Wie naar Turkije afreist gaat 9 van de 10 keer naar de badplaatsen in het zuiden of op citytrip naar Istanbul. Of op familiebezoek. Of een combinatie van deze drie. Zelden reizen mensen naar het oosten van Turkije, terwijl dat juist één van de meest interessante delen van het land is. Aan het strand liggen en jezelf laten verwennen kan overal. Jezelf verbazen over de restanten van eeuwenoude beschavingen, verhalen uit de Koran, de Bijbel en de Torah van dichtbij ervaren en de meest gastvrije bevolking van het land vinden? Dat doe je in Oost-Turkije. Het is een plek die mijn reizigershart sneller deed kloppen. Deze bezienswaardigheden in Oost-Turkije mag je zeker niet missen als je ook die kant op gaat.
Yesilyurt en Gündüzbey bij Malatya
De stad Malatya zelf heeft niet zulke bijzondere bezienswaardigheden. Zeker vind je er de nodige mooie moskeeën en historische bouwwerken en mozaïeken, maar niet iets waarvan wij direct ondersteboven waren. Wat wel echt de moeite waard is in Malatya zijn haar vriendelijke inwoners. Nergens in Turkije werden we zo hartelijk ontvangen als hier. Bij elk tweede huis krijgen we fruit toegestopt, of worden we op de thee gevraagd. Reeds aangeschafte buskaartjes gooien we ongebruikt weg, omdat we te pas en te onpas liften aangeboden krijgen. De bevolking van Malatya is super.
De sfeer is de echte highlight van Malatya zelf
Krijg je wél de kans om daadwerkelijk in een bus te stappen in Malatya? Neem dan die naar Yesilyurt. Hier kan je een 14e eeuwse, houten moskee en minaret bewonderen, terwijl je in het dorpje zelf sfeer kan proeven en nog meer vriendelijke Turken zult ontmoeten. Van hieruit wandel je naar het volgende leuke plaatsje: Gündüzbey.
Ongelooflijk rijke geschiedenis in Sanliurfa
Sanliurfa is een stad met een ongelooflijk rijke geschiedenis van Perzen, Armenen en Assyriërs. Ook was hier ooit de vermeende woonplaats van Abraham en Job. Verhalen uit Urfa kom je in zowel de Koran als de Bijbel tegen. In de stad vindt je dan ook genoeg interessante bezienswaardigheden, zoals een vroegere Armeense kerk, een Ulu moskee en een historische berg met kasteel. Hier zou de profeet Abraham van de berg gesprongen zijn. De tuin waarin hij terecht kwam is nog steeds een prachtige plek. Ook zijn geboortegrot kan je op deze zelfde plek in Urfa bezoeken. De voormalige caravanserai en de huidige bazaar zijn eveneens niet te missen bezienswaardigheden voor wie Oost-Turkije bezoekt. Breng zeker een paar dagen in Sanliurfa door, als je de kans hebt.
Rijke geschiedenis in Sanliurfa
Harran: indrukwekkende bezienswaardigheden van Oost-Turkije
Ten zuiden van Sanliurfa, tegen de grens met Syrië, ligt een andere indrukwekkende bezienswaardigheid die je niet mag missen. Harran ligt in het droogste en heetste stukje Turkije en de omgeving is dan ook stoffig en zelfs in de ochtend al warm. Toch zijn we meteen bij aankomst al enthousiast. Midden in een woestijnachtig landschap vind je hier de resten van een bijzondere stad. Dit is één van de langst bewoonde plekken op aarde, die zelfs in de Bijbel genoemd wordt. Het nieuwe dorp, dat een eindje van de ruïnestad vandaan staat, zie eruit alsof het uit een andere tijd komt. Hier wonen nog altijd mensen zonder stroom, in huizen gemaakt van leem. Verschillende daarvan zijn nog in de eeuwenoude bijenhuis-stijl, een bijzonder gezicht. Paard en wagen is nog altijd een veel gebruikt transportmiddel in deze plaats. Je kijkt er je ogen uit.
Bijenkorfhuizen en de resten van een eeuwenoude stad in Harran
Helaas waarschijnlijk te laat voor Hasankeyf
Eén van de mooiste bezienswaardigheden in Oost-Turkije vond ik de antieke stad aan de Tigris: Hasankeyf. Helaas is de kans groot dat jij Hasankeyf nooit te zien zult krijgen. Deze 12.000 jaar oude stad, waar duizenden grotwoningen en eeuwenoude monumenten tot de dag van vandaag bewaard gebleven zijn, zullen naar alle waarschijnlijkheid over 2 maanden onder water verdwijnen. De Turkse regering heeft, ondanks vele protesten en verschillende keren uitstel, nu toch de grote Ilisu stuwdam gebouwd. Daarmee zullen de restanten van de eeuwenoude brug verdwijnen, net als de met mozaïek versierde tombe net buiten het stadje en de prachtig gedecoreerde minaret. Zo eeuwig zonde!
Eeuwig zonde dat deze bezienswaardigheden onder water verdwijnen
Geschiedenisles in Mardin
In Mardin kan je jezelf een hele dag onderdompelen in interessante geschiedenis, door de Christelijke kerk te bezoeken, de verschillende moskeeën en de bazaar. Hoogtepunt van Mardin vond ik de Kaimiye Medressa, waar wij werden uitgenodigd een kijkje te nemen bij de koepel op het dak. Van hieruit heb je een overweldigend uitzicht over Mesopotamië, waar volgens vele geschiedenislessen de moderne beschaving is ontstaan. Hier werden de jagers voor het eerst boeren en ontstonden, tussen de Eufraat en de Tigris, de eerste steden. Dat besef, als je daar op het dak van die medressa staat, is heel bijzonder.
Niet te missen bezienswaardigheden Oost-Turkije in Van
Het Van kasteel is niet veel meer dan een ruïne, die aan de rand van de stad hoog op een heuvel staat. Van hieruit heb je een fantastisch uitzicht op de resten van de allereerste Urartiër stad die zich hier ooit bevond. Onder andere twee enorm goed bewaard gebleven en gerestaureerde moskeeën zijn schitterend om te zien. In de buurt bewerken lokale boeren hun akkertjes en kun je mooi wandelen, om een indruk te krijgen van de omgeving. Hier is er de afgelopen eeuwen niet zo veel veranderd. Veel is bij het oude gebleven de mensen leven nog vrijwel hetzelfde zoals ze dat honderden jaren geleden ook deden.
Bijzondere bezienswaardigheden rond het kasteel van Van
Het Ishak Pasha Paleis en Mount Ararat in Dogubayazit
Dogubayazit ligt tegen de grens met Iran. Verder naar het Oosten van Turkije kan je haast niet. Wij bezochten deze plaats tegen het einde van de Ramadan, wat het extra bijzonder maakte. Overal op straat waren kleine marktkraampjes, waar mensen hun spulletjes voor Eid (het Suikerfeest) kochten. Hartstikke leuk, maar de echte reden voor een verblijf in Dogubayazit zijn toch de twee bezienswaardigheden van de omgeving van het stadje.
Het fenomenale Ishak Paşa Paleis enerzijds en de machtige Mount Ararat anderzijds trekken ondanks hun schoonheid slechts een handvol bezoekers. Je bent hier dan ook echt in een uithoek van Oost-Turkije beland. Het paleis is geweldig gelegen, op een rots met uitzicht over de hele wijde omgeving. Ondanks de klungelige restauraties aan grote delen van het paleis zijn er gelukkig nog veel originele details aan de poorten. De gastenkamer in het Harem is ook heel erg mooi, maar die ligging.. die alleen al is goud waard.
Het indrukwekkende Ishak Paşa Paleis in Dogubayazit
Mount Ararat is de hoogste berg van heel Turkije en al van verre te zien. Deze machtige vulkaan is bedekt met eeuwige sneeuw en er zijn verschillende mythen die zich op of rond de berg afspelen. Over de geschiedenis van Ararat zijn veel verschillende verhalen en de berg wordt zelfs genoemd in het Oude Testament. Hier zou de Ark van Noach geland zijn, toen het water van de zondvloed zakte. Over één ding is iedereen het eens: deze berg is de indrukwekkendste in de regio. Zelf hebben we slechts van een afstand genoten van Ararat, vanuit de omgeving van Dogubayazit, maar je kan de vulkaan ook beklimmen. Dit zijn echter expedities die niet te onderschatten zijn en je hebt er minimaal 4 dagen voor nodig, dus bereid jezelf goed voor.
Meer bezienswaardigheden Oost-Turkije
Tot zover mijn favoriete bezienswaardigheden in Oost-Turkije. Stuk voor stuk zijn het plekken die tot de verbeelding spreken en als ik de kans krijg zou ik deze regio zeker opnieuw willen bezoeken. Dan hebben we alleen een paar weken extra vakantie nodig, ben ik bang. Er zijn veel meer plekken die ik aan zo’n toekomstige reis zou willen toevoegen en waar we die eerste keer niet aan toe gekomen zijn. Mount Nemrut is zo’n plek, maar ook Erzurum en de Zwarte Zeekust staan op de wensenlijst.
De laatste keer hiervoor dat ik in Oost Turkije was ben ik o.a. in Kars geweest wat de uitvalbasis is voor Ani pal op de grens met Armenië, mooie natuur en een prettige stad
Klinkt interessant voor een toekomstige reis. Armenië trekt mij ook trouwens!