit duizenden gevangenen verbleven, om steen te hakken in de steengroeve waar menig gebouw in de stad van is gebouwd. Indrukwekkend om te zien.

Syracuse NeopolisIn Syracuse is de Neopolis het eerste dat onze aandacht trekt.

Als we verder het centrum in lopen, nieuwsgierig naar de rest van Syracuse, komen we algauw de tempel van Apollo tegen. We zijn nog maar net één van de twee bruggen overgestoken naar het schiereiland Ortygia, als we de restanten van de tempel in het oog krijgen. Deze tempel was ooit het centrum van de oude stad en waarschijnlijk de oudste Dorische tempel van Sicilië. Met wat nu nog rest van de tempel heb je best wat fantasie nodig om je een beeld te vormen van hoe het er ooit heeft uitgezien, maar het formaat maakt al indruk. Het archeologisch museum van Syracuse geeft een goed beeld over de stad in de prehistorie, de Griekse tijd en de Romeinse tijd. Wij slaan dit museum over, omdat de meiden er niet zoveel zin in hebben, de dagen dat we er zijn.

De Diana fontein, midden op Ortygia stamt niet uit de Griekse tijd en vinden ze dan weer wel de moeite.. lekker spetteren op een warme middag. 😉 De Fonte Aretusa is een zoetwaterbron, pal aan zee, naast de promenade. De toevoer van zoet water op deze plek verklaart misschien waarom Syracuse al in de oudheid zo populair was. In het naastgelegen parkje staan indrukwekkende ficussen, met enorme luchtwortels tot aan de grond. Wil je alle highlights van Syracuse en Ortygia zien, maar heb je geen zin om te lopen? Een tour met een Velobike is een mooi alternatief en geeft in de warme zomermaanden schaduw door het afdakje!

Syracuse bezienswaardigheden uit de antieke tijdSyracuse heeft prachtige bezienswaardigheden uit de antieke tijd én van die gave ficussen

Andere bezienswaardigheden op Ortygia

De Venetiaanse invloed is op Ortygia duidelijk aanwezig. We zien verschillende, schitterende paleisjes op onze rondwandeling over het schiereiland. Op het uiterste zuidpuntje staat Castello Maniace, dat er prachtig, maar wel volledig opnieuw opgebouwd uitziet. Je kunt je op deze plek goed voorstellen hoe belangrijk Syracuse ook in de Middelleeuwen was. De haven is vanuit de imposante wachttorens goed te bewaken.

Al wandelend door de stad komen we paleizen en kerken tegen waarvan we de naam niet kennen. Er is zelfs een kerk waarvan het dak verdwenen is, maar die juist daardoor een bijzondere indruk op ons maakt. Sierlijke balkonnetjes en tegels op de voorgevel laten zien dat de stad ooit geld genoeg had, maar tegenwoordig is alles net een tikkeltje vervallen. Ik houd ervan en blijf maar fotograferen. Het mooiste plein is tevens het grootste van de oude stad: rond het Piazza del Duomo staan alleen maar indrukwekkende bouwwerken. Het kathedraal van Santa Lucia is alleen al aan de buitenkant zo rijkversierd met ornamenten en een brede balustrade van ijzerwerk. De enorme kathedraal van Syracuse bezoeken we ook van binnen.

Venetiaanse invloeden promenade en domplein SyracuseDe promenade, Venetiaanse invloeden en het domplein in Syracuse

Ben je toevallig op 13 december of begin mei in Syracuse, dan kun je getuige zijn van een heel bijzondere traditie. Elke 13 december en elke eerste en tweede zondag van mei wordt het beeld van de patroonheilige Santa Lucia in een processie verplaatst tussen de Santa Lucia kathedraal en de kathedraal van Syracuse, aan hetzelfde plein.

De eerste zondag van elke maand hebben de meeste musea van Syracuse vrij entree. Wij hadden zelf geen plannen om musea te bezoeken, maar als we zomaar eventjes binnen kunnen wandelen, nemen we toch een kijkje in het Dominikaner museum. Na een overvloed aan kerkelijke kunst komen we een half uurtje later weer buiten

Dominikaner museum en kathedraal van SyracuseHet Dominikaner museum en de kathedraal van Syracuse

Poppentheater in Syracuse nabij het Puppet museum

Op Sicilië is de traditie van het poppentheater nog altijd levend. Zowel in Palermo als in Syracuse worden voorstellingen gegeven door families die al van oudsher poppentheater spelen. Het is geweldig eens een voorstelling mee te maken en in Syracuse is dat wat gemoedelijker en rustiger dan in het hectische Palermo. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en ondanks dat wij geen Italiaans spreken of verstaan, is het super om naar te kijken. Het enthousiasme van de poppenspelers en de gedetailleerde poppen maken het een prachtige voorstelling.

In Syracuse zijn het Puppet museum en het poppentheater slechts 50 meter van elkaar verwijderd. Tegenover het theater vind je ook de werkplaats, waar de poppen gemaakt worden. Kom je overdag, op een weekdag? Dan is de kans groot dat je iemand aan het werk kunt zien om een pop te maken. Heb je pech, dan kun je in het Puppet museum een goede indruk krijgen van de manier van poppen maken, de geschiedenis en de verschillende karakters van poppen. Bovendien is er een kleine verzameling poppen van over de hele wereld. Ga je naar het poppentheater, dan mag je het museum gratis bezoeken, bijvoorbeeld voor de voorstelling. Aan een half uurtje heb je genoeg!

puppet museum en poppentheater SyracusePuppet museum en poppentheater Syracuse

De oude stad Ortygia is een schiereiland, waar verschillende mogelijkheden zijn om bootjes te huren (in het haventje bij de dubbele brug naar het eiland toe bijvoorbeeld) of om mee te gaan met een georganiseerde boottocht, die ook een stop maakt bij de zeegrot. Dit is een super manier om Syracuse vanaf het water te leren kennen op een ontspannen manier.

Ben je begin mei in Syracuse, dan loont het om te checken wanneer het aardbeienfestival in Cassibile precies plaatsvindt. Je bezoekt dan écht een lokale happening, met overal verse aardbeien, lokale folklore en markt, paardenraces en muziek. Oh en had ik de aardbeien al genoemd?! Hmmmm..

aardbeienfestival in CassibileHet aardbeienfestival in Cassibile

Plemmirio natuurgebied net ten zuiden van Syracuse

Net ten zuiden van Syracuse, op nog geen kwartiertje rijden vind je het Plemmirio natuurgebied. Je kunt er overigens ook voor kiezen om hier te overnachten. Accommodatie is veelal schitterend gelegen, maar vaak wel wat luxer en dus met een prijskaartje eraan. Punta della Mola is een schiereiland waar bijzondere planten en bloemen te vinden zijn. Zeker in het voorjaar is het hier prachtig om even rond te struinen. Kom vroeg genoeg, want de parkeerruimte is beperkt, of huur een fiets in Syracuse. Op het schiereiland zijn nog verschillende ruïnes van gebouwen en bunkers uit de tweede wereldoorlog te vinden, die enorm tot de fantasie spreken. Wij kunnen ons goed voorstellen waarom die hier gebouwd zijn, want je hebt rondom uitzicht op zee. Bij laag water komen steeds meer van de bijzondere rotsformaties rondom Punta della Mola tevoorschijn.

In het hoekje waar het schiereiland het vasteland raakt, vind je Spiaggia Massolivieri. Dit strand scoort punten in mijn mooiste stranden van Sicilië top 10! Rondom zijn hoge, gele kalkstenen rotsen in een ronde vorm, die maken dat je hier altijd in kalm zeewater kunt zwemmen. De rotsen geven bovendien schaduw in de late middag.

Punta della Mola - Plemmirio natuurgebiedPunta della Mola en Spiaggia Massolivieri van bovenaf, in Plemmirio natuurgebied

Vanuit Punta dela Mola en Spiaggia Massolivieri is het een korte wandeling naar Punto Panaramico. De rotsformaties steken hier een flink stuk boven de intens blauwe baai uit. Ze zijn ook lichter van kleur, waardoor er een prachtig contrast is. Kom niet te dicht bij de rand, het is steil naar beneden en de randen zien er niet overal even stevig uit!

Nog weer een kwartiertje zuidelijker met de auto, over stoffige weggetjes en langs kleine dorpjes kom je op het zuidelijkste stukje van het Plemmirio natuurgebied bij Faro di Capo Murro di Porco. Deze vuurtoren is een leuke, korte wandeling vanaf de parkeerplaats en ben je er bij hoog water? Dan kun je de “geiser” van Plemmirio zien. Doordat de rotsformaties langs de kust een holle ruimte aan de onderkant hebben en een gaatje naar boven, spuit elke paar seconden water met een enorme druk de hoogte in. Als wij er zijn is het water helaas te laag. We lopen daarom direct door naar Scoglio dell’Elefante, de Olifantenrots. Als je precies weet waar je deze kunt vinden, is het een minuut of 10 paadjes volgen tussen stekelige planten en rotsen door. Wij zijn denk ik 2 keer zo lang bezig met onze navigatie, om hem dan eindelijk te spotten, op het moment dat we net bijna willen opgeven.

Plemmirio natuurpark bij SyracusePunto Panaramico, Faro di Capo Murro di Porco en Scoglio dell’Elefante in Plemmirio

Dagtrip naar barokstadjes Noto, Ragusa en Modica

In het zuidoosten van Sicilië vind je verschillende oogverblindende Barokke stadjes, zoals Noto. Tijdens een dagtrip vanuit Syracuse kun je Noto combineren met een aantal van de mooiste stranden van Sicilië, die je ook in deze hoek vindt. Oasi Gelsomineto is een natuurgebied aan de kust in het uiterste zuidoosten van Sicilië, waar je één van die stranden vindt. De rotsachtige, ruige kust is nog vrij onontdekt en je moet even weten hoe je er komt. Spiaggia La Marchesa is de moeite echter meer dan waard. Je kunt een wandeling langs de kust combineren met een picknick op het strand.

In Noto zijn de Santa Chiara kerk en Porta Reale o Ferdinandea zeker een kijkje waard. Op verschillende kerken kun je ook klimmen naar het dakterras of de toren beklimmen. Dan heb je een prachtig uitzicht op al die Barokke gebouwen in het oude centrum. De Santa Chiara is een unieke, ovalen kerk waar je binnen al je ogen uitkijkt, maar ik denk dat het uitzicht vanaf het dak ook één van de mooiste van heet Noto is. Vergeet niet om ook de enorme begraafplaats van Noto te bezoeken, op een lage heuvel, aan de rand van de stad. Dit doet bijna niemand, dus de kans is groot dat je er helemaal alleen bent tussen de uitbundige grafmonumenten, engelen en andere beelden, mét uitzicht op de kerken en paleizen van Noto.

Noto SiciliëBarokke stad Noto is een mooie dagtrip vanuit Syracuse

Ben je geen strandtype, dan zou je een dagtrip naar Noto ook kunnen combineren met Ragusa en Modica, in plaats van die stranden. Deze stadjes liggen net iets verder weg, maar zijn beiden weer nét wat anders dan Noto. Ragusa is bovendien waanzinnig gelegen, bovenop 2 heuvels vanaf waar je dan een gaaf uitzicht over het hele stadje hebt. Reken wel op een lange dagtrip vanuit Syracuse, als je alle 3 de stadjes bezoekt. De kleine wegen van Sicilië houden best lang op.

Accommodatie Syracuse

Slapen in het oude centrum van Syracuse is natuurlijk hartstikke sfeervol en makkelijk om alle bezienswaardigheden in Ortygia te zien. Het betekent wel dat je waarschijnlijk een stukje moet lopen met je bagage, omdat lang niet alle straten toegankelijk zijn voor taxi’s. Dit is bijvoorbeeld een heel mooie locatie, waar zowel het penthouse appartement als het deluxe appartement goede reviews krijgen. Ben je met een huurauto, dan kun je die het beste parkeren op de grote parkeerplaatsen net buiten het schiereiland. Dat is echter wel betaald parkeren. Ben je met kinderen op Sicilië, dan is iets meer bewegingsruimte buiten misschien ook prettig. Zelf hebben wij er daarom voor gekozen om net buiten de stad te overnachten, in één van de buitenwijken. De lieve gastheer en gastvrouw hebben het goed voor elkaar met hun ruime appartement met 2 slaapkamers. Alles wat je mogelijk nodig kunt hebben is er. De buitenruimte, waar je in de ochtend perfect kunt ontbijten in het zonnetje en ’s avonds lekker in de schaduw zit, is ook erg fijn. En het mooie: parkeren voor de deur is nooit een probleem en helemaal gratis, plus de accommodatie is heel leuk geprijsd.

Category: ItaliëRondreizenStedentrips

Tags:

Plaats als eerste je reactie op dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *