bezienswaardigheden Nakhon Ratchasima tempels

Zijn de bezienswaardigheden van Nakhon Ratchasima een stop waard?

Op zoek naar bezienswaardigheden in Nakhon Ratchasima kom je vooral de meest uiteenlopende en bijzondere tempels tegen. Van tempelruïnes van meer dan 1000 jaar oud, tot hele moderne, die meer kunst zijn dan tempel. Nakhon Rhatchasima heette vroeger Korat en wordt door de Thai meestal nog steeds zo genoemd. Korat is de poort naar de Isaan, waar veel mensen in hoog tempo voorbij razen. Ze willen zo gauw mogelijk verder, naar de rest van de provincie. Toch zijn de bezienswaardigheden van Nakhion Ratchasima en omgeving de moeite! De Wat Non Kum temple, Wat Ban Rai en Phimai Historical Park zijn highlights in de Isaan. Zonde dus om snel door te reizen, want er zijn echt unieke tempels en andere bezienswaardigheden te vinden in en rond Nakhon Ratchasima. Ik deel ze in dit blog.

Wat Non Kum temple net buiten Nakhon Ratchasima

De Wat Non Kum temple valt ons al op bij aankomst in Nakhon Ratchasima. Kom je vanuit Bangkok de stad binnen, dan passeer je deze aandacht trekkende tempel langs de snelweg die gefinancierd is door een beroemde Thaise filmster. Het wit met gouden gebouw lijkt wel een sprookjeskasteel in een prachtig park. Dat mooi aangelegde park is nog veel toffer als je de snelweg verlaat en de tempel echt gaat bezoeken. Al rond de parkeerplaats zijn leuk aangelegde slingerpaadjes met volop tropische planten, bloemen en vijvertjes.

Wat Non Kum temple Nakhon RatchasimaDe Wat Non Kum temple is een hoogtepunt van Nakhon Ratchasima én de Isaan

De tempel weerspiegelt vervolgens in de spiegelgladde, blauwgroene vijver ervoor. Van binnen en aan de achterkant is de tempel nog niet helemaal klaar. Er wordt nog druk gewerkt om de laatste zuilen, muren en plafonds ook met wit en goud te bedekken. De enorme Boeddha is wel al klaar en is momenteel het grootste bronzen beeld van Thailand.

Een leuke plek om een kijkje te nemen is het enorme, witte Boeddha hoofd op het terrein achter de parkeerplaats. Ik geloof dat het niet echt de bedoeling is dat je daar naartoe loopt, maar er was ook niemand die ons tegenhield toen we dat wel deden. Het is bizar om te zien hoe enorm het hoofd is!

Wat Non Kum temple IsaanDe Wat Non Kum temple is nog niet af, maar nu al zo mooi

Wat Ban Rai, de meest bizarre tempel van de Isaan

Een andere tempel in de omgeving van de stad mag ook absoluut bij de top van de bezienswaardigheden van Nakhon Ratchasima genoemd worden, wat mij betreft. De olifantentempel Wat Ban Rai is een kleurrijke en surrealistische tempel, die officieel in 2013 geopend is. Helemaal af is ook deze tempel nog steeds niet helemaal. Er worden nog altijd details toegevoegd. Toch is het voor mij nu al met stip de meest bijzondere tempel van Thailand en een hoogtepunt in de Isaan. Het is meer een kunstwerk dan een tempel. In een apart blog deel ik heel veel foto’s van de gave Wat Ban Rai.

Je kunt bovenstaande 2 tempels en highlights rond Nakhon Ratchasima het best combineren in een dagtrip. Met het OV is Wat Ban Rai niet bereikbaar, dus een auto (eventueel met chauffeur) is dé way to go, in Thailand heel betaalbaar.

Wat Ban Rai - ThailandWat Ban Rai is één van de bezienswaardigheden in de omgeving van Nakhon Ratchasima

Wat Sakae: kleurrijke tempel in het centrum van Nakhon Ratchasima

Ook binnen de stadsgrenzen vind je een aantal leuke bezienswaardigheden in Nakhon Ratchasima. Bijna om de hoek bij onze accommodatie in het centrum van Nakhon Ratchasima staat het tempelcomplex Wat Sakae. Deze kleurrijke tempel is er typisch eentje uit Noordoost Thailand. Ook in Sakon Nakhon zien we vergelijkbare tempels met sierlijke daken, gouden details, veel kleur en mythische wezens. De typisch Thaise buurt, met ouderwetse fietstaxi’s is ook leuk om even doorheen te lopen, op weg naar Suan Rak park.

Suan Rak park en Thao Suranari monument

Niet ver van Wat Sakae is Suan Rak park een smalle strook groen in de grote stad. Overdag is dit dé plek voor de inwoners van Nakhon Ratchasima om te socializen en even te ontspannen. Er zijn speeltuintjes voor de kinderen en er staan kleurige kunstwerken. Witte eekhoorntjes springen van tak naar tak in de bomen, duidelijk van boven op zoek naar lieve Thaise bezoekers die ze voeren.

Wat Sakae en Suan Rak park KoratWat Sakae en Suan Rak park in het centrum van Korat (Nakhon Ratchasima)

Opvallend zijn de restanten van de oude verdedigingsmuren van de stad en het monument van Ya Mo. Deze dame leidde de succesvolle verdediging tegen een aanval vanuit Laos. Het is bijzonder om te zien hoe toegewijde Thai hier hun eer komen bewijzen aan deze heldin. Er zijn ook een beeldengroep en een museum over deze gebeurtenis, maar voor ons als leken zijn de kattenbeelden boeiender.. Er zijn verschillende van die beelden in het park. Schijnbaar is de Korat kat één van de oudste kattensoorten ter wereld.

Street art en Chinese tempel kruising Yotha road en Pho Klang road

Rond de kruising van Yotha road en Pho Klang road vind je kleurrijke street art. Wandel een stukje om de sfeer van de stad te proeven en je komt gegarandeerd een aantal mooie werken tegen. Een niet te missen stop tijdens een korte wandeling door de oude stad is die aan de nieuwe Chinese tempel pal aan de kruising van Yotha road en Pho Klang road. Geen idee wanneer deze tempel gebouwd is, maar op foto’s op Google maps is deze nog niet te zien. Ondanks de jonge leeftijd van de tempel, is deze wel heel sfeervol. Er zijn honderden oranjerode lampionnen en de grote toegangsdeuren zijn prachtig beschilderd.

Street art en Chinese tempel Nakhon RatchasimaStreet art en een nieuwe Chinese tempel in Nakhon Ratchasima

Dagtrip naar Phimai historical park en Phimai national Museum

Misschien wel dé reden om een aantal dagen in Nakhon Ratchasima te verblijven is de nabijheid van Phimai historical park. Op slechts een uurtje van de stad staan hier de meest indrukwekkende overblijfselen uit het Khmer tijdperk buiten Cambodja. Uiteraard zijn de tempels van Phimai lang niet zo uitgestrekt als Angkor Wat, maar deze grootste tempelruïne is echt een must visit. Eerder waren we in Ayutthaya, waar de tempels toch meer vervallen zijn. Hier in Phimai historical park is heel veel nog intact. De bouwstijl is ook anders dan in Ayutthaya, waar ik vooral de vele enorme stoepa’s indrukwekkend vond.

Bijzonder aan Phimai historical park is dat de tempels uit de 11e en 12e eeuw stammen en Boeddhistisch zijn. De meeste Khmer tempels uit die periode zijn Hindu tempels. Hier en daar zijn nog gedetailleerde Boeddhafiguren en Naga’s (slangen) herkenbaar. Ik ben vooral gefascineerd door de daken van de binnenste tempelgebouwen. Die lijken uit honderden puzzelstukjes te bestaan, die precies in elkaar passen en iets bijzonder sierlijks hebben voor een bouwwerk van meer dan 1000 jaar oud. In een klein museumgebouw op het terrein kijken we nog even naar foto’s van het tempelcomplex, voor we naar een groter museum lopen.

Phimai historical parkPhimai historical park is absoluut een dagtrip vanuit Nakhon Ratchasima waard

In ongeveer 10 minuutjes lopen we naar het Phimai National Museum, waar nog veel meer bijzonder gedetailleerd beeldhouwwerk uit de tempels bewaard gebleven is. Ook zijn er eeuwenoude, houten kisten en kasten die kunstig beschilderd zijn. Met goudkleurige verf zijn Boeddha’s en andere afbeeldingen geschilderd. Onze kinderen hebben de meeste interesse in de enorme varaan die door de tuin struint. Zodra ze die in het oog krijgen, willen ze echt niet meer naar binnen. 😉 We zijn daarom niet zo heel lang in het museum geweest, maar het is zeker de moeite waard!

Vanuit het busstation in Nakhon Ratchasima vertrekken elk uur minibussen naar Phimai. Let op: die vind je helemaal achteraan op het busstation. Kom op tijd en ga echt in de rij staan voor het loketje. Wij misten de eerste bus, door kundig voordringen van de Thai!

van Phimai historical park naar Phimai national museumvan Phimai historical park naar Phimai national museum

De oudste en grootste Banyan boom van Thailand

De oudste en grootste Banyan boom van Thailand staat ook in Phimai. De enorme boom staat aan de rand van het stadje, ongeveer 20 minuten lopen van het Phimai national museum. Onderweg passeer je de mooie Wat Burapa Phimon, een enorme Boeddha en een mooi, waterrijk gebied. De Banyan boom staat in een mooi park, vlakbij de Mun rivier. De verstrengelde, kronkelende takken duiken op ontelbaar veel plekken de grond in. Hier en daar wordt de boom ondersteund met stalen constructies. Voor de Thai is dit een enorm heilige plek. Dat is goed te zien aan de vele tempeltjes en offers. Oude beelden van olifanten en paarden staan in het winterzonnetje te genieten van de rust onder de boom. We zien een familie bidden en nieuwe offers brengen.

Wij hebben lopend naar de Banyan Tree een tuktuk gevonden die ons de laatste kilometer kon brengen, omdat het erg warm was in de zon. Terug was het al wat later en hebben we gelopen naar het busstation. Qua afstand is dat prima te doen!

Banyan boom PhimaiDit is dus 1 boom hè?! De Banyan boom van Phimai

Zoo Nakhon Ratchasima: Eén van de mooiste dierentuinen van Thailand

Dé grote verrassing tijdens onze dagen in Nakhon Ratchasima is de dierentuin. Ik had al wel gelezen dat het een fijne dierentuin is, met ruime verblijven. Dat blijkt ook echt zo te zijn. Direct na binnenkomst worden we omringd door vrij rondlopende hertjes die ons op een afstandje nieuwsgierig bekijken. We volgen de paden door de groene dierentuin, met genoeg te beleven voor kinderen. Zo kan er in een dino-auto gereden worden, kunnen de giraffen worden gevoerd met groen en de nijlpaardjes met fruit.

We zien dieren die we nog niet zo heel vaak gezien hebben in ons leven, zoals een miereneter, een luipaard en een zwarte poema. De tijgers, leeuwen, beren en hyena’s zien er allemaal bijzonder goed verzorgd uit. Je vindt hier trouwens niet alleen dieren in mooie verblijven. Er is genoeg te beleven voor een volle dag vermaak. Zo gaan we nog naar de zeeleeuwenshow en rijden de meiden rondjes op een quad. Er is zelfs een waterpark, waar je voor een minimale extra entreeprijs kunt zwemmen. Erg warm is het water trouwens niet. Het is ook al wat later op de middag en de zon heeft zich achter de wolken verstopt. Onze meiden vinden de snelle glijbanen uiteraard het leukst.

Zoo Nakhon RatchasimaDe Zoo van Nakhon Ratchasima is echt een prachtige dierentuin

Uiteindelijk zijn we van openingstijd tot sluitingstijd in deze dierentuin en waterpark combi geweest. Reis je met kinderen, dan is dit een must do in Nakhon Ratchasima. Plan zeker een dag extra in de dierentuin, die een eindje buiten het centrum ligt.

Wij nemen een Grab taxi naar de dierentuin. Als we na sluitingstijd buiten komen, blijkt het niet zo makkelijk om vervoer terug naar de stad te vinden. Uiteindelijk belt een Thaise man een gewone taxi voor ons, omdat het voor Grab te ver uit het centrum is en we voor het OV een heel eind naar de doorgaande weg zouden moeten lopen.

Zeeleeuwenshow en waterpark Zoo KhoratZeeleeuwenshow en waterpark bij Zoo Khorat

NBK Night market: leukste night market van Nakhon Ratchasima

In elke grote, Thaise stad zijn verschillende nightmarkets. Na een dag langs de mooiste bezienswaardigheden van Nakhon Ratchasima is de NBK de leukste nightmarket om te bezoeken. Deze markt bestaat uit verschillende delen, met streetfood, vaste kraampjes en restaurantjes met de lekkerste hapjes en snelle, Thaise gerechten. Voor een prikkie eet je je buik hier vol.

Terminal 21 shopping mall: shop Walhalla van Korat

Een andere plek om eten en shoppen te combineren is in Terminal 21. Deze shopping mall heeft vestigingen in de grote steden van Thailand. Bij de foodcourts kun je heerlijk eten. De rest van de mall is een walhalla voor iedereen die van shoppen houdt. Er zijn in Nakhon Ratchasima meer grote shopping malls, maar ik vind het vliegtuigthema van Terminal 21 zo leuk. Het enorme vliegtuig aan het dak is al direct een leuke binnenkomer.

Nightmarket en Terminal 21 shopping mall Nakhon RatchasimaEten en shoppen: Nightmarket en Terminal 21 shopping mall Nakhon Ratchasima

Waar betaalbaar en goed slapen in Nakhon Ratchasima

Nakohon Ratchasima is een grote stad, maar het centrum is lang niet zo chaotisch en lawaaierig als Bangkok. Daarom is het perfect om hartje centrum te overnachten, ook als je graag een rustige slaapplek hebt. Dit vriendelijke hotel ligt bovendien in een zijstraatje, dus nóg rustiger en heel schoon en goed geprijsd. Je slaapt dan op loopafstand van Suan Rak park en verschillende mooie tempels. Dat geldt trouwens ook voor het Siri hotel, een paar honderd meter verderop, vlakbij het treinstation. Beiden zijn perfecte budget opties, ideaal gelegen om Korat te verkennen.

Wij waren blij dat we een aantal dagen in Korat hebben doorgebracht. Zou jij de bezienswaardigheden rond Nakhon Ratchasima ook de moeite van een stop waard vinden? Of zou je direct doorsjezen naar de rest van de Isaan?

Vanuit Nakhon Ratchasima reis je makkelijk verder naar Udon Thani en haar magische Red Lotus Sea of de bezienswaardigheden in het Oosten van de Isaan.

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
1
Nee
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *